Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Said Nursî toplumun hafızasını tazeledi

BEDİÜZZAMAN Said Nursî’yi vefatının 48. yıldönümü anma faaliyetleri çerçevesinde Yeni Asya Gazetesi Bursa Temsilciliği tarafından düzenlenen “Meşrutiyet’ten Cumhuriyete Demokrasi ” konulu panel Bursa Tayyare Kültür Merkezinde yapıldı. Paneli Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit yönetti. “Meşrutiyetten Cumhuriyete Demokrasi” konulu panele, Prof Dr. Doğu Ergil, Prof. Dr. Ahmet Battal ve Araştırmacı Yazar Nihat Derindere konuşmacı olarak katıldı.

Yoğun bir dinleyici katılımıyla gerçekleştirilen panelde demokrasi ve cumhuriyet kavramları ele alındı. Sunuculuğunu Metin Yalçın‘ın üstlendiği panel, Muzaffer Çakır’ın Kur’ân tilâveti ile başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan Yeni Asya Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, “Bu panelin amacı 1923’den beri cumhuriyet ile idare edilen bir ülkede cumhuriyetin neresinde olduğumuzu tesbit etmek, hayatı boyunca hürriyet ve meşrutiyet mücadelesi veren ve müsbet hareketten ayrılmayan Said Nursî ve talebelerinin hürriyete katkılarını dikkatlere sunmaktır” dedi.

Panele konuşmacı olarak katılan, Prof. Dr. Doğu Ergil, “Sivil toplum nedir? Sivil toplum resmî örgütlerin dışında örgütlenen, kendini devlet dışında tanımlayan, dayatmaya değil meşverete dayalı, gönüllülük niteliği taşıyan, resmî makamlardan emir ve para almayan bir örgütlenmedir” diyerek Risâle-i Nur hareketinin sivil yönüne vurgu yaptı.

CUMHURİYET DİNDARLARI DIŞLADI

Prof. Dr. Ergil, şöyle devam etti: “Ülkemizin ne kadar sivil veya resmî olduğu tartışmalıdır. Resmî örgütlenmeye, dayatmaya dayalı bir vesayet rejiminin egemen olması ‘Biz devletin milleti miyiz, devlet, milletin devleti midir?’ sorusunu doğurmuştur. Bu sorunun ülkemizde cevabı ne yazık ki ‘millet devletindir’ şeklinde uygulanmıştır. Yeni tarih oluşturulurken bu toplumda bir hafıza silinmesi yaşanmıştır. Ülkemizde demokrasinin yerleşmesinde önemli fay hatları bulunmaktadır. Birincisi ‘bu ülkede sadece Türkler vardır’ görüşüdür. Siyasal sistem yurttaşlık esası yerine soy esasını öne çıkarmıştır. Diğer fay hattı ise, kurucu ideoloji sorunudur. Kapsayıcı değil dışlayıcı olmuştur. Farklı ırkları ve dindarları dışlayıcı bir siyaset takip edilmiştir. Diğer bir fay hattı ise, kurucu ve elit bürokrasinin devlet aygıtlarını elinde tutarak, her şeyi diğerlerine dayatmaları, kendilerine göre şekillendirmek istemeleridir.”

TÜRKİYE’DE SALTANAT İSTEYEN YOK

“Cumhuriyet, imtiyazlı sınıfın olmadığı bir sistemdir. Ne yazık ki ülkemizde böyle uygulanmamaktadır” diyen Prof. Dr. Ahmet Battal ise şöyle devam etti: “Türkiye’de saltanat isteyen yoktur. Kaldırılan Hilafetin vazifesi Meclise kanunla devredilmiştir. İdeal olan katılımcı bir demokrasi ülkemizde sağlanamamıştır. Milliyetçi akım, İslâmcı akım ve İttihat Terakki akımları toplumu çok kültürlü kabul edemediğinden ve tek bir kalıba sokmak istemesi en büyük yanlışlardır. Mevcut cumhuriyet ve demokrasi etkileyici değil, tepkileyici olmuştur. Kendinden olmayanı dışlamıştır. Türkiye’de demokrasi yanlı uygulanmaktadır. Laik anti laik çatışması çıkarılmaktadır.”

KUVVA-İ MİLLİYEYE TARAF OLDU

Araştırmacı-yazar Nihat Derindere ise; “Cumhuriyetin kurulması ile silinmek istenen toplumun hafızasını Bediüzzaman tazelemiştir. Cumhuriyetten önce vermiştir. Buna karşılık Ankara’ya geldiğinde teklif edilen milletvekilliğini reddetmiştir. Bunun sonucu olarak mevcut idare tarafından büyük zulümlere uğramıştır. Çok partili dönemde ise iktidarın dönüşmesi için gayret etmiştir. Ülkemiz demokrasisinin en büyük problemi ise kurucu elit veya bürokratik elit tabakanın iktidarın dönüşümüne engel olma çabalarıdır. Ülkedeki gerginliğin ana sebebi de budur. Bu bürokratik elit tabaka toplumun bir kesimini kayırırken diğerini ise sindirmek istemektedir” dedi.

HÜSEYİN HİÇDURMAZ / BURSA

25.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cheney niye geldi

  Yargı devletten bağımsız olmalı

  Toptan’dan sağduyu çağrısı

  Perinçek cezaevine konuldu

  Alemdaroğlu'na adlî kontrol

  Nevruz olayları esnafı vurdu

  CHP, Vakıflar Kanununu da mahkemeye taşıdı

  Kuraklık Meclis gündeminde

  Akgündüz: Bediüzzaman laikliğin tanımını yaptı

  Said Nursî toplumun hafızasını tazeledi

  Konya ve İstanbul'da 21 kişi ‘kapan’a kısıldı

  Profesör evinde öldürüldü

  Çanakkale'ye ziyaretçi akını

  Berdimuhamedov’a Pembe Köşk’te karşılama

  Darülaceze'ye baklavalı ziyaret

  MEB, OKS'yi kaldırdı, yerine SBS’yi getirdi

  Kullanmadıkları eşyalarını paylaştılar

  Turistlere namaz dersi

  Kanserin kaynağını belirleyecek test bulundu


 Son Dakika Haberleri