Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kosova diplomasisi

Kosova’nın nihaî statüsü konusunda diplomasi manevraları devam ediyor. Kosovalılar kutlamalara hazırlanırken, Sırbistan diplomasi yoluyla bağımsızlığı engellemeye çalışıyor. Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, BM Güvenlik Konseyi’nin Kosova konulu toplantısında Konsey üyesi devletlerden, Kosova’nın bağımsızlığının tanınması yolunun kapatılmasını istedi.

Sırbistan ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nden, Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılıp üç gün içinde resmen bağımsızlığını ilân etmesine karşı çıkmasını istedi. Konsey’de Kosova üzerine yine karar alınamadı. BM Güvenlik Konseyi Sırbistan ve Rusya’nın talebi doğrultusunda Kosova konusunu acil toplantıda ele aldı. Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, basına kapalı yapılan Konsey toplantısında yaptığı konuşmada, Kosova’nın bağımsızlığının dünyada kontrol edilemeyecek ayrılıkçı akımlara yol açacağını ve söz konusu bağımsızlığın Sırbistan tarafından asla kabul edilmeyeceğini yineledi. Jeremiç, ‘’Kosova’nın bağımsızlığını asla tanımayacağız, ne şimdi, ne bir yıl sonra, ne de gelecek yıllarda’’ dedi. Rusya’nın BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin de, yaptığı açıklamada, yalnızca ABD ve ABD’nin Avrupalı müttefiklerinin, Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılmasını istediklerini, diğer Konsey üyelerinin ise iki taraf arasında görüşmelerin devam etmesinden yana oldukları görüşünü dile getirdi. BM kaynakları, Kosova’nın pazar günü bağımsızlığını ilân etmesi durumunda Sırbistan ve Rusya’nın Konsey’den yeniden acil toplantı isteminde bulunabileceğini belirttiler. AB’NİN TAVRI Rusya’nın da kesin karşı çıkmasına rağmen Kosova’nın bağımsızlığını ABD ile birlikte tanımaya hazır olan Avrupa Birliği, Kosova’ya emniyet, hukuk, gümrük uzmanları desteği dahil 1800 kişilik yönetim birimi göndermeye hazırlanıyor. KOSOVALILAR KUTLAMAYA HAZIRLANIYOR Öte yandan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Çevre Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova’nın bağımsızlığının, bütün Kosovalılar için yeni bir geleceğin başlangıcı olacağını söyledi. Yağcılar, bu dönemde Kosova Türklerinin toplumunun çok önemli bir unsuru olarak katılımcı, yapıcı ve barışçı yaklaşımlarıyla Kosova’nın çok yönlü gelişmesine katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi. KDTP Genel Başkanı ilgili açıklamasıyla, tüm Kosova Türk halkını ve partisinin taraftarlarını, önümüzdeki günlerde beklenen gelişmelere yakışır bir şekilde davranmaya, düzenlenmesi beklenen tören ve kutlamalarda yer almaya ve sürecin huzur içinde geçmesine katkıda bulunmaya çağırdı.

/ NEW YORK

16.02.2008


 

Yunanistan: Kosova, Kıbrıs’a emsal teşkil etmez

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını ilânının, Kuzey Kıbrıs ve benzer durumdaki bölgeler için emsal teşkil etmemesi gerektiğini savundu.

Washington’da bulunan Bakoyanni, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesinden önce, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu endişesini dile getirdi. Kosova’nın önümüzdeki günlerde ilân etmesi beklenen bağımsızlığının, pek çok Avrupa ülkesi ve ABD tarafından tanınması öngörülüyor.

YUNANİSTAN’A MAKEDONYA BASKISI

Öte yandan ABD, Yunanistan’a, Nisan ayında yapılacak NATO zirvesinden önce Makedonya’nın ismiyle ilgili tartışmayı sona erdirmesi yönünde baskı yapıyor. Bu mesele çözülmediği takdirde, Makedonya’nın ismiyle ilgili tartışmalar, bu eski Yugoslav cumhuriyetinin NATO’ya katılmasına engel teşkil edebilir. Makedonya, BM tarafından, ‘’Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya’’ olarak tanınıyor. Ancak ABD ve 100’den fazla ülke, sadece Makedonya ismini kullanıyor. Yunanistan, bu isme, kendi topraklarında bulunan Makedonya şehrine işaret ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

/ WASHINGTON

16.02.2008


 

Kıbrıs Rum Kesimi durumdan rahatsız

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Kosova’nın tek taraflı bağımsızlığını “asla kabul etmeyeceklerini” yineledi.

İspanya’nın ABC gazetesine konuşan Markulli, Romanya’nın da kendileri gibi düşündüğünü ve AB içinde Kosova konusunda ortak bir tavır olmadığını ifade etti. Markulli, Kosova’nın bağımsızlığının Kıbrıs sorununa doğrudan bir etkisinin olmayacağını, Kosova ile Kıbrıs arasında “çok büyük farklılıklar” olduğunu belirtti. Rum Bakan, “Asla, Kosova’nın tek taraflı bağımsızlığını kabul etmeyeceğiz” dedi.

/ MADRİD

16.02.2008


 

ABD’de okulda dehşet

ABD’de Kuzey Illinois Üniversitesi’nde ateş açıldığı, 18 kişinin yaralandığı bildirildi. Yaralılardan 7’sinin hastanede öldüğü, geri kalanlarınsa tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.

Chicago’nun 65 km batısında Dekalb’daki üniversitenin yetkilileri, “bir kişinin etrafa ateş açtığını, durum tamamen emniyet altına alınana kadar bütün öğrencilerin güvenli yerlere sığınmalarını’’ istedi. Verilen bilgilere göre 18 kişiyi yaralayan tabancalı ve pompalı tüfekli kişinin öğrenci olmadığı ve polisin müdahalesi sırasında intihar ettiği belirtildi. 25 bin öğrencisi bulunan üniversite yerleşkesinde olay, amfide 650 kişinin katıldığı jeoloji dersi sırasında meydana geldi. ABD’de yakın yıllarda artan okulda ateş açma vakalarında Nisan ayında Virginia Teknoloji Üniversitesi’nde bir şahıs 32 kişiyi katletmişti.

/ DEKALB

16.02.2008


 

Medvedev: Rusya daha özgür olacak

2 Mart’ta yapılacak başkanlık seçim çalışmaları için Sibirya’da bulunan başbakan birinci yardımcısı ve başkan adayı Dmitri Medvedev kendi yönetiminde özgürlük, bağımsız yargı ve özel girişimin temel alınacağını söyledi.

Sibirya bölgesi beşinci Krasnoyark Ekonomik Formu’nda bir konuşma yapan Medvedev, “Önümüzdeki dört yıllık dönem içinde hukukun yasama ve yürütme erkinden bağımsız gelişmesini sağlayacak çalışmalar içinde olacağız. Artık alışkanlık haline gelen yasaların çiğnenmesi konusunu hayatın dışında tutmalıyız. Birilerini alçaltarak bir yerlere ulaşmak artık bitmesi gerekiyor.” dedi.

Medvedev, “Eğer herkes hukuka uygun olanın değil de, dişi keskin olanın pay sahibi olacağını düşünüyorsa orada eşit haklar ya da yenilikçi düşünceden nasıl bahsedersiniz?” şeklinde konuştu.

Rusya’nın hammadde satışına bağımlı ekonomik yapıdan kurtulması ve üretime dönük büyük bir orta sınıfın oluşturulması gerektiğini savunan Medvedev, “Devlet artık daha az ekonominin içine girmesi gerekir. Devletin ekonomiye müdahalesi azaltılmalı. Böylece Rusya dünyanın en büyük finans merkezi haline gelebilir.” dedi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından da desteklenen Medvedev’in ilk turda yüzde 75 civarında oy alması bekleniyor.

/ MOSKOVA

16.02.2008


 

Almanya’da yine kundak şüphesi

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletindeki Aldingen şehrinde, çoğunlukla Türklerin oturduğu bir binada yangın çıktı.

Polis, yangında ölen ya da yaralanan olmadığını, yangının üç ayrı yerde çıkması sebebiyle kundaklamadan şüphe edildiğini bildirdi. Türklerin oturduğu bir binada çıkan yangınla ilgili 53 yaşındaki bir Alman gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin daha önce kundaklama suçundan sabıkası bulunduğu belirtildi. Söz konusu binada Trabzon’un Akçaabat ilçesinden Öztürk, Akyüz ve Bulduk ailelerinin oturduğu, yangın sırasında binada oturan 10 Türk ve 4 Alman’ın kaçarak kurtulduğu bildirildi.

/ BERLİN

16.02.2008


 

Aborijinler tazminat isteyecek

Canberra hükümetinin 1910-1970 yılları arasındaki asimilasyon politikası sebebiyle özür dilediği Aborijinler tazminat dâvâsı açmaya hazırlanıyor.

Aborijinlerin, “Kayıp Kuşak” adı verdikleri grubun bazı üyelerini temsilen konuşan bir avukat, sadece Victoria eyaletinde tazminat için 40 kadar talep bulunduğunu söyledi. Başbakan Kevin Rudd liderliğindeki Avustralya hükümeti çarşamba günü, 60 yıllık süre içinde ailelerinden ayrılan Aborijinlerden resmen özür dilemişti. Özür dileyerek bir ilke imza atan Rudd, nitekim tazminat için bir fon oluşturulmayacağını açıklamıştı. Özür dilenmesinin, tazminat dâvâlarında etkili olmayacağı yorumu yapılıyor.

/ CANBERRA

16.02.2008


 

İngiltere’de şeriat hükümleri uygulanıyormuş

İngiltere’de Anglikan Kilisesi’nin ruhanî lideri Başpiskoposu Rowan Williams “Müslümanlar şeriat uygularsa ülkede sosyal uyuma faydası olur” sözleriyle şimşekleri üzerine çekse de İngilizler bazı ailevi anlaşmazlıkları çözmek için medeni kanunun gölgesinde şeriat hükümlerini zaten uyguladıklarını unutmuş görünüyor.

İngiltere’de şeriat hükümlerini uygulayan onlarca “mahkeme” bulunuyor.

Bunların en önemlisiyse Londra’nın doğusundaki Leyton’da bulunan İslami Şeriat Şûrâsı. Bu “mahkeme” 1982’deki kuruluşundan beri şeriat hükümlerine uygun olarak 7 bin boşanma “davasına” bakmış durumda. Şûrânın kurucu üyelerinden Müftü Berketullah, “dinî mahkeme” olarak hareket ettiklerini, şeriata dayalı hüküm verdiklerini söyledi. Şûrânın medenî mahkemelerin yerine geçmediğini söyleyen Berketullah, “Müslümanlar, ülkenin kanununa saygı duyuyor, ancak buna Allah'ın kanunu değil idarî kanun olarak bakıyor” diye konuştu.

/ LONDRA

16.02.2008


 

İngiltere’de sigara ehliyeti

İngiltere’de Danışma Kurulunun Sağlık Bakanlığına sunduğu teklifin benimsenmesi halinde, sigara içenlere ehliyet alma zorunluluğu getirileceği, ehliyeti olmayanlara sigara satılamayacağı bildirildi.

Başbakanın sağlık danışmanlığını yapan Prof. Julian Le Grand’ın teklifinin, çok sayıda tiryakiyi sigarayı bırakmaya zorlamayı hedeflediği belirtiliyor. Teklifin kabulü halinde, hükümet tarafından tiryakilere verilecek ehliyetin 10 sterlin civarında bir ücret karşılığında alınmasının planlandığı kaydediliyor. Ehliyet başvuru formlarının da caydırıcılık için doldurulması zor şekilde düzenlenmesinin düşünüldüğü ifade ediliyor. Sağlık Bakanlığı sözcüsü, teklifin gelecek aylarda ele alınacağını bildirdi.

/ LONDRA

16.02.2008


 

ABD bozulan uyduyu füzeyle vuracak

ABD Başkanı George W. Bush, bozulan ve yeryüzüne düşmesi beklenen bir uyduyu füzeyle vurmayı kararlaştırdı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı James Jeffries, Savunma Bakanlığında gazetecilere yaptığı açıklamada, uydunun taşıdığı yakıtın yere düşmesi halinde tehlikeli olabileceği ihtimali sebebiyle Başkan Bush’un uydunun füzeyle vurulmasına karar verdiğini söyledi. Jeffries uydunun ne zaman vurulacağını açıklamadı.

/ WASHINGTON

16.02.2008


 

Ve Çinliler de şişmanladı!

Sağlıklarına düşkünlükleriyle bilinen Çinliler, şimdilerde şişmanlıktan dert yanıyor. Hayat şartlarının iyileşmesine bağlı olarak özellikle şehirlerde artan şişmanlık oranı Çinli yetkilileri harekete geçirdi.

Ülkenin doğusundaki Şanghay’ın belediye yetkilileri, şehirde öğrencilerin giderek artan şişmanlık oranının azalması için bir proje başlattı. Yapılan araştırmalarda, Çinlilerin şişmanlık oranının yüzde 23.2 olduğu kaydedildi. 18 yaşın üstünde olan Çin genelindeki gençlerin şişmanlık oranının yüzde 29.9 (şehirde yüzde 37.9), 7-18 yaşlarındaki çocukların ise yüzde 21.2 olduğu bildirildi.

/ PEKİN

16.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri