Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Mısır'dan Gazzelilere ayıp

Mısır güvenlik güçleri, Mısır ile Gazze arasındaki Refah geçiş noktasını zorlayan Filistinli göstericileri havaya ateş açarak ve tazyikli su kullanarak dağıttı. Görgü tanıkları, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı hafifletmek amacıyla geçiş kapısının açılması için toplanan, aralarında çok sayıda kadının da bulunduğu göstericilerin Mısır güvenlik güçleri tarafından dağıtıldığını belirttiler.

Göstericilerin, geçiş kapısına yaklaştıktan sonra Mısır tarafına geçmek üzere kapıyı zorladıkları kaydedildi.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyinin, İsrail'in Gazze Şeridi'ne geçiş imkânı veren tüm sınır noktalarını kapatmasının ardından, yarın konuyu görüşmek üzere toplanacağı bildirildi. BM Güvenlik Konseyinin toplantı yapma kararını, Arap Birliğinin Kahire'de yaptığı toplantıdan sonra Birlik ülkeleri büyükelçilerinin Konseye başvurmasıyla aldığı öğrenildi. Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur gazetecilere yaptığı açıklamada, Arap Birliğinin Filistin halkına yönelik saldırılarının durması ve sınır noktalarının açılarak Gazze Şeridi'ne gıda ve yakıt sevkiyatının yeniden başlaması için Güvenlik Konseyine çağrıda bulunduğunu belirtti. Öte yandan, BM sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un İsviçre'ye gitmeden önce İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i telefonla arayarak Gazze Şeridi ve İsrail'in güneyindeki gelişmelerden endişe duyduğunu belirttiği bildirildi. Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail'den, yakıt ve elektrik konusunda abluka uyguladığı Gazze'de bir insani kriz çıkmasına müsaade etmemesini istedi. Rice, İran ile ilgili toplantıya katılmak üzere Berlin'e giderken yolda gazetecilere yaptığı açıklamada, hiç kimsenin, masum Gazzelilerin acı çekmesini istemeyeceğini ve bu bölgede bir insani krizin çıkmasına izin verilmemesinin önemini İsraillilerle konuştuğunu belirtti. Gazze'deki durumdan Hamas'ı sorumlu tutan Rice, "İsraillilerin, roket saldırıları ve bunun beraberinde getirdiği kaygı ve terörle çekilmez bir durumla karşı karşıya bulunduğunu" söyledi.

Soruna "yapıcı çözümler" bulunması gerektiğini belirten Rice, Orta Doğu Dörtlüsünün Filistin Yönetimine geçiş noktalarında daha büyük rol verilmesi yönündeki önerisini gündeme getirdi.

İsrail, Gazze Şeridi'nin ana elektrik santraline yeniden yakıt ikmalini başlatarak, ablukayı dün biraz yumuşatmıştı.

Barış yakalanmayacak bir uzaklıkta

Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad, ABD Başkanı George Bush'un, İsrail ve Filistin'e yaptığı resmi ziyaretler sırasında dile getirdiği, "Görev süresi içinde bir Filistin-İsrail barış anlaşmasının gerçekleşeceği" yolundaki umudunun, İsrail Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetini durdurmadığı sürece gerçekleşmeyeceği uyarısında bulundu.

/ GAZZE

23.01.2008


 

Subaylar Olmert'in istifasını istedi

İsrail ordusunun bazı ihtiyat (yedek) subayları, 30 ocakta yayımlanacak İkinci Lübnan Savaşının başarısızlıklarının araştırılması için kurulan Winograd Komisyonunun nihai raporunun açıklanması öncesinde, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in istifasını istedi.

50 ihtiyat subayın imzasını taşıyan ve Olmert'i istifaya çağıran mektupta, "Ordunun üst düzey komutanları başarısızlıklarının bedelini ödedi. Ama siz, kişisel sorumluluğunuzu kabul etmeye yanaşmıyorsunuz" denildi.

İsrail'in Kanal 2 Televizyonunda okunan mektupta, "Kişisel sorumluluğu üstlenmeyen herhangi bir kimsenin, insanları savaşa gönderemeyeceği" ifade edilerek, bunun her birim komutanının olduğu gibi, başbakan için de geçerli olduğu vurgulandı.

Mektupta, ihtiyat subaylar, hizmetlerine devam edeceklerini ve emirleri yerine getireceklerini belirterek, Olmert'ten İkinci Lübnan Savaşı sırasındaki "başarısızlıklarından dolayı" sorumluluğu kabul etmesini ve bireysel olarak gerekeni yapmasını istedi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise raporun sonuçlarına karşı kendisini müdafaa amacıyla Başbakan Yardımcısı Haim Ramon'un da aralarında bulunduğu birkaç kişilik bir ekip oluşturdu. Kadimalı yetkililer, özellikle İşçi Partisi lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak'tan gelebilecek siyasî manevralara karşı Olmert'in kararlı bir tutum sergileyeceğini ve pek fazla müsamaha göstermeyeceğini belirtiyor. Kadimalı yetkililer, Barak'a yakın kaynakların, Barak'ın bir yıl içinde seçim isteyeceği yolundaki haberlere atıfta bulunarak, bir seçimden Olmert'ten çok Barak'ın korktuğunu da öne sürüyor.

Barak'a yakın kaynaklarsa İşçi Partisi liderinin Winograd raporu sonrası nasıl bir tavır sergileyeceğine henüz karar vermediğini, Olmert'e istifası yönünde baskı yapacağını, ancak seçimi gündeme getirmeyeceğini ifade ediyor. Aynı kişiler, Barak'ın bir seçimin İsrail'in için düşünebilecek en son şey olduğuna inandığını söylüyor. Olmert'in Kadima içindeki muhalifleriyse başbakanlıktan ayrılması, yerinin Dışişleri Bakanı Tzipi veya Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz'la ikame edilebilmesi için çaba gösteriyor.

/ KUDÜS

23.01.2008


 

Obama ile Clinton birbirine girdi

ABD'de başkanlık yarışı hızlanırken, Demokrat Parti'nin önde giden iki adayı Hillary Clinton ile Barack Obama arasındaki gerginlik, daha önce görülmedik boyutlara ulaştı.

Senatör Obama, ABC televizyonuna verdiği demeçte, senatör Hillary Clinton'ın eşi eski başkan Bill Clinton'ı yalancılıkla suçladı.Siyahi senatör Obama, "hepimizin saygı duyduğunu düşündüğüm eski başkan, eşi için yürüttüğü kampanyayı öyle bir boyuta getirdi ki, söyledikleri gerçekler tarafından desteklenmiyor" dedi.

Ardından Obama ve Hillary Clinton, Demokrat Parti'nin cumartesi günü Güney Carolina eyaletinde yapacağı önemli ön seçim öncesi düzenlenen ve televizyondan da yayımlanan tartışmada birbirlerine "kirli siyasete bulaştıkları" suçlamasını yöneltti. Obama, Hillary'nin, bir dönem işçilerine çok kötü davranmakla suçlanan Walmart şirketinin avukatlığını yürüttüğünü söyledi. Clinton da, Obama'nın, Chicago'da birçok yolsuzluğa karışan bir büyük emlakçıyı avukat olarak temsil ettiğini anlattı.

Clinton ile Obama arasındaki yarışta, bundan önceki ön seçimler gözönüne alındığında Hillary Clinton bir adım önde gidiyor.

ABD'de 29 Ocakta Florida'da, 5 Şubatta da 22 eyalette birden ön seçim yapılacak.

/ WASHİNGTON

23.01.2008


 

Nejad: İsrail haddini aştı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve abluka uygulamalarına karşı Müslüman ülkelerin liderleriyle görüşüyor.

İlk olarak İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) dönem başkanlığını yürüten Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi ile görüşen Ahmedinejad, İKT dışişleri bakanlarının acilen toplanmasını istedi. Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de İran'ın olağanüstü toplantı talebini İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'na iletti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni de toplantının Tahran'da yapılmasına hazır olduklarını söyledi. Görüşmelerini sürdüren Ahmedinejad Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, Katar Emiri Şeyh Hamid Bin Halife El Tani, Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile telefonda görüştü. Ahmedinejad görüşmelerinde, Müslüman ülkelerin Filistin halkına yardım için uygun zemini hazırlamaları gerektiğini söyledi.

''İsrail haddini aştı'' ifadesini kullanan Ahmedinejad, Filistinlilerin İsrail'in baskı ve ablukası altında olduğuna dikkati çekti ve ''Filistin halkını bu durumdan kurtarmak bizim görevimiz. Şehit olan her Filistinli, sorumluluğumuzu daha da artırıyor'' diye konuştu.

/ TAHRAN

23.01.2008


 

Yarım yüzyıl rötarlı ziyaret

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis "Yunan hükümeti ve kendisinin Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin özlü biçimde iyileşmesi yönünde her türlü olası çabayı göstermeye hazır olduğunu'' belirtti.

Yaklaşık yarım yüzyıl sonra Ankara'yı resmen ziyaret edecek ilk Yunan başbakanı olan Karamanlis, bugün başlayacak ziyaretinden önce Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Atina'nın Türkiye'nin AB perspektifine desteğini vurgulayan Karamanlis, ayrıca ikili ilişkilerin özlü bir biçimde iyileşmesi için eyleme geçilmesi zamanının geldiğinin altını çizdi.

/ ATİNA

23.01.2008


 

Malezya'da haremlik-selâmlık mecburiyeti

Malezya'nın, İslâmî kuralların uygulandığı bir eyaletinde, kadın ve erkeklerin kasa önlerinde ayrı sıralar oluşturmadığı market ve alışveriş merkezlerine para cezası kesilmeye başlanacak.

New Straits Times gazetesi, ülkenin kuzeyindeki Kelantan eyaletinde yönetimde olan Malezya İslâm Partisi (PAS) lideri Nik Aziz Nik Mat'ın, müşterilerine ayrı kasalarda sıra oluşturmaları yönünde uyarıda bulunmayan iş yerlerine 304 dolar tutarında ceza kesilmesi yönünde talimat verdiğini kaydetti.

/ KUALA LUMPUR

23.01.2008


 

Çin: İran krizi kritik aşamada

Çin Dışişleri Bakanlığı, "İran'ın nükleer sorununun kritik aşamada olduğunu" belirtti.

Bakanlık sözcüsü Cian Yü Pekin'deki haftalık olağan basın toplantısında, altı ülke arasında Berlin'de düzenlenen görüşmelerde nesnel görüş alışverişi yapılmasını beklediklerini söyleyerek, "Çin, İran dahil uluslararası toplumun soruna kapsamlı ve uygun çözüm bulunması için görüşmeleri yeniden başlatmak yönünde ortak çaba harcamasını bekliyor" diye konuştu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya'nın dışişleri bakanları İran'ın nükleer programını kontrol altına alma veya bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulama ihtimaliniı ele almak üzere dün Berlin'de bir araya gelmişti.

/ PEKİN

23.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri