Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail'in duvarları da yıkılır

İsrailli ve İsrailli-Arap barış örgütlerinin üyeleri ve barış eylemcilerinden oluşan kalabalık bir grup, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınır geçiş noktası Erez'de toplanarak, İsrail hükümetine "Gazze'de ablukayı kaldır" çağrısında bulundu. Grup, getirdiği yiyecek paketlerini, Gazze'dekilere teslim edilmek üzere sınır kapısına yığdı.

Aralarında Guş Şalom, Barış için Kadınlar Koalisyonu, Ev Yıkımlarına Erez'de yapılan protesto ile eş zamanlı olarak Batı Şeria'daki Ramallah'ta ve Gazze'de Meçhul Asker Anıtı önünde de protesto gösterileri düzenlendi.

Ramallah'taki gösteriye, siyah kıyafetli bir grup, Gazze'deki abluka sebebiyle çıkamayıp, vefat eden hastaların isimlerinin yazılı olduğu tabutlarla katıldı. Ablukaya karşı gösterilerin, ABD'de San Francisco ve İtalya'da Roma'da da düzenlendiği bildirildi.

İsrail-Filistin barışının önde gelen destekçilerin, yazar ve barış eylemcisi Uri Avnery (85), Erez'de yaptığı konuşmada, Gazze Şeridi ile Mısır sınırı arasındaki Refah'ta, duvarların yıkılmasına atıfta bulunarak, "3 gün önce burada bir duvar yıkıldı, tıpkı Berlin Duvarı gibi... Tıpkı ırk ayrımı duvarlarının yıkılacağı gibi... Tıpkı

İsrail'deki bütün duvar ve çitlerin yıkılacağı gibi..." dedi.

Avnery, İsrail hükümeti ve ordusunun, İsrail halkı adına 1,5 milyon insanı gayri insanî bir şekilde hapsettiği Gazze'de, bu abluka uygulamasını bütün zalimliğiyle sürdürdüğünü belirterek, "Bu suça katılmayacağız. Ablukadan utanç duyuyoruz" diye konuştu.

Avnery, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kalplerimiz (Gazzeli) kardeşlerimizle birlikte, Sderot'un halkıyla birlikte.... Kassam tehdidi durmalıdır. Bu tehdit, göze göz, bir göze yüz göz, bir göze bin göz politikasıyla durmaz. Sonunda hepimiz kör oluruz. Bu tehdit, ancak karşı tarafla, evet, Hamas'la bile konuşularak sona erecek."

İsrailli Ev Yıkımlarına karşı İsrail Komitesi yöneticisi Jeff Halper de Refah'taki duvarların yıkılmasına atıfta bulunarak, Filistin halkının bir kez daha aynı şeyi yaptığını, ılımlı hükümetleri ve uluslararası toplumca terk edildiğinde, özgürlük için kendi kaderini eline aldığını belirtti. Halper, (Gazze'deki) Filistinlilerin duvarı yerle bir ederek, İsrail ile işbirliği yapan Arap hükümetinin uyguladığı ablukayı kırdığını kaydetti.

Erez'deki protestoda, göstericiler, Gazze'deki ablukanın kaldırılmasının yanı sıra İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Ehud Barak aleyhine sloganlar attılar, "İnsanlar, duvarlardan güçlüdür" şeklinde pankartlar taşıdılar.

Gösteriyi düzenleyenlerden Angela Godfrey-Goldstein, Erez'e getirilen yiyecek maddelerinin, Erez'den geçirilerek, Gazze'deki örgütlerin temsilcilerine teslim edileceğini belirtti.

Yaklaşık 3 bine yakın gösterici, daha sonra olaysız şekilde Erez'den ayrıldı.

/ EREZ/İSRAİL

28.01.2008


 

Suharto öldü

Bir süredir sağlık durumu ağırlaşan eski Endonezya diktatörü Suharto'nun öldüğü bildirildi.

Suharto'nun sağlık ekibinden Doktor Christian Johannes, 86 yaşındaki eski diktatörün yerel saatle 13.10'da vefat ettiğini açıkladı.

Bu arada, Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, 32 yıl boyunca ülkeyi yöneten eski diktatör Suharto'nun ölümü sebebiyle başsağlığı diledi ve halktan duâ etmesini istedi.

Yudhoyono, Elşinta radyosunda yayınlanan açıklamasında, "Bu ülkenin, halkın, hükümetin adına ve kendi adıma Sayın Hacı Muhammed Suharto'nun ölümüyle ilgili derin taziyelerimi sunmak istiyorum" şeklinde konuştu.

Endonezya Devlet Başkanı Yudhoyono, ayrıca tüm halktan Suharto için duâ etmesini istedi.

Bu arada, Suharto'yu tedavi eden sağlık ekibinin başkanı Dr. Mardjo Soebiandono, düzenlediği basın toplantısında, eski diktatörün ölümüyle ilgili resmî açıklamayı yaptı. Soebiandono, "Suharto, 13.10'da huzur içinde göçtü" dedi.

Bu ay başından beri hastanede bulunan Suharto'nun durumu önceki gece ağırlaşmış ve aile üyeleri, eski diktatörün bulunduğu Cakarta'daki Pertamina hastanesinde toplanmışlardı.

Suharto'nun büyük kızı Siti Hadijanti Rukmana, aile adına düzenlenen basın toplantısında, babası için duâ eden herkese teşekkür etti.

Endonezyalıların çoğu gibi tek isim kullanan Suharto, 8 Haziran 1921 yılında bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak doğdu. Ülkesi 1949 yılında Hollanda'dan bağımsız olduğu sırada Suharto da ordu içinde hızla yükseldi, ancak 1950'lerdeki yolsuzluk suçlaması kariyerini etkiledi.

1965'de darbeyle iktidara el koyan ve ülkeyi 32 yıl boyunca totaliter bir baskıyla yöneten Suharto, 1998'deki kitlesel sokak gösterilerinin ardından iktidardan düştü.

Ailesiyle birlikte 15-25 milyar doları zimmetine geçirmekle suçlanan Suharto, 4 Ocak'ta kalp, akciğer ve böbrek rahatsızlıkları sebebiyle hastaneye kaldırılmıştı.

/ CAKARTA

28.01.2008


 

Rift Vadisi kan akıyor

Kenya'nın Rift Vadisi eyaletinin bir şehrinde daha kabileler arasında çatışma başladığı, ilk belirlemelere göre 7 kişinin öldüğü bildirildi.

Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin mensubu olduğu Kikuyu kabilesi üyeleriyle muhalefet lideri Raila Odinga'yı destekleyen Luolar ve Kalenjinler arasında çatışmalar sürerken, Naivaşa'ya giden anayola barikatlar kurulduğu belirtildi. Kikuyu kabilesinden yaklaşık 100 kişilik çetenin Luoların evlerini ve araçlarını ateşe verdiği şehirde insanların diri diri yakıldığı ve parçalanarak öldürüldüğü bildiriliyor. Rift Vadisi'nin sessiz sakin turistik şehri Nakuru birden bire etnik çatışmaların merkezi haline gelmiş, son 4 günde şehirde 81 kişi ölmüştü.

Nakuru'dan dün herhangi bir çatışma haberi gelmedi.

Bu arada, eski BM Genel Sekreteki Kofi Annan, muhalefet lideri Odinga ile görüştü.

Öte yandan Sunday Nation adlı gazetede yayınlanan bir kamuoyu yoklamasının Kenyalıların sadece yüzde 51,6'sının Annan'ın krizin çözümünde yardımcı olabileceğini düşündüğünü ortaya koydu.

/ NAİVAŞA

28.01.2008


 

Gazze-Mısır sınırı Fetih'e bırakılıyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırın denetimini kendilerinin üstlenmesi yönündeki önerisi Mısır tarafından kabul edilirken, Hamas yetkilileri öneriyi reddetti.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Mısır ile sınır sorununun çözüm yolunun, "2005 sınır anlaşmasının yürürlüğe sokulması ve Refah geçiş noktasının kontrolünün Filistin devlet başkanlığı muhafızlarına verilmesi" olduğu konusunda anlaştıklarını söyledi. Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühdi ise sınır geçişinde kontrolün yeniden Ramallah hükümetine geçmesine karşı çıktıklarını açıkladı. Ebu Zühdi, "sınır geçiş noktasının nasıl idare edileceği konusunda kendi görüşleri olduğunu ve bu görüşleri Mısırlılara ileteceklerini" söyledi.

El Fetih ile şiddetli çatışmaların ardından Hamas, Haziran ayında Gazze Şeridi'nin denetimini ele geçirmişti. Abbas da Hamas liderliğindeki hükümeti görevden alarak yeni bir hükümet atamış, böylece Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da iki ayrı fiili yönetim ortaya çıkmıştı.

İsrail'in abluka uyguladığı Gazze Şeridi'nde insani kriz şartları oluşmuştu. Hamas militanları hafa içinde Mısır sınırındaki duvarı bombalarla uçurmuş, yüz binlerce Filistinli gıda ürünü alabilmek için Mısır tarafına geçmişti.

/ RAMALLAH/GAZZE

28.01.2008


 

Tarihî lider Habaş da tarih oldu

Hamas, Filistin dâvâsının eski isimlerinden ve radikal nitelikteki Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) lideri George Habbaş'ın ölümünün "büyük bir kayıp'' olduğunu açıkladı.

Hamas liderlerinden İsmail Haniye, Habbaş'ın ölümü sebebiyle yaptığı kısa açıklamada, FHKC liderinin hayatını Filistin'i savunmaya adadığını söyledi.

Şam'da açıklama yapan Hamas yöneticilerinden Muhammed Nezzal da, ideolojilerinin farklı olmasına rağmen ölümü "büyük bir kayıp'' olan Dr. Habbaş'ın, "Hamas'ın, Filistin Kurtuluş Örgütünün İsrail ile imzaladığı barış anlaşmalarına karşı itirazını'' paylaştığını söyledi.

/ AMMAN

28.01.2008


 

Obama yine öne geçti

ABD'de başkanlık yarışı sürerken Demokrat Parti'nin South Carolina eyaletinde yaptığı ön seçimde siyah senatör Barack Obama, partinin en iddialı ismi senatör Hillary Clinton karşısında büyük bir zafer kazandı.

Obama, oyların yüzde 55'ini alırken, Clinton yüzde 27'de, üçüncü aday John Edwards ise yüzde 18'de kaldı. South Carolina'daki Demokrat Parti ön seçimi, oyların ırklara göre bölünmesine sahne oldu.

Barack Obama, Demokrat seçmenlerin yaklaşık yarısını oluşturan siyahların yüzde 80'inin oyunu toplarken, beyazlardan aldığı oy oranı, yüzde 25'te kaldı.

/ WASHINGTON

28.01.2008


 

Kouchner'den Ruanda itirafı

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Fransa'nın Ruanda'da "siyasî bir hata yaptığını" ancak 1994'deki katliâm süresinde "Fransa'nın askeri bir sorumluluğu olmadığını" belirtti.

Kouchner, katliâmın ardından çok gergin olan iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden canlandırmaya çalışma amacı taşıyan kısa bir ziyaret için geldiği Kigali'de, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ile görüştü.

Bernard Kouchner, görüşmeden sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında, Fransa'nın katliâmdaki rolüyle ilgili bir soruya verdiği cevapta, "Bu kuşkusuz siyasî bir hataydı. Ne olup bittiği anlaşılamıyordu.

/ KİGALİ

28.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri