Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

IKT, Dakar'da güncelleniyor

İslam Konferansı Teşkilatı’nın Senegal’in başkenti Dakar’da, 2 gündür süren Dışişleri Bakanları toplantısı’nda görüşülen, İKT ana kuruluş şartının değişikliği üzerinde üye ülkelerin fikir birliği içinde olduğu açıklandı.

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Senegal Dışişleri Bakanı Seyh Tidiane Gadyo ile yaptığı iki gün süren toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek gelişmeler hakkında ilgili bilgi verdi.

Gelecek yıl 40. kuruluş yılını kutlayacak olan İKT’nin kuruluş şartında 1972 yılından bu yana herhangi bir değişiklik yapılmadığını belirten İhsanoğlu şunları söyledi: ‘’1972 yılından bu yana dünya farklı bir yerde. Dakar zirvesinde tarihi bir adım atıldı. Bu zirve İKT için dönüm noktası olarak anılacak. Bundan sonra İKT daha aktif olarak dünya üzerinde yer alacak.’’

Göreve geldiği son 3 yıldır İKT’nin daha aktif olarak görev yapabilmesi için çalışmalarını sürdürdüğüne işaret eden İhsanoğlu, 2005 yılında Mekke’de gerçekleşen olağanüstü zirvede alınan kararlar doğrultusunda ana kuruluş şartında değişiklik için çalıştıklarını belirtti.

İKT’nin Dakar zirvesi öncesi iki toplantı yaptığını belirten İhsanoğlu şunları kaydetti: ‘’Bu toplantıların birinde 60 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek, doğal afetlerde üye ülkeler içinde nasıl çalışmalar yapacağını tartıştı.

İslam ülkelerinden bilim adamları ilk kez bir toplantıda bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulundu.

Toplantıda sorulan bir soruyu cevaplayan Senegal Dışişleri Bakanı Gadyo ise, kuruluş şartı üzerinde bir çok konuda değişiklikler yapıldığını belirterek, üye ülkelerin değişiklikler konusunda yüzde 99 mutabık kaldığını, ancak bazı konularda hala görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

/ DAKAR

13.03.2008


 

Filistin’de insanlık dramı

Dünyanın en büyük açık cezaevi konumuna getirilen Gazze’deki insanlık dramı devam ediyor. İsrail saldırılarını şimdilik durdurdu ancak, abluka ve ambargo sürüyor. Bölgeye giden Türk heyeti İsrail’in geride bıraktığı vahşet görüntüleri karşısında şok oldu.

Mart başında Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda 110 Filistinliyi öldüren İsrail’in çekilirken geride bıraktığı tahribatın ise çok büyük olduğu belirtiliyor.

1.5 milyon insanın hayat mücadelesi verdiği Gazze’de İsrail saldırıları sonucu yaralanan Filistinliler imkân ve fırsat bulabildikçe komşu ülkelere giderek ya da götürülerek tedavi ettirili-yorlar. 3 Mart’taki saldırılardan sora 300’ün üzerinde Gazzeli yaralanmıştı. Yaralı Gazzeliler, şu anda Mısır’ın başşehri Kahire’deki hastanelerde tedavi ediliyorlar.

TÜRK HEYETİ BÖLGEDE

İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılara en büyük tepkiyi gösteren ve her zaman mazlumdan yana tavır alan Türkiye halkı, Filistinli yaralılara sahip çıkmak istiyor. Yaralıların Türkiye’de tedavi edilmesi talebi karşısında İHH İnsani Yardım Vakfı bölgeye bir heyet gönderdi. 3 milletvekili, 3 doktor ve etkin sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bulunduğu 13 kişiden oluşan heyet, Mısır’ın başşehri Kahire’de temaslarda bulundu.

60 YAŞINDAKİ KADIN KORKUDAN FELÇ OLMUŞ

Nasır ve Haram Hastanelerinde kalan toplam 122 yaralının durumları insanı sarsıyor. Yaralıların içinde 9 yaşındaki kız çocuğundan 60 yaşındaki ninelere kadar her yaş grubundan insanlar var. Kimisi bacağını kaybetmiş kimisi kolunu. Kimisi İsrail askerlerinin kurşunlarının boğazlarını ve omuriliklerini parçalayarak felç olmuşken, kimisinin de gördüğü dehşet karşısında dili tutulmuş.

BÜYÜK TRAJEDİ YAŞANIR

Samsun Milletvekili ve Heyet Başkanı Cemal Yılmaz Demir, “Hakikaten insanın tüyleri diken diken oluyor. Merak ediyorum acaba 9 yaşındaki kız çocuğu İsrail’e karşı nasıl bir saldırı gerçekleştirdi de kurşunlara hedef oluyor?” diye konuştu.

13.03.2008


 

Almanya'da okulda namaz izni

Berlin İdare Mahkemesi, 14 yaşındaki bir Müslüman öğrenciye ders saati dışında okulda günde bir kez namaz kılma izni verdi.

Mahkeme, okul yönetiminin, adı ve milliyeti açıklanmayan öğrencinin namaz kılma isteğine tarafsızlık ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle izin vermediğini belirtti, ancak öğrencinin dinî vecibelerini yerine getirmeye hakkı olduğuna karar verdi. Mahkemenin kararında, öğrencinin ders saatleri dışında günde en az bir kez namaz kılmasına izin verilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca okul yönetiminin, istediği takdirde Yüksek İdare Mahkemesi’e temyiz davası açmaya hakkı olduğuna işaret edildi.

/ BERLİN

13.03.2008


 

Temsilciler Meclisinde ikinci Müslüman üye

ABD Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinin aralık ayında boşalan İndiana eyaleti üyeliği için yapılan ara seçimi bir Müslüman kazandı.

Temsilciler Meclisi üyeliğine seçilen Andre Carson, böylece ABD tarihinin ikinci Müslüman Temsilciler Meclisi üyesi unvanını elde etti. İndiana eyaletinin İndianapolis kentinde yapılan ara seçimde Demokrat Partiden seçilen Carson, aynı partiye mensup büyükannesi Julia Carson’ın ölümüyle boşalan Temsilciler Meclisi üyeliğine seçildi. 33 yaşındaki Andre Carson, ara seçimde Cumhuriyetçi rakibi Jon Elrod’u yüzde 44 karşı yüzde 52 oyla yenmeyi başardı. Carson’ın yaklaşık 10 yıl önce İslâm dinine girdiği bildirildi. 2006 yılında da Minnesota eyaletindeki seçimi kazanan Robert Ellison ABD Kongresine girmeyi başaran ilk Müslüman üye olmuştu.

/ WASHİNGTON

13.03.2008


 

İran’da ılımlı adaylar tasfiye edildi

İran’da, 8. meclis seçimlerinin yapılmasına iki gün kalmasına rağmen halk henüz adayları yeterince tanımıyor. Bir haftalık resmî propaganda süresinin geçen perşembe günü başlamasından sonra çalışmalarını yoğunlaştıran adaylar, kendilerini tanıtmada başarılı olamıyor.

Seçim çalışmaları için açık hava toplantısı düzenleme, resimli afiş ve pankart bastırmanın yasak olduğu İran’da adaylar, küçük el ilânları dağıtmak ve salon toplantıları düzenlemekle yetiniyor. Seçime katılan adayları yeterince tanımadıklarını söyleyen İranlı seçmenler, bu yüzden kime oy vereceklerini henüz kararlaştırmadıklarını belirtiyor. “Seçimlerin hiçbir şeyi değiştirmediğine” inananlar da seçime katılmayı düşünmüyor. Bu yüzden seçimlere katılımın düşük olabileceği belirtiliyor. Bir haftalık resmi propaganda süresi bugün sabah sona erecek.

İran’da, cuma günü yapılacak 8. meclis seçimlerine toplam 7 bin 450 kişi adaylık için başvurmuş, Anayasa Koruyucular Konseyi (AKK), bunlardan 4 bin 476’sına izin vermişti. AKK, seçime katılmak isteyen yaklaşık 3 bin kişiyi veto etmişti. Veto edilenlerin çoğu, reformcu kanadın adayları arasında yer alıyordu. Adayları büyük oranda saf dışı bırakılan reformculara seçimlerde pek şans verilmezken, eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin desteklediği Katılım Cephesi, reformcu din adamı Mehdi Kerrubi’nin İtimad-ı Milli Cephesi ve Reformcu Koalisyonun ancak 30-50 civarında sandalye kazanabileceği tahmin ediliyor. Seçimin ağırlıklı olarak, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yanlısı aşırı muhafazakarlarla öncülüğünü Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bager Galibaf, eski nükleer başmüzakereci Ali Laricani ve eski devrim muhafızları komutanı Muhsin Rızai’nin yaptığı ılımlı muhafazakarlar arasında geçeceği belirtiliyor. Parlamento seçimlerinin, ağustos 2005’den beri cumhurbaşkanı olan Ahmedinejad için de “sınav” niteliği taşıdığı ifade ediliyor. Yoksullukla mücadele, sosyal refahı artırma ve petrol gelirini dağıtma vadiyle 2005’teki cumhurbaşkanı seçimlerini kazanan Ahmedinejad, artan pahalılık ve enflasyon nedeniyle eleştiriliyor. Milletvekili seçimine katılma yaşının 18 olduğu İran’da, 43 milyon 800 bin seçmen 14 Mart Cuma günü, 8. meclisin 290 üyesini belirlemek üzere sandık başına gidecek.

/ TAHRAN

13.03.2008


 

‘Aralarına İran girdi’

ABD’nin, İran ve Irak’ın da yer aldığı Yakın Doğu bölgesinden sorumlu Merkez Komutanlığı’nın (Centcom) Komutanı Oramiral William Fallon, ani bir kararla görevinden istifa etti.

Oramiral Fallon, geçen hafta Kongre’deki bir konuşmasında terör örgütü PKK ile bir çeşit uzlaşmanın gerektiğini ileri süren sözleri yüzünden Türkiye’de gündeme gelmiş ve tepki toplamıştı.

Oramiral Fallon, geçen hafta yayımlanan Esquire dergisinde, “ABD’nin, nükleer programı nedeniyle İran’a karşı askeri çözüme başvurma eğilimine karşı çıkan tek ses” olarak tanımlanmıştı.

Bu gelişmeden hareketle Washington’da, Fallon’un İran konusunda Başkan George W. Bush’un politikasına karşı çıktığı için görevden ayrıldığı yorumları yapılıyor.

Fallon’un istifasını Savunma Bakanı Robert Gates açıkladı.

/ WASHINGTON

13.03.2008


 

NATO’dan çocuk katliâmı

Afganistan’ın güneyinde, Taliban militanlarına yönelik NATO operasyonunda 2’si kadın, 2’si de çocuk olmak üzere 4 sivil hayatını kaybetti.

İttifak’tan yapılan açıklamada, pazartesi günü düzenlenen operasyonda bir çocuğun da yaralandığı, çocuğun tedavi için uluslararası Destek Gücü (ISAF) tarafından hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Açıklamada, ‘’operasyon sırasında bir grup isyancı ISAF güçleriyle çatışmaya girmiştir. Trajik bir şekilde, açılan ateş sivillere isabet etmiş, 2 kadın ve 2 çocuğun ölümüne sebep olmuştur. ISAF, herhangi bir sivilin hayatını kaybetmesinden samimi olarak üzüntü duymaktadır’’ denildi.

Sivillerin hayatını kaybetmesi, ABD ordusu ile NATO’nun komutası altındaki yabancı güçler ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai hükümetinin hassasiyet gösterdiği bir konu.

/ KABİL

13.03.2008


 

Taylandlı Müslümanlardan Danimarka’ya kınama

Tayland’da bir grup Müslüman, Danimarka gazetelerinin İslâm dünyasını rencide eden karikatürlerden birini tekrar basmasını Danimarka Büyükelçiliği önünde protesto etti.

Müslüman Barış Grubu tarafından düzenlenen gösteriye 800 kadar kişi katıldı. Gösteride, tüm Taylandlı Müslümanlara Danimarka mallarını protesto çağrısında bulunuldu. Grup, yazılı açıklamasında da karikatürlerin yayımlamasını önlemediği için Danimarka hükümetini eleştirdi. Danimarka polisinin karikatürcülerden birinin öldürülmesi planının ortaya çıkarıldığını açıklamasından sonra, gazeteler geçen ay karikatürlerden birini yeniden yayımlamıştı.

/ BANGKOK

13.03.2008


 

NASA zor durumda

Endeavour uzay mekiğinin önceki günkü kalkışı sırasında esrarengiz bir cismin çarpmış olması ihtimali, NASA mühendislerini yine zor durumda bıraktı.

Uzay mekiklerinin daha önceki kalkışları sırasında da yaşanan bu durum karşısında şaşkınlıklarını gizlemeyen yetkililer, fırlatmadan 10 saniye sonra kamera ile tespit edilen cismin ne olduğu veya büyüklüğü konusunda yorum yapmayı reddederken, bu esrarengiz cismin mekiğe çarpıp çarpmadığından da tam emin değiller. Bu arada Endeavour astronotları da mekiğin termal kalkanında olası hasar incelemesi yapacakları bildirildi.

/ WASHINGTON

13.03.2008


 

Milyonlarca doları sakladılar

Japonya’da iki kız kardeşin, vergi vermemek için evlerinin garajında on milyonlarca dolarlık nakit para sakladıkları ortaya çıktı.

Osaka şehri Milli Vergi Kurumu yetkilileri, Hatsue Şimizu (64) ile Yoşiko İşii’nin (55) vergi kaçırmak suçundan tutuklandığını bildirdiler. Müfettişlerin, Şimizu’nun garajında 50 kadar karton kutu içine konulmuş 5,8 milyar yen (56,4 milyon dolar) buldukları, kardeşinin evinde de bir miktar para saklandığını tespit ettikleri kaydedildi. Kardeşlerin böylece, 2,86 milyar yen (27,8 milyon dolar) veraset vergisi kaçırdıkları belirtildi.

/ TOKYO

13.03.2008


 

Hamamböceği robotlara ilham olacak

Gelecekte robotlar, hamam böceklerinin hareket tekniklerinden esinlenerek tasarlanacak.

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, yer çekimi kanununa meydan okuyan, ayaklarının tabanındaki iki küçük yastık sayesinde duvarlarda kolayca yürüyebilen hamam böceklerinin bu tekniği sayesinde robotlar da artık aynı şekilde duvar ve engebeli yerlere tırmanabilir ve kolayca buradan inebilir. Araştırmacılar Walter Federle ve Christofer Clemente, hamam böceklerindeki bir yastıkçığın “ayak parmağı” diğerinin “topuk” görevi gördüğünü belirterek, robotların artık “düz duvara tırmanıp buradan ustalıkla inebileceklerini” söyledi. Araştırma, “Proceedings of the Royal Society” dergisinde yer alıyor.

/ PARİS

13.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri