Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Üniversiteler yasağı savunuyor

AKP ve MHP’nin “Başörtüsü için anayasa değişikliği teklifi’’ konusunda, anlaşmasının ardından üniversite senatoları yasağa karşı birbiri ardına açıklama yapmaya başladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Senatosu’ndan yapılan açıklamada, ‘’Başörtüsü için anayasa değişikliği teklifi’’ konusunda, “Getirilen teklifin eğitim-öğrenim özgürlüğü, kanun önünde eşitlik ilkeleri çerçevesinde sunuluyor olması meselenin özünü değiştirmemektedir’’ denildi.

Açıklamada, konuyla ilgili Anayasa ve yasa teklifinin ‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkeleri ve toplumun çağdaş nitelikleri ile bağdaşmayan, kaygı verici bir girişim olarak değerlendirildiği’’ ifade edilerek, ‘’Bu girişimle aydınlanma ilkesinin, Atatürk devrimlerinin, çağdaş demokrasinin, kişi özgürlüklerinin ve kadın erkek eşitliğinin ve bunların teminatı olan laiklik ilkesinin zedeleneceği açıktır” denildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Senatosu tarafından yapılan açıklamada ise, “Üniversitemiz, türban yasağının kaldırılması konusunda gelinen noktayı endişe ile izlemektedir’’ denildi. Açıklamada şu görüşler dile getirildi:

“İstanbul Üniversitesi Senatosu olarak türban yasağının anayasa değişikliği yapılarak aşılmaya çalışılmasının yanlış olacağını düşünüyoruz. Türban yasağının anayasa değişikliği yoluyla aşılmak istenmesi, laiklik ilkesine, yani anayasanın ruhuna aykırı olacaktır. Üniversitemizde dinsel simgelerin kullanılması yasağı, dayanağını laiklik ilkesinden almaktadır. Politik çıkarlar ve siyasî tercihlerin, din ve vicdan özgürlüğü adı altında üniversitelerde bilimsel özgürlükleri tehdit etmesi kabul edilemez. Türkiye, din istismarına ve şeriat oyunlarına sahne olmayacaktır. Sosyal düzenimizi bilerek veya bilmeyerek değiştirmek isteyenlere göz yumulamaz.’’

Ege Üniversitesi (EÜ) Senatosu, toplanarak yüksek öğrenim kurumlarında başörtüsünün serbest bırakılması konusundaki gelişmeleri tartıştı. Senato adına bir açıklama yapan EÜ Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, başörtüsünün bir özgürlük göstergesi olmadığını iddia ederek, “Aksine özgür ve özerk insanlar yetiştirmeyi engelleyen bir kalıptır” görüşünü ileri sürdü. Rektör Bayındır, açıklamasında özetle şunları kaydetti: “Yüksek öğretim kurumlarında türbanın serbest bırakılması konusundaki gelişmeler, EÜ Senatosu tarafından endişeyle karşılanmaktadır. Bugüne kadar üniversitelerimizde, cumhuriyetin ruhuna uygun kılık kıyafet düzenlemeleri büyük ölçüde yerleşmiştir. İktidar partisinin üniversitelere türbanı sokma politikasına yönelik çabaların hız kazanması, cumhuriyetin kuruluş ilkelerine yürekten bağlı olan EÜ mensuplarında büyük bir rahatsızlık yaratmıştır. Bu sorun, türbanı insan hakları ve özgürlük çerçevesinde sunanların gayretleriyle büyütülmüştür.”

/ ANKARA

01.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Meslek liseleri eşitlik istiyor

  ÜNİVERSİTE KAPILARINI KAPATIRIZ

  Maytap faciası

  AB’nin temeli özgürlük ve hukuk

  ‘Türkiye korkular ülkesi olmasın’

  Çiçek: Herkes hukuka saygılı olsun

  Haşim Kılıç, Baykal’ı ziyaret etti

  Askerler hakim karşısına çıkıyor

  ‘Menderes efsanesi’ internette

  Üniversiteler yasağı savunuyor

  Başörtüsü teklifi bugün komisyonda

  Büyükanıt'ın sözleri abartıldı

  Rektör seçimi değişsin

  Aile ilgisi görmeyen genç kötü arkadaş edinebiliyor

  Grip aşısı talebi geç de olsa arttı

  Karneyle gelen öğrenciye hayvanat bahçesi ücretsiz


 Son Dakika Haberleri