Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

TÜSİAD: İstikrar korunmalı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, “Ekonomik ve siyasi istikrarımızı koruyarak büyüme sürecimize kesintisiz olarak devam etmemiz, enflasyon ve işsizlik oranlarını azaltacak etkili politikaları devreye sokmamız, gelir artışı ve dağılımındaki iyileşmeyi hızlandırarak ülkemizin refah seviyesini arttıracak” dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, “Düşük gelir gruplarında, özellikle son yıllarda, negatif tasarruf eğiliminin olması ve yüksek gelir gruplarında tasarruf eğiliminin düşmekte olması, Türkiye’nin cari işlemler açığının büyümesi anlamına gelmektedir” dedi.

Kibar, Merkez Bankası ve TÜSİAD’ın ortaklaşa düzenlediği “İşgücü, Gelir, Harcama ve Yoksulluk Açısından Türkiye’de Hanehalkı Semineri”nin açılışında yaptığı konuşmada, 2001 krizinin ardından ekonomide yaşanan gelişmelere işaret etti. Hanehalkının gelir düzeyi arttıkça, başta gıda olmak üzere, giyim, konut gibi zorunlu harcamaların payının düzenli bir şekilde azaldığını ifade eden Kibar, 2002-2006 döneminde hanehalkının mal ağırlıklı tüketimleri azalırken, hizmet ağırlıklı harcamalarının arttığını söyledi. Düşük gelir gruplarındaki hanelerin tüketim harcamalarını giderek daha fazla borçlanma yoluyla finanse ettiklerini kaydeden Kibar, “Hanehalkının tüketim kalıplarındaki değişim dikkate alınmadan Türkiye’nin cari işlemler açığını kalıcı olarak kapatması zor olacaktır. Düşük gelir gruplarında, özellikle son yıllarda, negatif tasarruf eğiliminin olması ve yüksek gelir gruplarında tasarruf eğiliminin düşmekte olması, Türkiye’nin cari işlemler açığının büyümesi anlamına gelmektedir” dedi.

/ ANKARA

22.03.2008


 

Reformlar hayata geçerse büyürüz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Araştırma ve Para Politikası Birimi Başkanı Cahit Özcet, uygulamaya konulan yapısal reformların kararlılıkla sürdürülmesi ve hayata geçirilmesinin makro ekonomik politikaların başarılı olmasında büyük pay sahibi olacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Araştırma ve Para Politikası Birimi Başkanı Cahit Özcet de, burada yaptığı konuşmada fiyat istikrarının Türkiye’nin yüksek oranlı bir sürdürülebilir büyüme performansı yakalaması için gerekli, ancak yeterli bir şart olmadığını ifade etti. Özcet, açıklamasında şunları kaydetti: ‘’Dolayısıyla ülkemizde rekabet ortamının iyileştirilmesi, istihdamın, verimliliğin ve teknolojik gelişimin artırılması gibi diğer önemli hususlarda da ilerleme kaydedilmesi gerekmektir. Bu alanlarda gösterilecek başarılar ülkemizin nitelikli büyüme yapısına geçmesine büyük katkı sağlayacaktır, bu çerçevede uygulamaya konulan yapısal reformların kararlılıkla sürdürülmesi ve hayata geçirilmesi makro ekonomik politikaların başarılı olmasında büyük pay sahibi olacaktır.’’

/ ANKARA

22.03.2008


 

Şimşek: Ekonomide belirsizlikler var

Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, AKP’ye açılan kapatma davasına ilişkin olarak “Bir belirsizlik kaynağı olmayacağını söylersem bu saflık olur” dedi ve etkisinin sınırlı olacağını söyledi.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile Washington’da bir araya gelen Şimşek, ardından Georgetown Üniversitesinde, Türk ekonomisinin durumuna ilişkin bir konuşma yaptı. Şimşek, geçen cuma günü dış piyasalarda yaşanan çalkantı ve ardından AKP’nin kapatılması yönünde açılan davaya işaret etti ve “Bu iç ve dış şoklara rağmen Pazartesi günü döviz sadece yüzde 0,4 oynadı. Faiz oranları 50 baz puan değişti. Maliye Bakanının açıklaması var, ‘bu durum 7-10 yıl önce olsaydı faiz oranları yüzde 7 bin artardı’ yönünde. 1994 yılında bu oldu. 2001’de cari açık düşüktü, yine oldu. Bu durum, bizim ne kadar ilerlediğimizi gösterir” dedi.

Şimşek, “Kısa dönemde, parti kapatma davasının bir belirsizlik kaynağı olmayacağını söylersem bu saflık olur” diye konuştu. Şimşek, “Uzun dönem ekonomik görünüm çok kuvvetli, orta dönemde de olumlu; kısa dönemde ise belirsizlik düzeyi, küresel zorluklarla birlikte biraz artıyor” ifadelerini kullandı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile de görüşen Şimşek, Türkiye’nin mevcut stand-by düzenlemesinin 10 Mayıs’tan önce başarıyla sonuçlanması için, görüşmelerin sürdürülmesine karar verdiğini belirtti.

/ WASHINGTON/İSTANBUL

22.03.2008


 

Esnaf aidatları yeniden düzenlendi

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) Esnaf ve Sanatkarların Ödeyecekleri Kayıt Ücreti ve Yıllık Aidat Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Değişikliğe göre, yeniden düzenlenen ‘üçüncü grup’ odaların tanımı ile odalardaki kayıt ücreti ve yıllık aidat tarifesi yeniden düzenlendi. Buna göre kalkınmada öncelikli illerde bulunan odalar, “üçüncü grup odalar” olarak tanımlandı.

Bu odalara dönük kayıt ücreti, bu gruptaki büyükşehir statüsünde bulunan illerin merkez ilçeleri ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçelerinde ‘asgari ücretin yüzde 15’i, bu illerin diğer ilçelerinde ‘asgari ücretin yüzde 10’u” olarak belirlendi. Kayıt ücreti, üçüncü grup odaların bulunduğu diğer illerin merkez ve ilçelerinde ise “asgari ücretin yüzde 10’u” olarak uygulanacak.

Kayıt ücretleri birinci grup odaların bulunduğu illerin merkez ve büyükşehire dahil ilçelerinde ‘asgari ücretin yüzde 20’si, diğer ilçelerinde ‘asgari ücretin yüzde 10’u, ikinci grup odaların bulunduğu illerin merkez ilçeleri ile büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçelerinde ‘asgari ücretin yüzde 15’i, diğer ilçelerinde ‘asgari ücretin yüzde 10’u olarak belirlendi. Yönetmelik, 14 Şubat 2008 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.

22.03.2008


 

5 milyon genç âtıl

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) ‘’Türkiye’de Gençlik’’ konulu İnsani Gelişme Raporu, Türkiye’deki gençlerin yaklaşık yüzde 40’ının atıl durumda bulunduğunu, işsizliğin gençler için bir numaralı sorun haline geldiğini ve eğitimle ilgili problemlerin de acil çözüm beklediğini ortaya koydu.

UNDP’nin Gençlik Raporu, ulusal ve uluslararası İnsani Gelişme Raporları çerçevesinde, Aygen Ataç yönetiminde çeşitli üniversite görevlilerinin katılımıyla hazırlandı. Rapor için, İstanbul, Adana, Malatya, Ankara, İzmir, Bursa, Tekirdağ, Diyarbakır, Samsun, Trabzon, Kayseri ve Erzurum’da 15-24 yaş grubundaki 3 binden fazla genç arasında kapsamlı bir ‘’Gençliğin Durumu Araştırması’’ da gerçekleştirildi.

12 MİLYON GENÇ VAR

Rapora göre, Türkiye’de 15-24 yaşları arasındaki yaklaşık 12 milyon genç, iş bulmak, bir okuldan mezun olmak veya eğitimi terk etmek, bir kimlik oluşturmak, ana-baba evinden ayrılmak veya kendi ailesini kurmak gibi yetişkinliğe geçiş sürecinin güçlüklerinden en az biriyle baş etmek zorunda kalıyor. Bu gençlerin yüzde 30’u okula gidiyor. Yaklaşık 3 milyon 600 bin genç çalışıyor. Gençlerin yüzde 40’lık bölümünü oluşturan, ‘’ne çalışan, ne de okuyan 5 milyon genç ise atıl durumda’’ bulunuyor. Rapor, bunların 3 milyonunu da ‘’görünmez gençlik’’ olarak niteliyor. Atıl gençliğin, 2.2 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Raporda, ‘’En önemlisi ne okula giden, ne iş arayan, evde kalıp çocuklarına bakan veya kısmet bekleyen yaklaşık 2 milyon 200 bin genç kadın, yaşamlarını kendi seçimleriyle kurabilecek mi’’ diye soruluyor. Raporda, fiziksel engellilerin sayısı 650 bin, tüm ümitlerini kaybetmiş ve iş aramaktan vazgeçmiş gençlerin 300 bin, sokak çocukları, sokakta yaşayan gençler ve yerinden olmuşların sayısı da 22 bin olarak ifade ediliyor. Gençlerin ‘’değişimin taşıyıcı gücü’’ olarak tanımlandığı raporda, bu gerçeğin Türkiye’de kısmen kabul edildiği, gençler arasında yüzde 19’a çıkan işsizlik oranının gençler için fırsatların ne kadar az olduğunu yansıttığı ileri sürülüyor.

GENÇLERİN BİRİNCİ İSTEĞİ İŞ

Raporda gençliğin eğitim fırsatları da büyüteç altına alınıyor ve birkaç yıl içinde 12 milyon kişinin çalışma yaşına erişeceği Türkiye’de eğitimde hem nicelik, hem de nitelik yönünden büyük sorunlar yaşandığı vurgulanıyor.

Raporda, gençlik ve işsizlik konusunda da şu tesbitler yapılıyor: ‘’Son yıllardaki güçlü ekonomik büyüme, buna paralel bir istihdam artışına dönüştürülemedi. Son zamanlarda yapılan kamuoyu araştırmaları, en önemli ekonomik sorun olarak, yüksek enflasyon kaygısının yerini, işsizlik endişesinin aldığını gösteriyor. Türkiye’de gençlerin en çok istediği şey, doğru düzgün bir iş bulmak. Gençliğin Durumu Araştırmasında gençlerin yüzde 49,1’i en çok istedikleri şeyin iyi bir iş olduğunu söyledi. Yüzde 18,1 ile saygınlık ve yüzde 16,9 ile sevgi daha arkadan geldi.’’

Gençler, politikanın ‘’dürüst ve adil olmadığına’’ ve ‘’hak edenin hak ettiği yerde olmadığına’’ inanıyor. Aynı güvensizlik politikacılara karşı da görülüyor. Gençler, politikacılar için (Yalnızca kendilerini ve yakınlarını kolluyorlar), (Milletin yararına bir şey yapmıyorlar) ve (doğruyu söylemiyorlar) şeklinde görüş ifade ediyor.

/ ANKARA

22.03.2008


 

Mükelleflerin banka hesaplarına inceleme

Antalya Gelir İdaresi Başkanlığı, beyan ettikleri vergi miktarları ile banka hesaplarındaki bilgiler arasında derin farklılıkların bulunması üzerine 686 vergi mükellefini uyardı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Antalya’da, bankalarda 2006 yılında 100 bin YTL ve üzeri hesapları olanlar ile geçen yıl 100, 250, 500 bin ve 1 milyon YTL hesabı olan serbest meslek sahibi vergi mükelleflerinin banka hesapları, harcamaları ve kazançları incelendi. İnceleme sonucunda 686 vergi mükellefinin banka hesapları ve harcamaları ile kazançları arasında toplam 343 bin 900 YTL matrah farkı bulundu. Bunun üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı, Antalya ve ilçelerinde 2006 ve 2007 yılı dönemleri için verdikleri vergi beyanları arasında derin uçurum farklı bulunan 686 vergi mükellefine uyarı mektubu gönderdi.

EV SAHİPLERİNE DE SIKI TAKİP

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’nca merkez Nilüfer ilçesinde başlatılan ve kısa sürede diğer ilçelere de yayılacak uygulamayla, semt semt dolaşan vergi denetmenlerince kirada olduğu tesbit edilen konutlarda oturan kişilere kiracı olduğuna ilişkin “ifade tutanağı” doldurtuluyor. Vergi Denetmenleri ekipleri, ilçede öncelikle tek tek ziyaret ettikleri site yöneticileri, muhtarlar ya da çevre sakinleri aracılığıyla kiradaki konutları öğreniyor. Denetmenler, daha sonra kirada olduğu belirlenen konutlarda oturanlara, “ifade tutanağı” doldurtup, kiralık konutla ilgili bilgilere ulaşıyor.

Yetkililer, uygulamanın sadece konutlarla sınırlı olmadığını, kayıt altına girmeyen bütün gayrimenkul sahiplerine yönelik bir çalışma olduğunu bildirdiler. Bu tutanakları doldurup kuruma iletmeyen kişilerden bilgilerin bu kez resmî yazıyla talep edileceğine işaret eden yetkililer, uyarıları dikkate almayarak beyanda bulunmayan kişilerin para cezasına çarptırılacaklarını söylediler.

/ ANTALYA/BURSA

22.03.2008


 

Sabiha Gökçen’in devir sözleşmesi imzalandı

Sabiha Gökçen Havalimanı için devir sözleşmesi imzalandı. Limak Holding’in Malezyalı ve Hintli ortaklarıyla kurduğu şirket, 30 aylık yatırım sürecine girecek.

Temmuz ayında gerçekleştirilen ihaleyi KDV hariç 1 milyar 932 milyon euro’luk teklifi ile kazanan ortaklık, Yüksek Planlama Kurulu’nun onayını bekliyordu. Onay geldi, imzalar atıldı. Havalimanının işletmesini, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme AŞ. adıyla kurulan yeni şirket yapacak. Havalimanın devir işlemleri iki ay içinde tamamlanacak. İşletmeci şirket 30 aylık yatırım sürecine girecek. Sabiha Gökçen’e 250 milyon tutarında yeni bir dış hatlar terminali, otopark ve otel inşa edilecek. Karşılığında ise 20 yıl süreyle havalimanını işletecek.

/ İSTANBUL

22.03.2008


 

Tüketicilerin borcu 97.6 milyar YTL çıktı

Tüketicilerin tüketici kredisi kullanımı ve kredi kartları dolayısıyla bankalara olan toplam borcu 7-14 Mart haftasında 933 milyon YTL artarak 97 milyar 642 milyon YTL’ye ulaştı.

Merkez Bankası’nın verilerin göre, konut kredisi alacakları söz konusu haftada 334 milyon YTL’lik artışla 33 milyar 253.3 milyon YTL oldu. Taşıt kredilerinin 15.8 milyon YTL’lik artışla 5 milyar 785.2 milyon YTL’ye çıktığı söz konusu bir haftalık dönemde, diğer tüketici kredileri ise 400 milyon YTL artarak 31 milyar 322 milyon YTL’ye yükseldi.

Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçları ise geçen hafta 183 milyon YTL’lik artışla 27 milyar 281.4 milyon YTL’ye çıktı. Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçlarının 27 milyar 243.4 milyon YTL’sinin YTL cinsinden olduğu belirlendi. Tüketicilerin bankalara olan yabancı para cinsinden kredi kartı borçları ise 67 milyon YTL artarak 37.9 milyon YTL oldu.

/ ANKARA

22.03.2008


 

IMF: ABD durgunluğa yakın

IMF, ABD ekonomisinin durgunluğa yakın olduğuna inanıyor. Fon, son düşüşe ragmen doları güçlü gördüğünü belirtti.

İtalyan ANSA haber ajansının Nisan’da açıklanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun taslak metninden elde ettiği bilgilere göre, ABD çok düşük bir hızla büyümeye devam ediyor. Ancak kuruluşun, durgunluğa yakın büyümeden bahsetmesine rağmen, ABD için yüzde 1.5 olan 2008 büyüme beklentisini değiştirmemesi dikkat çekti. Küresel ekonomik büyüme beklentisi yüzde 4.1’den yüzde 4.2’e yükseltildi. Doların durumunu değerlendiren IMF, son dönemde yaşanan düşüşe rağmen, doları oldukça güçlü gördüğünü belirtti. Petrol piyasasına da değinen IMF, ham petrol fiyatlarının 2008 ve 2009’da 95 dolar civarında seyredeceğini öngördü.

/ ROMA

22.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri