Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Bağımsız Kosova, Murad Hüdavendigâr’ın ruhunu şad etmiştir!

Bosna-Hersek, Makedonya, Slovenya, Hırvatistan, Karadağ ve son olarak Kosova. Josip Broz Tito’nun Büyük Yugoslavya’sının son halkası da koptu.

1943 yılında Yugoslavya’yı kuran Tito, bu ülkenin eşit halklardan meydana gelen federal bir topluluk olduğunu ilan etmişti.

Tito’nun demir yumruğu, yıllarca Yugoslavya’nın birçok probleminin göz ardı edilmesini sağladı. Halı altına süpürülen problemler, Tito ölünce yeniden ortaya çıktı.

Bir bakıma Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesi, 1980 yılında ölen Tito’nun ve hatta soğuk savaşın gerçek anlamda ölümünü temsil ediyor.

Birbirinden kopuk ve zaman zaman birbirine düşman etnik kimlikleri zorla bir arada tutma çabası böylece tarih oldu. Kosova bağımsızlığını kazandı. Ama Kosova örneği şimdiden dünyayı ikiye böldü.

Çünkü dünyanın farklı coğrafyalarında Kosova’nın durumundan olumlu ya da olumsuz etkilenecek birçok ülke var. Mesela Türkiye açısından Kosova; KKTC’nin bağımsızlığı için güzel bir örnek olabilir.

Ama başta Çeçenistan olmak üzere bağımsızlıkla yatıp kalkan birçok devletçiği içinde barındıran Rusya için aynı şeyleri söylemek mümkün değil.

Hatta daha uzaklardan da Kosova için itiraz sesleri geldi. Mesela Sri Lanka... Ne alaka dediğinizi duyar gibiyim.

Sri Lanka 25 yıldır ayrılıkçı Tamil Kaplanlarıyla mücadele ediyor. Onlar, bu durumun kendi aleyhlerine olacağını düşünüyor.

Aslında bütün bu lehte ve aleyhte görüşler, Kosova’nın bağımsızlık ilanını daha önemli kılıyor. Çünkü birçok devlet ve o devletler içindeki federal ya da konfedere yapılar, bundan sonraki süreçlerini Kosova’ya göre belirleyecek. Kosova’nın başarılı olması bu yüzden çok önemli.

Kosova’nın bizim için ayrı bir önemi var. Çünkü Murat Hüdavendigar’ın türbesi, Priştine sırtlarındaki bir tepede bulunuyor. Sırplar, onu şehit eden Miloş Obiliç’i ulusal kahramanları olarak görüyorlar. Türbenin hemen yakınlarındaki Kosova ovasında Obiliç için dikilen bir anıt bile var. Bu anıtı ise BM askerleri koruyor.

Sırpların, Müslümanlardan kalan eserlere çok fazla özen göstermedikleri biliniyor. Murat Hüdavendigar’ın harabe halindeki türbesi, Türkiye’nin katkılarıyla restore edildi.

Mesela Belgrad’da bugün Osmanlı’dan kalan sadece tek bir cami var. Onun dışındaki bütün Osmanlı eserleri yerle bir edilmiş durumda.

Kosova’nın bağımsızlığı, bu anlamda Murat Hüdavendigar’ın ruhunu da şad etti, bundan eminim.

Bugün, 19.2.2008

Nuh Gönültaş

20.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtülüler "herkes için özgürlük” isteyince...

  Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh: TSK biliyor, hükümet bilmiyor

  ‘Kosova’ya özgürlük’ mü?

  Bağımsız Kosova, Murad Hüdavendigâr’ın ruhunu şad etmiştir!

  Kosova, AB ve biz

  Düzeltme


 Son Dakika Haberleri