Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Gelir uçurumunda değişen bir şey yok

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, millî gelir hesaplama yöntemindeki değişiklikten sonra kişi başına düşen gelirin artmasıyla ilgili olarak, “Millî gelirin güncellemesi gelir dağılımındaki herhangi bir değişimi ya da gelişmeyi ifade etmiyor” dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın düzenlediği ortak basın toplantısından, ‘şoklara karşı dayanıklıyız’ mesajı çıktı. Toplantıda konuşan Bakan Ekren, uluslararası standartlarda bir veri üretiminin uluslararası mukayeselerde Türkiye’nin bulunduğu konumun tespitini kolaylaştırdığını belirtti. En önemli istatistiki nedenin bu olduğunu anlatan Ekren, ikinci bir nedenin de sınıflama sistematiğinin değişmesi olduğunu, BM sistematiğinden üyelik sürecinde olduğumuz AB standartlarına geçildiğini ifade etti.

GELİR UÇURUMUNDA DEĞİŞEN BİRŞEY YOK

2006 yılı sonu itibariyle daha önce 400 milyar dolar olarak ifade edilen milli gelirin yeni hesapla 526 milyar dolara çıktığını belirten Ekren, ‘ülke daha mı zengin oldu’ sorusuna “Milli gelir büyüklüğü değiştiği için makro açıdan bakıldığında Türkiye gerçekten daha zengin durumda görünüyor” dedi. Kişi başına düşen geliri vatandaşın hissedip hissetmediğine ilişkin olarak da Ekren, “Milli gelirin güncellemesi gelir dağılımındaki herhangi bir değişimi ya da gelişmeyi ifade etmiyor. Milli gelir rakamları da bu güncellemeye uygun olarak yeniden yayınlandığında bu sorunun cevabını çok net olarak hem gruplar açısından hem kişi başına düşen açısından belirleme şansımız olacak” diye konuştu.

“BORÇ ENDİŞE OLMAKTAN ÇIKTI”

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, “Türkiye’nin gerek mutlak anlamda borçları aşağı çekmesi, gerekse milli gelire oranı olarak borçları bu seviyeye getirmiş olmasının, borcun bir endişe kaynağı olmaktan çıktığının önemli bir göstergesi” olduğunu kaydetti.

Borç stokunu sadece, gerek milli gelire oranı olarak gerekse mutlak rakamlarla aşağı çekmediklerini, aynı zamanda borca ilişkin bazı riskleri de azalttıklarını anlatan Şimşek, şöyle devam etti: “Borçların toplam borca oranı yüzde 31’lere inmiş, bu rakam bildiğiniz gibi 2003 yılında yüzde 46’nın üzerindeydi. Aynı şekilde değişken faizli tahvillerin, bonoların toplam borç stoku içerisindeki payı da düşmüştür. Yani Hazine olarak biz kamu borç stoku çerçevesinde hem faiz riskini hem kur riskini azaltmış bulunmaktayız.”

Şimşek, kamu net borç stokunun, şoklara karşı dayanıklılığının arttığını, kırılganlığının azaldığını belirtti.

UNAKITAN: MALİ DİSİPLİN SÜRECEK

Maliye Bakanı Unakıtan da, revizyonla Türkiye’ye bakış açısının değiştiğini belirterek, “Mali disiplin taviz vermeden sürdürülecek. Ne kadar zengin olursak olalım, mali disiplinden ayrılmamız söz konusu değil. Ödeneği olmayan hiçbir harcamaya gitmeyeceğiz. Yapısal reformlara devam edeceğiz” dedi. GSYH’daki artışın nedenlerine dikkati çeken Unakıtan, ‘’GSYH neden artmış? Ev sayısı artmış. Bunlar kirada mı, değil mi, vergisi verilmiş mi, verilmemiş mi biz onlara bakacağız. İşyeri sayısı artmış. Biz, vergi sayısını artırmayı, yeni vergiler koymayı düşünmüyoruz. Ama vergileri tabana yaymayı düşünüyoruz’’ dedi. Yeni dönemde denetimlerin daha da artacağını ve kayıt dışını, kayıt içine çekmeye çalışacaklarını kaydeden Unakıtan, bunda da başarılı olacaklarını ifade etti.

/ ANKARA

13.03.2008


 

Tüzmen: Hedefler gerçekçi olmalı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, hedeflerin daha gerçekçi konulması ve bu hedeflere ulaşılmaya çalışılması gerektiğini söyledi.

‘’Makine Sanayi Sektör Platformu’’ toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Tüzmen, ‘’makro ekonomik verilerden memnun musunuz?’’ sorusu üzerine, enflâsyon konusunda yüzde 100’ü aşan ciddi bir yanılma olduğunu söylediğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

‘’Bunun da kimse aksini iddia edemiyor. Dolayısıyla bu ciddî yanılmanın ne pahasına yapıldığını ortaya koymaya çalıştık. En çok imalata dayalı sanayi sektörünün ödediği bir bedel oldu. Ben bunu vurgulamaya çalıştım. En fazla rekabetçiliği artırmaya çalıştığımız bir dönemde Türkiye’nin rekabetçiliğinden taviz verilmemesi gerektiğini vurguladım. Bunun da aksini iddia eden varsa buyursun, tartışalım. Şu anda bence hedeflerin daha gerçekçi konulması ve bu hedeflere ulaşılmaya çalışılması lazım. Aksi takdirde hedeflerde yüzde 100’ü aşkın bir yanılma payı olursa o zaman ciddiyette biraz azalma olur.’’

/ ANKARA

13.03.2008


 

Güneydoğuya 12 milyar dolar

Başbakan Tayyip Erdoğan, hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı Güneydoğu Anadolu’ya yönelik çözüm paketini New York Times’a açıkladı. Erdoğan buradaki vatandaşların hayat standardını yükseltmek için 12 milyar dolar bütçe ayıracaklarını belirtti.

Habere göre, 5 yılda, bölgede 2 büyük baraj ve su kanalları inşa edilecek, yeni yollar yapılacak ve Suriye sınırındaki mayınlar da temizlenecek. Hükümet, bu sayede Güneydoğu’da istihdamı artıracak. Erdoğan gazetedeki demecinde, “Ülkenin batısında gördüğümüz her şeyi, doğuda da görebileceğiz” dedi.

SINIR İLLERE VERGİ MUAFİYETİ

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen dün ekonomi ile ilgili 5 bakanın toplanarak, bu konuyu masaya yatırdığını açıkladı. Buna göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi ağırlıklı olmak üzere sınırdaki 15 il, gelir ve kurumlar vergisinden 10 yıl boyunca muaf tutulacak. Bütün yatırımcılar için aynı şekilde uygulanacak bu teşvik ile yatırım ikliminin iyileşmesi ve göçün önlenmesi amaçlanıyor.

YIL SONUNA KADAR MECLİS’E GELECEK

Tüzmen, Güneydoğu Anadolu eylem planı da dahil olmak üzere tek bir paket halinde yürütülen çalışmaların yıl sonuna kadar Meclis’e getirileceğini söyledi. Benzer bir çalışmanın serbest bölgelerdeki teşvikler için de yürütüldüğünü kaydeden Tüzmen,”Bu teşvikler ne kazandırır, zayıf yönleri neler, tehdit unsurları neler, fırsat unsurları nedir, bunları açık açık tartışıyoruz. en doğruyu bularak hızla harekete geçeceğiz” diye konuştu.

/ ANKARA

13.03.2008


 

Borusan Holding: Yatırımlarımız sürecek

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı A. Ahmet Kocabıyık, “Konsolide ciromuz yüzde 28 artışla 3 milyar dolar eşiğini aştı” dedi.

Borusan Holding Yıllık Bilgilendirme Toplantısında konuşan Kocabıyık, “2007’de kârlı ve sürdürülebilir büyüme hedefimize eriştik. 2008 iş planımızı küresel kriz öngörüsü ile hazırlamadık. Türkiye’ye inanan, hedefleri büyük bir grubuz. Bunun için iyimser olmaya mecburuz. Her türlü belirsizliğe rağmen yatırımlarımızı büyük ölçekte sürdürmeye kararlıyız” diye konuştu.

Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur da portföy yenileme ile grubun büyük bir güç kazandığını kaydederek, bu kararlarla 2010 yılı için önlerine koydukları 5 milyar dolar konsolide ciro hedefine çok daha hızlı bir şekilde ilerleyeceklerini söyledi. Uğur aldıkları stratejik kararlara ilişkin şu örnekleri verdi: “ArcelorMittal ile ortaklaşa 500 milyon dolarlık yatırımla, Türk sanayi için gurur duyduğumuz bir sıcak sac üretim tesisi kuruyoruz. Otomax şirketimiz ikinci el pazarında dünyanın lider şirketlerinden Manheim ile yüzde 50 ortaklık kurdu. Lojistik’te uluslararası ağımızı güçlendirdik. 100 milyon dolarlık liman yatırımımızı başlattık. Portföy yenileme çalışmalarımızın önemli bir öğesi olarak 2007’de Borusan Telekom’u da Hindistan’ın önde gelen telekom şirketlerinden Dhanus’a sattık.”

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

13.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri