Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Ölen Amerikan askerleri 4 bin sınırında

Irak’ta yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu bir Amerikan askeri öldü. ABD ordusundan yapılan açıklamada, bir askerî aracı hedef alan bombalı saldırıda iki askerin de yaralandığı kaydedildi. AP ajansının verilerine göre, savaşın başladığı 2003 yılından beri Irak’ta ölen Amerikalı askerlerin sayısı 3960 oldu.

Bu arada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısının azaltılması planının uygulanmasına biraz ara verilmesinin iyi olacağını düşündüğünü söyledi.

Beklenmedik ziyaretle Irak’ın başşehri Bağdat’ta bulunan Gates, Irak’taki en üst düzey Amerikalı askeri yetkili olan General David Petreaus ile 2 saat süren görüşmesinden sonra gazetecilere açıklamasında, Amerikan askerlerinin sayısının azaltılmasına ilişkin planın uygulanmasına biraz ara verilmesinin mantıklı olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Plan, mevcut 160 bin askerin sayısını 130 bine indirilmesini ve sürecin Temmuz 2008’de tamamlanmasını öngörüyordu. General Petraeus ise bu ilk çekilmeden sonra biraz düşünme zamanı istemişti.

/ BAĞDAT

12.02.2008


 

Irak’tan sonra Afganistan’da da özel güvenlikçilere kısıtlama

Times’a göre Afgan polisi, Kabil’deki özel güvenlik güçlerini engellemeye başladı. Gazeteye göre hükümet bunu kaçak silâhları kontrol etmek ve son yedi yılda sıfırdan, en az 60 şirket ve 30 bin çalışanlı bir endüstriye dönen özel güvenlik işini denetleyebilmek için yaptığını söylüyor.

Özel güvenlik şirketleriyse Afgan emniyet güçlerindeki bazı çevrelerin, ihaleleri hükümete yakın Afgan şirketlerin almasını tercih ettiği görüşünde. Times’a göre bunların en büyüklerinden biri olan ASG adlı bir şirketin sahibi, Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin kuzeni. Gazeteye göre sebep her ne olursa olsun, konulan yasaklar yüzünden çok sayıda yabancı yardım örgütü ve şirketlerin faaliyetleri felce uğruyor, çünkü çalışanları, kuruluşların kendi kuralları gereği silâhlı koruma olmadan sokağa çıkamıyor. Bunlar arasında askerî üslere gıda ve su sağlayan şirketlerin de bulunduğu belirtiliyor.

/ KABİL

12.02.2008


 

“Çad’a asker göndermeyin”

Çad’daki isyancılar, ülkenin doğusunda konuşlanacak AB barış gücünün tarafsız olduğuna inanmadıklarını belirterek, AB ülkelerine bölgeye asker göndermemeleri uyarısında bulundu.

Devlet Başkanı İdris Debi’yi devirmek amacıyla silâhlı mücadeleye giren isyancıların yaptığı açıklamada, ülkenin doğusuna konuşlanacak 3 bin 700 askerlik EUFOR barış gücünün yarısından fazlasının Fransızlardan oluştuğu ve Fransa’nın geçen süreçte doğrudan Devlet Başkanı Debi’ye yardım ettiği öne sürüldü. Açıklamada, “silâhlı muhalefet ittifakının, Fransa tarafından yönlendirilen barış gücünün tarafsızlığına artık inanmadığı” belirtildi. İsyancılar, bunun sonucu olarak, diğer Avrupa ülkelerinin “temel amacı Debi rejimini korumak olan” EUFOR’a asker göndermemeleri uyarısı yaptıklarını kaydetti. Çad’da isyancılar, Debi’yi devirmek amacıyla başkent N’Camena’ya saldırmış, çatışmalarda yüzlerce kişi ölmüştü.

AB Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti barış gücüne, İrlanda, Belçika, Polonya, İtalya, Avusturya, Yunanistan, Hollanda, İspanya ve İsveç’in de katkı yapması planlanıyor. İrlandalı General Patrick Nash komutasındaki barış gücüne en büyük katkıyı 2 bine yakın askerle Fransa yapıyor.

AB barış gücü, Sudan’ın Darfur bölgesindeki çatışmalardan kaçan mültecileri korumayı hedefliyor. Barış gücünün, bölgede halen faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği ortak misyonuyla koordinasyon içinde çalışacağı belirtiliyor.

/ N’CAMENA

12.02.2008


 

Pakistanlılar Müşerref’i istemiyor

Pakistan’da yapılan bir kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 75’i, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in görevi bırakmasını istiyor.

Merkezi ABD’de olan Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitü’nün yaptırdığı araştırmaya göre ayrıca, Müşerref’i destekleyenlerin oranı yüzde 15’e düştü.

Enstitü, Pakistan Halk Partisi lideri Benazir Butto’nun suikasta kurban gitmesinin “siyasî ortamı büyük oranda etkilediğini” de belirtti.

Ocak sonunda yapılan araştırmaya katılanların yüzde 50’si, gelecek hafta yapılacak genel seçimlerde Pakistan Halk Partisi’ne oy vereceğini söylerken, yüzde 22’si eski başbakanlardan Navaz Şerif’in partisine oy verecek.

Yoklamaya katılanların sadece yüzde 14’ü, Müşerref’i destekleyen Pakistan Müslüman Birliği’ne oy vereceğini belirtti.

Pakistan hükümeti ve ABD istihbarat servisi CIA, Butto’nun öldürülmesinden El Kaide ile bağlantılı Pakistanlı bir Taliban komutanını sorumlu tutsa da kamuoyu yoklamasına katılanların sadece yüzde 13’ü suikasttan Taliban’ı sorumlu tuttu.

Yoklamaya katılanların yüzde 62’si suikasttan hükümetin sorumlu olduğunu söyledi.

/ İSLAMABAD

12.02.2008


 

Nejat’ta nükleer tutku dinmiyor

İran’da binlerce kişi, İslâm devriminin 29. yıldönümünde sokaklara döküldü. Yetkililerin çağrısına uyan İranlılar, ülkenin bütün şehirlerinde, meydanlarda toplanarak, “ABD’ye ölüm”, “İsrail’e ölüm”, “Nükleer enerji hakkımız” sloganları attı.

Başşehir Tahran’ın Azadi meydanındaki kutlamalara ise Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile din adamları, askerî yetkililer ve bakanlar katıldı. İran’ın diğer şehirlerinde olduğu gibi Tahran’daki kutlamalara da ABD ve İsrail aleyhtarlığı damgasını vurdu. ABD, İsrail ve George Bush karşıtlığı, taşınan afiş ve pankartlara da yansıdı. Devrim kutlamalarına katılanlardan bazıları öfkelerini ABD Başkanı Bush’un kuklalarından çıkardı. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, “İslâm devrimi ve İran’a kazandırdıklarını” anlattığı konuşmasında, devrimin ilk yıllarından beri Batılı ülkelerin İran’a yaptırım uyguladığını, ancak İran halkının 29 yıldır bu baskılara direndiğini ve sonunda “zafere ulaştığını” söyledi. Batılı ülkelerin “tehdit, yaptırım, yasa tasarısı çıkarmak ve psikolojik savaşla İran’ı nükleer programından vazgeçirmeyi düşündüklerini” kaydeden Ahmedinejad, “Ama yanıldılar. İran halkının nükleer programdan zerre kadar kadar geri adım atmayacağını bilmeliler. Şunu iyi bilin ki, yaptırımlar bizi etkilemeyecek. Geçmişte yaptığınız yanlışları, yeni yanlışlarla düzeltemezsiniz. İran halkı kanunî hakkından geri adım atmayacak. Artık hatalarınızı düzeltmek için yeni bir yöntem bulmalısınız” diye konuştu.

/ TAHRAN

12.02.2008


 

Doğu Timor’da darbe girişimi

Endonezya’dan 2002 yılında bağımsızlığını kazanan Doğu Timor, dün sabah Devlet Başkanı Jose Ramos-Horta ve Başbakan Xanana Gusmao’ya düzenlenen silahlı saldırılarla sarsıldı.

Yetkililer, Nobel Barış Ödülü sahibi Ramos-Horta’nın karnından vurulduğunu ve durumunun ciddî olduğunu, Gusmao’nun ise saldırıdan yara almadan kurtulduğunu bildirerek, saldırıları darbe girişimi olarak nitelediler. Ordu sözcüsü Binbaşı Domingos da Camara, Devlet Başkanına düzenlenen saldırıda isyancı lider Alfredo Reinado ve bir adamının öldüğünü, Ramos-Horta’nın korumalarından da birinin öldüğünü söyledi.

/ DİLİ

12.02.2008


 

Taliban liderlerinden Dadullah öldü

Afganistan’daki Taliban liderlerinden Molla Mansur Dadullah’ın Pakistan’da yakalandığı ve yaralarından ötürü öldüğü bildirildi.

Polis, Dadullah’ın Afgan sınırı yakınındaki Baluçistan eyaletinin Goval İsmail Zay kasabası civarında, polisin düzenlediği operasyonda yakalandığını belirtti. Pakistan’da üst düzey bir askerî yetkili, ağır yaralı Dadullah’ın yakalanmasından bir süre sonra vefat ettiğini söyledi. Operasyon sırasında direnen Dadullah’ın yaralandığı açıklanmıştı.

/ QUETTA

12.02.2008


 

Iraklı sürgünler dönmüyor

Independent’ın deneyimli Irak muhabiri Patrick Cockburn’ün Bağdat’tan bildirdiğine göre bazı haberlerin aksine sayıları 4 milyonu aşan Iraklı sürgünler ülkelerine dönmeye hâlâ çekiniyor.

Patrick Cockburn, Irak hükümetinin geçen yıl 800 Iraklı’yı Şam’dan Bağdat’a bedava taşıyarak attığı propaganda adımına rağmen, kitlesel dönüşler olmadığını söylüyor. “BM Mülteci Örgütü’nün son verilerine göre, Ocak sonunda Irak’tan Suriye’ye günde 1.200 kişi geçiyordu. Buna karşılık Suriye’den Irak’a dönenlerin sayısı 700’dü.” “İnsanların Suriye’nin koyduğu yeni sıkı vize uygulamalarına rağmen dönmemesinin sebebiyse Bağdat’ın hala çok tehlikeli olması, geçimlerini sağlama ihtimallerinin çok düşük olması, sürekli yaşanan elektrik ve su kesintileri.”

/ LONDRA

12.02.2008


 

Norveç ‘karikatür’ krizine izin vermedi

Norveç yeni bir karikatür krizine geçit vermedi. Norveç’in başşehri Oslo’da bulunan “Lautom Contemporary” adlı san’at galerisi, Lars Vilks’in yaptığı Hz. Muhammed’e hakaret içeren suluboya çalışmasının sergilenmesi önerisini reddetti.

Medya baskısından dolayı bir artistin eserlerinin gösterimini reddetmek Norveç’teki bir Sanat Galerisi için alışılmış bir durum değil. Bu alışılmışın dışındaki olay Oslo’da bulunan “Lautom Contemporary” sanat galerisi tarafından, Lars Vilks’in gösterimini reddetmekle gerçekleşti. Sanat Galerisi’nde kendi san’atını sergilemesi amacıyla dâvet edilen Lars Vilks, gösteri olarak Hz. Muhammed’e (asm) hakaret içeren suluboya çalışmasını sergilemeyi önerdi. Fakat bu öneri, san’at galerisi yöneticisi Randi Thommesen tarafından kesin bir şekilde reddedildi. Thommesen, “Kesinlikle böyle bir serginin olmayacağını sizin aracılığınızla tüm medya organlarına bildirmek isterim” şeklinde konuştu.

/ OSLO

12.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri