Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Castro zirvede bıraktı

Küba lideri Fidel Castro, devlet başkanlığını bıraktığını açıkladı. Küba Komünist Partisinin yayın organı Granma’ya açıklama yapan Castro, devlet başkanlığına geri dönmeyeceğini belirtti.

Fidel Castro 1959 yılından beri ülkeyi yönetiliyordu, ancak 2006’da geçirdiği ağır ameliyattan beri iktidar koltuğundan uzak kalmıştı. Ülke yönetimine, ağabeyi Fidel Castro’ya vekalet eden Raul Castro bakıyordu.

Bu arada, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Küba lideri Fidel Castro’nun devlet başkanlığından vazgeçmesinin ülkeyi çoğulcu demokrasiye götürmesi gerektiğini söyledi. Brown’ın sözcüsü, “Bu, şimdi çoğulcu demokrasiye doğru barışçı bir geçiş istikametinde ilerlemeler kaydedilmesi için bir fırsattır” dedi.

Sözcü, “Bunlar Küba halkının meseleleridir” ifadesini de sözlerine ekledi. ABD Başkanı George Bush da, Castro’nun emekliye ayrılma kararının, Küba’da demokratik dönüşümün başlangıcı olacağını umduğunu söylemişti.

Bu arada Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Castro’nun gidişinden memnun olduğunu belirttiği açıklamasında, “siyasi sahnede onu özlemeyeceğini” ifade etti.Fidel Castro ile şahsen hiç karşılaşmadığını da belirten Rasmussen, kısa basın toplantısında, siyaseten onu özlemeyeceğini ve Castro’nun kararının iyi yönde atılmış bir adım olduğunu kaydetti.

/ HAVANA

20.02.2008


 

AB'de çoğunluk tanıyor

Kosova Parlamentosunun, bağımsız bir devlet olduklarını ilân etmesinin ardından, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler Kosova’nın bağımsızlığını hemen tanıdı. AB dışişleri bakanları Kosova’nın tanınması konusunda kararın üye ülkelerin yetkisinde olduğu konusunda uzlaştı. Avrupa ülkelerinden 17’sinin hızla, çoğunun da bir aya kadar Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağı bildirildi.

Kosova Parlamentosu’nun, dün toplanarak bağımsız bir devlet olduklarını ilan etmesinin ardından kimi ülkeler, Kosova’nın bağımsızlığını hemen tanıdı.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, basına açık bakanlar kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın tanınması için dünyadaki tüm hükümetlere birer resmi belge gönderdiklerini açıkladı.

Taçi’nin açıklamasının ardından, aralarında Türkiye’nin de olduğu kimi ülkeler Kosova’nın bağımsızlığını tanıdıklarını bildirdi.

AB dışişleri bakanları ise Kosova’nın tanınması konusunda kararın üye ülkelerin yetkisinde olduğu konusunda uzlaştı. Avrupa ülkelerinden 17’sinin hızla, birçoğunun da 1 aya dek Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağı bildirildi.

Sırbistan’ın, Rusya ile birlikte başından beri karşı çıktığı Kosova’nın bağımsızlığını şu ana dek tanıyan, yakında tanıyacaklarını açıklayan ve tanımayan ülkeler şimdilik şunlar:

TANIYANLAR VE

TANIYACAĞINI BİLDİRENLER

ABD: Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kosova’nın ‘’bağımsız ve egemen bir devlet’’ olarak tanındığını açıkladı.

Afganistan: Kabil, Kosova’yı tanıdığını ve bağımsız bir ülke olarak desteklediğini açıkladı.

Almanya: Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağını açıkladı.

Arnavutluk: Başbakan Sali Berişa, Kosova’nın bağımsızlığını resmen tanıdıklarını duyurdu.

Avusturya: Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Kosova’yı tanıma prosedürünün tamamlanması için bakanlar kurulu toplantısı istedi.

Belçika: Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, ‘’Belçika, bu hafta Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacak’’ dedi.

Danimarka: Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller de AB’nin 12 ila 15 ülkesiyle birlikte kendi ülkesinin de Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağını bildirdi.

Finlandiya: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kosova’nın tanınması için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.

Fransa: Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağını bildirdi.

İngiltere: Dışişleri Bakanı David Miliband, Kosova’nın bağımsızlığını tanımaya karar verdiklerini söyledi.

İtalya: Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, ülkesi adına Kosova’yı tanımaya niyetli olduklarını bildirdi

KKTC: Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kosova’nın bağımsızlığını selamladığını, Kosova’nın bağımsızlığının, dünya istikrarı için büyük önem taşıyan Balkanlar’daki güvenlik ve işbirliğini olumlu yönde etkilemesini umut ettiğini bildirdi.

Polonya: Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, AB ülkelerinin çoğu gibi ülkesinin de Kosova’yı tanımaya hazırlandığını belirterek, ‘’Hükümete, Kosova’nın bağımsızlığının tanınması için bir önerge verdim’’ dedi.

Türkiye: Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yazılı açıklamasında ‘’Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Meclisi’nin bağımsızlık bildirgesinin muhtevasını ve unsurlarını memnuniyetle karşılamış ve bu anlayıştan hareketle, Kosova Cumhuriyeti’ni tanıma kararı almıştır’’ dedi.

Macaristan, İrlanda Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Slovenya ve İsveç’in de Kosova’yı tanımaya hazır olduğu bildirildi.

İslam Konferansı Teşkilatı da Kosova’nın bağımsızlığını desteklediklerini açıkladı.

TANIMAYANLAR YA DA KARŞI ÇIKANLAR

Azerbaycan: Dışişleri Bakanlığı ‘’Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi uluslararası ilkelere aykırı ve yasadışıdır’’ dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Kosova’nın bağımsızlığının ‘’hukuken geçersiz’’ olduğunu açıkladı ve ‘’Kosova’yı asla tanımayacağız” dedi.

Romanya: Devlet Başkanı Traian Basescu, Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilanını, ülkesinin ‘’hukuk dışı bir eylem’’ olarak nitelediğini bildirdi.

İspanya: Kosova’yı yeni devlet olarak tanımayacağını söyledi.

Vietnam: BM Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyelerinden Vietnam, Kosova’nın Sırbistan’dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmesine karşı olduğunu açıkladı.

Moldova: Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlık ilanının ‘’Avrupa’da istikrarı bozucu bir etken’’ olacağını ve tanımayacağını açıkladı.

Slovakya: Dışişleri Bakanı Jan Kubis, ülkesinin Kosova’yı tanıma niyetinde olmadığını söyledi.

Rusya: Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma ve üst kanadı federasyon konseyi, Kosova’nın bağımsızlık ilanını kınadı.

BEKLEYENLER

Hollanda: Hükümet, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanımakta acele etmeyeceğini duyurdu.

Malta: BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunması eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Portekiz: BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunmasını bekleme eğiliminde olduğu ifade ediliyor.

Bulgaristan: Dışişleri Bakanı Ivalyo Kalfin, hükümete, Kosovalı yetkililerle diplomatik ilişki kurulmasını önereceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Georgi Pirvanov ise, ‘’Kosova ile ilgili tavrımızı Kosova yönetiminin Marti Ahtisaari planını uygulayıp uygulamaması belirleyecek’’ dedi.

/ ANKARA

20.02.2008


 

Sırplar Kosova sınırını yaktı

Kosova’nın bağımsızlık ilanına karşı çıkan Sırplar, Kosova ve Birleşmiş Milletler polisinin kontrolünde olan sınır geçiş noktasını ateşe verdi.

Reuters ajansına bilgi veren görgü tanığı, maskeli bir grubun, Kosova ile Sırbistan arasındaki “1 Numaralı Kapı” olarak bilinen Jarince’deki iç geçiş noktasını yaktığını söyledi. Kosova polisi, olayı doğrulayarak, yaralanan olmadığını açıkladı. Polis sözcüsü, Kosova polisi ile NATO liderliğindeki Kosova barış gücü KFOR’un durumu dikkatle izlediğini bildirdi. Bu arada henüz doğrulanmamış bilgilere göre, “2 Numaralı Kapı” da ateşe verildi.

Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, ABD’yi Kosova’nın bağımsızlık ilanının uluslararası istikrarı tehlikeye attığı konusunda uyardığı bildirildi. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Lavrov’u arayarak, Kosova’nın bağımsızlık ilanı konusunda telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi. Açıklamada, Lavrov’un Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilanına karşı Rusya’nın tutumunu tekrarladığı ve Rusya’ya göre bu bağımsızlık ilanının ortaya çıkardığı tehlikeli durumun altını çizdiği vurgulandı.

/ JARİNCE

20.02.2008


 

Yeni Meclis Müşerref karşıtı

Pakistan’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref karşıtı iki parti, parlamentoda çoğunluğu sağladı. Suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto’nun Pakistan Halk Partisi ile seçimlere girmesine izin verilmeyen eski başbakanlardan Navaz Şerif’in Pakistan Müslüman Birliği parlamentoda çoğunluk için yeterli sandalyeyi kazandı.

Pakistan’da yapılan genel seçimlere aday olarak girmesine izin verilmeyen muhalif lider Navaz Şerif, halkın kararını verdiğini ve artık Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in gitmesi gerektiğini söyledi.

Pakistan’ın Lahor kentinde gazetecilere açıklama yapan Şerif, Müşerref’i destekleyen iktidardaki Pakistan Müslüman Birliği-Kaide-i Azam’ın (PMB-K) seçimde büyük bir yenilgiye uğramasından sonra Devlet Başkanının istifa etmesi gerektiğini ifade etti. Bu arada oy sayma işleminin hızla sürdüğü ve 342 üyeli Ulusal Mecliste hiçbir partinin çoğunluğu sağlayamadığı bildiriliyor. Resmi olmayan sonuçlara göre, 252 sandalyenin sahibi belli oldu. Suikasta kurban giden Pakistan Halk Partisinin (PHP) 86, Şerif’in Pakistan Müslüman Birliği-Navaz’ın (PMB-N) 65, PMB-K’nın ise 37 milletvekilliği kazandığı, diğer sandalyelerinse küçük partiler ve bağımsızlara gittiği belirtiliyor.

Sahibi belli olmayan sandalye sayısının 20’inin altına düştüğü haber verilirken, kadınlar ve dini azınlıklar için ayrılan 70 kontenjansa aldıkları oy oranlarına göre partilere dağıtılacak.

/ LAHOR

20.02.2008


 

Nazi Philip’ten Diana komplosu

Londra’daki ünlü Harrods mağazasının sahibi, Mısırlı milyarder iş adamı Muhammed El Fayed, oğlu Dodi ve Prenses Diana’nın ölümüne yol açan trafik kazasının suikast olduğunu, ikilinin cinayete kurban gittiğini ve bu komplonun ardında Prens Charles ve babası Prens Philip’in bulunduğunu öne sürdü.

İngiliz basınına göre, El Fayed, komplonun eski Başbakan Tony Blair, İngiliz iç ve dış istihbarat servisleri MI5 ve MI6 ve İngiltere’nin Fransa Büyükelçisinin bilgisi dahilinde yürütüldüğünü, bu çerçevedeki herkesin komplonun parçası olduğunu iddia etti. Prenses Diana’nın da Kraliçe Elizabeth’in eşi Prens Philip ve Prens Charles’ın kendisinden kurtulmaya çalıştığını bildiğini ifade eden El Fayed, Diana’nın ölümünden önce kendisine hamile olduğunu söylediğini de savundu.

El Fayed, oğlu Dodi ile Diana’nın ölmeden önce nişanlandıklarını ve bunu sadece kendisiyle paylaştıklarını kaydetti. Kazadan sonra olay yerine gelen ambulans personelinin de olayın parçası olduklarını savunan El Fayed, Diana’nın kız kardeşinin eşi Sir Robert Fellowes’in de komplonun gerçekleştirilmesine yardımcı olduğunu iddia etti.

/ LONDRA

20.02.2008


 

Albright: Irak laneti peşimizde

Eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Amerikan yönetiminin Irak’ta yaşanan olaylar üzerindeki kontrolünü kaybettiğini söyledi.

Albright, Alman ‘’Frankfurter Rundschau’’ gazetesine verdiği demeçte, ABD’nin yeni başkanının ilk görev olarak Irak savaşını nasıl sona erdireceğini düşünmesi gerektiğini belirterek, ‘’Askeri açıdan nerede olduğumuzu tarafsız şekilde değerlendirerek yeni öncelikler belirlemeli. Irak savaşı daha şimdiden Amerikan dış politikasının en büyük felaketi haline geldi; bölgede doğuracağı sonuçlar bakımından Vietnam’dan daha kötü’’ dedi.

/ BERLİN

20.02.2008


 

Savaş raporu acemi taslak çıktı

İngiltere’nin 2003 yılında başlayan Irak’ın işgaline katılma gerekçesini oluşturan istihbarat raporunun aslında dönemin Dışişleri Bakanı Jack Straw’un basın danışmanı tarafından hazırlanan bir taslak metin olduğu ortaya çıktı.

Basın müşaviri John Wiliams’ın 2002 yılında kaleme aldığı taslak metnin, İngiltere’de hükümet ile istihbarat örgütleri arasındaki koordinasyondan sorumlu Ortak İstihbarat Komitesi (JIC) tarafından hazırlanan raporun temelini oluşturduğu yolundaki iddialar, iki metnin karşılaştırılması sonucunda doğrulandı.

/ LONDRA

20.02.2008


 

Çad’da gazetelere yasaklama

Çad’ın üç büyük gazetesi, basına kısıtlamalar da getiren olağanüstü hal ilanı kalkıncaya kadar yayını durdurma kararı aldı.

Gazetelerin ortak açıklamasında, olağanüstü hal ilanıyla kamusal özgürlüklerin parantez içine alınmasına ve özel medyaya daha çok sansür uygulanması kararına dikkat çekmek üzere böyle bir eyleme girişildiği belirtildi. Açıklamada gazeteler, mevcut durum altında çalışmalarının mümkün olmadığını bildirdiler. Çad Devlet Başkanı İdris Debi, ülkede düzenin yeniden tesisinin gerektiğini açıklamış ve cuma günü 15 günlük olağanüstü hal ilan etmişti. Olağanüstü hal ilanının süresi dolduğu zaman, bu sürenin uzatılıp uzatılmayacağına karar verilecek.

/ N’CAMENA

20.02.2008


 

ABD’liler Kennedy ve Clinton’u unutamadı

ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçları, Amerikalılar’ın yeniden görev başında görmek istediklerini başkanın, suikaste kurban giden John Fitzgerald Kennedy ile Bill Clinton olduğunu ortaya koydu.

Gallup şirketi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Amerikalılar’ın yüzde 24’ü ve Demokrat Partililer’in yüzde 34’ü, Kennedy’yi yeniden devlet başkanı olarak görmek isterlerken, yüzde 13’lük bir kesim ile Demokratlar’ın yüzde 24’ü de Bill Clinton’ın yeniden işbaşında görmek istiyor. Araştırma sonuçlarına göre, Amerikalılar’ın yüzde 22’si Roland Reagan’ı yeniden başkan görmek isterken, Cumhuriyetçiler’in yüzde 51’i Reagan’ın yeniden işbaşına gelmesinden yana tavır koyuyor. Abraham Lincoln, Amerikalılar’ın yüzde 10’u, Franklin D. Roosevelt ise yüzde 8’i tarafından yeniden başkan olarak görülmek isteniyor. 5 eski ABD Başkanı ile soruların yer aldığı Gallup araştırmasının 11-14 Şubat tarihleri arasında yapıldığı bildirildi.

/ WASHINGTON

20.02.2008


 

Küresel ısınmaya karşı bir saat karanlık

Dünyanın değişik yerlerindeki 24 şehirde, küresel ısınmaya dikkat çekmek için bir saat boyunca ışıklar ve televizyonlar kapatılacak.

. 30 milyondan fazla insanın katılmasının beklendiği ‘Dünya Saati’ organizasyonu 29 Mart’ta yapılacak.

Doğal Hayatı Koruma Örgütü (WWF)’den yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl Sydney şehrinde yapılan ve 2.2 milyon kişinin katıldığı Dünya Saati’ne bu yıl Atlanta, San Francisco, Bangkok, Ottawa, Dublin, Vancouver, Montreal, Phoenix, Kopenhag, Aarhus, Manila, Suva, Chicago, Tel Aviv, Christchurch, Toronto, Odense, Aalborg, Melbourne, Perth, Brisbane ve Canberra da katılıyor.

Dünya Saati idarî direktörü Andy Ridley, 29 Mart’ta 20.00’de başlayacak olan faaliyetin bir saat süreceğini, bu süre boyunca evdeki ışıklar, televizyonlar ve gereksiz elektrikli eşyaların kapatılacağını söyledi.

/ CANBERRA

20.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri