Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gazze’de ateşkes çağrısı

Biri Filistinli biri Yahudi iki genç arkadaş kurdukları bir siteyle İsrail ve Filistin tarafına Gazze ve Sderot’da acil bir aylık ateşkes yapma çağrısında bulundular.

Bir grup Filistinli ve İsrailli adına kurulan bir sitede verilen imzalarla savaşın taraflarına ateşkes çağrısı yapılıyor. www.one-month.org adresli siteden idarecilere seslenen savaş mağdurları bölgede yaşanan insanî felaketin artık tahammül edilemez boyutlara ulaştığını ve acilen bir aylık bir rahatlamaya ihtiyaçları olduğunu haykırıyorlar. Sitede yer alan çağrıda şu ifadeler kullanılıyor: “Biz, Gazze ve Sderot bölgesinin insanları ve dünyadaki barışseverler olarak, liderlere, karar alıcı mekanizmalara, acilen tam bir ateşkes çağrısı yapıyoruz. Her iki taraf da bir çıkmaz sokaktadır. Bir ay, herkese ve hepimize ne yaptığımızı düşünmek ve politikalarımızı yeniden gözden geçirmek ve içinde bulunduğumuz anlamsız ve umutsuz gerçeklikten kurtaracak yeni bir yol bulmak için fırsat sağlayabilir. Sizlerden istediğimiz sadece bir aylık bir zaman dilimidir.” Kendilerini “süregelen şiddetten bitap düşmüş bir grup Gazze ve Sderotlu vatandaş” olarak tanıtan grup, “Liderlerimiz bir sonuç vermeyen bir şiddet çemberine mahkûm olmuşlar. Bir aylık bir rahatlama ve ateşkesin bizi bu tuzağın içinden çıkaracağına ve yeni bir yol bulmamıza yardımcı olacağına inanıyoruz” diyorlar. İsrailli ve Filistinli sıradan vatandaşlardan oluşan bu grup internet sitelerinde, “Liderlerimize bir arada yaşayabileceğimizi ve beraber barış için çalışabileceğimizi göstermek istedik. Bu girişimimiz bunun ispatıdır” şeklinde açıklama yapıyorlar. Sözkonusu sitede “bir aylık ateşkes çağrısı” ziyaretçiler tarafından imzaya açılmış. Bu imza kampanyasına katılmak için ise “www.one-month.org” sitesine girip “Sign our petition” kısmına tıklamak ve isim ve email gibi gereken bilgileri girip “Submit” tuşuna tıklamak gerekiyor. Siteyi kuran Müslüman gencin Gazze’de Sajaia mülteci kampında yaşadığı, Yahudi arkadaşının ise Gazze’nin yanıbaşında İsrail tarafında bulunan ve direnişçilerce bir çok kez roket saldırısı yapılan Sderot kasabasında yaşadığı belirtiliyor. İsrail’in elektrik vermeyi ve insanî yardımları kestiği Gazze’deki durumu, BM Genel Sekreteri’nin insanî işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes, yaptığı bir gezi sonrası “korkunç ve sefil” olarak nitelendirmişti.

Umut Yavuz / İSTANBUL

17.03.2008


 

Hollywood ‘Obama’ diyor

ABD’de yapılacak seçimlerde Demokrat Parti’nin adaylığı konusunda Senatör Hillary Clinton ile kıyasıya rekabet yaşayan Barack Obama’ya çok sayıda Hollywood yıldızı destek veriyor.

Obama’nın destekçileri arasında George Clooney, Robert de Niro, Scarlett Johansson, Ben Affleck, Jennifer Garner, Brooke Shields gibi ünlüler yer alırken, ABD vatandaşlığına geçen Güney Afrika asıllı oyuncu Charlize Theron da ‘’ilk oyunu’’ Obama’yı desteklemek için vereceğini duyurdu.

Bunun yanında Demokrat Parti’ye eğilimleriyle tanınan Usher, Edward Norton, Ben Stiller, Oprah Winfrey, Eddie Murphy, Morgan Freeman, Jennifer Aniston ile Will Smith, Barack Obama’ya destek verirken, Hollywood’un ünlü çifti Ben Affleck ile Jennifer Garner da Obama’nın kampanyasının sunuculuğunu üstlendi.

Demokrat Parti’nin adaylık yarışında kıran kırana Obama ile mücadele eden ismi Senatör Hillary Clinton ise Hollywood’un efsane oyuncularından Jack Nicholson tarafından büyük destek görüyor.

ABD Başkanlık seçimleri 4 Kasım 2008 tarihinde yapılacak.

/ ANKARA

17.03.2008


 

Arabulucular görüşecek

İsrailli ve Filistinli arabulucular, bu hafta içinde bir araya gelerek İsrail’in Gazze operasyonunun ardından duran barış görüşmelerini yeniden başlatacaklar.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistin Başbakanı Ahmed Kurey liderliğinde heyetler arasında gerçekleşecek görüşmeler, ABD’deki Annapolis zirvesinden sonra başlamış; ancak bir ilerleme kaydedilememişti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da İsrail’in bu ay başlarındaki 120’den fazla kişinin öldüğü Gazze operasyonları sırasında görüşmeleri askıya aldıklarını açıklamıştı. İsrail ve Filistin arasındaki görüşmeler ayrıca İsrail’in Doğu Kudüs’te yeni yerleşim bölgesi inşa etme planları yüzünden de durmuştu. Yerleşim faaliyetleri, hem Filistin’in hem de İsrail’in tepkisini çekmişti.

Gazze bölgesinin kontrolünü Hamas’a kaybeden Mahmud Abbas, bir Filistin devletinin kurulmasını öngören kapsamlı bir barış anlaşması istiyor. Olmert de, Abbas’tan Yol Haritası kapsamınca militanların İsrail’e yönelik roket saldırılarını durdurmasını istiyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise her iki tarafın da barış planını ortaya çıkaracak gerekli yükümlülükleri yerine getirmediğini açıklamıştı.

/ KUDÜS

17.03.2008


 

Dalay Lama: Tibet’te ‘kültürel soykırım’ var

Tibet’in ruhanî lideri Dalay Lama, Tibet’teki protestoların bastırılmasıyla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Sürgündeki hükümetin bulunduğu Hindistan’ın kuzeyindeki Dharmsala’da basın toplantısı yapan Dalay Lama, Tibet’in “bir çeşit kültürel soykırımla” karşı karşıya olduğunu söyledi. Dalay Lama, “Tibet ulusu ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Çin kabul etsin ya da etmesin bir sorun var. Orada antik bir kültürel miras büyük tehlike altında. Kasti olsun veya olmasın bir çeşit kültürel soykırım söz konusu” dedi. Dalay Lama, “saygın bir uluslararası kuruluşun Tibet’teki durum ve sebeplerini belirlemesini” istediğini söyledi.

Tibet’te Budist rahiplerin beşşehir Lasa’da Çin yönetimini protestosu şiddete dönüşmüş, protestolar Çin yetkililerince bastırılmıştı. Bu arada sürgündeki Tibet hükümeti, Lasa’daki gösterilerin bastırılması sırasında en az 80 kişinin öldüğünü, 72 kişinin yaralandığını bildirdi. Çin’in verdiği rakam ise olaylarda 10 kişinin öldüğü yolundaydı.

/ DHARMSALA

17.03.2008


 

İran’da muhafazakâr vekiller kazandı

İran’da yapılan meclis seçimlerinde, muhafazakârlar 125, reformcularla bağımsızlar 53 milletvekilliği kazandı.

İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi, devlet televizyonunda katıldığı canlı yayında, oy sayım işleminin devam ettiğini belirtti ve şimdiye kadar sayılan oylara göre, 178 milletvekilinin kesinleştiğini bildirdi. Purmuhammedi, sayılan oyların yüzde 70’ini muhafazakârların, yüzde 30’unu ise reformcu ve bağımsızların aldığını belirtti. İçişleri Bakanı Purmuhammedi’nin verdiği bilgilere göre, muhafazakârlar 125, reformcular 49, bağımsızlar da 4 sandalye kazandı. Çeşitli bölgelerde 30 milletvekilinin seçimi ise adaylardan hiçbirinin kullanılan oyların yüzde 25’inden bir fazlasını alamaması sebebiyle Mayıs’taki ikinci tura kaldı.

/ TAHRAN

17.03.2008


 

Buzullar hızla eriyor

İklimin ısınması yüzünden buzulların erime hızının arttığı bildirildi.

BM Çevre Programı tarafından yayınlanan araştırma, yeryüzündeki buzulların ortalama erime oranının, 2004-2005 dönemiyle 2005-2006 dönemi arasında neredeyse iki kart arttığını gösterdi. Bu tespit, merkezi Zürih’te bulunan Dünya Buzullarını İzleme Bürosunca gözlem altında tutulan 9 dağ zincirindeki 30 buzul incelenerek yapıldı. Araştırmaya göre, buzullar 1980’den bu yana ortalama 11.5 metre inceldi.

/ ZÜRİH

17.03.2008


 

Arnavutlukta cephanelik patladı

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Gerdeci bölgesindeki cephanelikte meydana gelen patlamada ölenlerin sayısını 7 olarak açıkladı ve 10 işçinin de kayıp olduğunu bildirdi.

Başbakan Berişa, düzenlenen basın toplantısında, patlamanın meydana geldiği askeri cephanelikte son olarak 2 cesedin bulunmasıyla ölü sayısının 7’ye yükseldiğini söyledi. Cephanelikte çalışan 10 işçinin hala bulunamadığını belirten Berişa, ülkede 40-50 yıldır çeşitli depolarda 100 bin ton cephane malzemesinin bulunduğunu açıkladı. Resmî rakamlara göre, başkent Tiran’a 20 kilometre uzaklıktaki Gerdeci’de meydana gelen patlamada 7 kişi öldü, 244 kişi yaralandı.

/ TİRAN

17.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri