Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Bütçe açığı ikiye katlandı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Merkezinin (TEPAV) mali izleme raporunda, merkezi yönetim bütçesi 2007 sonunda 13,9 milyar YTL açık verdiği, bütçe açığında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 200 oranında artış olduğu belirtildi. 2006 yılında 3.9 milyar YTL ile son 30 yılın en düşük bütçe açığının verilmişti.

TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan, ‘’Mali İzleme Raporu-2007 Yılı Aralık Ayı Bütçe Sonuçları’’ açıklandı. Raporda, merkezi yönetim bütçesinin 2007 yılı sonunda 13,9 milyar YTL açık verdiği ifade edilerek, bütçe açığında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 200 oranında artış olduğu bildirildi. Yerel yönetim ve fon payı ödemelerinden kaynaklanan etki arındırılarak bakıldığında ise bütçe açığındaki artış oranının yüzde 138 olduğu belirtilen raporda, şunlar kaydedildi: ‘’Bütçe gelirleri arasında yer alan özelleştirme gelirleri (TELEKOM hisse satış gelirleri ile özelleştirme kapsamında arsa satış gelirleri) dışarıda tutularak, bütçe dengesindeki gelişmelere baktığımızda ise, 2006 sonunda 7,2 milyar YTL olan bütçe açığı 2007 sonunda 20,8 milyar YTL’ye çıkmaktadır. Bu durum bütçe açığının özelleştirme ağırlıklı kaynaklarla kapatılmaya çalışıldığına işaret etmektedir. Bütçedeki olumsuz gelişme kendisini esas olarak program tanımlı faiz dışı dengede göstermiştir. Nitekim, 2007 yılı sonunda program tanımlı faiz dışı fazla performansı hedefin oldukça altında kalarak 21,7 milyar YTL düzeyinde gerçekleşmiş ve faiz dışı fazla program hedefinin yüzde 68,4’ü düzeyinde kalmıştır.’’

Raporda, bütçe performansına IMF’nin geçmişe yönelik yaptığı revizyonlar çerçevesinde bakıldığında ise 2007’nin, mali uyum açısından programın uygulandığı sekiz yıl boyunca en düşük performansın yaşandığı yıl olduğu ifade edildi. Raporda, resmi bütçe rakamlarının devletin gerçek mali durumunu yansıtmadığı dikkate alındığında 2007’nin kamu maliyesindeki bozulmanın bilinenin çok üzerinde olduğu sonucuna ulaşıldığına dikkat çekildi.

Raporda, 2007 yılı içinde ertelenmiş harcamaların tutarının da 7,7-9,5 milyar YTL düzeyinde olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

/ ANKARA

15.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bütçe açığı ikiye katlandı

  Ekonomide endişeler artıyor

  İşsizliğin sebebi emekliler mi?

  Norveç, Türkiye’den 100 bin işçi alacak

  Girişimciler teknolojilerini yeniledi

  Migros 1.97 milyar YTL’ye İngilizlerin

  Irak gazında tek rota Türkiye

  Şehirler arası en kısa mesafe 8,66 YTL

  Platin rekor kırmaya devam ediyor

  Altın fiyatında düşme beklentisi

  Sevginizi malla değil duygu ile gösterin

  Boydak: Kriz Türkiye’yi etkilemez

  22 bin işletme kurtulacak

  Primler, aylık ödemelerine yetmiyor

  Eurodizel, fuel oil ve gazyağına zam


 Son Dakika Haberleri