Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

AB, şimdiden iş kapısı oldu

Türkiye’nin AB’ye adaylık süreci devam ederken, kamu kurumlarının yanı sıra pek çok sivil toplum ve meslek örgütü de bünyesinde AB birimleri oluşturuyor. AB Bilgi Merkezine göre AB’nin istihdam alanında verdiği destek, İŞKUR projesi gibi somut istihdam oluşturma projelerinde de ortaya çıkıyor.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonunun yürüttüğü İletişim ve Bilgilendirme Destek Programı çerçevesinde kurulmuş olan İstanbul’daki AB Bilgi Merkezinden edinilen bilgiye göre, büyük holdinglerden bakanlıklara, belediyelere, meslek örgütlerine kadar çok farklı yelpazedeki kurumların, AB ile ilgili çalışmalar yürütmek üzere birimleri bulunuyor.

AB Bilgi Merkezine göre AB’nin istihdam alanında verdiği destek, İŞKUR projesi gibi somut istihdam yaratma projelerinde de ortaya çıkıyor. Bu çerçevede, geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen İŞKUR projesinin devamı olarak 15 Ocak 2008 tarihinde, 16 milyon avrosu hibe planına tahsis edilmek üzere toplam 20 milyon avro bütçeye sahip ‘’Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Programı’’ da başlatıldı. Ayrıca Avrupa Komisyonunun aday ülkelere yönelik yeni mali yardım aracı olan Katılım Öncesi Malî Yardım Aracının İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi bileşeni kapsamında da, 2007-2009 yılları arasında kullandırılmak üzere 186 milyon avro ayrılmış bulunuyor.

AB Bilgi Merkezine göre, Türkiye-AB müzakerelerinin devam ediyor olması, devlet kurumlarının, sektörel örgütlerin ve şirketlerin AB müktesebatını inceleme ve uygulama amaçlı yetişmiş uzmanlara duyacağı ihtiyacın da devam edeceği anlamına geliyor. Ayrıca, AB mali yardımlarının yıldan yıla artacak olması, doğal olarak farklı sektörlerde daha çok ortak projelerin uygulanması ve daha fazla kişinin bu projelerde çalışacak olmasına imkân sağlayacak.

Piyasada AB çalışmalarına yönelik kalifiye eleman yetiştirme amacıyla hizmet veren Avrupa Komisyonu Destekli Jean Monnet Burs Programı bulunuyor. Kamu ve özel sektör çalışanları ile son sınıf ve lisansüstü öğrencileri, bu programa başvurup AB ülkelerinde müzakere başlıklarına ilişkin konularda lisansüstü eğitim alabiliyorlar.

/ İSTANBUL

12.02.2008


 

IMF: Kriz gelişmekte olan ülkeleri de ektiler

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, sanayileşmiş ülkelerle gelişmiş ülkeler arasında, ekonomik krizin yayılması açısından bir ‘’ayrışma’’ bulunmuyor.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Hindistan’daki ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ABD’de çıkan bir ekonomik krizin, gelişmekte olan ülkeleri etkilemeyeceği yolundaki hipotezin yanlış olduğunu söyledi. Dominique Strauss-Kahn, nasıl mali sektör ile reel sektör arasında bir ayrışma yok ise sanayileşmiş ülkelerle yükselen piyasalar arasında da bir ayrışma olamayacağını kaydetti.

Strauss-Kahn, ABD’deki ekonomik yavaşlamanın ciddî olduğunu belirterek, bu yavaşlamanın bir süre daha devam edeceğine işaret etti. Bazı ekonomistlerin hipotezine göre, ekonomiler artık birbirine bağlı olmaktan çıktı ve aralarında bir çeşit ayrılma (decoupling) oluştu. Buna göre ABD’de bir sıkıntı yaşansa bile örneğin Çin’in, Hindistan’ın ve Rusya’nın büyümesi bundan fazla etkilenmeyecek ve bu ekonomilerdeki gelişme ABD’deki gerilemeyi dengeleyerek dünyada bir daralma yaşanmasının önüne geçecek.

/ MUMBAİ

12.02.2008


 

Şirketlere NACE kodu verilecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomik aktivitelere ilişkin istatistiklerin üretilebilmesine imkân verecek uluslararası bir kodlama sistemi kurduklarını söyledi.

Bakan Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki her şirketin, yaptığı faaliyete ilişkin uluslararası tanınırlığı bulunan bir kodu olmasını içeren NACE kodlama sistemine ilişkin bilgi verdi. Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde bunu sağlayacak ulusal kayıt sistemleri bulunduğunu anlatan Çağlayan, ‘’Şimdi ülkemizde de sanayi envanteri başta olmak üzere ekonomik aktivitelere ilişkin istatistiklerin üretilebilmesine imkan verecek, firmalarımızın faaliyetlerinin sınıflandırılmasında kullanılacak uluslararası bir kodlama sistemi kuruyoruz’’ dedi.

NACE kodlama sisteminin, sanayi envanteri çalışmasının da altyapısını oluşturacağını ifade eden Bakan Çağlayan, hükümet olarak yeni bir sanayileşme stratejisini hayata geçirmekte kararlı olduklarını belirterek, ‘’Türkiye’nin nasıl sanayileşeceği, nerede sanayileşeceği, hangi sektörde sanayileşeceği ve ne zaman sanayileşeceğini sorgulayarak, özel sektörümüzle diyalog içinde uygun çözümleri gerçekleştireceğiz’’ diye konuştu.

/ ANKARA

12.02.2008


 

Bütçe açığı Ocak’ta yüzde 91 azaldı

Ocak ayında bütçe açığı yüzde 91.4 düşüşle 524 milyon YTL olarak gerçekleşti. Faiz dışı fazla da 3.7 milyar YTL’ye çıktı.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, yılın ilk ayında bütçe açığı yüzde 91.4 düşerek 524 milyon YTL olarak gerçekleşti. Geçen yılın Ocak ayında açık 6.1 milyar YTL düzeyindeydi. 2007 Ocak ayında 925 milyon YTL olan faiz dışı fazla, bu yılın aynı döneminde 3.7 milyar YTL olarak gerçekleşti. Böylece 2008 yılı için 38 milyar YTL olarak belirlenen faiz dışı fazla hedefinin, Ocak ayı sonu itibarıyla yüzde 9.9’una ulaşıldı.

GİDERLER AZALDI, GELİRLER ARTTI

Ocak’ta bütçe giderleri yüzde 11.8 azalışla 16.3 milyar YTL olurken, bütçe gelirleri yüzde 27.4 artarak 15.8 milyar YTL’ye yükseldi.

Ocak ayında faiz giderleri 4.3 milyar YTL olurken, faiz hariç giderler 12 milyar YTL oldu. Bunun alt kalemlerinde personel giderleri 4.8 milyar YTL, mal ve hizmet alımları 1.1 milyar YTL ve cari transferler de 5.1 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti.

Vergi gelirleri 14.2 milyar YTL ve vergi dışı gelirler de 1.42 milyar YTL oldu. Maliye Bakanlığı açıklamasında, vergi gelirlerinde elde edilen yüksek oranlı artışın bir yandan bir önceki yılın aynı dönemine göre ekonominin genelinde ve bazı sektörlerde ortaya çıkan olumlu gelişmelerin etkisi diğer yandan, alınan idari karar ve tedbirlerin sonuçlarının ortaya çıkmasından kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada, “2008 yılı Ocak ayı hem bütçe gelirlerinde elde edilen olumlu performans hem de bütçe giderlerinin geçen yılın aynı dönemine göre azalma göstermesi sonucu bütçe açığının önemli ölçüde azaltıldığı bir dönem olmuştur” denildi.

/ ANKARA

12.02.2008


 

Alanya’da her 7 kişiden biri icralık

Antalya’nın Alanya ilçesinde her 7 kişiden birinin icralık olduğu ortaya çıktı. Alanya genelinde son yıllarda yaşanan ekonomik durgunluk ve nakit para sıkıntısı adliyedeki icra dâvâlarına da yansıdı.

Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, 2008 yılının ilk günlerinde 3 bin 194 yeni icra dâvâsı açıldığını söyledi.

Şu anda 31 bin icra dâvâsının devam ettiği bilgisini veren Yeldan, 18 bin 389 dâvânın ise sonuçlandığını belirtti. Halen devam eden icra dâvâları göz önüne alındığı takdirde toplam nüfusu 226 bin 236 olan Alanya’da 7 kişiden birinin icralık olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Yeldan, şu anda devam etmekte olan yaklaşık 31 bin dosyanın içerisinde geçmiş yıllardan devredenlerin de olduğuna işaret eden Yeldan, icra dâvâlarının her geçen gün arttığının altını çizdi.

/ ANTALYA

12.02.2008


 

İhracatta 125 milyar dolara ulaşabiliriz

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatın 1 Ocak-9 Şubat döneminde, yüzde 38,4 artışla 12,9 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) heyeti ile görüşmesinde, gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Tüzmen, ihracatın 1-9 Şubat döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artışla 3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Geçen yıl aynı dönemde ihracat 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Son 12 aylık ihracatın ise 109 milyar dolara ulaşmış olduğunu kaydeden Tüzmen, ‘’Yüzde 20’lik artışı yakalayıp sürdürerek, 125 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılabiliriz’’ dedi.

/ ANKARA

12.02.2008


 

Bildirim formları için süre uzatımı

Bilânço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2007 dönemine ilişkin Ba ve Bs formlarını verme süresi, 5 Haziran 2008 tarihine kadar uzatıldı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzasıyla yayımlanan Vergi Usul Kanunu Sirküleriyle, mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu Ba ve mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim formu Bs’nin verilme süresinde uzatıma gidildi. İlgili meslek odaları ve mükelleflerin talebi sonucu gerçekleştirilen süre uzatımıyla, daha önce 29 Şubat’a kadar teslim edilmesi gereken bildirim formları, 5 Haziran mesai saati bitimine kadar ilgili vergi dairelerine verilebilecek.

/ ANKARA

12.02.2008


 

Bizim Toptan 80. mağazasını açtı

Toptan satış mağazalar zinciri Bizim Toptan, 80. mağazasını İstanbul Bayrampaşa’da hizmete açtı.

Türkiye’nin 47 ilinde mağazası bulunan Bizim Toptan, A tipi mağazalarından birini de İstanbul Bayrampaşa’da açtı. 3 bin metrekare satış alanına sahip olan mağaza, Bizim Toptan’ın 80. mağazası. Bayrampaşa mağazası ile şirketin İstanbul’daki mağaza sayısı da 15’e yükseldi.

Bizim Toptan’dan yapılan açıklamaya göre, 135 bin aktif müşteriye hizmet veren şirketin hedefi, müşteri sayısını 200 bine çıkartmak. Ülke genelinde en yaygın ve kurumsal toptancı olma misyonuna ulaşmış bulunduklarını belirten Bizim Toptan Genel Müdürü Recep Özalp, “Genişlemeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki dönemde mağaza sayısını 150’ye ulaştırmayı planlıyoruz” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.02.2008


 

İnternet ve ATM'de uyanık olun

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkanı Ömer Keser, türlü türlü yöntemlerle tüketicileri ve bankaları zor durumda bırakan dolandırıcıların yöntemlerine karşı herkesi dikkatli ve uyanık olmaya davet etti.

Keser, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde sayılarında “artış” yaşanan internet ve ATM dolandırıcılığı olayları için bir yandan bankacılık sektörünün bir yandan da tüketici örgütlerinin çeşitli çalışmalar yaparak olası mağduriyetlerin önüne geçmeye çalıştığını ifade etti.

/ İSTANBUL

12.02.2008


 

Avea’dan şirketlere ‘online işlem’ hizmeti

Avea, ‘’Şirketler İçin Online İşlemler’’ hizmeti başlattı.

Avea’dan yapılan yazılı açıklamada, Avea’nın, söz konusu hizmet sayesinde zamanı kısıtlı kurumsal müşterilerinin, çağrı merkezlerini kullanmadan internet üzerinden işlemlerini çok daha hızlı gerçekleştirmelerini sağladığı belirtildi. Açıklamada, bilgi şifre değişikliği, hatla ilgili işlemler, fatura işlemleri, bilinmeyen numaralar ve Bidünya işlemlerinin kolay ve hızlı yapıldığı bu hizmetten faydalanmak için ‘’Şirketler İçin Online İşlem Merkezi’’ne üyeliğin yeterli olduğu bildirildi.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.02.2008


 

Türk Barter’dan, KOBİ’lere destek kredisi

Türk Barter, KOBİ’lere nakit ödemesiz destek kredisi veriyor.

Türk Barter’dan yapılan yazılı açıklamada, KOBİ’lere uzun vadeli ve nakit ödeme yaptırmadan uygun maliyetlerle proje odaklı çözüm sunan Türk Barter’in, ‘’KOBİ Yatırım Destek Kredisi’’ yaklaşımıyla, proje hizmet paketi sunduğu bildirildi. Destek kapsamında, KOBİ’lerin kurumsal finansman desteği, leasing, akreditif, sigorta, ödeme araçları ve POS, fatura ödemeleri gibi teminat karşılığı almış oldukları hizmetleri, üretimleri karşılığı nakit ödeme yapmadan, faizsiz alabilecekleri kaydedildi.

Türk Barter’in KOBİ’ler için Barter Ortak Pazarında inşaat ve bağlantılı sektörler ile sağlık, turizm, medya, sigorta, tekstil, makine ve metal sanayinin bulunduğu aktarıldı. Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı M. Sırrı Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 2008 yılı içinde KOBİ’lere yönelik olarak, leasingteki KDV artışı üzerine “Yatırım Destek Kredisi’’ birimini de kuracaklarını açıkladı.

Şimşek, “İşletme kredileri kapsamında yıl içinde, kredi destek paketlerimizin oluşturulması ve KOBİ’lerimize hiçbir nakit ödeme yaptırmadan bu kredilerin kullandırılması, hedeflerimiz arasında yer almaktadır’’ dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri