Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Çekilmenin püf noktası

Düşmanları tarafından bile ‘asker millet’ olarak saygı gören bir toplumda harekât sonrası gerçekleştirilen çekilmeye yönelik eleştirilerin hafifliği can sıkıyor.

Dün kendine eziyet bakımından tartıştığım konunun bir boyutu da bu. Askeri harekâtlarda en zor aşamalarından birinin ‘çekilme’ olduğunu bilmek için, kurmaylık gerekmez. Bu zorluğa dikkat çekildiğinde anlamazlıktan gelmek için kasıt, anlamamak için de ahmaklık şart!

Basit ticari işte bile ‘çekilme’ her zaman sıkıntılıdır. Herhangi bir yerde yatırım yaptıktan sonra çekilme kararı verdiğinizde sizi türlü zorluklar bekler. Hele de önemli bir marka iseniz, işin en hassas yanı, çekilmenizle ilgili olumsuz izlenimler doğmasına meydan vermemektir. Mal veya hizmet pazarı için çekilme böylesine ciddi iş iken, can pazarının yaşandığı askeri harekâtta aynı aşamanın önemini vurgulama ihtiyacı duymak bile insana zül geliyor. En küçük kayıp yaşamadan gerçekleştirilen bir çekilme bazen başarılı bir harekâttan daha parlak bir askeri etkinlik anlamı taşıyabilir.

(...)

Gerçi bu kusursuz bir çekilme harekâtında, ilgili karmaşık şartların fazlasıyla aleyhimizde olmasının payı çok önemliyse de düşmanın başarısı her durumda büyüktür. Mazeret ne olursa olsun, hasmına çekilmeyi pahalıya ödetemeyen taraf işini çok iyi yapmış sayılmaz.

Ordumuzun son harekâtından sonraki tartışmalar bu açıdan pek sığ ve sefil... Amerika’nın baskısı ile çekilme ve işi bitirmeden dönme gibi iddiaların tamamı, zamanlama bahsinde düğümlü... İyi ama hangi zamanlama, kimin zamanlaması, nasıl zamanlama? Baskının baskın olabilmesi için azami gizlilik nasıl esas ise çekilmenin çekilme olabilmesi için de aynı derecede gizlilik şart.

Aksi halde çekilmiş değil, püskürtülmüş olursunuz. Öyleyse ‘çekilmenin zamanlaması yanlış oldu’ türünden bir eleştirinin anlamı yok. İşin püf noktasını başka yerde aramalı... Şahsen harekâtın başarıyla gerçekleştiğini, çekilmenin de parlak olduğunu, yanlış zamanlama gibi bir durumun söz konusu edilemeyeceğini ama zamanlamayı maalesef mahrem tutamadığımızı düşünüyorum. Yanlış zamanlama değil, yaptığımız zamanlamanın gizliliğini koruyamama... Küçümsenecek zaaf değil...

Askeri açıdan ABD fazla içli dışlılığın doğal sonucu... Amerikan istihbaratı çekilme zamanlamamızı keşfedince ortaya bizi küçük düşüren manzara çıkartıldı. Herhalde bunun sebebi de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu doğa ve hava şartlarında yaptığı harekâtla bölgeye ve bütün dünyaya, ABD askeri gücünü bile sönükleştirecek kadar parlak bir gösterisi sunması...

Zamanlamamızın gizliliğini koruyamamak, ABD’ye fiyakamızı bozma fırsatı verdi: ‘Harekâtın başarısı ile fazla övünme, bölgede bana baskın görünmene katlanamam...’ Medyamız emre amade olunca ABD’nin bu çiziği atması kolay...

Bugün, 3.3.2008

Ömer Lütfi Mete

04.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müttefikimiz çocuk öldürüyor

  Çekilmenin püf noktası

  Müktesebatımı ve vicdanımı iptal mi edeyim?

  Madem öyle...

  Sınırlar ve demokratikleşme üstüne


 Son Dakika Haberleri