Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Doğu’yu kalkındıracak 7 adım

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Doğu ve Güneydoğu Bölgesini bir istihdam ve ihracat üssü yapmak için ‘’7 acil adımdan’’ oluşan bir kalkınma strateji hazırladı.

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclisi Başkanı Umut Oran, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin karşı karşıya bulunduğu yoksulluk ve geri kalmışlık sorunlarının, bölgeye yönelik bir an önce adım atılması aksi taktirde çok geç kalınacağını gösterdiğini söyledi. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde bir kalkınma hamlesi başlatmak vizyonu ile 7 öneri getirdiklerini açıklayan Oran, ‘’Ancak bu önerilerin hepsi bir arada gerçekleştirilemiyorsa, en azından ‘bölgesel ücret’ adımı atılabilir. Bu adım dahi bölgedeki yatırım atmosferine olumlu yönde katkı yapacaktır’’ diye konuştu.

7 ADIM ÖNERİSİ

‘’Doğu ve Güneydoğu’yu bir istihdam ve ihracat üssü yapmak için acilen 7 adım atmamız gerekmektedir’’ diyen Oran, ilk adım olarak bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi.

Oran’ın sıraladığı diğer adımlar ise şöyle:

‘’-10 yıl gibi bir süre için, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde asgari ücret üzerindeki vergi ve primler kaldırılmalı. 10 yıl süresince enerji üzerindeki vergiler kaldırılmalı,

-10 yıl süresince istihdam ve ihracat sağlayan sektörlerin bölgede yaptıkları yatırımlardan vergi alınmamalı, yatırım indirimi uygulanmalı,

-Bölgeden istihdam yaratan, yerli malı kullanıp katma değer yaratan işletmeler, daha düşük faiz ve uzun vadeli Eximbank ihracat kredileri ile desteklenmeli,

-Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde nitelikli sanayi bölgelerinin kurulması için ABD ile görüşmelerin başlatılmalı,

-Özellikle İstanbul ve Kocaeli gibi kişi başı gelir düzeyi anlamında en yüksek konumdaki illerde, emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren sanayicilere, üretimlerini Doğu ve Güneydoğu bölgelerine taşımaları durumunda ekstra taşınma teşvikler sunulmalı,

-Yine bölgedeki sanayicilere, üreticilere belirli bir süre için lojistik maliyetler anlamında avantajlar sunulmalı.’’

/ GAZİANTEP

14.02.2008


 

Elektronik fatura devri

‘Elektronik fatura’ devreye giriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ile protokol imzalayan 4 firma, faturalarını elektronik olarak düzenlemeye başlıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik fatura kayıt sistemine ilişkin çalışmaları tamamladı. Elektronik faturanın bütün unsurları ile hayata geçirilmesine dönük çalışmaların ilk aşamasında elektronik fatura kayıt sisteminin altyapısı kuruldu.

Altyapı sonucu, kurum ve kuruluşların düzenledikleri faturalarda bulunan bazı bilgilerin, belirlenen uygulama ve veri standartları çerçevesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine aktarılmak suretiyle, faturalara ait ikinci nüshaların kağıt ortamında saklanması zorunluluğu kalkacak.

Sistem ile alıcılara verilmek üzere hazırlanan birinci nüsha faturaların da güvenli elektronik imzalı dijital belge şeklinde oluşturulmasına imkan sağlanacak. Bu arada, sistemin kurulmasının ardından Avea ve Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş ile TTNet ve Türk Telekomünikasyon A.Ş, Gelir İdaresi Başkanlığı ile elektronik fatura düzenleme protokolü imzalayarak, elektronik fatura düzenleme hakkını elde ettiler.

Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, çok sayıda firmanın elektronik fatura başvurusunun da değerlendirildiğini ve önümüzdeki günlerde bu firmalarla da protokollerin imzalanacağını bildirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik faturanın ikinci aşamasında da işletmeler arası e-fatura altyapısını kuracak.

Elektronik fatura, bütün yönleriyle kullanıma girdiğinde, kağıt ortamındaki fatura ortadan kalkacak, işlemlerde güvenilirlik ve hız sağlanacak.

/ ANKARA

14.02.2008


 

Primden 5 puan 2008 yılında indirilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işveren priminden 5 puanlık indirimin 2008 yılında yapılacağını belirterek, “Ancak ne zaman yapılacağı belli değil. Kanun TBMM’ye sevk edildiğinde ilgili ay eklenecek” dedi.

Bakan Çelik, Sırbistan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Rasim Ljajiç ve beraberindeki heyet ile makamında görüştü. Görüşmenin ardından Bakanlık girişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Çelik, istihdam paketi üzerindeki çalışmaların tamamlandığını, sosyal tarafların görüşlerinin alınacağını söyledi. Pakette yer alan, ‘işverene yönelik pirim indirimi’ konusunda ise Çelik, 5 puanlık indirimin 2008 yılında yapılacağını belirterek, “Ancak ne zaman yapılacağı belli değil. Kanun TBMM’ye sevk edildiğinde ilgili ay eklenecek” diye konuştu.

TBMM’de görüşülen Sosyal Güvenlik Reformu Yasası ile ilgili olarak ise alt komisyonun raporunu yazdığını hatırlatan Çelik, yasanın, Plan Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşülmeye başlanmasını umut ettiğini söyledi. Çelik, reform ile ilgili bilgi kirliliğinin devam ettiğini, özellikle 9 bin pirim iş günü ile ilgili olarak, yanlış anlaşılmaların sürdüğünü kaydetti. Çelik, 9 bin prim iş gününe kademeli olarak 2028 yılında geçileceğinin altını çizdi.

/ ANKARA

14.02.2008


 

Devlet çorap üretmez

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, devletin çorap, panzer üretmeyeceği gibi kayısı da satın almayacağını, bunun özel sektörün işi olduğunu söyledi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) gerçekleştirilen istişare değerlendirme toplantısına katılan Bakan Çağlayan, Malatya’da yaptıkları incelemelerle Malatya sanayisinin ‘’MR’’ını çektiklerini ifade ederek, kayısıyı sanayileştirmek için bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğinin konuşulması gerektiğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, yaptığı konuşmada, ‘’Devletin kayısı alması isteniyor ancak şunu belirtmek gerekir ki, devlet çorap üretmez, devlet panzer üretmez, devlet kayısı da almaz. Bunlar özel sektörün yapacağı işlerdir. Bizler her ürünü yerinde destekleyebiliriz. Onun pazarını özel sektör oluşturur. Türkiye’nin genel ekonomik durumuna baktığımızda 2001 yılı ve öncesini kapatıp bir daha hatırlanmamak üzere bir kenara bırakıyorum. Ancak 2002 yılı sonrasındaki süreçte Türkiye çok ciddi bir ilerleme kaydetmiştir. Öncesinde Türkiye’de hormonlu bir büyüme söz konusuyken şu anda ki büyüme ve ilerleme sağlıklı ve ciddi bir ilerlemedir.’’

/ MALATYA

14.02.2008


 

İlk nükleer santral Mersin’e yapılacak

Nükleer santrallerin ilkinin Mersin-Akkuyu’ya kurulması kesinleşti. Sinop’un yer lisansı ancak önümüzdeki yıl verilebilecek. “Macera peşinde değiliz” diyen Enerji Bakanı Güler, Sinop’a Nükleer Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin kurulacağını açıkladı.

Enerji Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile ikinci bilgilendirme toplantısını yaptı. Yerli ve yabancı firmaların yoğun katılımının bulunduğu toplantıda Sinop’a yapılacak nükleer teknoloji merkezi hakkında bilgi verildi. Yer lisansı hazır olmadığı için santral kurulması için bir yıl daha beklenecek. Bu nedenle ihalede öncelik Mersin-Akkuyu’da olacak. Ancak Sinop’a kurulacak Nükleer Teknoloji Geliştirme Merkezi için şimdiden çalışmalar başladı. Burada araştırma reaktörleri, yakıt üretim ve eğitim tesisleri yer alacak.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, özel sektörün ihaleye yoğun ilgisi olduğunu söyledi ve güvenlik konusunda garanti verdi: “Denenmemiş teknolojiyi kabul etmeyeceğiz, macera peşinde değiliz.”

/ ANKARA

14.02.2008


 

Teşvikli illerde ‘asgari indirim’ sıkıntısı

Türkiye’de 49 ilde uygulanan teşvikten yararlanarak yatırım yapan işletmeler, 1 Ocak 2008 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren ‘’Asgari Geçim İndirimi’’ uygulamasını nasıl yapacakları konusundaki belirsizlik sebebiyle maaş ödeme günü öncesinde çaresiz kaldı.

Yozgat Organize Sanayi İşadamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (OSİAD) Başkanı Adem Cengiz, 49 ilde uygulanan teşvikten yararlanarak yatırım yapanların çalışanlarına yönelik ‘’Asgari Geçim İndirimi’’ uygulamasını nasıl yapacakları konusunda, muhatap bulamadıklarını ileri sürdü.

Cengiz, yasaya göre çalışanlara ödenecek olan Asgari Geçim İndirimi’nin vergiden mahsup edilmesi gerektiğini hatırlattı. Cengiz, ‘’Teşvikli illerde yatırım yapıp, istihdam oluşturanlar vergiden muaf tutulmaktalar. Bu durumda çalışanlara asgari geçim indirimi işveren tarafından ödenmesi halinde, yapılan ödeme nereden mahsup edilecek? Bu belli değil. Mahsup edilmezse, yasada öngörülen teşvik ortadan kalkmış olur’’ dedi.

Cengiz, 15 Şubat tarihinden önce bu konuya açıklık getirilmesi gerektiğini belirtti.

YOZGAT

14.02.2008


 

ABD yavaşlarsa petrol talebi azalır

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, dünya petrol talebindeki büyüme, ABD ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle daha önceki tahminlerden daha yavaş artabilir.

27 sanayileşmiş ülkeye danışmanlık hizmeti veren Uluslararası Ajansın aylık petrol piyasası raporunda, dünya petrol talebinin büyümesi, bir önceki tahmine göre, günlük 310 bin varil azaltılarak ortalama günlük 1,67 milyon varile düşürüldü.

Raporda, buna gerekçe olarak ‘’sanayileşmiş ülkelerin ve özellikle de ABD ekonomisinin zayıf büyümesi’’ gösterildi. Uluslararası Enerji Ajansı, düşük stoklar ile politik gerginliklerin, petrol fiyatlarını desteklediğini de belirtti.

/ LONDRA

14.02.2008


 

Şarapta ÖTV düştü

Bakanlar Kurulu, taze üzüm şarabı ve fermente edilmiş diğer içkilerdeki asgari maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarını yüzde 46,6 oranında indirdi.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, taze üzüm şarabı (kuvvetlendirilmiş şaraplar dahil), üzüm şırası ve fermente edilmiş diğer içkiler (elma şarabı, armut şarabı, bal şarabı gibi) ile fermente edilmiş içkilerin karışımları ve fermente edilmiş içkilerle alkolsüz içkilerin karışımlarındaki asgari ÖTV oranı düşürüldü.

/ ANKARA

14.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri