Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Katleden İsrail, suçlanan Hamas

İsrail ve Filistin’deki temasları öncesi Mısır’a uğrayan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Hamas’ı barış sürecini sabote etmeye çalışmakla suçladı.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt’le görüşen Rice, daha sonra Geyt’le ortak basın toplantısı düzenledi.

Barış Süreci’nin yeniden devam etmesi için çalışacağını söyleyen Rice, bu süreci roket saldırılarıyla önlemeye çalışanlar bulunduğunu belirtti. Rice, Hamas’ın eylemleriyle istikrarsızlık oluşturmaya çalıştığını da öne sürdü. Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Gazze Şeridi’ni füzelerle vurduktan sonra tanklarla bölgeye giren İsrail; çoğu bebek, çocuk ve sivillerden oluşan 116 kişiyi öldürmüş, dünyanın tepkisine rağmen operasyonların devam edeceğini duyurmuştu.

Hamas’ın Filistin Yönetimi’nin bir parçası olduğunu söyleyen Mısırlı meslektaşı Geyt ise İsrail’in ölçüsüz güç kullandığını belirtti. İsrail’e geçen Rice, İsrail ve Filistinli yetkililerle yapacağı görüşmelerde geçtiğimiz yıl kasım ayında ABD’nin Maryland eyaletinin Annapolis şehrinde yapılan Ortadoğu Barış Konferansı’nda alınan kararların uygulanabilmesi için taraflara baskı yapacak.

Görüşmelerin en kısa zamanda yeniden başlaması gerektiğini söyleyen Rice, görüşmelerin aksamasının Hamas’ın elini güçlendireceğini iddia etti. Annapolis’te alınan ve yıl sonuna kadar Filistin devletinin kurulması kararının gerçekleşebilmesi için de tarafların isteğini ortaya koyması gerektiğini belirten Rice, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin uzun bir süreç alacağını bildiğini de ifade etti. Sık sık Hamas’ı eleştiren Rice, İran’ın da Hamas’a yardım ettiğini öne sürdü. Rice’ın Kahire’deki temasları sırasında Mısır’ın İsrail sınırını koruyan güvenlik güçlerinin sayısını artırma talebini de dinlediği ve bu konuyu İsrailli yetkililerle görüşeceği ifade ediliyor. İsrail, Gazze’ye tünellerle giren kaçak silâhlar ve sınırı geçen kaçak göçmenlerle etkili mücadele için Sina Yarımadası’ndaki asker sayısının artırılmasını isteyen Mısır’ın talebini reddediyor.

Ancak İsrail ise güvenliği için tehdit olarak gördüğü bu durumun 1979 tarihli Camp David Anlaşması’na aykırı olduğunu öne sürüyor. Rice’ın İsrail temasları sırasında Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olarak adlandırılan Rafah Sınır Kapısı’nın açılması ve kontrolünün Hamas’tan alınarak El Fetih’e verilmesi gibi önerileri de masaya yatıracak. Daha önce de, Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe yaptığı açıklamada ‘’Masum sivilleri hedef alan bütün şiddetin ve terör eylemlerinin sona erdirilmesi’’ çağrısında bulunduklarını belirtmişti.

/ KAHİRE

05.03.2008


 

Yeni bir süper Salı

Guardian, “Yeni bir Süper Salı” başlıklı haberinde “Obama ile Clinton arasındaki yarış, uzun, zorlu ve pahalı olabilir. Hatta bugünden sonra devam da edebilir. Ama Demokratların kendilerine sunulan seçeneklerden hoşnut olmadıklarını söylemek gülünç” yorumunu yaptı.

“Sıradan Demokrat seçmenlerin “iki adaydan biri”ni seçme konusunda kendilerine güvenleri tam. Öncelikle sanayinin yoğun olduğu Ohio eyaletinde seçmenlerin yüzde 84’ü beyaz ve yüzde 91’i İngilizce konuşu-yor. Teksas’ta ise yüzde 52’si beyaz, yüzde 69’u İngilizce konuşuyor. “Ama Teksas’ın buna rağmen hâlâ Cumhuriyetçilerin kalesi olduğunu unutmamak gerek. Yine de Demokratların adaylık yarışında bu iki önemli eyalette kimin kazanacağı önem taşıyor. “Eğer oylar bölünür, ya da Clinton seçim uzmanlarını şaşırtarak iki ön seçimi birden alırsa, o zaman yarış Haziran ayındaki son ön seçimlere ve Ağustos ayında Denver’daki kongreye dek uzar. Ama Obama kazanırsa, yarışın fiilen sona erdiğini söylemek mümkün.”

/ LONDRA

05.03.2008


 

‘Hizbullah’ın 30 bin roketi var’

İsrail, geçtiğimiz yaz savaştığı Hizbullah’ın 10 bin uzun menzilli, 20 bin de kısa menzilli rokete sahip olduğunu öne sürdü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ambargoya rağmen Hizbullah’ın silâhlanmasından endişeli olduğunu bildirdi. Ban, Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail’e karşı savaş tehditlerinden de endişe duyduğunu ifade etti.

Hasan Nasrallah, Hizbullah komutanı İmad Mugniye’nin Suriye’nin başşehri Şam’da öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tutarak, çıkabilecek bir savaşta Tel Aviv’in kaybedeceğini söylemişti.

BM Genel Sekreteri, “Hizbullah’ın yeninden silâhlanmasıyla ilgili haberler, Lübnan’ın egemenliği, istikrarı ve bağımsızlığına ciddî tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandığı raporunda İsrail’in bir iddiasına da yer verdi. İddiaya göre, Hizbullah Lübnan’daki BM gücünün görev yaptığı Litani nehrinin güneyine de roket yığmaya devam ediyor. Lübnanlı Şiî örgütün elinde 10 bini uzun menzilli olmak üzere, toplam 30 bin roket bulunuyor. Uzun menzilli roketlerin başşehir Tel Aviv’i vurabilecek kadar geliştirildiği iddia ediliyor. Ban Ki-moon ise, İsrail’in iddialarını doğrulayacak bir delil bulamadıklarını ifade etti.

Hizbullah, 2006 yılı Temmuz ayındaki savaşta İsrail’e 4 bin roket fırlatmıştı. Hizbullah saldırılarında 120 İsrail askeriyle 43 sivil ölürken, İsrail saldırılarında 1000’den fazla siville 500’den fazla Hizbullah üyesi vefat etmişti.

/ NEWYORK

05.03.2008


 

Kıbrıs’ta köprüler kuruluyor

Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs özel temsilcisi Michael Möller, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin bu ayın ikinci yarısında bir araya gelmelerinin beklendiğini söyledi.

İki lider müzakereleri nasıl başlatacaklarını görüşecek. Möller, Kıbrıs’ın yeni cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’la görüştü.

BM Temsilcisi, Kıbrıslı Türklerin lideri Mehmet Ali Talat’la, Hristofyas’ın ilk görüşmelerinde adanın yeniden birleştirilmesine yönelik müzakerelerin nasıl başlatılacağını ele alacaklarını belirtti.

Komünist AKEL Partisi’nin lideri, Meclis Başkanı Hristofyas, ikinci turu 24 Şubat’ta yapılan seçimlerde, rakibi bağımsız aday Yoannis Kassulides’i geride bırakarak başkan olmuştu.

AKEL, Türklerin kabul ettiği, Ada’nın yeniden birleştirilmesini öngören Annan planına “Hayır” demişti. Hristofyas, başkanlığa Annan planına hayır diyen diğer partilerin desteğiyle seçilmişti.

Buna rağmen, Hristofyas’ın eski Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos’a kıyasla daha esnek bir yaklaşım gösterebileceği öne sürülüyor.

Hristofyas, seçim kampanyasında Türk tarafıyla görüşmelerin derhal başlamasından yana olduğunu söylemişti.

/ LEFKOŞA

05.03.2008


 

Sarkozy ve Merkel Akdeniz Birliği’nde mutabakata vardı

Almanya ve Fransa, Akdeniz Birliği’nin kurulması konusunda anlaşma sağladı. Merkel ve Sarkozy, bu konudaki önerilerini gelecek hafta sonunda düzenlenecek olan AB zirvesinde gündeme getirmek istediklerini belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Hannover şehrindeki Bilgisayar ve İletişim Fuarı CEBIT’in açılışını yaptıktan sonra gerçekleştirdikleri görüşmede, Akdeniz Birliği’nin sadece Fransa’nın değil, tüm AB ülkelerinin projesi olarak hayata geçirilmesi konusunda uzlaşmaya vardı.

Merkel ve Sarkozy, bu konudaki önerilerini gelecek hafta sonunda düzenlenecek olan AB zirvesinde gündeme getirmek istediklerini belirtti. Akdeniz Birliği’nin 13 ve 14 Temmuz tarihlerinde Paris’te düzenlenecek 2 günlük bir zirveyle kurulması öngörüldü.

Fransa, 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını üstlenecek. Sarkozy, Merkel ile vardığı anlaşmayla ilgili olarak, ‘’Temelde ve ayrıntılar konusunda anlaşma sağladık’’ derken, Merkel de ‘’İyi çalıştık’’ şeklinde açıklama yaptı. Merkel, AB’nin Akdeniz ülkeleriyle işbirliğinin stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti.

Akdeniz Birliği’ne sadece Akdeniz’e sahili olan ülkelerin alınmasını daha önce savunan Fransa’yla, bu projeye bütün AB ülkelerinin dahil edilmelerini talep eden Almanya arasında bu sebeple bir anlaşmazlık yaşanmıştı.

/ BERLİN

05.03.2008


 

Dinler arası zirveye hazırlık

Vatikan yetkilileri ve Müslüman dünyasının bazı önde gelen liderleri, İslam diniyle Katolik dünyası arasında köprü kurulmasını amaçlayan görüşmelere hazırlık için dün bir araya geldi.

Papa’nın yaz aylarında Müslüman liderlerle görüşmesi planlanıyor. Görüşmede, bu yıl içinde Papa 16’ıncı Benediktus ile Müslüman liderler arasında yapılması planlanan zirveye ilişkin ayrıntılar ele alınacak. Papa, 2006’da yaptığı bir konuşmada, 14’üncü yüzyılın Bizans imparatorlarından 2’nci Manuel Paleologos’un bir konuşmasından alıntı yapmıştı.

/ VATİKAN

05.03.2008


 

Havuzda tesettüre onay

İsveç’in Göteborg şehrinde, havuza tesettürlü girmeleri engellenen biri Türk, iki Müslüman kadın açtıkları ‘ayrımcılık’ dâvâsını kazandı.

İsveç temyiz mahkemesi, Göteborg’daki belediye havuzunda cankurtaranların tesettürlü kıyafetlerini çıkarmalarını istediği iki Müslüman anneye ‘ayrımcılık’ yapıldığına hükmetti. Mahkeme, belediyenin kadınların her birine 20 bin kron (3 bin 700 YTL) tazminat ödenmesine karar verdi. Hüda Morabet ve Hayal (Ayla) Eroğlu adlı iki kadın yanlarında çocukları olduğu halde Nisan 2004’te uzun kollu tişörtleri, uzun pantolonları ve başörtüleriyle havuz bölgesine girmeleri engellenmişti. Ayla Eroğlu, havuza kendilerinin değil çocuklarının gireceğini söyleseler de cankurtaranların engeliyle karşılaştıklarını, gördükleri nahoş tutumdan dolayı meseleyi mahkemeye intikal ettirdiklerini belirtti.

/ GÖTEBORG

05.03.2008


 

‘İslâmı anlat’ yardımı

İngiltere’de yerel idareler bazı Müslüman kuruluşlara, İslâmı anlatmaları için yaptıkları faaliyetleri malî olarak destekliyor. Belediyeler, tüm İngiltere ve Avrupa çapında birçok noktada düzenlenen “İslâm Sergisi” etkinliklerine her yıl 20 bin sterlin dolayında maddî destekde bulunuyor.

İngiltere’de 2 milyona yakın Müslüman yaşıyor. Müslümanların çoğunluğunu ise bir zamanlar ülkenin sömürgesi konumunda olan Hindistan ve Pakistanlılardan oluşuyor. Oran olarak en fazla Müslüman nufusün yaşadığı bölge olan Bradford şehrinde de ezan hoparlörden okunuyor. İslâm Sergisi etkinliği sadece İngiltere değil Avrupa’da her yıl belli periyodlarla yaklaşık 500 farklı yerde gerçekleşiyor. Hergün İslâm sergisine olan talebin ve ilginin arttığını belirten organizatörlerden Şakir Munir, ilk serginin 2005 yılında Londra’da açıldığını, 2 yıl içinde bunu tüm Avrupa’ya yayıldığını söyledi.

Sergide sadece resimler yok. Ayrıca sergiyi gezenlere, İslâm tarihini iyi bilen bir kişi eşlik ederek eserlerin ne anlama geldiklerini anlatıyor. Sergide, “Allah’ın 99 ismi, İslâm’ın 5 büyük direği, Allah’ın daha önce gönderdikleri Peygamberler, Kur’ân, Yüzyıllardan günümüze Kur’ân, İngiltere’nin İslâm tarihi, Kur’ân’da bilim, İslâm’da Ahlâk” gibi konularda ziyaretçiler hem sergiyi geziyor hem de İslâm tarihindeki yerini anlatan görevliyi dinleme fırsatını elde ediyor. Sergiyi organize eden kuruluşun ayrıca daha önce The Islam Guide (İslâm Rehberi), An Insight into the Faith (İnanca bir bakış), History of Civilisation (Medeniyetler Tarihi) adında çıkmış 3 kitabı da bulunuyor. İslâm Sergisi organizasyonu, 2008 yılı içinde de büyük ilgi nedeniyle Türkiye’ye de geliyor. Türkiye’nin yanı sıra Norveç, İsviçre ve Avusturalya’da da düzenlencek İslâm Sergisi etkinliği ile Müslümanların İslâm dinini oluşturan temel unsurlar konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilecek.

/ LONDRA

05.03.2008


 

Rum tarafına Türkçe bilen Amerikan elçisi

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde Dimitris Hristofyas’ın başkanlık seçimlerini kazanmasından sonra adada çözüm umutları artarken, ABD’nin Güney Lefkoşa’ya Türkçe bilen bir büyükelçi atamaya hazırlandığı öne sürüldü.

Cyprus Mail gazetesinin bir internet sitesine dayandırdığı habere göre, ABD’nin Güney Lefkoşa Büyükelçisi Ronald Schlicker, yerini yaz aylarında terörizm uzmanı Frank Urbancic’e bırakacak. Halen Anti-terör Koordinatörü olarak görev yapan Frank Urbancic, 1999 depremi sırasında İstanbul Başkonsolosu’ydu. Urbancic, depremin ardından ABD’den Türkiye’ye yapılan yardımı koordine etmişti. ‘Bizans Tarihi’ üzerine çalışmalar da yapan Frank Urbancic Türkçe, Arapça ve Fransızca biliyor.

/ LEFKOŞA

05.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri