Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Mayınlı araziler temizlenecek

Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırı boyunca bulunan mayınların temizlenmesi ve bu şekilde elde edilecek arazilerin tarımsal amaçla kullanımı için özel bir kanun çıkarılıyor.

Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve Bakanlar Kurulunda da ele alınan Taslak ile Türkiye ile Suriye kara sınırındaki mayın (anti personel-anti tank mayınları) ile patlamamış mühimmatın temizlenmesi, imha edilmesi ve bu suretle elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması işlemlerine ilişkin esas ve usuller düzenleniyor.

Taslağa göre, mayın temizleme ihalesi ile bu işlemlere ilişkin danışmanlık hizmeti alınması işi, Kamu ihale Kanununa tabi olmaksızın Maliye Bakanlığınca yürütülecek. Mayın temizleme ihalesi, tarımsal faaliyetlerde kullandırılmak üzere yükleniciye bırakılması karşılığı yapılacak.

Temizlenecek mayınlı alanların öncelik sırası, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının mutabakatı ile belirlenecek. Taslağa göre, mayın temizleme süresi, taşınmazların yükleniciye tesliminden itibaren 5 yılı geçemeyecek.

Taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullanılmasına ilişkin tahmini ihale süresi ise kabul işlemlerinin yapılmasından itibaren 44 yılı geçmemek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek. Mayınlı alanlarda bulunan maden ve petrol gibi her türlü yer altı zenginlikleri hakkında ise Maden Kanunu ile Petrol Kanunu hükümleri saklı tutulacak.

/ ANKARA

29.02.2008


 

Güler Sabancı: Fırsat önümüzde

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, siyasi krizlerden uzak durulması halinde, dünya piyasalarına sürülen likidite fazlasının gireceği yerlerden birinin Türkiye olabileceğini söyledi.

Sabancı Holding’in düzenlediği basın toplantısında konuşan Sabancı, yeni dönemde üretimi ve reel sektörü rekabetçi kılmak için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek 2008 ve sonrasında en az yüzde 7 büyümeyi sağlayacak ilave reel sektör odaklı politikalara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Sabancı, “Acilen yapılması gerekenlerin büyük kısmını birkaç senedir söylüyoruz ve hazırlıklar da yapıldı zaten” dedi ve ekledi: “Artık bunları hızlandırmalıyız. Bunlar beklemeye tahammülü kalmayan Sosyal Güvenlik Yasası ve düzenlemeleri, yeni Türk Ticaret Kanunu, vergi reformu ve tabii ki kayıtdışıyla mücadele. Bu sadece denetim yoluyla olamaz; tüm düzenlemelerde bunu yaratan gerçek nedenleri ortadan kaldırmak gerekir.”

‘ENERJİ ÖZELLEŞTİRMESİ

KISA ZAMANDA YAPILMALI’

Sabancı enerji üretim tesislerinin de kısa zamanda özelleştirilerek kapasite artışı sağlanması gerektiğini belirterek, “Bu saydıklarımı hızla gerçekleştirmek bizi ancak 2007 yılında kaybettiğimiz zamanı telafi ettirir. 2008 ve sonrasında değişen dünya dinamiklerinin de daha yüksek en az yüzde 7 büyümemizi sağlayacak ilâve reel sektör odaklı politikalara ve çalışmalara ayrıca ihtiyaç vardır” dedi.

Sabancı 2008’de dünyada çok ciddi belirsizlikler olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin öncelikle AB üyelik görüşmelerine ilişkin süreci aksatmadan devam ettirmesi ve farklı bir yapıda da olsa IMF ile ilişkilerini sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Sabancı Grubu CEO’su Ahmet Dördüncü ise, Sabancı Grubu’nun 2007 yılı faaliyet kârının yüzde 23 artışla 3.2 milyar YTL’ye çıktığını, 2008 beklentisinin ise yüzde 16 artışla 3.7 milyar YTL olduğunu ifade etti. Sabancı Grubu’nun 2007’de 800 milyon dolarlık yatırım harcaması yaptığını ifade eden dördüncü, 2008 yılında ise büyük bölümü enerji olmak üzere 1.5 milyar dolarlık yatırım harcaması planlandıklarını açıkladı.

/ İSTANBUL

29.02.2008


 

İnşaat sektörü hız kesti

Son birkaç yıl içerisinde hızlı büyüme gösteren inşaat sektöründe, dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz ve talepte düşüş sebebiyle konut yapımının hız kestiği bildirildi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Sadi Sürenkök, önceki yıl artan taleple çok sayıda konut üreten müteahhitlerin, talebin azalması nedeniyle bekleme sürecine girdiğini, ellerindeki stokları tüketmeye çalıştıklarını kaydetti. Sürenkök, sektörde birkaç yıl önce yaşanan canlılığın, diğer sektörlerden umduğunu bulamayan işadamlarını da bu alana yönelttiğini belirterek, ‘’Talepten fazla konut yapılması ise yığılmalara neden oldu. Bunun yanı sıra, konut faizlerindeki istikrarsızlık, dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz, ABD’de yaşanan tutsat krizi ve bunun yansımaları, sıkıntıyı daha da tetikledi’’ dedi.

/ ADANA

29.02.2008


 

EBRD yeni gözdesi Türkiye

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) yeni gözdesi Türkiye olacak. Orta Avrupa ülkelerinden aşamalı olarak çekilecek olan olan EBRD, bundan sonraki dönemde yatırımlarda önceliği Türkiye’ye vermeyi plânlıyor.

EBRD’nin, 2010 yılına kadar, 2004 yılında AB’ye tam üye olan 8 eski Doğu Bloku ülkesine mali destek vermeyi ve yatırımlarda bulunmayı keseceğini belirten yetkililer, kuruluşun bundan sonra, Türkiye’ye ağırlık vereceğini vurguluyorlar. Yetkililer, EBRD’nin, Mayıs ayında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yapacağı yıllık toplantıda, Türkiye’yi de genişleme stratejisinin ana hedefi olarak ilân edeceği belirtiliyor.

Bankanın, Türkiye’ye öncelik stratejisi çerçevesinde, yabancı yatırımcıları, Türkiye’de bankacılık, turizm, KOBİ’ler, medya, altyapı yatırımları, enerji, gayrimenkul, sağlık, bilgi iletişim teknolojileri ile tarım ve gıda alanlarında yatırım yapmaya davet edeceği belirtiliyor.

/ LONDRA/ANKARA

29.02.2008


 

FED yeni faiz indirimine hazır

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke ABD ekonomisinin daha fazla zarar görmesini engellemek için faiz oranlarını yeniden düşürme sinyali verdi.

FED’in yılda iki kez Kongre’ye sunduğu ekonomi raporunu açıklayan FED Başkanı Bernanke, FED’in konut piyasasında hızlanan düşüşün, yavaşlayan istihdam piyasasının ve daralan kredi şartlarının zaten olumsuz olan ekonomik görünümü kötüleştirebileceğinden endişe duyduğunu açık olarak ifade etti.

Bernanke Temsilciler Meclisi Finans Hizmetleri Komisyonu’nunda yaptığı konuşmada, “Büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin devam ettiğini görmek önemli” dedi.

/ WASHINGTON

29.02.2008


 

Kiler, yurtdışına açılıyor

Perakende, inşaat, turizm ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Kiler Holding, 2008 yılında yurtdışına açılmaya hazırlanıyor.

Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, işlerini yurtdışına da taşımaya karar verdiklerini belirterek, “Bu yıl Rusya ve Ukrayna ile görüşüyoruz. Hem inşaat da hem de perakendede çeşitli yatırımlarımız olacak” dedi.

Kiler Holding’in ilk basın ve kamuoyu bilgilendirme toplantısında konuşan Nahit Kiler, holding olarak global dünya ekonomisinin kırılganlığını gözardı etmeden yatırımlarını büyük oranda özkaynaklarıyla yaparak, sağlam ve kademeli bir büyüme gerçekleştirdiklerini, önümüzdeki dönemlerde Türk ekonomisine yön veren kuruluşlar içinde yer almayı hedeflediklerini ifade etti. Kiler Holding üst yöneticiliğine (CEO) getirilen Vakıflar Bankası eski Genel Müdürü Ahmet Kacar da, 2007 yılında bünyesindeki 10 farklı sektörde faaliyet gösteren 22 şirketi holding çatısı altında toplayan Kiler’in, bu yıl yüzde 47 büyüme plânladığını bildirdi. Kacar, 2007’de 769 milyon YTL olan konsolide cirolarını, bu yıl 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini, perakende, inşaat, enerji ve turizm alanlarında 2008’de 500 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini belirtti.

/ İSTANBUL

29.02.2008


 

Vestel’den kâğıtsız hastane

Vestel Grubu bünyesindeki sağlık yazılımları şirketi Birim Bilgi Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Ayhan Yıldırım, kağıtsız hastane projesini tamamladıklarını, Mayıs ayında tanıtacakları sistemin bazı özelliklerinin Vestel’in, Birim’in taleplerine göre özel olarak ürettiği hasta başı LCD monitörleriyle desteklenen sistem sayesinde, hasta güvenliğinin üst seviyeye çıkarılacağını kaydeden Yıldırım, hastayla monitörün eşleştirileceği sistem sayesinde hastaya doktoru dışında kimsenin müdahale edemeyeceğini, yanlış tedavi ya da ilâç kullanımı sorununun ortadan kalkacağını ifade etti.

/ İZMİR

29.02.2008


 

AirTies, ‘IPTV’ alıcısı üretti

Kablosuz ağlar ve genişbant internet erişimi konusunda ürün ve çözümler geliştiren AirTies, Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle, mevcut televizyonların internet üstünden yayınları almasını sağlayan ve isteğe bağlı program izlemeyi mümkün kılan IPTV alıcısı ürettiğini bildirdi.

AirTies’ten yapılan açıklamaya göre şirket, tamamen yerli kaynaklarla ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle üretilen M-140 adı verilen kutusuyla önce Rusya, ardından Avrupa ve ABD pazarına girecek. Özellikle internet servis sağlayıcıları ve içerik üretenler tarafından beklenen IPTV’nin, Türkiye’de de içerik ve dağıtım açısından 2008 yılının son çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

/ İSTANBUL

29.02.2008


 

Gübretaş, dünyaya açıldı

Gübretaş, global oyunculuk için İran’ın en büyük gübre tesisleri olan Razi Petrochemical şirketini satın alarak ilk adımı attı.

Gübretaş’ın, yatırım detaylarını ve hedeflerini anlattığı basın toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Yıldırım, “İran’ın Razi şirketini bünyemize katarak; bir temenni olarak algılanan hayalimizi gerçekleştirdik” dedi.

İran yatırımının detaylarını anlatan Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca ise, 5 yıl içerisinde satışlarını yüzde 60 artırarak sektörde yaklaşık yüzde 27’lik pazar payına ulaştıklarını belirtti. 2007 yılını 615 Milyon YTL ciro ile kapattıklarını ifade eden Koca yaptığı sunumda şu bilgileri aktardı: “Gübretaş’ın yüzde 50 payla liderlik yaptığı bir konsorsiyum kuruldu. Konsorsiyum tesislerin yüzde 95.62’sini 6.072 milyar İran riyali (656 milyon USD) karşılığında almaya hak kazandı. 850 bin m2 arazi üzerine kurulu 19 ünitesi bulunan Razi Petrochemical şirketi, İran’ın en büyük gübre kompleksidir. Yıllık 4.375 bin ton üretim kapasitesine sahip. Yönetim kurulu hisse oranlarına göre oluşturulacak. 5 kişilik yönetim kurulunda Gübretaş 3 koltukla temsil edilecek. Yerel Piyasadan Global Oyunculuğa Razi Petrochemical’ın alınması ‘geçmişinden ve köklerinden güç alan Türkiye’de öncü, dünyada markalaşmış dev bir Gübretaş olma’ vizyonumuzun stratejik eylem plânlarından biridir.”

Mustafa GÖKMEN / İSTANBUL

29.02.2008


 

Güneydoğu’dan AB’ye ihracat artt

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden geçen ay Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere 81 milyon 67 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliğinin açıkladığı Ocak 2008 ihracat verilerine göre, bölge illerinden AB üyesi 26 ülkeye toplam 81 milyon 67 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

AB üyesi ülkelere yapılan ihracat karşılığında kazanılan döviz girdisinin 68 milyon 887 bin doları tekstil ve ham maddeleri, 9 milyon 652 bin doları kuru meyve ve mamulleri, 2 milyon 480 bin doları hububat ve bakliyat ürünleri, 48 bin doları da canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleri dış satımıyla elde edildi. Bölgeden AB üyesi ülkelere yapılan ihracat, Ocak 2008’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49 arttı.

/ GAZİANTEP

29.02.2008


 

Ar-Ge’ye 2006’da 4.4 milyar YTL harcandı

Türkiye’de, araştırma geliştirme faaliyetlerine (Ar-Ge) yapılan harcama, 2006 yılında 4 milyar 400 milyon YTL’ye ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2006 yılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, Türkiye’de Gayri Safi Yurtiçi Ar-Ge harcaması 2006 yılında 4 milyar 400 milyon YTL olarak gerçekleşti. Söz konusu harcamalar 2005 yılında 3 milyar 835 milyon YTL idi. 2005 yılında binde 7,9 olan Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payı da 2006’da binde 7,6 olarak gerçekleşti.

2006 yılında Ar-Ge harcamaları, satın alma gücü paritesi cinsinden 2005 yılına göre, yüzde 11,7 artarak, 4 milyar 373 milyon dolardan, 4 milyar 883 milyon dolara yükseldi. 2006 yılındaki Ar-Ge harcamalarının yüzde 51,3’ü yükseköğretim, yüzde 37’si ticari kesim ve yüzde 11,7’si de kamu kesimi tarafından yapıldı. Ar-Ge harcamaları, finanse edilen kesimler itibariyle incelendiğinde, harcamaların yüzde 48,6’sı kamu kesimi, yüzde 46’sı ticari kesim, yüzde 4,9’u diğer yurtiçi kaynaklar ve yüzde 0,5’i ise yurtdışı kaynaklar tarafından karşılandı.

/ ANKARA

29.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri