Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kongre Vadisine ilk kazma

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Metropoliten Plânlama ve Kentsel Tasarım Merkezince (İMP) hazırlanan ‘’Harbiye Kongre Vadisi Projesi’’ inşaat çalışmaları başladı.

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhsin Ertuğrul Tiyatrosuna Bağlı Sanatsal Faaliyetler-Çok Amaçlı Salonlar Alternatifli Mimari Öneri Projesi’’ inşaat işi ihalesini 207 milyon YTL fiyat teklifi ile kazanan Taca İnşaat Ticaret Limited Şirketi ile Sembol İnşaat ortak girişimine 14 Şubat 2008 tarihinde yer teslimi yapıldı.

Bunun üzerine müteahhit firma, kongre vadisi alanına şantiyesini kurarak hafriyat çalışmalarına başladı. Çalışma kapsamında ilk aşamada, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi’nin yayaya açık olan ön giriş kısmının altında yer alan otopark yıkıldı. Kongre merkezine giriş ise yan kapıdan verildi. Hilton ile Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu arasındaki yolda da çalışma yapılacağı için her iki binaya giriş, itfaiyenin olduğu arka bölgeden sağlanacak.

Yıkılacak olan Muhsin Ertuğrul Sahnesi ise Mart ayı sonuna kadar faaliyetine devam edecek. Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu önündeki yol, yerin altına alınacağı için burada sürdürülecek çalışma nedeniyle Haziran ayına kadar açık hava tiyatrosunda faaliyet yapılamayacak. Ancak Temmuz ayından itibaren etkinlikler yeniden başlayacak. Açık hava tiyatrosunun üstü kapatılmadan mevcut kullanımı, amacına uygun olarak sürecek.

UYGULAMA PROJELERİ

Avan projesi 6 Eylül 2007 tarihinde İstanbul 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylanan ‘’Harbiye Kongre Vadisi’’nin uygulama projeleri ise bir hafta içinde kurula sunulacak.

Hazine Müsteşarlığı’nın ‘’Harbiye Kongre Vadisi’’nin 2009 yılı Ekim ayında İstanbul’da yapılacak olan IMF Guvernörler Toplantısı’na yetiştirilmesini istemesi nedeniyle çalışmalar çok hızlı bir şekilde sürdürülerek 2009 yılı Mayıs ayında tamamlanacak. Dünya Bankası, Haziran ayından itibaren yeri teslim alarak test çalışmalarına başlayacak.

Proje uyarınca Muhsin Ertuğrul Sahnesi yıkılarak yerine Lütfi Kırdar Kongre Binası ile uyumlu ve yüksekliğini aşmayacak yeni bina yapılacak.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Rumeli Salonu, Hilton Convention Center ve Gümüş Caddesi, Harbiye Orduevi ve Askeri Müze, Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu ve Taşkışla Caddesi arasında kalan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan Şişli’deki 17 bin metre karelik alanı kapsayan projede, toplam inşaat alanı 83 bin 695 metrekare olacak.

Yapılacak yeni tiyatro binası 5 katı yer üstünde, 6 katı da yer altında olmak üzere 11 kattan oluşacak. Mevcut binadaki yönetim birimleri başka bir yere taşınacak. Eski binanın oturduğu 1525 metrekarelik inşaat alanı yeni binada 3 bin 500 metrekare olacak. Mevcut binadaki 600 kişilik seyirci kapasitesi de yeni binada 696’ya çıkarılacak.

Yeni tiyatro binasında zemin dahil üst katlarında 6 sanatçı odası, 368 metrekarelik fuaye alanı, ses, ışık kontrol, sahne ve sahne arkası oyuncular için lobi, prova odası ve diğer teknik birimler yer alacak.

Tiyatro binasının altında yapılacak 6 katta da hem Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nu, hem de Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ni destekleyecek 4 tane çok amaçlı salon, 2 katta 759 araç kapasiteli kapalı otopark, kafeteryalar ve 1000 ofis bulunacak.

AÇIK HAVA TİYATROSU’NUN

ÜZERİ KAPATILMAYACAK

Projede, yapı alanının büyük bir kısmının yer altında yapılacak olması nedeniyle siluet etkisinin korunacağı belirtiliyor.

Projede, ayrıca bu meydana en büyük katkıyı yapacak olan Açık Hava Tiyatrosu’nun üzerinin hiçbir şekilde kapatılmayacağı ve mevcut kullanımının amacına uygun olarak sürdürüleceği ifade ediliyor.

Taşkışla Caddesi üzerinde yer alan Osmanlı Çeşmesi, orijinal haliyle tekrar kendi alanına kazandırılacak.

13.03.2008


 

Piyanosunu alıp da geldi

Dünyaca ünlü piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, başlattığı ‘’Zil Çaldı Tuluyhan Okulunuzda’’ projesiyle öğrencilerle bir araya geliyor.

Uğurlu, ‘’Zil Çaldı Tuluyhan Okulunuzda’’ projesi kapsamında, Bursa’daki Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve İstanbul’daki Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nin ardından Erzurum’daki Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi.

Öğrencilerle workshop çalışması yapan Uğurlu, amacının çok sesli müziği yaymak olduğunu söyledi. Uğurlu, ‘’Çok sesli müzik demokrasidir. Binlerce sesin oluşturmuş olduğu bir ahenktir. Çok sesli müziği bu çocukların ruhuna ne kadar yayabilirsek, onlarda çok sesli kültürle aydınlanır ve gelişir’’ dedi.

Müzik eğitiminin Türkiye’de yeterli olmadığını belirten Uğurlu, şöyle konuştu:

‘’Ben yılda 90-95 konser veriyorum. Konserlerimden vakit buldukça birçok okula gidip workshop yapıyorum. ‘Aranızda piyano çalan var mı?’, ‘Gitar çalan var mı?’ deyip çocukları sahneye alıyorum. Daha sonra çocuklarla tartışıyoruz. Besteciyi tartışıyoruz. Bestecinin bu eseri hangi ruh haliyle yazdığını tartışıyoruz. Büyük bir talep var. Çok sesli müziği çocuklarımıza aşılayarak, onlara başka perspektiflerden de hayatın var olduğunu anlatmak istiyorum. Bizler şanslıydık. Konservatuvar, akademi ve yurt dışında okuduk. Herkes bunlara sahip değil. Bunlara sahip olanlar çocukların ayağına gitmelidir.’’

13.03.2008


 

Hz. Muhammed (asm) müzesi kurulacak

Dubai'de Peygamber Efendimizin hayatını ve İslâmiyetin sevgi ve barış mesajını anlatan bir müze kurulacak.

Dubai Emirliği, dünyanın ilk Hz. Muhammed’in (asm) hayatını anlatan müzesini kuracak. Yerel basının haberinde, müzenin kurulması kararı, Birleşik Arap Emirliği’ni oluşturan 7 emirlikten biri olan Dubai’nin Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum tarafından alındığı belirtildi. Proje “Hazreti Peygamber’in hayatı ile mirasını ve İslâmiyetin tüm dünyaya ilettiği ebedi sevgi ve barış mesajını anlatmayı” amaçlıyor. Ziyaretçileri İslâmiyetin tarihi ve uygulamaları hakkında da bilgilendirecek müze, özellikle Hac farizası ile ilgili ayrıntılı bilgi verecek.

/ DUBAİ

13.03.2008


 

Dünyada Mevlânâ kültürü

İnegöl Mevlânâ Şems ve Mevlânâ Kültürünü Yaşatma Derneği, tasavvuf korosu ve semazen grubunu oluşturmak için kolları sıvadı.

Dernek Başkanı Fatih Doğan, Mevlânâ kültürünü tüm dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.

/ BURSA

13.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri