Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

YSK, Seçim Kurullarını oluşturacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2 yıl için yeniden oluşturulacak olan il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek, ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenilebilecek, seçmen kütüğü verilebilecek ve seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasî partileri ilân etti.

YSK'nın konuya ilişkin kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kararda, 26 Aralık 2007 tarihinde oluşturulan komisyon tarafından, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 15, 17 ve 18. maddeleri uyarınca ''2008 yılı Ocak ayının son haftasında 2 yıl süre için yeniden kurulacak il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek, ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenilecek''; yine aynı kanunun 4609 sayılı kanunla değişik 47. maddesine göre ''seçmen kütüğü verilebilecek olan ve seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasî partiler'' ile aynı kanunun 14. maddesinin 4. ve 11. fıkraları gözetilerek bir rapor hazırlandığı belirtildi.

YSK bu rapor doğrultusunda, Ocak 2008 itibariyle yasalarda öngörülen şartları taşıyan siyasi partileri belirledi. Buna göre, seçmen kütüğü verilebilecek, iki yıl süre için yeniden kurulacak il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek, ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenilebilecek ve seçimlere katılma yeterliği taşıyan siyasi partiler şöyle:''Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Demokratik Toplum Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Hürriyet ve Değişim Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Sosyaldemokrat Halk Partisi ve Türkiye Komünist Partisi.''

YSK'nın seçmen kütüklerine ilişkin kararında da her yıl Ocak ayında siyasî partilerin seçime katılabilme yeterliliklerinin yeniden belirlenerek ilân edileceği belirtildi.

Kararda, seçmen kütüğü örneği istemeye asıl olarak siyasî partilerin genel merkezlerinin yetkili olduğu, ancak yetki verilmesi şartıyla il ve ilçe başkanlarının da istemde bulunabilecekleri belirtilerek, bu talebin elektronik ortamda karşılanacağı ifade edildi.

Verilecek seçmen kütüğü örneklerinin gideri karşılığı ödenecek tutar ise 2008 yılı için her seçmen başına 5 YKr olarak tespit edildi. İl ve ilçe seçim kurullarına ilişkin kararda ise söz konusu kurulların 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 15, 18 ve 19. maddelerinde yazılı usullere göre 25 Ocak 2008 tarihinden itibaren bir hafta içinde 2 yıl süre için yeniden kurulacakları bildirildi.

/ ANKARA

21.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İnsan hakları için kararlı adımlar atılsın

  AB süreci mi, atalet mi?

  Toplum, yasağı meşrû bulmuyor

  Hrant Dink için kilisede ayin

  YSK, Seçim Kurullarını oluşturacak

  Nükleer enerjide beyin göçünü tersine çevireceğiz

  Meslekî eğitim almış insan lâzım

  Ukraynalı kadın İslâmiyeti seçti

  Isınırken 39 kişi vefat etti

  Sibirya soğukları sürüyor

  Eğitimde teknoloji farkı

  Bahçelievler'de aşure ikramı

  Kış hastalıklarına karşı sebze meyve


 Son Dakika Haberleri