Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Ermenistan-Türkiye arasında AB hattı

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitri Rupel, Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi sürecinin henüz rayına oturmadığını belirterek, ‘’AB, Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğa tarafların çıkarları doğrultusunda katkıda bulunmaya hazır’’ dedi.

AB Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter Semneby ile Dış ilişkiler ve Avrupa Komşuluk Politikası Komiseri Benita Ferrero Waldner ile birlikte AB Troykası heyeti olarak Güney Kafkasya bölgesi ziyaretleri kapsamında Ermenistan’ın başkenti Erivan’da temaslarda bulunan Dimitri Rupel, Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, ‘’AB, bölgedeki dostlarının kendi aralarında da dost olmaları gerektiğini, bunun komşuluk politikası çerçevesinde öncelikli amaçları olduğunu’’ söyledi.

Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi için varolan fırsatlardan yararlanılması gerektiğini ifade eden Rupel, ‘’Ermenistan ile Türkiye arasında diplomatik ilişkiler kurulmasını istiyoruz’’ diyerek, bu sürece katkıda bulunmaya hazır olduklarını vurguladı.

Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanlarının zaman zaman biraraya geldiklerini hatırlatan Rupel, ‘’Bu tür görüşmelerin ilişkilerin normalleşmesine yardımcı olacağını umut ediyorum’’ diye konuştu.

Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili soruna da değinen Rupel, AB’nin, sorunların güç kullanılarak çözülmesine karşı olduğunu dile getirerek, ‘’AB, taraflar arasında güven atmosferi oluşturulmasından yana. Bu amaçla AB bölge temsilcisi Semneby’nin görev alanı genişletildi. Yukarı Karabağ sorununun silâha değil politikaya ihtiyacı var’’ dedi.

AB Troykası’nın cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ülkelerini ziyaret etmesinin önemli olduğunu belirten Vartan Oskanyan da AB Komşuluk

Politikası’nın, karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi ve entegrasyon açısından çok ciddî fırsatlar sunduğunu kaydetti.

Konuklarla görüşmesinde Yukarı Karabağ sorununun çözümü ve Türk-Ermeni ilişkileri başta olmak üzere bölgesel konuların ağırlıklı olarak ele alındığını anlatan Oskanyan, her iki tarafın da bölgede barışçı ve demokratik toplum oluşturulmasında kararlılıklarını dile getirdiğini söyledi.

Waldner, Azerbaycan ve Ermenistan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra barışçı çözüm şansının artacağını da sözlerine ekledi.

/ ERİVAN

08.02.2008


 

Hamas’tan intihar, İsrail’den saldırı

Hamas’ın İran temsilcisi Dr. Ebu-Usame Abid El-Mati, İsraillileri “intihar saldırısı dalgası”nın beklediğini söyledi.

Haaretz gazetesinin, Hamas’ın bir internet sitesinden aktararak verdiği habere göre, El-Mati, Dimona’daki intihar saldırısının bunun başlangıcı olduğunu belirtti ve “Bir yıldır bu tür saldırılara ara vermiştik. Ancak düşman saldırganlığına ve ateşkes ihlâline devam etti. Dimona saldırısı bir mesajdır. Bu, İzzeddin El Kassam’ın, intihar saldırılarına yeniden başlayacağı mesajıdır” dedi.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zühri de intihar saldırıları da dahil olmak üzere, cihat ve direnişten vazgeçmeyecekleri açıklamasını yapmıştı.

Öte yandan Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır duvar ve çitlerinin yıkılması sırasında Gazze Şeridi’ne, militan grupların direnişlerine katılmak üzere değişik Arap ülkelerinden 2000 kişinin geldiği öne sürülüyor.

Filistin basınında yer alan haberlere göre, yeni gelenlerin çoğunluğunu Mısırlı gençler oluşturuyor. İslâmî Cihad ve Hamas yetkilileriyle görüşen yeni grubun, İzzeddin El Kassam Şehitleri Tugaylarına katılmak ve intihar saldırılarında yer almak istedikleri kaydedildi. Ancak Gazze’deki Hamas ve İslâmî Cihad liderlerinin, yeni gelenlere, kendileri için duâ etmelerinin yeterli olup Mısır’a geri dönmelerini söyledikleri ifade edildi. Buna gerekçe olarak Mısır ile İsrail arasında herhangi bir krize yol açılmamasının istenmesi gösterildi.

Bu arada, Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, 7 Filistinli’nin öldürüldüğü sabahki operasyonun ardından, İsrail’i “katliâm yapmakla” suçladı. Barhum, “İsrail, iç siyasi krizlerinin bir sonucu olarak, her gün (Gazze Şeridi’nde) katliam yapıyor. Özellikle Winograd raporuyla bağlantılı, kaçırılan askerlerinin serbest bırakılması dahil birçok başarısızlıklarını örtmek için suikastlar düzenliyor” dedi.

Hamas sözcüsü, ABD hükümetini de İsrail’in işlediği suçlarda işbirliği yapmakla suçladı.

İsrail, sabah erken saatlerde Gazze Şeridi’nin kuzeyinde düzenlediği füze saldırısı ve kara harekâtında 5 Hamas, 1 İslâmî Cihad üyesini öldürmüştü. Operasyonlar sırasında, Beyt Hanun’da bir tarım okulunda görevli, Hani Naim adlı öğretmen de vefat etti.

Okul Müdürü Cemil Süleyman, İsrail topçularının okula yönelik bombalamasında, 5 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail’de İbranice yayımlanan gazetelerden Ma’ariv, ordunun Dimona’daki intihar saldırısının ardından, daha fazla hedefli suikastlara yönelmeyi düşündüğünü yazmıştı.

/ KUDÜS

08.02.2008


 

Rusya ve Çin, ABD’nin düşman listesinde

Amerikan Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Michael McConnell, El-Kaide, Irak ve İran gibi Rusya ve Çin’in de ABD’nin ulusal güvenliği açısından tehdit olduğunu söyledi.

Böylece ilk defa ABD istihbaratı Rusya ve Çin’i de dış tehdit listesine ekledi. ABD Kongresinde gerçekleşen istihbarat birimlerinin yıllık koordinasyon ve bilgi paylaşımı toplantısında açıklamalarda bulunan McConnel Moskova ve Pekin’in elde ettikleri ekonomik gücü kendi politik hedefleri doğrultusunda kullandıklarını savundu.

Putin, yabancı düşmanlığından yakındı

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son dönemde artan yabancı düşmanlığı ve aşırı milliyetçi oluşumlarına dikkat çekerek bunların Rusya’nın egemenliği açısından ‘saatli bomba’ tehlikesinde olduğunu söyledi.

Rusya İçişleri Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda konuşan Putin, “Saldırgan milliyetçilik, yabancı düşmanlığı, etnik nefrete yönelik şiddet kendi egemenliğimiz için saatli bomba olacak bir tehdit oluşturmaktadır.” dedi. Suçların önlenmesi için İçişleri Bakanlığı’nın koordineli çalışmasını isteyen Putin, “Bu yapı gençleri suça iten kaynakları yok etmek için çalışmalı. Böylece hiç kimse suç işleyen konumuna gelmemeli.” önerisinde bulundu.

İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev de Rusya’da 150’den fazla aşırı milliyetçi grubun tesbit edildiğini ve bu grupların da 10 binden fazla aktif üyelerinin bulunduğunu açıklamıştı. Henüz 2007 rakamları açıklanmazken 2006 yılında yabancılara yönelik 15 bin suç işlendiği, bu suçların da 2005 yılına göre yüzde 17’lik bir artış gösterdiği kaydediliyor.

/ MOSKOVA

08.02.2008


 

Almanya, Erdoğan’dan yatıştırıcı mesaj bekliyor

Almanya’nın Ludwigshafen şehri Büyükşehir Belediye Başkanı Eva Lohse, şehri ziyaret edecek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 9 Türk’ün vefat ettiği yangın faciasından sonra herkesi itidalli davranmaya çağırmasını ümit ettiğini söyledi.

Lohse, Alman özel televizyon kanalı ‘’N24’’e yaptığı açıklamada, ‘’Başbakan Erdoğan’dan nasıl bir tutum bekliyorsunuz?’’ sorusu üzerine, ‘’Umarım Başbakan Erdoğan, herkesi itidalli davranmaya çağırır. Herkesle dayanışma içinde olduğunu gösterir. Acının ortak olduğunu ve Almanların da bu büyük acıyı paylaştıklarını dile getirir’’ dedi.

Televizyonun haberinde, Türk basınının itfaiyeye, yangın yerine geç geldiği ve iyi çalışmadığı şeklinde eleştiriler yönelttiğine dikkat çekildi ve bir polis yetkilisiyle yapılan röportaja yer verildi.

Söz konusu polis yetkilisi, yangınla ilgili soruşturmada Türk uzmanlarının desteğine ilişkin görüşünün sorulması üzerine, kendilerinin her olayı soruşturabilecek durumda olduklarını, bu tür olaylarda karşı tarafın uzman göndermesinin alışılagelmiş bir durum olmadığını söyledi.

Bu arada, Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat, Südwestrundfunk (SWR) radyosuna yaptığı açıklamada, kundaklama iddialarıyla ilgili açıklamalar yapmak için henüz erken olduğunu söyledi ve yangından sonra bazı itfaiye erlerine yönelik saldırıları kınadı.

/ BERLİN

08.02.2008


 

Amerikan askerlerinden Sadr semtine baskın

Irak’taki Amerikan askerlerinin, başşehir Bağdat’taki Sadr semtinde önceki gece bazı evlere baskın düzenlediği açıklandı. Irak polisi ve görgü tanıkları, baskın sırasında 17 kişinin gözaltına alındığını, 3 kişinin yaralandığını söylediler.

Kaynaklar, humvee tipi askerî araçlarla bölgeye gelen askerlere helikopterlerle havadan destek verildiğini, semtteki birkaç evin arandığını söylediler. Baskını evinin penceresinden izleyen bir görgü şahidi, Amerikan askerlerinin girdiği bazı evlerden silâh sesleri yükseldiğini belirtti.

Baskın sırasında yaralanan ikisi kadın 3 kişinin hastanede tedavi gördükleri kaydedildi.

Amerikan ordusu henüz açıklama yapmadı.

/ BAĞDAT

08.02.2008


 

Kadima’da yaprak dökümü

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in partisi Kadima’dan meclise giren Avigdor İtzaki, milletvekilliğinden istifa etti.

Kadimalı Avigdor İtzaki, istifa mektubunu Knesset (İsrail parlamentosu) Başkanı Dalia İtzik’e sundu.

İtzaki, milletvekilliğinden ayrılma kararının zor bir karar olduğunu belirterek, Başbakanın ayrılmaması halinde istifa edeceği konusunda halka söz verdiğini belirtti ve “Ben sözümün eriyim” diye konuştu.

Avigdor İtzaki, yaklaşık 9 ay önce, İkinci Lübnan Savaşının başarısızlıklarını soruşturan Winograd Komisyonunun ilk sonuçları açıklamasından sonra, Olmert’in hem Başbakanlıktan hem de Kadima liderliğinden ayrılmasını istemişti.

/ KUDÜS

08.02.2008


 

Rusya’daki fix seçimlere gözlemci yok

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT) Parlamenterler Meclisi, Rusya’da gelecek ay yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerine gözlemci göndermeyecek.

Parlamenterler Meclisi Genel Sekreteri Spencer Oliver, e-posta ile yaptığı açıklamada, 2 martta yapılacak devlet başkanlığı seçimini izlemeleri için Rusya’nın yaptığı daveti reddettiklerini belirterek, “Bizi bu seçimi izlemekten alıkoyacak şartları reddediyoruz” ifadesini kullandı.

Spencer’in e-posta mesajının ekinde, seçimlere gözlemci göndermeyeceklerine ilişkin Rusya parlamentosuna gönderilen bilgilendirme mektubu da yer aldı.

/ VİYANA

08.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri