Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hem ekmek, hem hürriyet

TRT 1’de yayınlanan “Zirveden Bakış” programına katılan TBMM Başkanı Köksal Toptan, terörle mücadelede ekonomik kalkınmanın önemine işaret ederek, ‘’Herkes mutabık ki terörle mücadele, sadece askerin, polisin mücadelesiyle olmaz’’ dedi. Toptan şöyle konuştu: “Bizim kalkınma sürecini hızlandırmamız lâzım. Ekonomimizi güçlendirmemiz lâzım. Demokrasimizi güçlendirmemiz lâzım. İnsan hak ve özgürlüklerine daha fazla önem veren bir ülke olmamız lâzım. AB hedefine daha çok yaklaşacak gayreti göstermemiz lâzım.” Genelkurmay ile muhalefet arasındaki sınır ötesi polemiğiyle ilgili olarak liderleri eleştiren Toptan, “Genelkurmay Başkanlığının onlara verdiği cevap da ciddî şekilde dozu çok yüksek bir cevap oldu. O da hoş olmadı” dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, terörle mücadelede ekonomik kalkınmanın önemine işaret ederek, ‘’Herkes mutabık ki terörle mücadele, sadece askerîn, polisin mücadelesiyle olmaz’’ dedi. TRT 1’de yayınlanan ‘’Zirveden Bakış’’ programına katılan Toptan, gazetecilerin sorularını cevapladı. Anayasanın bazı maddelerinin mi yoksa tamamının mı değiştirilmesi gerektiği yönündeki bir soruyu Toptan, ‘’Tercihim, Türkiye’nin yeni bir anayasa yapmasıdır. Bu yapılırken, Anayasanın başlangıcında yer alan 1, 2, 3 ve 4. maddeleri gibi maddeler mutlaka korunacaktır, tartışma konusu bile yapmaya gerek yoktur’’ diye cevapladı. ‘’Yeni bir anayasa, sıfır kilometre bir anayasa yapmak için hukuk tekniği açısından, bence, siyasi bir yönü yok bunun, bir anayasa yapımcısı meclis kurmak lazım’’ diyen Toptan, 150 kişilik bir anayasa yapımcısı meclis düşünülebilineceğini ifade etti. Toptan, bu meclisin 100, 110, 120 üyesinin seçimle belirlenebileceğini, ayrıca sivil toplum örgütleri, ilgili kamu kurumları ve üniversite temsilcilerin de burada yer alabileceğini belirtti. Toptan, anayasa yapımcısı meclisin oluşturacağı anayasanın halkoyuna sunulup, kabul edilmesiyle yürürlüğe gireceğini söyledi. ‘’Bahsettiğiniz, yeni anayasa yapmak üzere bir meclis oluşturulması mı?’’ sorusuna Toptan, ‘’Evet... ‘Bu iş 1,5-2 yılda bitirilecek’ şeklinde süre de verilebilir. Bunun için özel bir kanun lazım’’ karşılığını verdi.

“TARTIŞMALAR HOŞ OLMADI”

Toptan, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine düzenlediği kara harekâtını tamamlayarak çekilmesi konusunda ABD’nin ciddî bir yanlış yaptığını belirterek, ‘’Çok hoyratça bir politika izledi. Durumdan bir kar çıkarmaya çalıştı’’ dedi.

Toptan, Toptan, Genelkurmay ile muhalefet arasındaki sınır ötesi polemiğiyle ilgili olarak da, şunları söyledi: “Türk Silahlı Kuvvetlerine dönük, söylemler çok şık olmadı, çok doğru olmadı. Umuyorum ki iki liderlerimiz, tartışmayı burada keser. Genelkurmay Başkanlığı’nın onlara verdiği cevap da ciddî şekilde dozu çok yüksek bir cevap oldu. O da hoş olmadı. Tartışmanın sürdürülmesinin kimseye bir yararı yok. Her iki taraf da ölçüsüz bir güç kullandı. Ne silahlı kuvvetlerimiz o eleştiriyi hak ediyordu, ne de siyaset bu lafları hak ediyordu. Siyaset kurumuna veya siyaset kurumunun temsilcilerine karşı kullanılan üslup, kesinlikle ölçüyü aşan bir üslup olmuştur.’’

BUNDAN SONRAKİ ADIM

Toptan, ‘Artık askerî harekât bitti, siyasî harekât başlamalı’ şeklindeki değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu: “Türkiye’de herkes bunu söylüyor, askerler de bunu söylüyor. Ayrıntılı bilgi sahibi değilim ama zannediyorum, hükümetin, belki Milli Güvenlik Kurulu’nun, bilemem, bu konuları içeren bir paket çalışması vardır. Aydınların bu konuyla ilgili ortaya koyduğu bir takım düşünceler var. Herhalde bütün bunların tümünden yararlanabilecek bir paket ortaya çıkacaktır. Önümüzdeki günlerde onu göreceğiz. Burada, terör örgütünün elindeki, bizim Doğu ve Güneydoğu yaşayan vatandaşlarımıza karşı kullandığı argümanların, onların elinden alınması lazım. Bu, geçen dönemde bazı iyileştirmelerle sağlandı ama yeterli olmadığı anlaşılıyor. Bu gayretleri sürdürmek lazım. Herkes mutabık ki terörle mücadele, sadece askerîn, polisin mücadelesiyle olmaz.”

“301 GÜNDEMDEN DÜŞMELİ"

Köksal Toptan, TCK’nın 301. maddesinin uygulamasındaki hatalara ilişkin bir soru üzerine, yeni ceza kanununun uygulamasında, bu tür hataların tabiî olduğunu söyledi. ‘’Bazı yargı organlarımız zannediyorum acele hareket ettiler’’ diyen Toptan, bu konuda içtihat oluşmayınca, uygulamada sorunlar yaşandığını belirtti. Toptan, bu maddenin benzeri veya aynısının, bazılarında daha ağır cezalar içermek üzere Avrupa’nın hemen hemen bütün ülkelerinde olduğuna işaret etti. Toptan, herkesin 301. maddede değişiklik istediğini ancak çok somut bir teklif ortaya koyamadığını ifade ederek, ‘’Dünya kaldırmamış, siz niye kaldıracaksınız’’ diye sordu. Toptan, ‘’Bu kadar tartışılan, AB’den bu kadar üzerimize gönderilen bu maddenin, artık bir biçimde değiştirilmesi lâzım. Bunun, Türkiye’nin gündeminden bir şekilde düşmesi lâzım’’ diye konuştu.

/ ANKARA

08.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye’nin üyeliği Batı ile İslâmı buluşturacak

  Hem ekmek, hem hürriyet

  Kadına şiddet yaygın

  AB süreci sayesinde kadın hakları iyileşti

  İslâm dini kadına ayrımcılığı yasaklamıştır

  Başörtüsüne özgürlük tanıyan KTÜ’ye destek

  Mescit kapatıldı öğrenciler tepkili

  Mahkemeden Dink ailesine red

  AB için üçlü zirve yapılmayacak

  Çakır: Dengeler bozulmak isteniyor, oyuna gelmeyelim

  CHP, harekât için genel görüşme istedi

  CHP'li başkan gözaltında

  Polis-vatandaş dayanışması arttı

  Yoksulluğu yok etmek zor değil

  12 milyon YTL’lik alt geçidin bir ucu kapalı kaldı

  Üsküdar’dan Çanakkale’ye okul gezisi

  Kadınlar hak ettikleri yerde değil

  Depreme dayanıksız yapı sayısı çok fazla

  Kraliçe II. Elizabeth ikinci kez Türkiye’ye gelecek

  Ankara'ya mesire yerleri

  Teknoloji evin huzurunu bozdu

  Takma diş hayat kurtardı


 Son Dakika Haberleri