Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD Savunma Bakanı: Savunma işbirliğimiz çok ilerledi

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, “Türkiye’nin kendini savunma hakkı ile Irak’ın toprak bütünlüğü arasında denge kurması gerektiğini” söyledi. Gates, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "ABD’nin, Türkiye’nin Irak’a düzenlediği kara operasyonunun kısa sürmesini ve belli noktaları hedeflemesini istediğini” ifade etti.

Gates, “Türk hükümetinin operasyonun amacı, kapsamı ve sınırları konusunda açıklamalarda bulunması gerektiğini” belirterek, “operasyonların ekonomik ve siyasî tedbirlerle de desteklenmesi gerektiğini, terörün ancak bu şekilde durdurulabileceğini” kaydetti.

Konuk bakan, “Türkiye’nin, kendini savunma hakkı ile Irak’ın toprak bütünlüğü arasında denge kurması gerekiyor” diye konuştu.

Gates, bir gazetecinin, Türk hükümetinin, operasyonların ne zaman sona erdirileceğine dair kendisine bir takvim verip vermediğini sorması üzerine, “Savunma Bakanı Gönül ile görüşmesinde spesifik bir takvim sunulmadığını, ancak bugün 3 görüşmesinin daha olduğunu, bu görüşmelerde böyle bir takvimin verilip verilmeyeceğini bilmediğini” belirtti.

“Kendileri için önemli olanın, Türk hükümetine, çıkarlarının neler olduğunu, Irak’taki durumla ilgili endişelerini, ABD ve Türkiye’nin çıkarları açısından önemli olan hususları dile getirmek olduğunu” ifade eden Gates, “ortak çıkarlarının bulunduğunu” yineleyerek, “bu çıkarların, istihbaratı kesme gibi tehditlerde bulunarak ilerletilemeyeceğini” söyledi.

Bu arada, ABD Savunma İstihbarat Dairesi Başkanı Korgeneral Michael Maples, TSK’nın terör örgütü PKK’ya karşı kuzey Irak’ta sürdürdüğü sınır ötesi operasyonun uzun süreli olması durumunda, kuzey Irak’ın istikrarının tehlikeye girebileceği görüşünü dile getirdi.

/ ANKARA

29.02.2008


 

Bir İsrail vahşeti daha

İsrail, Gazze kentine füze saldırılarını sürdürüyor. Gazze kentinin doğusuna 3 füze saldırısı daha düzenlenirken, füzeler, burada daha önce vurulan İçişleri Bakanlığı’nın başka bir binasını hedef aldı.

Önceki füze saldırısında ise 5 aylık bir bebeğin öldüğü bildirildi.

Gazze kent merkezinde, El Rimal bölgesindeki 4 katlı İçişleri Bakanlığı binasının 2 katı, füze saldırısıyla yerle bir olmuştu. Gazze’deki yerel kaynaklar, binanın boş olduğunu bildirdiler.

Ancak, bina çevresindeki evlerden birinde yaralanan 5 aylık Muhammed El-Boray adlı bir bebeğin, kaldırıldığı hastanede öldüğü bildirildi.

/ KUDÜS

29.02.2008


 

Müşerref’ten icazetli Amerikan operasyonu

Pakistan’ın Afganistan sınırı yakınındaki bir evde meydana gelen patlamada ölü sayısının 12’ye yükseldiği bildirildi.

Yerel güvenlik birimleri ve görgü tanıkları, Güney Veziristan’daki Kaloşa köyündeki patlamada ölenlerin yabancı militanlar olduğuna inanıldığını, patlamada 6 kişinin de yaralandığını söyledi.

Bir aşiret üyesi militan ise patlamada 9 kişinin öldüğünü, bunların tümünün Afgan sivil ve bir kısmının çocuk olduğunu iddia etti.

Militanlar patlamadan önce bir uçak sesi duyduklarını belirtirken, güvenlik birimleri de ABD uçağından füze atılmış olabileceğini kaydediyor.

Pakistan yönetimi, ABD birliklerinin bu ülkede bir kara harekatı yürütmesine izin vermiyor. Hem Amerikalı hem de Pakistanlı yetkililer, bu tür füze saldırılarının kaynağını açıklamaktan kaçınıyor.

/ DERA İSMAİL HAN

29.02.2008


 

“Afganistan’ın yüzde 30’u Taliban’ın”

Amerikan istihbarat örgütleri, Afganistan’ın yüzde 10’unun Taliban denetiminde olduğu değerlendirmesini yaptı.

BBC’nin haberine göre, Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mike McConnell, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai yönetiminin ülkenin yalnızca yüzde 30’unu kontrol ettiğini söyledi. İstihbarat örgütlerinin koordinasyonundan sorumlu olan McConnell bu açıklamayı Amerikan Senatosu’nun Silâhlı Kuvvetler Komitesi’nde yaptı.

McConnell’ın ifadesine göre ülkenin kalan bölümünü aşiret liderleri yönetiyor. Amerikan Savunma İstihbarat Dairesi Başkanı Korgeneral Michael Maples da yine aynı komiteye bilgi verirken, Afganistan’ın Pakistan sınırında aşiretlerin kuvvetli olduğu bölgeye hakim olmakta sorunlar yaşadıklarını söyledi.

/ KABİL

29.02.2008


 

Irak’la tam mutabakat

Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Bağdat’ta görüştükleri Iraklı ve Amerikalı yetkililerin terör örgütü PKK’nın ortak sorun olduğunu dile getirdiklerini belirtti.

Bağdat’ta temaslarını tamamlayan Türk diplomatik heyetinin başkanı Davutoğlu, heyetin temaslarıyla ilgili genel bir değerlendirme yaptı. Davutoğlu, Amerikalı ve Iraklı yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, Türkiye’nin, terör örgütü PKK’ya karşı düzenlediği operasyonları ve bölgeye bir daha dönmemek üzere bölgeyi PKK’dan temizledikten sonra Iraklılara bırakmak istediğini anlattıklarını ve Irak tarafının bunu anlayışla karşıladığını ifade etti. Davutoğlu, görüştükleri bütün tarafların terör örgütü PKK’nın ortak sorun olduğunu dile getirdiklerini ve Irak tarafına, sözde vurulduğu iddia edilen köprülerin fotoğraflarını ve birtakım belgeleri sunduklarını söyledi. Ahmet Davutoğlu ayrıca, geçen salı günü bazı Iraklı bakanların, Türk

Silâhlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi harekâtına dair yaptıkları olumsuz açıklamaların, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin ülkede olmamasından kaynaklandığı sonucuna varıldığını kaydetti.

Bu arada Türk heyeti, Bağdat’taki temaslarında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak Cumhurbaşkanının Yardımcılarından Sünni Tarık El Haşimi ve Şii Adil Abdulmehdi’nin yanı sıra ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ve Koalisyon Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus’la görüştü.

/ BAĞDAT

29.02.2008


 

Sudan: Demokrasi örneğimiz Türkiye

Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Muhammed Elhasan Ahmed Elhac, ülkesinin demokratikleşme konusunda Türkiye’yi örnek almak istediğini söyledi.

Türkiye’de hükümetin son yıllarda gerçekleştirdiği reformlar ve demokratikleşme çabalarını yakından izlediklerini belirten Sudan Büyükelçisi, “Türkiye şu anda Orta Doğu’nun en demokratik ülkelerinden biri. Biz de Sudan’da demokratikleşme konusunda Türkiye’yi örnek almak istiyoruz. Ülkemizde demokrasinin gelişmesi için caba harcıyoruz” dedi.

Anadolu Ajansı ile Sudan Haber Ajansı arasında işbirliği anlaşması imzalanması konusunu görüşmek üzere A.A Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi’nin kendisini elçilikte ziyareti sırasında konuşan Elhac, Türkiye’nin zorlu bir bölgede bulunduğunu ve sürekli karşısına sorunlar çıkmasına rağmen bunlarla doğru politikalar izleyerek başarıyla başa çıktığını gördüklerini kaydetti.

Terörle mücadele konusunda Türkiye’nin bir zamanlar “katliam yapmakla suçlanırken” şimdi hem terörü dize getirdiğini hem de bu konuda tüm dünyanın desteğini arkasına almayı başardığını, artık tüm dünyanın Türkiye’nin bu konudaki haklılığını teslim ettiğini söyleyen Sudan Büyükelçisi, “Türkiye, diplomasi ve siyasetteki başarısını dünyaya kanıtlamıştır. Türkiye dış politikada da hiçbir ülkenin güdümünde olmadığını ispat etti ve kendi istediği alanlarda gücünü kullanmaya başladı “ diye konuştu.

Afrika’nın uzun süre Türkiye için unutulmuş bir kıta olarak kaldığını ancak son yıllarda hükümetin bu kıtaya açılım kararı almasından ve güçlü biçimde kıtaya girmeye başlamasından büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Elhac, “Bu durum uluslararası alanda Türkiye’nin değerini artıracaktır” dedi.

Türkiye’nin Afrika’da 10 ülkede daha büyükelçilik açma kararını çok isabetli ve olumlu bulduklarını kaydeden Elhac, “Afrika’nın tam ortasında yer alan ve en büyük ülkesi olarak biz Türkiye’ye yürekten çok güçlü destek sağlayacağız. Türkiye’nin Afrika’da en has dostu rolünü oynayacağız” diyerek, Türkiye’nin kıtadaki etkinliği için her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

/ ANKARA

29.02.2008


 

Milyonlar Kerbelâ’da toplandı

Irak’ın Kerbela kentindeki Erbain törenleri için kente 9 milyon kişi geldi.

Kerbelâ emniyet müdürü Raad Şakir Cevdet, Hazreti Ali’nin oğlu İmam Hüseyin’in 680 yılında şehit edilişinin 40. gününün yıl dönümünü anma törenler için son günlerde Kerbelâ’ya gelen kişilerin sayısının 9 milyona ulaştığını belirtti.

Kerbelâ valisi Akil el Hazali de bunu “rekor” düzeyde bir katılım olarak değerlendirdi.

/ KERBELÂ

29.02.2008


 

Sırbistan: Kosova’ya hayat hakkı tanımayacağız

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, Kosova’nın bağımsızlığını ilân etmesinin bölgedeki sorunları daha da artırdığını belirterek, “Bu kararı tanımamız mümkün değil, karar tek taraflı ve uluslararası hukuka aykırı olarak alınmıştır” dedi.

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenlenen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri dışişleri bakanları toplantısına katılan Jeremiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kosova’nın bağımsızlığını ilân etmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

/ SOFYA

29.02.2008


 

Abbas: Gelecekte silahlı mücadeleyi reddetmem

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’e karşı silâhlı mücadeleye karşı olduğunu belirtmesine karşın, gelecekte, İsrail’le yeniden silâhlı mücadelenin başlaması ihtimalini tümüyle yok saymadığını söyledi.

Abbas, Ürdün gazetesi El Düstur’a yaptığı açıklamalarda, son günlerdeki sert tonlu benzer açıklamalarına yenisini ekledi. İsrail’le görüşmelerin herhangi bir ilerleme kaydetmediğine ve bu yıl bir barış anlaşmasına varmanın mümkün olmadığına ilişkin açıklamalarda bulunan Abbas, son günlerde Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde artan İsrail saldırılarının ardından yaptığı açıklamada, “Bu noktada, silâhlı mücadeleye dönülmesine destek vermiyorum ama ileri tarihlerde bir şeyler değişebilir ve bu Filistin halkı için bir seçenek olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

/ KUDÜS

29.02.2008


 

Bir gezegen daha var

Japon bilim adamları güneş sisteminde keşfedilmemiş 9. bir gezegen olduğuna inanıyor.

Kobe Üniversitesi’nden araştırmacıların bu iddiaları bilgisayar simülasyonlarına dayanıyor. Araştırmacılara göre, Dünya’nın 0,3-0,7 katı kütleye sahip keşfedilmemiş bir gezegenin var olma ihtimali yüksek. Japon astronomlar, büyük çapta daha fazla araştırma yapılırsa bu gizemli gezegenin en fazla 10 yıl içinde keşfedileceğini belirtiyor. Kobe’nin ekibinin araştırmaları “Astronomical Journal” dergisinde Nisan ayında yayınlanacak.

/ TOKYO

29.02.2008


 

Suud’da tövbeli yağmur duası

Suudi Arabistan’da bu yıl devam eden kuraklığın son günlerde hissedilir derecede artması üzerine yağmur duasına çıkılması hazırlıkları yapılıyor.

Birkaç hafta önce Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın talimatları ile yağmur duasına çıkılmıştı. Suudi Kralı kuraklıkların devam etmesi üzerine tekrar yağmur duasına çıkılmasını istedi. Kraliyet divanı tarafından yayınlanan bildiride, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in ülkenin genelinde yağmur duasına çıkılmasını istediği belirtildi. Bildiride, “Ülkenin ve vatandaşların yağmura duydukları ihtiyaç neticesinde, Kral Abdullah önümüzde ki Pazartesi günü tüm ülkede yağmur duasına çıkılmasını istemiştir” ifadeleri yer aldı. Suudi Kral, yağmur yağması için vatandaşlardan bol bol tövbe-istiğfar ve dua etmelerini istedi. Kral, her vatandaşın bolca nafile namazı kılması ve sadaka dağıtması gerektiğini kaydetti.

/ RİYAD

29.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri