Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

2007, 2006’dan daha kötü geçti

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) 4 bin 46 işyerinde yaptığı ankete göre, her 100 işletmeden 56’sı için 2007 yılı 2006’dan daha kötü geçti. ATO, Ankara’nın en işlek 42 alış veriş ve ticaret merkezinde toplam 4 bin 46 işyerinde yaptığı ‘Ekonomi Anketi’nin birinci bölüm sonuçlarını açıkladı.

2007 yılında büyümenin yavaşlamasının, piyasayı ‘halsiz bıraktığı’ belirtilen açıklamada, her 100 işletmeden 56’sının 2007 yılının 2006’dan daha kötü geçtiğini bildirdiğini vurguladı. Ankete göre 2007’de büyümenin yavaşlamasıyla birlikte vatandaşın alım gücü de düştü, çarşılarda gözlenen hareketlilik, alış verişe yansımadı. Alışveriş olmayınca, satışlar düşmesi, kar oranlarını da düşürdü. İşletmelerin yüzde 66.5’inin 2007 yılındaki kârları 2006’ya göre azaldı. Kârlarının azaldığını belirten işletme sayısı, satışlarında azalma bildiren işletme sayısından daha fazla oldu.

Ekonomide yaşanan olumsuzluklar işletmelerin borçlarına da yansıdı. İşletmelerin yüzde 67.6’sının işletmecilik borçları önceki yıla göre artış gösterirken, yüzde 19.1’inin işletmecilik borcu 2006 yılıyla aynı kaldı. Anket sonuçlarını değerlendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, “Esnaf, kirasını, çalışanlarının maaşını, elektrik, su, doğal gaz masraflarını karşılayamaz hale geldi. Bu durum böyle sürüp gidemez. Hiç değilse işletme maliyetlerini aşağıya çekecek önlemler alınmalı. Türkiye büyümeye aç. Gençler işsiz. Aç ülkeye yüzde 4-5 büyüme, bir biberon süt kadar yetersiz kalır.”

Ahmet Terzi / ANKARA

22.02.2008


 

ASKON: Artık tercihimizi yapalım

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, ülkede para üzerinden kolay para kazanan yabancı kesimlerin ve onlara bağlı zümrelerin oluştuğunu belirterek, “Artık tercihlerimizi belirleyelim, rantçıları mı memnun edeceğiz, milleti mi?’’ dedi. Ekonomi politikalarının yeni dönemi kuşatmada yetersiz olduğunu ifade eden Koca, ülkedeki reel kesimin ciddî sıkıntı içinde olduğunu vurguladı.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, “Hem rantçıların çok tatlı paralar kazanmalarına fırsat sunmak hem de üretimi ihracatı ve de istihdamı iyileştirmek mümkün değil. Bunlar konusunda artık tercihlerde bulunmak gerekmektedir” dedi.

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, yaptığı yazılı açıklamada ekonomi politikaların yeni dönemi kuşatmada yetersiz olduğunu ve ikincil kaldığını savundu. Makro tabloların iyi gibi gözükmesine karşı ciddî bozulma işaretleri olduğunu dile getiren Koca, cari açığın finanse edildiği ve risk taşımadığının ifade edilmesine rağmen TCMB’ nın faizleri bu kadar yüksekte tutması ve aşırı muhafazakar bir anlayışla tabir caizse gıdım gıdım indirmesi neyle izah edilebilir? diye sordu.

Koca, açıklamasında şunları kaydetti; “Enflasyon yükselmesin diye çok ciddî bir sıkı mali politika uygulanıyor. İç piyasa kan ağla vaziyete geldi. Ama enflasyon başarılı deniyor. Bu gidişle elde iç üretim kalmayacak. Konuşacağımız şey sadece ithalat olacak. Bunun ülkemiz insanını nasıl sıkıntıya sokacağı aslında şimdiden bellidir. Şimdi şişen bir boyut var. Ülkemizde para üzerinde kolayca para kazanan yabancı kesimler ve onlara bağlı zümreler oluştu. Bu durum sıkıntı içerisinde kıvranan ve üstelik AK Parti’nin zeminini oluşturan kesimi ciddî ciddî zorluyor. En tehlikeli taraf burasıdır.”

Milletin problemleri için hükümetin yeni yönelişlere ihtiyacı olduğunu belirten Koca, şöyle devam etti: “Zira milletin gerçek problemleri var. Makro tabloların göreceli olarak iyileşmesi bu problemlere yegane çözüm değildir. Belli oldu ki, geçen dönem gibi, hem büyümek, hem enflasyonu düşürmek, hem de faizleri düşürmek mümkün olamayacak. Hem yabancıları memnun etmek, hem rantçıların çok tatlı paralar kazanmalarına fırsat sunmak hem de üretimi ihracatı ve de istihdamı iyileştirmek mümkün değil. Bunlar konusunda artık tercihlerde bulunmak gerekmektedir. “

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

22.02.2008


 

Darboğaza acil tedbir şart

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konsey Toplantısı ortak bildirisinde, sanayinin rekabet gücünün yükseltilmesine yönelik ‘çok acil’ tedbirlere ihtiyaç olduğu bildirildi.

TOBB’dan yapılan yazılı açıklamada, uygulanan kur ve faiz politikası ile artan ithalat karşısında, iç piyasada yaşanan darboğazın giderek büyüdüğü ifade edildi. Bildiride, büyüme ve sanayide kapasite kullanım oranlarındaki sinyallerin ciddî olarak izlenmesi ve gereken tedbirlerin vakit geçirilmeden alınması gerektiğine dikkat çekildi, istihdam rakamlarındaki son veriler ve piyasalardaki durumun, işsizliğin artacağına dair ‘ciddî sinyaller’ verdiği kaydedildi. Bildiride, çalıştırdığı işçi sayısına göre ek istihdam sağlanması zorunluluğunun, kayıtdışı işçi çalıştırmayı teşvik ettiği vurgulandı.

Bildiriye göre, haksız rekabet oluşturulmaması için, doğru bir teşvik politikasına ihtiyaç bulunuyor. Bu kapsamda üreticilerin yurtdışına gitmesini önleyecek, sektörel ve proje bazlı doğru teşvikler, doğru bölgelerde uygulamaya konulmalı.

Ekonomik istikrar için mali disiplinin korunmasına işaret edilen bildiride, istihdam maliyetlerindeki işveren üzerindeki yüklerin indirilmesine yönelik çalışmalar için bir yol haritasının belirlenmesi ve öncelikle SSK primindeki 5 puanlık indirim uygulamasının en kısa zamanda gerçekleştirilmesi gerektiği kaydedildi. Sanayinin ihtiyacı olan ara eleman ve kalifiye iş gücü için, mesleki eğitimin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekilen bildiride, düşük kur politikası ile ithalatın giderek arttığı, ihracatta karlılık ve verimliliğin düştüğü belirtildi.

/ ANKARA

22.02.2008


 

Bütçede malî disipline devam

Merkezi Yönetim Bütçesine tabi idareler, uygulanmakta olan ekonomik programın aksamaması ve ilâve nakit ihtiyacına yol açılmaması için, harcamalarını vize edilen Ayrıntılı Harcama Programı (AHP) ve Ayrıntılı Finansman Programına(AFP) uygun gerçekleştirecek.

Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğine göre, Maliye Bakanlığı tarafından vize edilen AHP ve AFP’lere uygun olarak, Ocak ve Şubat ayları harcamaları ile Bakanlıkca yapılan münferit serbest bırakma işlemleri dikkate alınmak suretiyle hazırlanacak tertip düzeyindeki detaylar; Strateji Geliştirme Başkanlıkları, Daire Başkanlıkları veya Müdürlüklerince 1 Mart 2008 tarihine kadar e-bütçe sistemine girişleri sağlanarak onaylanacak.

Tertipler düzeyinde bloke tutularak AHP ve AFP’lere bağlanmayan ödenekler, bütçe uygulamalarındaki gelişmeler dikkate alınarak Bakanlıkca kullandırılabilecek. Sosyal güvenlik reformu çerçevesinde sürdürülen genel sağlık sigortasına ilişkin yasal düzenlemelerin 2008 yılı içinde yürürlüğe gireceği dikkate alınarak, bütçelerin ‘’Tedavi ve Cenaze Giderleri’’ tertiplerinde yer alan ödenekler, yılın ilk 6 aylık dönemi itibariyle programa bağlandı, ikinci altı aylık dönemde yer alan ödenekler bloke tutuldu.

/ ANKARA

22.02.2008


 

Yıpranma payı yerine erken emeklilik

Meclis, sosyal güvenlik reformuyla yıpranma payı olarak bilinen fiilî hizmet zammı kaldırılan meslek grupları için emeklilik yaşında indirim planlıyor.

osyal güvenlik reformunu değerlendiren alt komisyon, çalışmalarını tamamladı. Alt Komisyon Başkanı AK Partili Zekai Özcan’ın verdiği bilgiye göre, reformun yürürlük tarihi dördüncü kez erteleniyor. İkincil düzenlemelerin tamamlanması için yayınlandığı tarihten asgari altı ay sonra yürürlüğe girmesine yönelik bir madde yasaya eklendi. Böylece 1 Temmuz olan yürürlük tarihi en erken 1 Eylül’e kalacak.

Tasarıda değişiklikler yapan alt komisyon, gazetecilerin de aralarında bulunduğu meslek gruplarının(milletvekilleri, postacılar ve gemi işlerinde çalışanların bazıları) fiilî hizmet zamlarını kaldırdı. Ancak halen bu haktan faydalananların kazanılmış hakları korundu. Filli hizmet zammı, ordu ve emniyet mensuplarıyla yeraltı maden işleri, çimento, termik santral, demir-çelik, asit, cıva, döküm ve cam fabrikalarında çalışanlarla itfaiyeciler için devam edecek. Fiili hizmet zammı kaldırılanlar için yeni iyileştirmeler de gündemde. Alt komisyonda, meslek gruplarına risk oranlarına göre emeklilik yaşında indirim yapılması görüşü oluştu. Bu yönde çalışma yapılması kararlaştırıldı. Ancak bu uygulama, fiilî hizmet zammı gibi emekli aylığını yükseltmeyecek.

/ ANKARA

22.02.2008


 

Petrol 101 doları aştı

Petrol ve altının yükselişi durmuyor. ABD ham petrolü üç gündür 100 doların üzerinde. Petrol fiyatları dün de 101 doları aşarak yeni rekorunu kırdı. Altın da yeni zirvesinde.

Petrol fiyatları yılın başında ABD ekonomisinde durgunluk endişelerinin alevlenmesiyle 86 dolara kadar geriledi.

Ancak Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı’nın (OPEC) petrol üretimini azaltacağı söylentileri ile yeniden yükselişe geçti. Petrol bu kez talepten değil, arz kaygılarıyla yükseliyor.

“Dünya ekonomisi yavaşlayacak” korkusuna rağmen petrol fiyatları yeniden 100 doları aştı. Çin ve Hindistan’da büyümenin ve dolayısıyla talebin sürmesi de petrol fiyatlarında yükselişin bir başka nedeni oldu. Güvenli liman olarak görülen altın da yeni zirvesinde. Altının onsu 947 doları aşarak yeni rekorunu kırdı.

22.02.2008


 

Benzine 4 kuruş zam

Akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 4 YKr, kalorifer yakıtı olarak bilinen 4 numaralı fuel oilin litre fiyatı ise 3-4 YKr arttı.

Yeni ayarlama ile Ankara ve İzmir’de BP, OPET, PO ve Shell bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,15 YTL’den 3,19 YTL’ye yükseldi. İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında ise 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, söz konusu dağıtım firmalarının bayilerinde 3,16 YTL’den 3,20 YTL’ye çıktı. Kalorifer yakıtının litre fiyatı da Ankara’da 1,73 ile 1,75 YTL, İstanbul’da 1,70 ile 1,71 YTL, İzmir’de ise 1,70 YTL ile 1,72 YTL arasında satılmaya başladı.

/ ANKARA

22.02.2008


 

Belediye reformunun maliyeti 4 milyar YTL

Hükümetin 2009’daki yerel seçimler öncesinde tamamlamayı planladığı mahalli idareler reformu, yaklaşık 4 milyar YTL maliyet oluşturacak.

Hükümet, 2008 yılı eylem planında mahalli idareler düzenlemesine de yer verdi. Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2008 yılı program tedbirlerine göre, il özel idareleri ve belediye gelirleri yasası, yıl sonuna kadar çıkarılacak.

Yasanın çıkmasıyla, bazılarının bölünerek yenilerinin kurulmasına imkan sağlanan belediyelerin gelirleri de yeniden düzenlenecek. Ancak uygulama, 2009’daki yerel seçimlerden önce merkezi bütçeden belediyelere aktarılan kaynağı önemli ölçüde artıracak. Ekonomi yönetiminin belirlemelerine göre, Mahalli İdareler reformu kapsamındaki düzenlemelerin maliyeti 2.1 ile 4 milyar YTL arasında olacak.

/ ANKARA

22.02.2008


 

ATV-Sabah'ın Çalık'a satışına onay

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF), ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğüne ilişkin satışı onayladığı bildirildi.

TMSF’den yapılan açıklamada, "Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Rekabet Kurumu (RK) Başkanlığı'ndan yazılı onayların Fona ulaşmasının ardından dün toplanan Fon Kurulu, ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’ne ilişkin Satış Komisyonu Kararını onaylamıştır’’ denildi. Açıklamada, Fon Kurulu kararı ile, ihale bedeli olan 1,1 milyar doların ödenebilmesi için alıcı şirket Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık AŞ’ye 60 gün süre verildiği ifade edildi.

/ İSTANBUL

22.02.2008


 

TÜSİAD: İstihdam azaldı, işsizlik arttı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 2007 yılının 4. çeyreğinde toplam istihdam azalırken, işsizlik oranının yükseldiğini bildirdi.

TÜSİAD’tan, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 2007 yılının 4. üç aylık sonuçlarına göre, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla tarım dışı sektörlerde ilâve istihdam oluşturamadığı, toplam istihdam 19 bin kişi azalırken, işsiz sayısının 79 bin kişi yükseldiği kaydedildi. Açıklamada, tarım dışı işsizlik oranının geçen senenin son dönemine oranla 0,4 puan artarak yüzde 12,6 , toplam işsizlik oranının ise aynı dönemde 0,5 puan artarak, yüzde 10,1 olarak gerçekleştiği aktarılırken, 2004 yılının birinci döneminden itibaren istihdam artışının yaşandığı tarım dışı sektörlerde, 2007’nin son çeyreği itibariyle istihdam sayısının gerilediği vurgulandı.

İş gücüne katılma oranının düştüğüne dikkat çekilen açıklamada, ‘’Türkiye genelinde iş gücü, 2006’nın son dönemine oranla 283 bin kişi gerilemiş ve iş gücüne katılım oranı 1,3 puan azalarak yüzde 46,9’a gerilemiştir” denildi.

/ İSTANBUL

22.02.2008


 

“Kalkınma, değerlerle uyumlu olmalı”

Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) Başkanı İsrafil Kuralay, “Kalkınma politikalarında toplumsal gerçekler gözardı edilmemeli ve ekonomik kalkınma süreci, değerlerle uyum içinde olmalıdır” dedi.

Beyin Fırtınası Projesi, UTESAV Genel Merkezinde, akademisyen, gazeteci, işadamı ve yöneticilerin katıldığı toplantı ile başladı. ‘Ekonomik Kalkınma ve Değerler’ konusunun tartışıldığı toplantının açılışında konuşan UTESAV Başkanı Kuralay, şunları söyledi; “Ekonomik kalkınma ve büyüme sürecinde değerlerimiz gözardı ediliyor. Kimliğimizi koruyarak iktisadî anlamda bir kalkınma programı gerçekleştirmeliyiz. Türkiye’deki kalkınma plânlarında toplumsal dinamikler ve değerler manzumesi dikkate alınmıyor. Bunun sonucunda da sosyal yönü eksik iktisadî programlar ortaya çıkıyor. Biz bu toplantıda değerlerin iktisadî kalkınma sürecinde çok önemli bir faktör olduğunu vurgulamak ve bu alandaki çalışmalara katkı sağlamak istiyoruz.”

Daha sonra sözü alan, MÜSİAD Başkan Yardımcısı Ali Rıza Aslan, ekonomik kalkınmanın değerleri korumak için şart olduğunu, ekonomik olarak kalkınmadan değerlerimizi korumamızın mümkün olmadığını savundu.

/ İSTANBUL

22.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri