Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Memurun en büyük derdi ev kirası

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, ortalama 850 YTL olan memur maaşının minimum yüzde 72’si kiraya harcandığını belirterek, “Memurun en büyük derdi ev kirasıdır” dedi.

Memurların hem cüzdanlarını hem de psikolojilerini altüst eden ev kiraları ile ilgili olarak hükümete seslenen Gürkan Avcı, “Zam yapmıyorsunuz, bari kira yardımı yapın” dedi. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Büyükşehirlerde memurların en büyük sıkıntısının ev kiraları olduğunu söyleyen Avcı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonu hesaplarken esas aldığı Türkiye genelindeki ortalama konut kira artış oranlarının Aralık 2007 itibariyle en yüksek kiranın 451.20 YTL ile İstanbul’da olduğu belirlendiğini, ortalama konut kirası İzmir’de 394.75, Ankara’da ise 353.64 YTL olarak tesbit edildiğini bildirdi. Gürkan Avcı, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’da ikamet etiği Üsküdar’da konut kiralarının 600 ila 1000 YTL arasında, Ankara’da ikamet ettiği Subayevleri semtinde ise konut kiralarının 500 ila 800 YTL arasında değiştiğini söyledi.

BES Genel Başkanı Avcı, ortalama 850 YTL olan memur maaşının minimum yüzde 72’si kiraya harcandığını açıklarken şöyle konuştu: “Memurun en büyük derdi ev kirasıdır. Anadolu’nun çeşitli illerinde görev yapan memurların maaşının üçte biri, büyükşehirlerde ise en az yarısı kiraya gidiyor. Yaptığımız araştırmalara göre, memurların yüzde 64’ünün evi bulunmuyor. Yani memurların yarıdan fazlası kirada oturuyor. Türkiye’de kirada oturan memurların yüzde 40’ı 250 ila 350 YTL arasında kira ödüyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde ise memurun ödediği kiranın tutarı ortalama 400 - 700 YTL arasında. Buna göre, ülke geneline baktığımızda, ortalama 850 YTL olan memur maaşının yüzde 34 ile 82 aralığında bir kısmı kiraya harcanıyor. Yaklaşık 250 bin memurun görev yaptığı İstanbul’da kiraya ayrılan para, maaşın yüzde 70’ini oluşturuyor.”

İstanbul’da 75 bin, Ankara’da 55 bin eğitim çalışanı olduğunu bildiren Avcı, “Kira, memur için en büyük gider kalemlerinin başında gelmektedir. Bu nedenle de memura ülke şartlarına uygun kira yardımı ödemek sosyal devlet anlayışının yüklediği bir sorumluluktur” diye konuştu.

ANKARA / Recep Gören

18.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kaçakçılığın faturası ağır

  Memurun en büyük derdi ev kirası

  İhracatta otomotiv farkı

  Dünyanın bor devi Türkiye

  Fransız işadamlarından Güneydoğu çıkarması

  En ucuz yakıt doğal gaz

  Tarımsal sulama özel sektöre açılacak

  Birleşik Kamu-İş kurulacak

  Avustralya işçi arıyor

  Maden arama tam gaz


 Son Dakika Haberleri