Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enflasyon hedefi fiyatlara bağlı

Küresel piyasalarda dalgalanma sürerken Merkez Bankası’ndan uyarı geldi. Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel dalgalanmanın henüz ortasında olunduğuna dikkat çekerek, “Her an için sürprizle karşılaşabiliriz. Herkes ihtiyatlı olmalı, hesabını kitabını ihtiyatlı yapmalıdır” diye konuştu.

Küresel risk iştahının azaldığı dönemde mali disiplinin sürmesinin önemli olduğunu belirten Yılmaz, artan endişelerin tüketim ve yatırım eğilimini olumsuz etkileyeceğinin öngörüldüğünü kaydetti. Orta vadede enflasyon beklentilerinin hedefin üzerinde seyretmesinin para politikasının temkinli olmasını gerektirdiğini ifade eden MB Başkanı, önümüzdeki dönemde yeni arz şoklarının çıkmadığı varsayımıyla enflasyonun aşağı yönlü eğiliminin süreceğini ifade etti.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 5.5

Yıl sonuna ilişkin tahminleri açıklayan Yılmaz, enflasyonun yıl sonunda yüzde 4 hedefinin üzerinde gerçekleşeceğinin beklendiğini ve tahminlerin daha temkinli bir faiz politikasını içerdiğini dile getirdi. Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, enflasyon yüzde 70 olasılıkla 2008’de orta nokta yüzde 5.5 olarak yüzde 4.1-6.9 arasında, 2009’da ise orta nokta yüzde 3.7 olarak yüzde 1.8-5.5 arasında olacak.

Yılmaz, enflasyonun hedefe yaklaşma hızını büyük oranda gıda ve enerji fiyatlarının seyrinin belirleyeceğini, enerji fiyatlarında yapılan zamların orta vadede enflasyonda düşüşü destekleyeceğini ifade etti. Yılmaz, petrol fiyatlarına ilişkin bu yılki varsayımın 70’ten 85 dolara yükseltildiğini ve bunun enflasyon tahminlerini 0.5 puan yukarı çektiğini söyledi.

/ ANKARA

01.02.2008


 

Telâş yok, temkin lâzım

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmaların şu ana kadar ‘’Edirne’den içeri girmediğini’’ belirterek, ‘’Telaş yapmayalım ama iş adamları için gün, temkinli olma günüdür’’ dedi.

İZTO Meclis toplantısında konuşan Demirtaş, ABD piyasalarında başlayan dalgalanmalara ABD Merkez Bankası-FED’in verdiği tepkinin, duruma ‘’kriz’’ diyenlerin haksız olmadığını gösterdiğini söyledi. ‘’Kriz, türbülans ya da dalgalanma’’ tanımı konulduğunu, ancak tüm bunların Türkiye ekonomisini şu ana kadar fazla etkilemediğini anlatan Demirtaş, şöyle devam etti: ‘’Son yaşadığımız sarsıntıyla birlikte bizim ekonomimizde de tedirginlik başladı. Piyasalarda herkes kendisini kasıyor, harcamalardan kaçınıyor. Yaşanan dalgalanma Edirne sınırlarından içeri henüz giremedi. İnşallah hiç girmez. Ama öncelikle telaş yapmayalım. Mikro sorunlar olacaktır, krediler daralacak, KOBİ’ler daha zor kredi bulacaktır. Biz iş adamları için gün, temkinli olma günüdür. Nakitte kalmakta, dövizle borçlanmada temkinli olmakta yarar var.’’

/ İZMİR

01.02.2008


 

Ulu Motor, Proton’da atağa geçti

Proton Türkiye Distribütörü Ulu Motor Marka Müdürü Egemen Anıl, toplam 53 olan hizmet nokta sayısını 2008 yılında 100’e ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Anıl ayrıca, 2008 yılında iki yeni model binek ve bir hafif ticari aracı da ürün gamına ekleyeceklerini belirtti.

Ulu Motor olarak Proton Türkiye Distribütörlük anlaşmasını imzaladıkları 2004 yılından itibaren bir yıl süreyle araç ithalatı yapmadıklarını kaydeden Anıl, bu süre içerisinde önceki distrübitörün araç satmış olduğu yaklaşık 6.000 mağdur müşterinin Servis ve Yedek Parça sorununu, müşterilerinin bulundukları illerde yatırım yaparak giderdiklerini dile getirdi.

İlk ithalatı 2005 yılı sonlarında tek bir model, WAJA ile gerçekleştirdiklerini, 2006 yılında da ARENA kamyonet ve GEN2 modelinin getirildiğini ifade eden Anıl, 2007 yılında da ürün gamına SAVVY’i eklediklerini söyledi.

Proton’un 2007 yılında toplam dört modelle perakende de 942 araç satışı gerçekleştirdiğini belirten Anıl, 2007 yılı Kasım ayından itibaren, yetkili satıcılığın bulunmadığı ve yeniden yapılandırma gereken illerde örgütünü geliştirmek üzere çalışmalara başladıklarını kaydetti. Toplam 53 olan Hizmet Nokta sayısını 2008 yılında 100’e ulaştırmayı hedeflediklerine işaret eden Anıl, Proton’un 2008 yılı satış hedefinın, üç yeni modelin ürün gamına eklenmesi ile toplam 7 modelle, bu yıla kadar toplam satış adedinden fazla olacağını belirtti.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

01.02.2008


 

Türkiye ucuz tatil ülkesi oldu

Türkiye ucuzluğuyla yabancı turistler açısından son derece cazip bir tatil mekanı haline geldi.

2007 yılında Türkiye’de günlük ortalama kalış süreleri 8.4 gün olan yabancı ziyaretçilerin kişi başına günde 72.4 dolara tatil yaptığı belirlendi. Dış ülkelerde yaşayan ve tatil için ülkesine gelen vatandaşlar da geçen yıl ortalama 24 gün kalarak, günde ortalama 44.5 dolar harcadı.

TÜİK verilerinden yaptığı belirlemeye göre 2007 yılında gelen 23 milyon 17 bin 21 yabancı turistten toplam 13 milyar 990 milyon dolar gelir sağlandı. Geçen yıl tatil için yurda gelen 4 milyon 197 bin 907 vatandaş ziyaretçiden de 4 milyar 497 milyon dolar gelir elde edildi. Böylece yıllık bazda kişi başına ortalama harcama yabancılarda ortalama 608, vatandaş ziyaretçilerde bin 71 dolara geldi.

Türkiye’de ortalama kalış sürelerinin yabancı turistlerde 8.4 gün, vatandaş ziyaretçilerde 24 gün olduğu dikkate alındığında, yabancı turistlerin Türkiye’de kişi başına günde ortalama 72.4, dış ülkelerde yaşayan Türklerin ise 44.5 dolara tatil yaptığı belirlendi.

/ ANKARA

01.02.2008


 

KOBİ’lere alternatif finans yöntemleri

Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı Sırrı Şimşek, 2008 yılında KOBİ’lerin yatırım ve üretimlerinde alternatif finans ve ticaret sistemini bütün faaliyetlerinde uygulayabilmeleri için Barter bilgilendirme toplantılarına ağırlık ve öncelik vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Barter’in Antalya, Ankara, İzmir ve Kayseri’de “Barter Bilgilendirme” toplantıları gerçekleştirdiğini kaydetti. Bu yıl KOBİ’lerin, yatırımlarını nakit taksitler yerine 3 ya da 5 yıl boyunca üretimiyle ödeme yapması konusundaki çalışmaları hızla tamamladıklarını ifade eden Şimşek, KOBİ’lerin yatırım ve üretimlerini destekleyecek sermaye yapılarının zayıf olduğuna işaret etti.

Leasing ile yatırım yaparak üretimlerini artırmaya çalışan KOBİ’lerin, şu an uygulanan yöntemle yatırım ve üretim maliyetlerinin yükseldiğini belirten Şimşek, naktin daraldığı bu dönemleri de göz önüne getiren iş adamlarının, finansal kiralamada nakit çıktısı yerine üretimiyle kiralama yaparak yatırımlarını hızlandırmak gibi bir arayışa girdiğini ifade etti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

01.02.2008


 

Kamu işçilerine ikramiyenin yarısı ödeniyor

Kamuda çalışan işçilere dün yarısı ödenen ikramiyenin, kalanı 30 Haziran’da ödenecek.

Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayınlanan konuyla ilgili kararına göre, kanun kapsamına giren kamu işçilerinin ikramiyesi 2 taksitte ödenecek. Dün yarısı ödenen ikramiyenin diğer yarısı da 30 Haziran’da gerçekleştirilecek. Maden işletmelerinin münhasıran yer altı işlerinde çalışanlara yapılacak ilave ödemenin tamamı ise 4 Aralıkta yapılacak.

/ ANKARA

01.02.2008


 

Çağrı Hipermarket Çekmeköy’de

Çağrı Hipermarketleri 2008 yılının ilk şubesini Çekmeköy’de açıyor.

“Her semte bir Çağrı” sloganıyla yola çıkan Çağrı Hipermarketleri, Çekmeköy şubesini bugün saat 13:30’da düzenlenecek törenle, Çamlık mahallesi Şahinbey Caddesi, Türker İş Merkezi, No:22 Çekmeköy, Ümraniye adresinde hizmete açacak. Açılışla ilgili açıklama yapan Çağrı Hipermarket Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kara, Çağrı Hipermarket’in 14. şubesi olan Çekmeköy mağazasının toplam 1.750 metrekare alanda kurulduğunu, 50 personel, 6 kasa ve 40 bin ürün ile müşteriye hizmet vereceklerini söyledi. Kaliteli hizmet ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalarla sağlıklı büyümelerine devam edeceklerini ifade eden Kara, yakın zaman içerisinde yeni genel müdürlük binasında hizmet vermeye başlayacaklarını da kaydetti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

01.02.2008


 

İnter-Next’le işlem kolay

Intertech ve Microsoft işbirliği ile hayata geçirilen yeni entegre bankacılık platformu ‘inter-Next’ düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.

Servis odaklı mimari, müşteri ilişkileri ve süreç yönetimi metodolojilerini baz alarak tasarlanan yeni bankacılık platformu inter-Next, Microsoft altyapı çözümleri kullanılarak geliştirildi. Birden çok uygulamanın birbiriyle entegre olarak çalıştığı tek bir önyüz olan inter-Next, perakende ve bireysel bankacılık alanında büyümeyi hedefleyen bankaların ihtiyaçlarına cevap veriyor.

YENİ ASYA / İSTANBUL

01.02.2008


 

Sarraflar nakit sıkıntısında

Altın fiyatının son yılların en üst seviyesine ulaşması sebebiyle elindeki altını satma eğilimine giren tasarruf sahiplerinin, sarraflara ciddi anlamda nakit sıkıntısı yaşattığı belirtildi.

Adana Kuyumcular Odası 2’nci Başkanı Oğuz Başman, bir ons altın fiyatının tarihi rekor kırarak 934 dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Önceki aylarda gramı 29-30 YTL arasında değişen altının gramının 34,50 YTL seviyesine yükseldiğini hatırlatan Başman, ‘’Bu yükselişten kâr elde etmek isteyen tasarruf sahipleri, yastık altındaki altınları çıkararak sarraflara akın etti’’ dedi. Başman, şöyle konuştu:

“Altındaki tırmanışla birlikte artan satma talebi piyasayı hareketlendirdi ancak sarraflar bundan çok fazla memnun değil. Vatandaş, altınını paraya dönüştürmek istiyor. Önceki aylarda 29-30 YTL’den altın alanlar, sattıkları altınlarda gram bazında yüzde 15 net kâr sağlıyor ama sarraflar nakit sıkıntısında. Fiyatlar yüksek olduğu için satış çok az. Esnaf ancak sattığı altın kadar alabiliyor.’’

/ ADANA

01.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri