Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘İyi Yahudiler’in Olmert’i devirme planı

Olmert'in Lübnan hezimetinden sonra İsrail’deki aşırı sağ ve ona destek veren Amerika’daki uzantıları Başbakanı devirmek için harekete geçti.

İsrail’in Kanal 2 Televizyonu, İsrail ve ABD’deki bazı aşırı sağ unsurların, Başbakan Ehud Olmert’i devirmek için yeterli bilgi getirene çok büyük paralar önerdiklerini duyurdu.

Televizyonun haberi, bu konuda bilgi toplayan bir kişiyle bir iş adamının ses kayıtlarına dayandırıldı.

Habere göre, enformasyon toplayan kişi, konuştuğu iş adamına Olmert’i “suçlayabilecek” herhangi bir bilgiye sahip olup olmadığını soruyor ve “iyi bilgi” için 1 milyon dolar verebileceklerini söylüyor.

Ses kayıtlarına göre, söz konusu kişi, iş adamına “Başlangıçta biraz irkilebilirsiniz ama üzerinde düşünün.Bana şimdi cevap vermek zorunda değilsiniz. Bu girişimin arkasında çeşitli ülkelerde üst düzey kişiler var” diyor ve Olmert’in Yahudiler için kötü olduğunu belirterek, “Yahudiler için çok kötü olduğunu benden iyi biliyorsunuz” diye konuşuyor.

Enformasyon toplayanın, bu girişimin arkasındaki insanların, büyük servet sahibi kişiler olduğunu söylemesi üzerine iş adamı “Bunlar kim?” diye soruyor ve “İyi Yahudiler... Olmert’i yerinden etme çabaları çerçevesinde gönderildim ve bu işte büyük ödül var” cevabını alıyor.

Ses kayıtlarına göre iş adamının, paradan çok işin ideolojisine baktığını belirtmesi üzerine, enformasyon toplayan, “Düşündüğümden daha iyisiniz. Ama ideoloji ve ödülü birlikte düşünmenizi isterim. Olmert’in rüşvet aldığı, sahtekârlık yaptığı konusunda belge toplamaya çalışıyorum” karşılığını veriyor. İş adamı ise “Bu işin kazancı ne” sorusuna “İyi iş başarırsak 1 milyon dolar” cevabını alıyor. Enformasyon toplayan kişi, “iyi iş”i ise şöyle anlatıyor: “Bu kanıtları savcıya, polise ya da medyaya götürüp, ‘Bunlar onu (Olmert’i) devirir, Olmert evine gidiyor’ dersek yeterince iyidir.”

/ KUDÜS

10.02.2008


 

Sünni blok hükümete dönmüyor

Irak meclisindeki en büyük Sünni Arap blokunun lideri Adnan el Duleymi, tekrar hükümete katılacakları haberini yalanladı.

Irak’ta, ABD askerlerini hedef alan iki ayrı saldırıda 5 ABD askerinin öldüğü, 3 ABD askerinin yaralandığı bildirildi. ABD ordusundan konuya ilişkin yapılan açıklamada, önceki gün Irak’ın başkenti Bağdat’ta, yol kenarına yerleştirilmiş bir bombanın patlaması sonucu 4 askerin öldüğü belirtildi. Tamim eyaletinde yine aynı gün yol kenarına yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda da 1 askerin öldüğünün ve 3 askerin yaralandığını kaydedildiği açıklamada, askerlerin operasyon sırasında öldükleri bildirildi. Irak savaşının başladığı Mart 2001’den bu yana 3958 ABD askeri hayatını kaybetti. Bu arada, Irak meclisindeki en büyük Sünni Arap blokunun lideri Adnan el Duleymi, tekrar hükümete katılacakları haberini yalanladı. Daha önce isteklerinin hükümet tarafından karşılandığını ve hükümete katılmaya karar verdiklerini söyleyen Uyum Cephesi lideri Duleymi, böyle bir açıklama yaptığını inkâr etti ve bu konuda nihai bir karar alınmadığını söyledi. Duleymi, hükümetin ilk olarak cephenin isteklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Cephenin sözcülerinden ve önde gelen milletvekillerinden Salim el Cubur ise hükümetle görüşmelerin hala devam ettiğini belirterek, “İyi bir ilerleme sağladık ama hâlâ bazı şeylerin çözümlenmesini bekliyoruz” dedi.

/ BAĞDAT

10.02.2008


 

Lübnan başkanlık seçimi yine ertelendi

Lübnan’da pazartesi günü yapılması planlanan devlet başkanı seçimi ertelendi. Parlamento Başkanı Nebih Berri, parlamentoda yapılacak devlet başkanı seçiminin 26 Şubata ertelenmesine karar verildiğini belirtti.

Devlet başkanı seçimi, siyasi kriz nedeniyle 14. kez ertelenmiş oldu. Lübnan’daki siyasi krizin çözülmesi için yeni bir girişimde bulunan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, çoğunluğu Suriye karşıtı yetkililer ile Şam ve Tahran’ın desteklediği muhalefet arasında süren görüşmelerin sonuçsuz kaldığını duyurmuştu. Amr Musa, devlet başkanı seçiminin pazartesi günü yapılıp yapılmayacağını bilmediğini açıklamıştı. Lübnan’da Emil Lahud’un görev süresinin dolmasıyla 24 Kasım 2007’den beri boş olan devlet başkanlığı için seçim yapılması gerekiyor.

/ BEYRUT

10.02.2008


 

Alman öğretmenin gözyaşları

Almanya’nın Ludwigshafen şehrindeki şüpheli yangında hayatını kaybeden 11 yaşındaki Dilara Kaplan ve beş yaşındaki Karanfil Kaplan’ın Alman öğretmeni Ann Weislogel, yangının çıktığı eve gelerek gözyaşı döktü.

İki öğrencinin devam ettiği Erich Kaestner Okulu öğretmeni Weislogel, çocukların ölümünü olaydan iki sonra öğrendiğini ve büyük bir şok yaşadığını anlattı. Alman öğretmen, “Bugün buraya gelmeden önce, bilgisayarımdaki Dilara’nın fotoğraflarına bir kez daha baktım ve bir kez daha ağladım” diye konuştu. Öğrencilerinin bu feci yangında hayatını kaybettiğine hâlâ inanamadığını söyleyen Weislogel, “Olayı öğrendikten sonra müdüre doğrudan söyleyemedim. Müdür öğrenince o da gözyaşlarına boğuldu” ifadelerini kullandı.

Özelikle dördüncü sınıfa giden öğrencisi Dilara Kaplan’la ilgili hislerini aktaran Alman öğretmen, “Dilara çok mutlu, sevgi dolu bir öğrenciydi. Her zaman kibardı. Her sabah bana ‘sevgili öğretmenim’ derdi. Her zaman tebessüm ederdi” diye konuşurken gözyaşlarına hakim olamadı. Öğrencisi Dilara ile şimdiye kadar en ufak bir sorun yaşamadığını kaydeden Ann Weislogel şöyle devam etti: “Sevgi dolu bir kızdı. Bir kez dahi olsa en ufak bir problem yaşamadım kendisiyle. Her zaman dost canlısıydı” diye konuştu.

Öğrencilerinin ailesini de yakından tanıdığını belirten Ann Weislogel, yaklaşık dört yıldır aileyle tanıştığını ve kendileriyle çok iyi ilişkiler kurduğunu aktardı. Alman öğretmen, “Dilara, anaokuluna giden kardeşi Karanfil, babası, annesi, diğer küçük çocuklar hep birlikte çok iyi insanlardı” dedi.

/ LUDWİGSHAFEN

10.02.2008


 

‘McCain karşısında Obama daha şanslı’

Başkanlık seçimine 9 ay kalırken, adayların muhtemel eşleşmeleri durumunda şanslarını ölçen anketler daha sık yapılmaya başlandı.

Son olarak Time dergisinin açıkladığı ankete göre, John McCain’e karşı Barack Obama’nın şansı Hillary Clinton’dan daha fazla. Obama ve McCain’in partilerinin adayı olması durumunda kime oy vereceği sorulan seçmenlerin yüzde 48’i Obama dedi. Hillary Clinton ile McCain eşleştiklerinde ise ikisinin de oyu yüzde 46’da eşit çıktı.

Time Dergisi anket yorumunda, bağımsız seçmenlerin Obama ile McCain karşılaştığında Obama’ya yöneldiğini, Clinton ile McCain karşılaştıklarında ise McCain’e yöneldikleri tespitine yer verdi. Time’ın Demokratlar arasında yaptığı ankete göre ise ülke çapında Hillary Clinton, Obama’ya yüzde 48 - yüzde 42 üstünlük sağladı.

/ NEWYORK

10.02.2008


 

ABD Dışişleri Sibel Edmunds’u yalanladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin nükleer sırlarının, aralarında Türklerin de bulunduğu bazı casuslar tarafından, İran gibi ülkelere satıldığı yönünde, eski bir FBI çalışanının iddialarına ilişkin, İngiliz gazetesi Sunday Times’ta çıkan haberi sert dille yalanladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın son brifinginde bir Yunanlı gazeteci, İngiliz Sunday Times gazetesinde 6 Ocak’ta yer alan bir haberi hatırlatarak Washington’ın görüşünü sordu. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, ‘’Haberi gördüm. Şunu söylememe izin verin, o haber tamamiyle saçma, yanlış ve temelsizdir’’ dedi. Casey, İngiltere’nin böyle saygın gazetelerinden birinin, ‘’tamamen çöpe ait’’ bir haberi yayınlamasının ‘’utanılacak bir durum’’ olduğunu belirterek, ‘’Haberin hiçbir geçerliliği yok, doğru değil’’ diye konuştu.

Sunday Times’ın haberinde, Sibel Edmunds isimli eski FBI çalışanı, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’un bazı çalışanlarının, ABD’nin nükleer sırlarını, Türk ve İsrailli casuslara para ve siyasi pozisyon karşılığı sattığını iddia etmişti.

/ WASHINGTON

10.02.2008


 

Kosova’ya, ‘ağır bedel’ ödersin tehdidi

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Kosova’nın statüsü konusundaki müzakerelerle ilgili olarak, çoğunluğu Arnavut bu bölgenin tek yanlı bağımsızlık ilan etmesi durumunda, herkesin “çok ağır bedel ödeyeceğini” savundu.

Almanya’nın Münih şehrindeki uluslararası güvenlik konferansının açılışında konuşan Tadiç, “Kosova konusunda şimdi ciddî müzakerelerin yapılması gerektiğini, Kosovalı Sırpları ve Sırpların dini mekanlarını korumak için görüşmeler yapılmasının zorunlu olduğunu” söyledi. “Eğer bu yapılmazsa, üç taraf çok ağır bedel öder. Bu kimsenin izin verebileceği bir şey değil” diyen Devlet Başkanı Tadiç, bu taraflardan Sırbistan, Kosova ve uluslararası toplumu kastetti.

/ MÜNİH

10.02.2008


 

İran’da 3 bin adaya çapraz

İran’da mart ayında yapılacak parlamento seçimlerine katılımı engellenen aday sayısının 3 bin olduğu bildirildi.

Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK) sözcüsü Abbas Ali Kethudai, şimdiye kadar adaylığı reddedilen 3 bin kişinin konseye itirazda bulunduğunu söyledi. Seçime katılımları engellenenlerin çoğunun adaylık için gerekli nitelikleri taşımadığını kaydeden Kethudai, itirazların incelenmesinin sürdüğünü bildirdi. Kethudai, halen milletvekili olan 20 kişinin de veto edilenler arasında olduğunu belirtti.

/ TAHRAN

10.02.2008


 

Sinn Fein’in lideri İngiliz ajanı çıktı

Kuzey İrlanda’da IRA’nın siyasi kanadı olarak politika yapan Sinn Fein partisinin lideri Gerry Adams’ın uzun yıllar şoförlüğünü yapan eski IRA militanı Roy McShane’in MI5 ajanı olduğu ortaya çıktı.

McShane’in deşifre edilmesinin ardından, öldürülme korkusuyla Belfast’tan kaçtığı ve İngiliz gizli servisi tarafından koruma altına alındığı bildirildi. ‘’The Rat’’ (sıçan) kod adıyla faaliyet gösteren Roy McShane’in uzun yıllar Adams’ın şoförlüğünü yaptığı sırada, aralarında Adams ile yardımcısı Martin McGuinness’in baş başa görüşmelerinin de olduğu sayısız önemli görüşmeye tanık olduğu ve çok hassas bilgilere ulaştığı tahmin ediliyor. Önceki gün öğleden sonra deşifre olan McShane’in sabah saatlerinde evini terk ettiği ortaya çıktı. Bu durumda 58 yaşındaki ajanın, son dakikada bağlı olduğu gizli servis tarafından uyarıldığı izlenimini uyandırıyor. İngiliz ve Kuzey İrlanda polisiyse gelişmeyle ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.

/ LONDRA

10.02.2008


 

Papazdan 'şeriat' çağrısı

Anglikan Kilisesi lideri Williams “İsteyen Müslüman şeriatı kullansın” dedi.

İngiltere Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Rowan Williams, BBC Radio 4’e verdiği demeçte, sosyal entegrasyon için isteyen Müslümanlara ülkede evlenme ve mâli konularda şeriat kanunlarının uygulanması gerektiğini söyledi. Bu yönde bir adım atılmaması halinde Müslümanların toplumdan yabancılaşabileceğini kaydetti. Başpiskopos’un bu açıklaması ülkede geniş yankı bulurken, beraberinde tartışmaları da getirdi.

10.02.2008


 

Komşuda aşure birliği

Bulgaristan’daki üç büyük dinin temsilcileri, başşehir Sofya’nın merkezinde hoşgörü ve beraberlik mesajı verdi.

Diyalog Bulgaria ve İnsan Onurunu ve Güvenliğini Koruma Ulusal Derneği (İOGKUD) tarafından başşehirdeki Ulusal Kültür Sarayı (NDK) önünde organize edilen aşure şöleninde bir araya gelen liderler birlik ve beraberlik mesajı verdi. Üç büyük dinin de benzer kökene sahip olmasından ortaya çıkılarak ülkedeki Musevi cemaati, Hristiyan ve Müslüman din adamlarını bir araya getiren iki sivil toplum örgütü, aşurenin beraberlik sembolü olarak evrensel bir yiyecek olduğuna dikkat çekti.

/ SOFYA

10.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri