Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yoksulluğu yok etmek zor değil

Dünyada yoksulluğun kökünü kazımak için 190 milyar dolar harcamanın yeterli olduğu belirtiliyor. Bu rakam savunmaya harcanan 1,2 trilyon doların altıda biri bile etmiyor.

Dünyada yoksulluğun kökünü tamamen kazımak, bütün insanları kapsayacak evrensel bir sağlık koruma sistemi kurmak, dünya nüfus artış hızını istikrara kavuşturmak, küresel ısınmayı durdurup tersine çevirmek için, bir hesaplamaya göre yılda 190 milyar dolar yetiyor.

Bu rakam da ABD’nin yıllık askerî harcamalarının sadece üçte biri. Tanınmış çevre ekonomisti Lester Brown, ‘’B Planı’’ adlı kitabı hakkında Reuters ile yaptığı söyleşide, ‘’iklim değişikliğinin, nüfus artışının, su kıtlığının, gıda fiyatlarının artmasının vs, vs, güvenliğe karşı bir tehdit olduğu düşünülmeye başlandığında, ancak o zaman kaynakları kullanma yöntemlerinin değiştirilmesi düşünülmeye başlanacak’’ dedi.

Washington merkezli ‘’Earth Policy Institute’’un başkanı olan Brown, kitabının yeni baskısında, ‘’uygarlığın kurtarılmasının maliyetini’’ hesaplıyor. Hesaplamaya göre dünyadaki bütün ülkeler savunma harcamalarına yılda toplam 1,2 trilyon dolar (560 milyar doları ABD’ye ait) harcarken, dünyanın kurtarılması için yılda 190 milyar dolar harcamak yetiyor.

Brown, İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefiklerin hep birlikte Nazi Almanyasını yenilgiye uğrattığı gibi, iklim değişikliğine karşı topyekûn bir seferberlik yapılması gerektiğini belirtti. Brown, ‘’çok geç kalınmadı, hemen harekete geçersek, başarabiliriz’’ dedi.

HİÇ KİMSENİN B PLANI YOK

Brown’a göre ‘’A Planı’’ dünyanın bugünkü şekliyle devam etmesi, ‘’B Planı’’ ise çevreyi kurtarmak, nüfus artışını istikrara kavuşturmak, yoksulluğu bitirmek vb. olabilir. Kitabında sunduğu B Planının belki en mükemmel seçenek olmadığını kaydeden Brown, ‘’ama ortada olan tek plan da bu. Birileri Dünya Bankası veya BM’nin de planlarının olduğunu sanabilir, ama maalesef yok. Tek plan bu’’ diye konuştu. Brown’un B Planına göre, karbondioksit salımı 2020’ye kadar yüzde 80 azaltılmalı. Böylece ortalama ısının artışı durabilir. Özellikle vergi sistemi olmak üzere dünya ekonomisinin yeniden yapılandırılması gerekecek. Su fiyatı çok ucuz kaldığı için ülkeler, su tüketiminde de pervasız davranıyor. Fiyatlar üzerinden bunun üstesinden gelinebilir.

Zekât çözüm olabilir

İslâmiyet’in beş farzından biri olan zekât, herkesin malının kırkta birini yani yüzde 2,5’ini yoksullara ve yoksullukla mücadele etmek için harcamasını öngörüyor. Basit bir hesaplama yapılacak olursa herkesin zekâtını eksiksiz vermesi halinde yılda 190 milyar dolardan daha büyük bir bütçenin oluşacağı ve bu bütçenin de dünyayı muhtemel tehlikelerden kurtaracağı aşikâr.

/ LONDRA

08.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye’nin üyeliği Batı ile İslâmı buluşturacak

  Hem ekmek, hem hürriyet

  Kadına şiddet yaygın

  AB süreci sayesinde kadın hakları iyileşti

  İslâm dini kadına ayrımcılığı yasaklamıştır

  Başörtüsüne özgürlük tanıyan KTÜ’ye destek

  Mescit kapatıldı öğrenciler tepkili

  Mahkemeden Dink ailesine red

  AB için üçlü zirve yapılmayacak

  Çakır: Dengeler bozulmak isteniyor, oyuna gelmeyelim

  CHP, harekât için genel görüşme istedi

  CHP'li başkan gözaltında

  Polis-vatandaş dayanışması arttı

  Yoksulluğu yok etmek zor değil

  12 milyon YTL’lik alt geçidin bir ucu kapalı kaldı

  Üsküdar’dan Çanakkale’ye okul gezisi

  Kadınlar hak ettikleri yerde değil

  Depreme dayanıksız yapı sayısı çok fazla

  Kraliçe II. Elizabeth ikinci kez Türkiye’ye gelecek

  Ankara'ya mesire yerleri

  Teknoloji evin huzurunu bozdu

  Takma diş hayat kurtardı


 Son Dakika Haberleri