Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

En ucuz yakıt doğal gaz

Doğal gaz, konut ve sanayide en ucuz yakıt olma özelliğini koruyor.

Doğal Gaz Dergisinden derlenen verilere göre, 31 Ocak 2008 itibarıyla konutlarda saatte 1000 kilokalori (kcal) ısı için en ucuz doğal gazı Eskişehir ve Bursa kullanıyor. Eskişehir ve Bursa’da, KDV dahil doğal gaza birim fiyat olarak 0,08 YTL ödemek gerekiyor.

Konutlarda en ucuz yakıt sıralamasında Eskişehir ve Bursa’daki doğal gazı yine 1000 kcal üzerinden ve 0,09 YTL birim fiyat ile Ankara (EGO), İstanbul (İGDAŞ) ve İzmir (İZGAZ) izliyor. Söz konusu illerde doğal gaz kullanımının ortalama verimliliği ise yüzde 93.

Doğal gazın ardından 1000 kcal ısı elde etmek için verimliliği yüzde 65 olan ithal Sibirya Kömürü (İstanbul-Portakal) 0,09 YTL fiyatı ile ucuz yakıt sıralamasında Ankara, İstanbul ve İzmit’te kullanılan doğal gaz gibi ikinci sırada yer alıyor.

Bunu yine yüzde 65 verim ve 0,11 YTL birim fiyatı ile yerli linyit kömürü (Manisa-Soma-Kısrakdere), 0,21 YTL birim fiyat ile kalorifer yakıtı (4 numaralı fuel oil), 0,22 YTL birim fiyat ile elektrik (TEDAŞ), 0,31 birim fiyat ile dökmegaz (Aygaz LPG-Propan), 0,34 YTL birim fiyat ile motorin (POAŞ İstanbul Avrupa yakası), 0,36 YTL birim fiyat ile de 12 kilogramlık LPG izliyor.

ELEKTRİK, UCUZ BİR ISINMA YOLU DEĞİL

TEDAŞ elektriği 1000 kcal’de 0,22 YTL birim ve yüzde 99 verim ile doğal gaz ve kömürle kıyaslandığı zaman, çok ucuz bir ısınma yolu olarak gözükmüyor. Konut ısınması için en pahalı yakıtı, 0,36 YTL birim fiyat ile 12 kilogramlık LPG tüpü (ev tipi) oluşturuyor. İstanbul’da kullanılan 12 kilogramlık LPG, en ucuz yakıt sıralamasında başı çeken Eskişehir ve Bursa’da doğal gazdan yaklaşık 4,5 kat daha pahalı durumda bulunuyor.

/ ANKARA

18.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kaçakçılığın faturası ağır

  Memurun en büyük derdi ev kirası

  İhracatta otomotiv farkı

  Dünyanın bor devi Türkiye

  Fransız işadamlarından Güneydoğu çıkarması

  En ucuz yakıt doğal gaz

  Tarımsal sulama özel sektöre açılacak

  Birleşik Kamu-İş kurulacak

  Avustralya işçi arıyor

  Maden arama tam gaz


 Son Dakika Haberleri