Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kosova’da bağımsızlık yakın

Sırbistan’ın Kosova bölgesi Bakanı Slobodan Samardziç, Kosova’daki Arnavut yönetimin 17 Şubatta bağımsızlık ilân edeceğini öğrendiklerini belirtirken, Kosova Başbakanı Taçi ise bağımsızlık ilân eder etmez yaklaşık 100 ülkenin Kosova’yı tanıyacağını iddia etti.

Sırbistan’ın Kosova Bakanı Slobodan Samardziç, Kosova’daki Arnavut liderliğin 17 Şubatta bağımsızlığı ilân edeceği bilgisine sahip olduklarını açıkladı. Samardziç, yaptığı yazılı açıklamada, “Sırbistan hükümeti, Kosova hükümetinin 17 Şubat Pazar günü, tek taraflı bağımsızlık ilân edeceğine ilişkin enformasyon edinmektedir” denildi.

Sırp bakan, Kosova sorunu konusunda Avrupa Birliği yetkilisi Stefan Lehne ile görüşmesinin ardından yayınladığı açıklamasında bu enformasyonun kaynağına ilişkin bilgi vermedi. Kosova’daki Arnavut liderler, kısa bir süre içinde Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını ilân edeceğini söylüyor, ancak bu konuda bir tarih vermiyor.

100 ÜLKE TANIYACAK

Öte yandan Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Sırbistan’dan bağımsızlıklarını ilân eder etmez yaklaşık 100 ülkenin bağımsız Kosova devletini tanıyacağını iddia etti. BM Kosova misyonu başkanı Joachim Ruecker ile olağan haftalık görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Taçi, “100 civarındaki ülkenin, ilân ettikten hemen sonra Kosova’nın bağımsızlığını tanımaya hazır oldukları teyidine sahibiz” dedi. Kosova Başbakanı Taçi, ayrıca bağımsızlığı ilân eder etmez “güçlü ve yaygın şekilde tanınacaklarını” söyledi.

Bu ülkelerin hangileri olduğu konusunda bilgi vermeyen Haşim Taçi, bağımsızlık ilânı planları hakkında da açıklama yapmadı.

/ BELGRAD

09.02.2008


 

İsrail, Gazze'nin elektriğini kesti

İsrail, dün geceden itibaren Gazze Şeridi’ne verdiği elektrikte kesintiye başladı. İsrail Savunma Bakanı yardımcısı Matan Vilnai tarafından onaylanan plan doğrultusunda, Gazze Şeridi’ne İsrail’den elektrik aktaran 10 hattan, her hafta değişik bir hatta olmak üzere yüzde 5 oranında kesinti yapılması öngörülüyor.

Böylece, daha önce sınır geçişlerini kapatarak insanî yardımlar ve insanların giriş-çıkışını yasaklayan, ardından akaryakıt ürünlerini azaltarak Gazze Şeridi’nin karanlığa gömülmesine sebep olan ve bu uygulamaları tepki alan İsrail, Gazze’ye ekonomik yaptırımlarına elektrik kesintilerini de ekliyor. İsrail, geçen Eylül ayında Gazze Şeridi’ni düşman toprağı ilân etmişti. Ekim ayı sonunda da Savunma Bakanı Ehud Barak, uygulanması öngörülen ekonomik yaptırımlar doğrultusunda Gazze Şeridi’ne elektrik ve akaryakıt ürünleri sevkiyatının azaltılması planını onaylamıştı. İki hafta kadar önce Gazze’ye verdiği fuel-oil’i asgariye indirme uygulamasını başlatan İsrail, böylece Gazze Şeridi’nin elektrik üreten tek santralinin yakıt darboğazı sebebiyle üretimini durdurmasına sebep olmuş, santral Gazze Şeridi’nin en kalabalık bölgesi Gazze şehrine ve çevresine elektrik sağladığı için, burada yaşayan yüz binlerce kişi elektriksiz kalmıştı.

İsrail’deki insan hakları örgütlerinin yanı sıra uluslararası baskılar, İsrail’in fuel-oil sevkiyatını yeniden başlatmasına sebep olmuştu.

/ KUDÜS

09.02.2008


 

İran'da kızlar yürüdü

İran’da bir grup kız öğrenci, ‘’güzel örtünme’’ye destek için sessiz yürüyüş yaptı. Başşehir Tahran’ın Veli Asr Meydanı’nda toplanan yaklaşık iki bin orta okul ve lise öğrencisi, bazı afiş ve pankartlar taşıyarak, buradan cuma namazının kılındığı Tahran Üniversitesine kadar sessizce yürüdü.

Tahran Talim ve Terbiye Kurumunca düzenlenen yürüyüş sırasında öğrenciler, Farsça ve İngilizce yazılı pankartlar taşıdı. Kız öğrenciler tarafından taşınan pankartlarda, ‘’Örtü muhafazadır, kısıtlama değil’’, ‘’Çador (çarşaf), en iyi örtüdür’’, ‘’Güzelliğin zekâtı, iffet ve namusu korumaktır’’, ‘’Başörtüsü ruhu temizler’’, ‘’Örtü, namusun muhafazasıdır’’, ‘’Örtülü kadın, sedefteki inci gibidir’’, ‘’Allah, haya sahibi olanları ve örtünenleri sever’’, ‘’Örtünme, Allah’ın yer yüzündeki meleklere (kadınlar) bir lütfudur ‘’ ve ‘’Örtünme kadının süsüdür’’ şeklinde sloganların yazıldığı gözlendi.

Tahran Talim ve Terbiye Kurumu Müdür Yardımcısı Mustafa Attaran, yürüyüşü, İslâm devriminin 11 Şubatta yapılacak 29. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlediklerini söyledi. Attaran, düzenledikleri yürüyüşün, Türkiye’deki başörtüsü tartışmalarıyla ilgisi bulunmadığını da vurguladı. Yürüyüşte taşınan pankartlarda da Türkiye’ye ilişkin ifadelerin yer almadığı gözlendi.

/ TAHRAN

09.02.2008


 

Anglikan Kilisesi Başpiskoposu: İngiltere’de şeriat mahkemeleri kurulmalı

İngiltere’de, Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Dr. Rowan Williams’ın ülkede yaşayan Müslüman toplumunun kendi şeriat mahkemelerine sahip olmaları gerektiği, bunun sosyal uyuma katkısı olacağı yolundaki açıklaması tartışmalara sebep oldu.

Müslümanların evlilik ve malî konular gibi sorunlarla karşı karşıya kalınca şeriat mahkemelerine başvurabilmeleri gerektiğini belirten Williams, aksi takdirde Müslümanların kendilerini yaşadıkları ülkeye sadakat ile kendi kültürel değerlerine sadakat arasında sıkışmış hissedeceklerini savundu. Williams, İngiltere’nin çok kültürlü bir toplum hale gelebilmesi için böyle bir değişimin mümkün kılınmasını istedi. Başpiskopos Williams’ın sözleri üzerine açıklama yapan Başbakanlık sözcüsü, hükümetin zaten Müslümanlara elinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştığını, ancak Başbakan Gordon Brown’un İngiltere’de sadece İngiliz yasalarının geçerli olmasından yana olduğunu belirtti.

/ LONDRA

09.02.2008


 

Butto kurşunla ölmedi

Eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto’nun ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Scotland Yard, Butto’nun kurşun yarasıyla ölmediği sonucuna vardı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı patoloğu Dr. Nathaniel Cary, açıklanan raporda, eski başbakanın öldürücü kafa yarasının “tek makul sebebinin” patlamanın etkisi olduğunu belirtti. Cary, raporda, “Benazir Butto bence, bombanın patlaması sonucunda kafasından aldığı ağır yara ve otomobilin açılır tavanının bir yerine kafasını çarpması yüzünden öldü” dedi. İki buçuk haftalık incelemenin sonuçlarını özetleyen raporda ayrıca, suikastı tek bir saldırganın düzenlediği belirtildi. Raporda, Butto’ya yakın bir yerde ateş açan saldırganın daha sonra üzerindeki bombaları patlattığı kaydedildi. Yetkililer daha önce, iki saldırganın bulunduğunu belirtmişlerdi. Suikastla ilgili BM soruşturması isteyen Butto’nun Pakistan Halk Partisi ise İngilizlerin bulgularını reddetti.

/ İSLAMABAD

09.02.2008


 

Papadopulos: Birleşmeye açığız

Kıbrıs Rum yönetimi lideri ve yeniden “başkan’’ adayı Tasos Papadopulos, “vatanı gerçekten birleştirecek, işleyebilir ve yaşayabilir çözüme hazır olduklarını’’ iddia etti.

Papadopulos, Kıbrıs’taki mevcut durumu “işgal’’ olarak niteleyerek, “İşgalin etkileri kaldırılmadan çözüm olmaz.” ifadelerini kullandı. “Yaşayabilir çözüme hazırız’’ iddiasında bulunan Papadopulos, şöyle devam etti: “Çözümün vatanımızı gerçekten de yeniden birleşmesini gündeme getirecek, yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın bağımsızlığı, güvenliği ve bağlantısızlığı tesis edilmiş olarak; müşterek egemenliğe, tek uluslararası temsiliyete ve tek vatandaşlığa sahip olması için müzakere edecek isteğe, deneyime ve bilgiye sahibiz.’’

/ LEFKOŞA

09.02.2008


 

Fransa, Lizbon’u onayladı

Fransız meclisi, Lizbon Anlaşması’nı onayladı. Fransızlar, 2005’te referanduma sunulan AB Anayasası’na hayır demişti.

Fransızların ve ardından Hollandalıların hayır demesi ardından Birlik, anayasa sürecini bir süreliğini askıya almıştı. Almanya’nın dönem başkanlığı döneminde hızlanan sürecin sonunda üye devletler, anayasa üzerinde mutabık kalmıştı. Portekiz’in dönem başkanlığı döneminde de Birlik üyeleri, Lizbon Anlaşması’na imza attı. Macaristan, Malta, Romanya ve Slovenya’nın ardından Lizbon Anlaşması’na onay veren 5. ülke Fransa oldu.

/ PARİS

09.02.2008


 

Mekke, yeni umre sezonuna hazırlanıyor

Mescid-i Haram (Kâbe) ve Mescid-i Nebevi işleri genel müdürlüğü, yeni umre dönemi için hazırladığı planı uygulamaya başlıyor.

Suudi Arabistan yönetimine bağlı Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, umre ziyaretçilerine daha iyi hizmet vermek amacıyla hazırlanan proje 15 Ekim tarihine kadar tamamlanacak. Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Müdürü Şeyh Salih bin Abdurrahman Al-Hüseyni, “Projede, umre için ülkemize gelen ziyaretçilere daha iyi hizmet sunmayı amaçlamaktayız.” dedi. El Hüseyni, Umre mevsimi döneminde projenin uygulanabilmesi için 3 bin 957 kişinin görevlendirileceğini belirtti.

/ RİYAD

09.02.2008


 

ABD: PKK'yı çözmenin en iyi yolu Irakla birlikte çalışmak

ABD Genelkurmay Başkanlığı Harekat Planlama Direktörü Tümgeneral Richard Sherlock, terör örgütü PKK meselesini çözmenin en iyi yolunun, Irak ve Türkiye’nin birlikte çalışması olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’da brifing veren Sherlock, "Türk Genelkurmayı ve Türk hükümetiyle her şeyden önce üzerinde çalıştığımız, Türk ve Irak hükümetleri arasında bir diyalog açmak. Çünkü PKK, her iki ülkeyi de etkileyen bir problem’’ dedi.

Türkiye, Irak ve ABD’nin, PKK’yı terörist örgüt ilân ettiğini belirten Sherlock, "Biz bu meselenin, Türkiye ve Irak birlikte çalıştığı zaman en iyi şekilde çözülebileceğine inanıyoruz. Askerî çözümle diğer çözümleri tartarsak, askerî olarak iyi yapabileceğiniz şeyler var ve iyi yapamayacağınız şeyler de var’’ diye konuştu. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’un bunların konuşulduğunu belirtti.

/ WASHINGTON

09.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri