Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

'Sıcak para kaçarsa' korkusu

ABD mortgage sektöründe geri dönmeyen krediler sorununun alevlenmesiyle bozulan bilançolar ve fonların rekor düzeylerde zarar etmesiyle küresel sistemde gerginlik ve bütün dünya borsalarında adeta çöküş yaşanırken, Türkiye'de rekor bir hacme ulaşan "sıcak para"nın kaçması korkusu gündeme geldi.

2002 sonunda 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunan sıcak para hacmi AKP tek parti hükümetlerinin iş başında olduğu son beş yılda 11 kat büyüyerek, 107 milyar doların üzerine çıktı.

Yabancıların İMKB'deki hisse senedi portföyünün değeri geçen yıl yüzde 100.4 oranında 35 milyar 226 milyon dolar artarak 70 milyar 309 milyon dolara ulaştı. İMKB'deki hisse senedi adedinin yüzde 59'una sahip yabancılar piyasa değeri itibariyle ise Borsa'da yüzde 72.4 paya ulaştılar. 2007 sonu itibariyle yabancıların DİBS portföyü 31.8 milyar, mevduatları da yaklaşık 5 milyar dolar oldu.

Bu gelişmelerle yabancı yatırımların Türkiye'deki portföy yatırımlarının toplam hacmi, 2007 yılında yüzde 63.4 oranında 41.6 milyar dolar artarak 107 milyar doların üzerine çıktı.

Ancak yabancıların "sıcak para" olarak adlandırılan Türkiye'deki portföy yatırımlarında en büyük bölümü oluşturan İMKB'deki hisse senedi portföyü, dış piyasalardaki gelişmelere paralel olarak bu ay hızla çözülmeye başladı. Yabancıların hisse senedi portföyü 2007 sonundaki 70.3 milyar dolarlık düzeyinden 21 Ocak itibariyle 56 milyar dolara geriledi. Ocak ayının ilk 21 gününde Borsa endeksi yüzde 18 gerilerken, dolar kuru yüzde 3.8 arttı. Yabancıların yaklaşık 32 milyar dolarlık DİBS portföyü, YTL cinsinden tutarı azalırken, kurdaki artışla yaklaşık aynı düzeyde kaldı. Yabancıların 5 milyar dolar dolayında mevduatı ile birlikte toplam sıcak para hacmi 100 milyar doların altına geriledi.

/ ANKARA

23.01.2008


 

Asya borsaları tepe taklak

Japonya ve Çin'den sonra, diğer Asya borsaları da değer kaybettiler. Japonya Çin'in ardından, Hong Kong ve Güney Kore menkul kıymetler Borsası da düşüşle kapandı.

Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası'ndaki Hang Seng endeksi, 11 Eylül 2001 olaylarından buyana ki en büyük oranlı düşüşünü göstererek, yüzde 8,8 oranında değer kaybederek, 2,061.23 puandan kapandı. Kore Bileşik Endeksi, yüzde 4,4 oranında değer kaybederek, 1,609.02 puandan kapandı. Öte yandan, dün yüzde 10 oranında değer kaybından sonra otomatik olarak kapanan Hindistan Menkul Kıymetler Borsası, bugün, nispeten düşük oranlı bir düşüşle yeniden işlemlere açıldı.

/ SEUL

23.01.2008


 

İhracatçılar aklandı

Maliye Bakanlığı denetim birimlerinin ihracatta katma değer vergisi iadesine dönük incelemelerinden ihracatçılar yüzünün akıyla çıktı.

İhracatçıya ödenen KDV iadelerindeki artışın, ihracat artışının 12-13 puan üzerinde çıkması üzerine Maliye Bakanlığınca başlatılan incelemeler tamamlandı. Söz konusu inceleme kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığının risk analizleri sonucu belirlediği 200 ihracatçı firma büyüteç altına alındı. Bu firmalardan 80'i hesap uzmanları, 80'i gelirler kontrolörleri, 40'ı da maliye müfettişlerince incelendi.

İncelemeler sırasında firmaların ihracatlarına, cirolarına, KDV devirlerine ve aldıkları KDV iadeleri ile iadelerdeki artışın sebeplerine bakıldı.

İnceleme yapılan firmalarda hayalî ihracat ya da başka şekillerde hukuk dışı bir işleme rastlanmadı. Daha detaylı inceleme gerektiren bir durumun da bulunmadığı sonucuna varıldı. KDV iadelerindeki artışın özellikle yatırım, maliyet artışı, tekstildeki KDV indirimi sebebiyle doğan iade hakkı ve ihracat tesliminde ihraç kayıtlı mal teslimine dönülmesinden kaynaklandığı anlaşıldı.

/ ANKARA

23.01.2008


 

Petrol 85 dolara geriledi

Petrol fiyatları ABD ekonomisinin durgunluğa gireceği endişesiyle 3 doların üzerinde düşerek 6 haftanın en düşük düzeylere geriledi.

ABD ham petrolü 86 dolar 44 sente gerilerken, brent petrolü 85 dolara geriledi. Altın fiyatları da, dolardaki değer artışına bağlı olarak son üç haftanın en düşük düzeyine geriledi. Spot altın bugün 850 dolar 20 sente kadar gevşedi. Altın fiyatları, geçen hafta 914 dolarla rekor kırmıştı.

/ SİNGAPUR

23.01.2008


 

Tekstilci sabrın sonuna geldi

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Raşit Güntaş, Denizli'deki tekstil fabrikalarının kur sebebiyle ihracatta büyük sorunlarla karşılaştığını, sorunu aşmak için Mısır gibi ülkelerde ortak yatırımların gündemde olduğunu söyledi.

Güntaş, Denizlili bir grup iş adamının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün beraberindeki heyetle Mısır'a giderek bu ülkede incelemelerde bulunduğunu kaydetti.

Mısır'ın enerji, işçilik gibi girdilerde çok cazip yatırım ortamı sunduğunu ifade eden Güntaş, kurlar sebebiyle sıkıntıda olan Türk tekstil fabrikalarının bu ülkede yatırımı ciddi şekilde düşündüğünü ifade etti. Döviz kurlarının şu anda 2001 yılı Haziran ayındaki seviyenin de altına indiğine dikkat çeken Ürper, ''25-30 yıllık emeklerle bu güne getirdiğimiz tesislerimizi geleceğe taşıyabilmek için bir şeyler yapmak zorundayız. Sektör 3 yıldır sıkıntıda, sabrediyor. Ama artık bu sabrın da sonuna gelindiğini hissediyorum. Kimse elindekini satmayı düşünmüyor ama dünyayla rekabet etmek için rakiplerinin koşullarını arıyor. Mısır bu koşulları sunabilecek durumda bir ülke'' dedi.

Güntaş, Denizli'deki iş adamlarının Mısırlı yatırımcılarla bu ülkede ortak yatırımlar yapılması konusunda bazı girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

/ İZMİR

23.01.2008


 

Hazine, dışardan 5.5 milyar dolar borçlanacak

Türkiye'nin bu yıl, dış borçlanma stratejisi çerçevesinde, ağırlıklı olarak ABD Doları cinsinden borçlanması bekleniyor.

Bu arada küresel likidite şartlarındaki bozulma, Türkiye'nin mali kaynak imkânlarının genişlemesi ve kredi notu artışlarıyla tazmin edilecek.

Küresel imkânların ABD Doları cinsinden uygun olması sebebiyle, özellikle yılın ilk yarısında Dolar ağırlıklı bir borçlanma yapılacak.

Yılın ikinci yarısından itibaren, Dolar-Avro paritesi ve küresel likidite şartları çerçevesinde, Doların yanı sıra alternatif döviz cinslerinin belirleneceği vurgulanıyor. Yetkililer, Dünya Bankası başta olmak üzere, Avrupa Birliği merkezli uluslararası kuruluşlarından gelecek malî desteğin, dış finansman kaynaklarının artmasına neden olacağını vurguluyorlar. ''Ülke Ortaklık Stratejisi''(CPS) çerçevesinde, Dünya Bankasından 4 yıllık bir dönem için 6,5 milyar dolar gelecek olması ve 2008 yılında da Bankadan en az 1,5 milyar dolarlık bir malî desteğin sağlanacak olmasının, Hazine'nin elini rahatlatacağı kaydediliyor. Hazine yetkilileri, uluslararası sermaye piyasalarından, tahvil ihracı yoluyla 5,5 milyar ABD Doları tutarında borçlanma yapılmasını da öngörüyor.

/ ANKARA

23.01.2008


 

Türkiye'ye rekor sayıda turist geldi

Turizm sektörü 2007 yılını yeni bir rekorla kapadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'ye gelen turist sayısı geçen yıl 2006'ya göre yüzde 17.8 artışla 23 milyon 341 bin kişi oldu.

Turist sayısı daha önce 2005 yılında 21.2 milyon kişiyle rekora ulaşmış, 2006'da ise 19,8 milyona gerilemişti. Aralık ayında turist sayısı yüzde 9.9 oranında artarak 1 milyon 18 bin kişi olarak gerçekleşti. 2006'nın Aralık'ında bu rakam 926 bin 968 kişi düzeyindeydi. 2007'de yabancı girişlerinin ülke gruplarına bakıldığında, en fazla artış yüzde 27.9 ile Bağımsız Devletler Topluluğu'nda görüldü. Bu ülkelerden Türkiye'ye 4 milyon 824 bin kişi giriş yaptı.

/ ANKARA

23.01.2008


 

Şirket kuruluşu azaldı

Türkiye'de geçen yılın Aralık ayında kurulan şirket ve kooperatiflerin sayısı, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10,8 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ''Kurulan-Kapanan Şirketler Aralık 2007'' verilerini açıkladı. Verilere göre, Aralıkta kurulan şirket ve kooperatif sayısı 3 bin 782 oldu. 2006'nın aynı ayında bu rakam 4 bin 239 idi. Kurulan ticaret unvanlı iş yerlerinin sayısı ise 2006'nın Aralık ayına göre 2007 aynı ayda yüzde 19,3 azaldı. Geçen yıl Aralıkta, önceki yılın aynı ayına göre kurulan ticaret unvanlı iş yeri sayısı 3 bin 848'den 3 bin 106'ya indi. Kapanan ticaret unvanlı iş yerlerinin sayısı ise 2006'nın aynı ayına göre yüzde 6,5 artarak 2103'den 2239'a çıktı.

/ ANKARA

23.01.2008


 

Ekonomistler, ekonomiye ışık tutacak

Ekonomistler Platformu, Ekonomi Politikaları Enstitüsü'nü (EPE) kurdu. Platform, EPE ile ünlü isimlerin katılacağı aylık programlar düzenleyerek ekonomiye projeksiyon yapacak.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Ekonomistler Platformu Başkanı Oğuz Demir, "Dünyadaki gelişmeler bundan sonra ekonomiye daha fazla ilgiyi gerektiriyor. Ekonomistler olarak kurulan enstitünün birçok tıkanıklığın aşılmasında kaynak olacağına inanıyorum. Şubat ayında başlayacağımız ilk ders programında belki de ekonomideki birçok sorunun çözülmesinde etkili olacağız. Türkiye'nin ekonomi politikaları alanında ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetişmesi konusunda EPE'nin önemli bir açılım olacağı kanaatindeyim" dedi.

/ İSTANBUL

23.01.2008


 

15 milyar dolar havaya uçtu

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu, ısıtma amacıyla harcanan enerjinin yarısının yalıtımsızlık sebebiyle boşa gittiğini, bu sebeple 15 milyar doların havaya savrulduğunu kaydetti.

Topçu, yazılı açıklamasında, petrol fiyatlarındaki artışla birlikte yalıtımsızlık sebebiyle kaybedilen ısıtma ve soğutma enerjisinin toplam maliyetinin ortalama olarak 7,5 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Ham petrol ve doğal gaz fiyatı üzerinden yapılan bu hesaplanmanın tüketicilerin ödediği faturaları yansıtmadığını belirten Topçu, yakıt kullanan vatandaşlar için bu rakamın yaklaşık 4 katına çıkarak, 30 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Topçu, "Isıtma amacıyla harcanan enerjinin yarısı, yalıtımsızlık sebebiyle boşa gittiği için 15 milyar dolar havaya savruluyor'' görüşünü aktardı.

/ İSTANBUL

23.01.2008


 

Göçmen Türklerin de sorunu işsizlik

Almanya´da yaşayan Türkler birincil politik sorun olarak işsizliği görüyor. Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı´nın her yıl yaptığı araştırma göre, Türk göçmenler birincil politik sorun olarak işsizliği görüyor.

Ankete katılanların yüzde 98,4´ü işsizliği önemli bir sorun alanı olarak nitelendirirken, gençlerin meslek eğitim yeri bulamamalarını sorun olarak görenlerin oranı yüzde 94,5´i buluyor.

İki temel sorun alanında eksiklikleri giderecek politik açılımlar getirecek partilerin Türk göçmenlerin oylarını kendine çekme yönünde başarı sağlayacağını söyleyen Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı Direktörü Şen, "Almanya genelinde de çok ciddî bir sorun alanı olan işsizlik, Türkler arasında daha vahim bir görünüm sergiliyor. Almanya genelinde yüzde 11,3 dolayında olarak tesbit edilen işsizlik oranının, Türk göçmenler arasında yüzde 22,8´e yükseldiğini görmekteyiz" dedi. Türk göçmenlerin yüzde 40´ı aşan bir bölümünün fakirlik sınırının altında bir gelir düzeyiyle hayatını sürdürmek durumunda kaldığına dikkat çeken Şen, meslek eğitim imkanı bulan Türk gençlerinin sayısındaki düşüşün, son dönemde açılan gençler ve şiddet konulu tartışmalardan bağımsız düşünülemeyeceğini söyledi.

Yeni Asya / ESSEN

23.01.2008


 

Yeşil: Kaçak ve kalitesiz ürünlere dikkat

Son günlerde Doğu Anadolu'daki trafo patlaması veya kaçak elektrik kullanımında Ufo Infrared Teknoloji'nin adının geçmesi üzerine Ufo Infrared Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Abdullah Yeşil açıklama yaptı.

Yeşil, "Van'da son iki ayda 25 bin ürün satıldığı söyleniyor. Biz Doğu Anadolu'da toplam 8 bin ürün sattık" dedi. Günah keçisi ilan edilmelerine tepki gösteren Abdullah Yeşil, Ufo'nun en çok Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde satıldığını, buralarda trafo patlaması yaşanmadığına göre üründen kaynaklanan bir sıkıntının olmadığının çok net ortaya çıktığını belirtti. Bugüne kadar tüm açıklamalarda taklit, merdiven altı ürünlere dikkat çektiklerini kaydeden Yeşil, "Bölgede yetersiz altyapı, denetimsiz, kalitesiz ürünler olduğu sürece, kaçağın da önüne geçilmezse daha vahim sonuçlar doğabilir. Ufo olarak bir kez daha vatandaşlarımızı, taklit ve kalitesiz mallara karşı uyarıyoruz" diye konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

23.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri