Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

The Guardian: Olmert ipten kurtuldu

İsrail’de Lübnan’a yönelik operasyonun sorgulandığı Winograd Komisyonu raporunun ardından Guardian’a göre, Olmert ipten kurtuldu.

“Olmert şimdi duvarlar gerisinde, hiç bir şeyin değişmeyeceğini bilerek barış görüşmeleri yapmaktan memnun. Ama İsrail’in bundan daha cesur ve güçlü bir lidere ihtiyacı var. Savaşın küllerinden barış oluşturabilecek bir lidere..”

Financial Times ise aynı kanıda değil; Olmert’in topallayarak yoluna devam ettiği yorumunu yapmış.

“Nihayetinde sorumlu olduğu bir stratejik felâkete ve bundan bağımsız şekilde yürütülen yolsuzluk suçlamalarına rağmen, Olmert topallayarak yola devam etmeyi başarıyor. Çünkü ülkede siyaset kadroları bir bütün olarak İsrailli seçmenlerin desteğini yitirmiş durumda.”

Olmert hükümetinin düşmesi durumunda diğer siyasî seçeneklerin de bir şey vaat etmediğini savunan gazete, şöyle noktalıyor başyazısını:

“Orta Doğu sorununu çözmek için hâlâ bir umut kıvılcımı varken, İsraillilerin yapabileceği en iyi şey burunlarını tıkayıp, aslında gözden düşmüş olan Olmert ile yola devam etmek olur.”

01.02.2008


 

İşgal, 1 milyon insanı öldürdü

İngiliz kamuoyu araştırma şirketi Opinion Research Business, ABD’nin 2003 yılındaki işgalinden sonra Irak’ta ölenlerin sayısının 1 milyondan fazla olduğunu bildirdi.

01.02.2008


 

‘Afganistan iflâsa gidiyor’

Amerikalı uzmanlar tarafından hazırlanan 2 raporda, gereken tebbirlerin alınmaması halinde Afganistan’ın yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Eski general James Jones başkanlığında ABD Atlantik Konseyi tarafından hazırlanan raporda, güvenliğin iyileştirilmesinin sağlanmaması ve yeniden yapılandırma ile iyi idare çalışmalarının hızlanmaması halinde Afganistan’ın risk altında olduğu vurgulanarak, “Yok olması istenmiyorsa, gereken acil değişimler şimdi yapılmalıdır” denildi.

Amerikan Kongresi’ne bu akşam sunulması beklenen raporda, 2001’de devrilen Taliban’ın ülkenin çok kalabalık olmayan yerleşimlerin bulunduğu bölgelerdeki kontrolünün arttığı, ülke genelinde sivil reformlar, yeniden yapılandırma ve kalkınmada ilerleme sağlanamadığının altı çizildi.

Raporda, Afganistan’a yapılan uluslararası yardımların sadece yüzde 10’unun doğrudan Afganlara gittiği, bunun da reform ve yeniden yapılandırma çalışmalarını daha da zorlaştırdığı kaydedildi ve Afganistan’daki sistemin iflâs etmesi durumunda bunun bölgede olumsuz stratejik sonuçları olacağına da dikkat çekildi.

James Jones’un yanı sıra ABD’nin eski BM Büyükelçisi Thomas Pickering başkanlığında hazırlanan bir diğer raporda da ABD ile Afganistan’daki müttefiklerinin “hafif” operasyonları yerine “uygun” operasyonlar getirilmesi gerektiği kaydedildi.

Bu raporda, ABD’nin Afganistan için özel bir temsilci ataması ve Afganistan’ın 5 yıl içinde istikrara kavuşturulması için ABD ile NATO’nun yeni bir “birleşik strateji” geliştirmesi çağrısında bulunuldu.

/ WASHINGTON

01.02.2008


 

Kenya, Lübnan’a döndü

Kenya’da muhalefet milletvekili David Kimutai öldürüldü.

Adının açıklanmasını istemeyen bir polis yetkilisi, muhalif lider Raila Odinga’nın Turuncu Demokratik Hareket partisinden Kimutai’nin bir trafik polisi tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Parti yetkililerinden Henry Kosgie de Kimutai’nin arabayla Nairobi’den Rift Vadisi’ndeki Eldoret şehrine gittiği sırada barikat kurulmuş yolda öldürüldüğünü söyledi.

Kimutai, Kenya’da Turuncu Demokratik Hareket partisinden Meltus Mugabe Were’nin ardından öldürülen ikinci milletvekili.Were, evinde öldürülmüştü.

Bu arada, Kenya’da muhalefet lideri Raila Odinga, Turuncu Demokratik Hareket partisi milletvekili David Kimutai Too’nun öldürülmesinin “muhalefeti zayıflatmak için bir komplo olduğunu” söyledi.

/ NAİROBİ

01.02.2008


 

Giuliani yarıştan çekildi

ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti’nin adaylarından New York’un eski belediye başkanı Rudolph Giuliani (63), yarıştan çekildiğini ve Cumhuriyetçi senatör John McCain’i destekleyeceğini açıkladı.

CNN’in haberine göre, Giuliani, California’ya giderken uçakta yaptığı açıklamada, yarışı bıraktığını belirterek, ‘’John McCain’i destekleyeceğim’’ dedi.

Florida’da dün yapılan ön seçimde, daha önce ön seçimlerin hiçbiri için kampanya düzenlemeyen ve ilk olarak Florida ön seçimine büyük önem veren New York’un eski belediye başkanı Giuliani, yüzde 15 oranında oy alarak bozguna uğramıştı.

McCain, Florida eyaletindeki ön seçimde rakipleri önünde büyük bir zafer kazanarak, partisindeki en iddialı aday konumuna ulaşmıştı.

Cumhuriyetçi Parti’nin bazı yetkilileri, Giuliani’nin Florida yenilgisinin ardından çekilmeye hazırlandığını söylemişlerdi.

Bu arada Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger’ın John McCain ile bir araya geldiği ve seçimde McCain’i desteklediğini açıklamaya hazırlandığı bildirildi.

/ LOS ANGELES

01.02.2008


 

Ermeni Lobisi Obama’yı destekleyecek

ABD’deki Ermeni lobisinin temsilcilerinden Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), ABD başkanlık seçiminde, kısa süre önce 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen Demokrat Parti’nin başkan adaylarından Senatör Barack Obama’yı destekleyeceğini açıkladı.

ANCA Başkanı Ken Hachikian, ‘’ANCA , ABD Başkan adaylığı için Demokratik aday Barack Obama’yı onaylamaktan gururludur’’ dedi. Illinois Senatörü Obama’nın, başkan adayı olarak Ermeni meselesinde yaptığı açıklamaları örnek gösteren Hachikian, ‘’ABD Başkanı olduktan sonra da’’ Obama’nın, Ermeni görüşlerini desteklemesini beklediklerini kaydetti.

ANCA bir süre önce, Demokrat Partili başkan adayları Hillary Clinton ve Barack Obama’ya, 1915 olaylarıyla ilgili görüşlerine ilişkin bir soru-cevap metni göndermişti. Önce Obama, ondan dört gün sonra ise Clinton, bu yıl Kasım ayında ABD başkanı seçilmeleri durumunda, Ermeni iddialarını tanıyacakları sözü vermişti. Ancak Obama’nın 20 Ocak’ta ANCA’ya gönderdiği yanıtta kullandığı dil, daha net ve Ermeni iddialarına kuvvetle destek verir yöndeydi.

Hachikian, ‘’Biz, Demokrat adaylar arasında Senatör Obama’nın, Ermeni asıllı Amerikalı seçmenlerin görüşlerine değer veren ve bunları en iyi yansıtacak aday olduğuna inanıyoruz’’ ifadesini kullandı. ANCA’nın Obama’yı destekleyeceğine dair açıklaması, California’da, Ermeni iddialarının baş savunucularından Demokrat Parti California Milletvekili Adam Schiff’in de katıldığı basın toplantısında yapıldı.

/ WASHINGTON

01.02.2008


 

İran-Mısır arasında balayı dönemi

Resmî bir ziyaret için Mısır’da bulunan İran Meclis Başkanı Gulam Ali Haddad Adil, Mısır ile tam diplomatik ilişki kurulmasının “an meselesi” olduğunu söyledi.

Haddad Adil, Kahire’de görüştüğü Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in de “ikili ilişkilerin geliştirilmesine olumlu yaklaştığını” belirtti.

Haddad Adil düzenlediği basın toplantısında, “Güçlü bir Mısır, güçlü bir İran ve İslâm dünyasının bu iki kutbu arasındaki işbirliğinin” bölgede ve uluslararası düzeyde barış çabalarını ileri götürebileceğini söyledi.

ABD’nin iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesini engelleyip engelleyemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Haddad Adil, Mübarek’in “çok açık bir şekilde ABD veya başka bir ülkenin baskı yapmasına izin vermeyeceğini söylediğini” belirtti.

/ KAHİRE

01.02.2008


 

Bryza: Türban Türkiye’nin iç meselesidir

ABD’nin Avrupa ve Avrasya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı üst düzey yetkilisi Matt Bryza, "Türban, Türkiye’nin karar vereceği bir iç meseledir’’ dedi.

Bryza, türban konusunda Türkiye’deki tartışmalara ilişkin A.A.’ya yaptığı açıklamada, "Biz, türban veya herhangi bir dini kıyafet dahil olmak üzere belli bir ifade şeklini savunmuyoruz. Türban takmak, kadınlar için kişisel bir seçimdir. ABD, demokratik toplumların saygı göstermesi gereken din özgürlüğünü desteklemeyi sürdürüyor’’ ifadesini kullandı.

/ WASHINGTON

01.02.2008


 

Basra’daki İngiliz üssüne roketli saldırı

Irak’ın Basra şehri yakınındaki İngiliz üssüne roket saldırısında 3 İngiliz askeri yaralandı.

İngiliz askerî sözcüsü Finn Aldrich, kentten dün sabah saatlerinde çok sayıda roket atıldığını, askerlerin hafif yaralandığını söyledi.

İngilizler Basra ve çevresinin kontrolünü geçen yıl sonunda Iraklılara devretmişlerdi, ancak gerekmesi halinde Irak güvenlik güçlerine yardım için havalimanındaki üste asker bulunduruyorlar.

/ BASRA

01.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri