Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sanayi üretimi hız kesti

Sanayi üretimi 2007’nin Aralık ayında yüzde 1.4 düşerek beklentilerin çok altında gerçekleşti. Yılın tamamındaki üretim artışı yüzde 5.4 oldu. Büyümenin öngü göstergesi olarak nitelendirilen sanayi üretimi geçen yılın Aralık ayında sürpriz yaptı ve düşüş gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aralık ayında toplam sanayi üretimi yüzde 1.4 geriledi. Sanayi üretimi Ocak 2006’dan bu yana ilk kez düşüş kaydetmiş oldu. Aralık’taki veri ankette yer alan yüzde 2.5’lik tahminin de altında gerçekleşti. TÜİK, 2007 yılında toplam sanayi üretimi artış ortalamasının da yüzde 5.4 olduğunu açıkladı. 2007 Aralık ayında, aylık bazda, madencilikte yüzde 8.4, imalat sanayinde yüzde 1.6 azalış görülürken, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 2.6’lık üretim artışı yaşandı.

Aralık ayında en yüksek artış yüzde 21.4 ile elektrikli makine cihazları İmalatında gerçekleşti. Onu yüzde 17.5 ile taşıt araçları ve karoseri imalatı ve yüzde 13.8 ile metal eşya sanayi (makine techizat hariç) izledi.

EKONOMİDE YAVAŞLAMA VAR

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu, Merkez Bankası’nın iktisadi yönelim anketinde sanayicinin işlerin kötü olduğuna dair sinyaller verdiğini belirterek, ekonomide yavaşlama olduğuna dikkat çekti. Aralık rakamının revize edilebileceğini kaydeden Aslanoğlu, verinin MB’nin temkinli duruşunu azaltabileceğini ifade etti.

Fortis Ekonomisti Erkin Işık da, Aralık verisinin beklendiği gibi bir yavaşlama olacağını gösterdiğini, 2007’ye ilişkin büyüme tahminlerini yüzde 4’e doğru revize edebileceklerini söyledi.

/ ANKARA/İSTANBUL

09.02.2008


 

Eleman sıkıntısı kapasiteyi düşürdü

Adana Sanayi Odası (ADASO) tarafından sanayi kuruluşları arasında yapılan ankette, kalifiye eleman sıkıntısının, üretimde kapasite kullanımını olumsuz yönde etkilediği bildirildi.

Bu kapsamda sanayicilerin tam kapasitede çalışamama sebebleri arasında gösterdiği ve daha önce yüzde 13 olan kalifiye eleman sıkıntısının payının, yüzde 20’ye yaklaştığı belirtildi.

ADASO Başkanı Ümit Özgümüş, Türkiye’de eğitim sisteminde çarpıklık olduğunu öne sürerek, üniversite ve lise mezunlarının büyük çoğunluğunun iş bulamadığını söyledi. Üniversite ve lise mezunları istihdam sıkıntısı yaşarken, sanayicilerin de ara eleman bulamamaktan yakındığına işaret eden Özgümüş, bu sıkıntının giderilmesi için meslek yüksek okulu sayısının artması, meslek liselerinin de, kaynak ve döküm gibi bölümler açılarak daha cazip hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.

/ ADANA

09.02.2008


 

En önemli problemimiz, kayıt dışı

Davutpaşa’da meydana gelen ve onlarca kişinin hayatına mal olan patlama kayıt dışıyla mücadelenin önemini tekrar gündeme getirken, İstanbul’daki sivil toplam kuruluşlarının temsilcileri, bürokrasi ve iş gücü maliyetinin azaltılmasının önemine dikkati çekti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ‘’İstanbul’da yaşadığımız patlamayla, yıllardır dikkat çekmeye çalıştığımız ancak çözümünde netice alamadığımız, toplumsal yara niteliğindeki sorunlar da patlamıştır’’ dedi.

Bu olayla gündeme gelen ve ‘’merdiven altı’’ üretim diye de tabir edilen kayıt dışı üretimin, sanayi ve ekonominin en önemli problemlerinden biri olduğunu vurgulayan Küçük, Türkiye’de kayıt dışı ekonominin büyüklüğünün, GSYİH’nin yüzde 50’si civarında olduğuna işaret etti.

Küçük, kayıt dışı faaliyetlerin bu kadar yaygın olmasının nedenlerini; Türkiye’deki bürokrasinin karmaşıklığı, üretimi, yatırımı ve istihdamı teşvik eden bir yapıda olmaması, etkin denetim eksikliği, çalışma mevzuatının katılığı, kayıtlı işletmeler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin yüksekliği olarak sıraladı.

“TOPLAM İSTİHDAMIN YARISI KAYIT DIŞI”

Bugün toplam istihdamın yaklaşık yarısının kayıt dışı olduğunu kaydeden Küçük, kayıt dışılığın sosyal güvenliğin ekonomideki en büyük kara deliği oluşturduğu gibi çalışan nüfusun yarısınında sosyal güvenlikten mahrum bıraktığını, kayıt altındaki işletmeler aleyhine haksız rekabet doğurduğunu, vergi sisteminde çarpıklığa ve adeletsizliğe yol açtığını, kayıtlı mükelleflerin vergilerini ve dolaylı vergileri arttırdığını vurguladı.

Kayıt dışı faaliyetlerin, işletmelerinin modernleşmesinin ve küresel rekabetin gerektirdiği şekilde yapılanmasının önündeki temel engellerden biri olduğunu da vurgulayan Küçük, ‘’İSO olarak, getirdiğimiz çözüm önerisi, vergi oranlarını düşürerek, kayıt dışını kayıt altın almayı ve vergi tabanını genişletmeyi hedefleyen, vergi sistemini etkin ve adil işler hale getiren bir vergi reformunun hayata geçirilmesidir. Ayrıca, ağır vergi ve prim yükü başta olmak üzere, istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi. ‘’ diye konuştu.

“MALİYE’Yİ HAREKETE GEÇİREMİYORUZ’’

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Suat Yalkın da, hükümetin Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi bulunduğunu, ancak projenin hayata geçirilemediğini aktardı. ‘’Bu proje ciddiyetle uygulanırsa kayıt dışı önlenir’’ diyen Yalkın, bu konuda beraber çalışmanın önemini vurguladı. Yalkın, birlik olarak merdiven altı çalışan kişi ve iş yerlerini tesbit ettiklerini ama sonuca ulaşamadıklarını da belirtirken, ‘’Bunları tesbit ediyoruz ama belediyeyi, Maliye’ye bir türlü harekete geçiremiyoruz ‘’ diye konuştu. İTO: RAKİBİMİZ ÇİN DEĞİL KAYIT DIŞI İstanbul Ticaret Odası (İTO) YÖnetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da, kayıt dışı ekonominin, vergisini ödeyen namuslu çalışanlara verdiği zararın büyük olduğunu dile getirerek, ‘’Bizim en büyük rakibimiz Çin değil, kayıt dışı ekonomide merdiven altı çalışan kişilerdir’’ dedi. Yalçıntaş, kayıt dışı istihdamın engellenmesi için, iş gücü maliyetlerinin ve bürokrasinin azaltılması gerektiğine işaret etti. Kayıt dışı işletmelerin küçük işletmeler olduğunu kaydeden Yalçıntaş, bu işletmelerin bir araya getirilerek orta boy işletme haline dönüştürülmesi ve bunun için bazı teşvik paketlerinin uygulanmasını içeren bir çalışmayı hükümete sunduklarını anlattı. Yalçıntaş, uygulanacak tedbirlerin, teşvik edici-ödüllendirici ve caydırıcı-cezalandırıcı olmak üzere iki ayağının bulunması gerektiğini vurguladı. ‘’Eğer bunlardan biri eksik kalırsa, tek kanatlı kuşa benzer, uçamaz’’ diyen Yalçıntaş, iyi işleyen bir yargı ve caydırıcı cezaların büyük önem taşıdığını dile getirdi.

/ İSTANBUL

09.02.2008


 

E-fatura ile ağaçlar kurtuldu

Türk Telekom’un Türkiye’de ilk defa başlattığı “e-fatura” uygulamasıyla kağıttan yılda 4 bin 200 ton tasarruf elde edilecek.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk Telekom’un üzerinde çalıştığı e-fatura projesi Maliye Bakanlığı tarafından onaylandı. Devletin de desteği ve yönlendirmesiyle artık elektronik faturalar Maliye Bakanlığı tarafından kıymetli evrak olarak kabul edilecek. Bu onayı Türkiye’de ilk alan şirket olan Türk Telekom, her ay 23,5 milyon müşterisi için 2’şer nüsha bastırdığı faturaları elektronik ortamda gönderecek ve arşivleyecek.

E-fatura hizmeti sayesinde ilk aşamada Türk Telekom’un kendi arşivleri için bastığı faturaların elektronik ortama geçmesiyle her yıl yaklaşık 24 bin adet çam ağacına denk gelen bin 500 ton kağıt tasarruf edilmiş olacak. Müşteri kopyalarının da isteğe bağlı olarak elektronik ortama taşınmasıyla bu rakam yaklaşık 3 katına çıkarak 4 bin 200 ton kâğıda ulaşacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

09.02.2008


 

Tarım makinalarında KDV yüzde 8’e indi

Tarım makinalarındaki ve seyahat acentalarının, otel ve motellerin geceleme hizmeti karşılığı aldıkları komisyonlardaki katma değer vergisi oranı, yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü.

Bakanlar Kurulu’nun, Resmi Gazete’yayınlanan ve yürürlüğü giren kararı ile KDV oranlarında değişikliğe gidildi. Buna göre, turizm sektöründeki KDV oranının yüzde 8’e indirilmesinin ardından, geceleme hizmetine aracılık eden seyahat acentalarının komisyonları da yüzde 18’den 8’e çekildi.

Söz konusu düzenleme ile tarım makinalarındaki KDV oranı da yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Bu makinalara leasing yapıldığında da yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak.

/ ANKARA

09.02.2008


 

Aras Holding’te bayrak değişimi

Aras Holding A.Ş’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Celal Aras’ın vefatından sonra, holdingte yeni yönetim belirlendi.

Aras Holdingten yapılan açıklamaya göre, Aras Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve Aras Cargo A.Ş Genel Müdürlüğü görevlerini yürüten Evrim Aras Sağıroğlu, Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına Canpolat Aras atanırken, Barış Baran Aras Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevine devam edecek. Aras

Holding A.Ş İcra Kurulu Üyeliği görevini yürüten Salim Güneş, aynı görevinin yanı sıra Aras Cargo A.Ş Genel Müdürlüğü görevini de yürütecek.

/ İSTANBUL

09.02.2008


 

Yabancının portföyü 100 milyar doların altına indi

ABD ekonomisinde resesyon kaygısıyla küresel finans sisteminde belirsizlik ve çalkantının arttığı Ocak ayında yabancı yatırımcıların Türkiye’de büyük bölümü Borsa ve DİBS’te bulunan portföylerinin toplam değeri 11 milyar dolardan fazla küçülerek 100 milyar doların altına indi.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’de büyük bölümü Borsa ve DİBS’te bir bölümü de mevduat hesaplarında tutulan portföylerinin 28 Aralık 2007 itibariyle 107 milyar dolar olan toplam değeri, 25 Ocak 2008 itibariyle 95.7 milyar dolara geriledi.

/ ANKARA

09.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri