Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomide yavaşlama var

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, ekonomide belirgin bir yavaşlamanın açık olduğunu belirtti.

Bolat, MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Genişletilmiş İstişare Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

HÜKÜMET REHAVETE KAPILMAMALI

Hükümetin bundan böyle ekonomiyi daha yakın takibe alması, sadece makro göstergelerdeki istikrar rehavetine kapılmaması gerektiğini belirten Bolat, ‘O dündü, onu sağladılar. Teşekkür ediyoruz. Ama bugün ekonomide belirgin bir yavaşlamanın olduğu açık...’’ dedi.

Ekonominin dışarıdan etkilendiğine de işaret eden Bolat, ‘’Ama artık hükümetten, işletmelere, mikro ölçekli reformları yaparak, onların rekabet güçlerini yükseltecek, girdi ve istihdam maliyetlerini düşürecek tedbirleri acil şekilde almasını bekliyoruz’’ diye konuştu.

KOBİ’lerin yeniden yapılanması konusunda işletme sermayesi desteğine ihtiyacı olduğunu anlatan Bolat, vergi ve sigorta ödemelerinde de bu ekonomik yavaşlamadan dolayı artan bir alacak durumu oluşmaya başladığına işaret etti. Bolat, hükümetten vergi ve sigorta barışı projesiyle fahiş faizde indirim yapma ve taksitleri artırarak bu borçları ödenebilir hale getirmesini rica ettiklerini dile getirdi.

AR-GE'Yİ TEŞVİK YENİDEN DÜZENLENMELİ

AR-GE teşvikleri konusunda da 50 personel bareminin mutlaka indirilmesi gerektiğini ifade eden Bolat, şunları söyledi: ‘’(KOBİ, Ar-Ge yapar mı?) gibi bir düşünce bize göre yanlış. Ar-Ge’yi asıl KOBİ’ler yapar. Büyük işletmeler hantal işletmelerdir. 50 personel şartı mutlaka makul sayı olan 20’ye düşürülmeli. Büyük işletmeleri görüyorsunuz, yüzde bin büyüdüler. Hükümet bunu iyi görmeli, yüzde bin büyüdükleri halde onlar tam bir muhalefet odağı gibi hareket ediyorlar ve hiç bir şeyden memnun olmuyorlar. Çünkü bir doku, kan uyuşmazlığı var. Yüzde bin değil, yüzde yüz binde büyütseniz onları değişmez. Ülke ekonomisinin temel dinamikleri imalat sektörüdür, KOBİ’lerdir, Anadolu sermayesidir. Hükümet bunu iyi görmeli’’

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

16.02.2008


 

İşsizlik arttı, istihdam azaldı

İşsizlik oranı Kasım’da yüzde 10.1’e çıkarak 8 ay sonra yeniden çift haneye ulaştı. İşsiz sayısı 2.3 milyonu aştı.

Türkiye’nin öncelikli sorunları arasında yer alan işsizlikte ilerleme sağlanamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Kasım 2007 döneminde işsizlik oranı yüzde 10.1 düzeyine çıktı. Önceki yılın aynı döneminde işsizlik oranı yüzde 9.6 düzeyinde bulunuyordu.

Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.4 puan artarak yüzde 12.6 oldu. İşsizlik oranı şehirlerde yüzde 12, kırsal kesimde yüzde 7.1 olarak belirlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da yüzde 19’dan yüzde 20’ye yükseldi. Kasım’da istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 368 bin kişi azalarak, 20 milyon 867 bin kişiye düştü. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 349 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı da 19 bin kişi düşüş kaydetti.

2.3 MİLYON KİŞİ İŞSİZ

Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 85 bin kişi artarak 2 milyon 350 bin kişiye yükseldi. İşgücüne katılım oranı ise yüzde 46,9 olarak hesaplandı. Kasım 2007 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 25’i tarım, yüzde 20.6’sı sanayi, yüzde 6’sı inşaat, yüzde 48.4’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı.

/ ANKARA

16.02.2008


 

2007 yılı carî açığı 38 milyar dolar

Türkiye’nin 2007 yılı cari açığının 38 milyar dolar olduğu açıklandı.

Merkez Bankası’nın, 2007 yılına ilişkin Ödemeler Dengesi’ne göre, Türkiye’nin cari açığı 2007 yılı Aralık ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,7 artarak, 2 milyar 998 milyon dolardan, 5 milyar 149 milyon dolara yükseldi. 2007 yılının bütününde ise cari açık, yüzde 18 artışla 32 milyar 193 milyon dolardan, 37 milyar 996 milyon dolara çıktı.

/ ANKARA

16.02.2008


 

Araç muayenesini geciktirmeyin

TÜVTURK’un araç muayenesinde uygulamaya koyduğu yeni sistem çerçevesinde, zamanında muayene edilmeyen araçlara, her ay için yüzde 5 ‘’gecikme bedeli’’ uygulanacak.

TÜVTURK yetkililerinden alınan bilgiye göre, yeni sistemde Avrupa genelinde kullanılan 96/96/AT yönetmeliği baz alınarak araç muayenesi yapılacak. Muayene, binek araçlar için 20 dakika, ticari araçlar için 40 dakika sürecek.

Araç muayenesinde, ‘’kusursuz’’, ‘’hafif kusurlu’’, ‘’ağır kusurlu’’ ve ‘’emniyetsiz’’ olmak üzere, 4’lü değerlendirme kriteri bulunacak. Bunlardan kusursuz ve hafif kusurlu araçlara onay belgesi verilecek. Kötü durumdaki araçlara ise onay verilmeyecek ve bir ay içinde gerekli tamiratın yaptırılması istenecek. Yeni sistemde trafiğe çıkış onayı alamayan araçlar, trafikten men edilecek.

ARAÇ, KENDİ BÖLGESİNDE MUAYENE EDİLECEK

Şu ana kadar Trabzon ve Elazığ’da olmak üzere 2 ilde muayene istasyonlarını hizmete açan TÜVTURK, 2008 yılı sonuna kadar 81 ilde toplam 189 adet sabit muayene istasyonu kuracak. 81 adet gezici muayene istasyonu ile birlikte kurum, 270 noktada hizmet verecek.

Yeni düzenlemeyle yönetmelik gereği aracın tescil edildiği ilin bağlı olduğu bölge sınırları içinde muayenesi yapılacak.

Eski sistemde olduğu gibi yeni alınan özel araçların ilk muayenesi 3 yıl sonra yapılacak. Daha sonraki muayene periyodu da 2 yıl olacak.

Ticarî araçların yeni alındıktan sonraki ilk muayene süresi de, yine 1 yıl olarak uygulanacak. Bu gruptaki araçların periyodik muayenesi de her yıl gerçekleştirilecek.

Muayenesi olmayan ve bu sebeple bağlanan araçlara, geçici izin belgesi ile muayene olma hakkı tanınacak. Yeni sistemle muayene tarihinin geçirilmesi durumunda, araçlara her ay için yüzde 5 ‘’gecikme bedeli’’ uygulanacak.

/ ANKARA

16.02.2008


 

Emlak değer kazandı

2001 krizinden bu yana İstanbul’da konut fiyatları 20 kata kadar artış kaydetti.

İstanbul Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “Türkiye Değerini Katlıyor” araştırmasına göre, ‘Taşı toprağı altın’ denilen İstanbul’un her metrekaresi artık altından da değerli. 2001 krizinden sonraki dönemde, bugüne kadar altın fiyatları 3.5 kat, enflasyon 3 kat arttı ancak İstanbul’un birçok semtinde konut fiyatları 7 ila 20 kat arasında değer kazandı.

İstanbul’da Şirinevler’de fiyatlar yaklaşık 19 kat, Suadiye, Kartaltepe, Maltepe, Maslak, Bahçelievler-Soğanlı bölgeleri de değeri 16-18 kat artış gösterdi. 2001 yılındaki gazetelerin seri ilanlarından elde edilen verilerin bugünkü benzerleriyle karşılaştırarak yapılan ve metrekare değeri üzerinden belirlenen verilere göre İstanbul’da değerlemeye alınan birçok semtte elde edilen değer artışı daha çok 8-10 kat arasında değişiyor.

Özelleştirme ve özel sektör ortaklıklarına akın eden yabancıların İstanbul’a konuşlanması milyarlarca dolarlık yeni ofis inşaatlarını beraberinde getirdi. Ofis kiralarında dolar bazında son 3 yılda yüzde 120’ye varan artışlar yaşandı.

/ İSTANBUL

16.02.2008


 

Kapasite kullanımı yüzde 80.5

İmalat sanayinde kapasite kullanımı, Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre 2,2 puan artarak yüzde 80,5’e çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre, 2007 yılı Ocak ayında yüzde 78,3 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanımı, bu yılın aynı dönemine göre 2,2 puan artarken, bir önceki aya göre de 0,6 puan azalarak yüzde 80,5 olarak gerçekleşti. 2007 yılı Aralık ayında kapasite kullanım oranı yüzde 81,1 idi.

2008 yılı Ocak imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 88,7, özel sektörde ise yüzde 79,3 oldu. 2007 yılın aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 82,2, özel sektörde yüzde 77,7 olarak belirlenmişti.

Tam kapasite ile çalışamamada iç pazarda talep yetersizliği yüzde 48,3 ve dış pazarda talep yetersizliği de yüzde 19,4 oranında etkili oldu.

/ ANKARA

16.02.2008


 

Yatırımcı riskten kaçıyor

Merrill Lynch Şubat Ayı Fon Yöneticileri Araştırması’na göre, kurumsal yatırımcıların riskten kaçınma eğilimi son yedi yılın en yüksek seviyesinde.

Katılımcıların yüzde 30’u hisse senetlerinin düşüşüne karşı üç aylık koruma (hedge) pozisyonları satın alarak tedbir aldıklarını belirtti. Ekonomi ve kurumsal kârlılıkla ilgili korkular, Ocak’ta yüzde 3.9 olan portföy nakit seviyelerinde artışı tetikleyerek ortalama yüzde 4.7’ye yükseltti. Fon yöneticilerinin yüzde 41’i portföylerinde nakit ağırlığını arttırdı. Bu oran 2001 Eylül ayında Amerika’da gerçekleşen terörist saldırılarından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Yatırımcılar, Mart 2003’ten bu yana görülen en kısa vadeli odaklanmayı tercih ediyorlar. Risk iştahı yeni dipler yapmaya devam ediyor; yatırımcıların yüzde 40’ı portföylerinde normalden daha düşük seviyede risk taşıyor.

Yeni Asya

16.02.2008


 

22 milyar dolarlık yabancı sermaye geldi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2007 yılında doğrudan yabancı sermaye girişinin yaklaşık 22 milyar dolar olduğunu söyledi.

Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 7. dönem toplantısının protokol imza töreni, Dış Ticaret Müsteşarlığı toplantı salonunda yapıldı. İmza töreninde Türkiye ekonomisiyle ilgili bilgi veren bakan Unakıtan, Türkiye ekonomisinin 24 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü, 2007 yılında doğrudan yabancı sermaye girişinin ise yaklaşık 22 milyar dolar düzeyinde olduğunu vurguladı.

/ ANKARA

16.02.2008


 

Türkiye güvenli liman görevi görebilir

ING Bank Türkiye Genel Müdürü Hakan Eminsoy, “Kargaşa dönemlerinde paranın güvenli limanlara gitme eğilimi vardır. Türkiye, bu konuda güvenli liman görevi görebilir” dedi.

Eminsoy, global ekonomideki krize ilişkin olarak da, yurt dışındaki global piyasalarda yaşanan krizin temeline bakıldığında, özellikle varlık fiyatlarının aşırı değerlenmeden kaynaklanan bir sorun olduğunu, onun üzerine de bu varlıkların çeşitli kaldıraç ürünleri denilen ürünlerle yüksek riskli şekilde finanse edildiğinin görüldüğünü ifade etti.

Türkiye’de ise bundan bahsetmenin pek mümkün olmadığına dikkati çeken Eminsoy, bundan dolayı Türkiye’nin aynı sorunun bir parçası olmadığını, ancak dünyada bir likidite daralması olduğunda bundan etkilenmesinin söz konusu olabileceğini kaydetti. Kargaşa dönemlerinde paranın güvenli limanlara gitme eğilimi bulunduğunu belirten Eminsoy, “Türkiye, bu konuda güvenli liman görevi görebilir. Çünkü buradaki varlık değerleri şişkin değil’’ dedi.

/ İSTANBUL

16.02.2008


 

SunExpress, 29 YTL’den uçuracak

SunExpress, yolcularına hesaplı uçuş fırsatı sağlayacak Pazar Güneşi adlı yeni bir kampanya başlattı.

29 Mart 2008 tarihine kadar yapılacak bütün iç hat uçuşlarında geçerli olacak kampanyada, yalnızca pazar günleri satışa sunulacak toplam 29 bin bilet, vergiler dahil hizmet bedeli hariç 29 YTL’den alınabilecek. SunExpress’ten yapılan yazılı açıklamada, biletler, Sun-Express’in www.sunexpress.com.tr adresli sitesinden ve 444 0 797 nolu Çağrı Merkezi’nden satışa sunulacak.

/ ANKARA

16.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri