Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

5 yaşında ebru ustası oldu

Geleneksel ebru san’atına gönül veren Kırçak ailesinin üçüncü kuşak üyesi 5 yaşındaki Canberk Kırçak, yaşından beklenmeyecek bir ustalıkla eserler meydana getiriyor. Ebru malzemeleriyle 3 yaşında tanışan küçük usta, günde en az 1-2 saatini bu san’atla uğraşarak geçiriyor.

Babaannesi, dedesi ve babasının yıllardır sürdürdüğü ebruya izleyerek merak saran Canberk Kırçak, elini suya daldırarak başladığı ebruyu ailesinin de desteğiyle başarıyla uyguluyor.

Ebrunun ana malzemesi olan kitrenin (ebru yapımında kullanılan ve suya kıvam veren madde) hazırlanmasıyla önlüğünü giyerek ebru yapılan teknenin başına geçen 5 yaşındaki Canberk, bir yandan da motiflerin üzerinden giderek desen ve anaokulunda resim çalışmaları da yapıyor. Elinin yatkınlığıyla dikkati çeken Canberk Kırçak, ailesinin sahibi olduğu atölyede san’atla içiçe geleceği için yön çiziyor.

Tezhip, ebru ve minyatüre gönül veren ve uzun yıllardır bu san’atlarla uğraşan Sebahat Kırçak, torununun yeteneğinin 3 yaşındayken ortaya çıktığını söyledi.

Eşi ve oğlunun da geleneksel san’atlarla uğraştığını, sahibi bulundukları atölyede de bu konuda ders verdiklerini anlatan Kırçak, küçük Canberk’in kendisini izlerken ebruya merak sardığını ifade etti. Torununun önce elini suya daldırarak ebruya olan hevesini giderdiğini belirten Kırçak, ‘’Elini sokuyordu içine, bir gün ‘gel sen de yap’ dedim, baktım neredeyse benden daha güzel yapıyor’’ sözleriyle Canberk’in ebru sanatına olan ilgisinin başlangıcını aktardı.

Canberk Kırçak’ın resme de ilgisi olduğunu ve çizdiklerinin çok beğenildiğini dile getiren Sebahat Kırçak, ‘’Günde en az 1-2 saatini ebrunun başında geçiriyor. Hatta bazen o kadar çok uğraşıyor ki, henüz çok küçük olduğu için bahaneler uydurmak zorunda bile kalıyoruz. İleride iyi bir san’atçı olması en büyük arzumuz’’ dedi.

Ebruyla yıllardır ilgilendiğini ve bu san’atın iki usta ismi Fuat Başer ile Salih Elhan’dan ders aldığını anlatan Kırçak, ebrunun özellikle son yıllarda büyük ilgi gördüğünü ve gençlerin ağırlıklı olduğunu kaydetti.

Küçük yaşına rağmen ebru san’atındaki başarısıyla dikkati çeken Canberk Kırçak da hem ebruyu hem de resim yapmayı çok sevdiğini söyledi. En çok çiçek ve insan resimleri yapmayı sevdiğini belirten küçük Canberk, ‘’Bir de şato resimleri yapıyorum. Ama en sevdiğim ebru. Babam da boyuyor, çiziyor. Ama evde boya olmadığı için burada çiziyorum’’ sözleriyle kendine özgü biçimde ebruya olan ilgisini dile getirdi.

12.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ara Güler: “San’atçı” değil, gazeteciyim

  Aytmatov Nobel’e aday gösterilecek

  “Fay hattı”nda buluşacaklar

  5 yaşında ebru ustası oldu

  Sabancı Klâsik Türk Müziği Topluluğu beğeni topladı


 Son Dakika Haberleri