Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’ta Basra operasyonu

Basra'da silahlı gruplarayönelik büyük çapta bir temizleme operasyonu başlatıldı. Başbakan Nuri el Maliki’nin denetiminde gerçekleştirilen operasyon sırasında yaralanan çok sayıda kişinin hastanelere kaldırıldığı ifade ediliyor. Okulların tatil edildiği kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Başbakan Maliki, ülkenin ikinci büyük şehri Basra’ya gelmiş ve hükümetin petrol bakımından zengin şehrinin yeniden kontrol altına alınacağını söylemişti. Irak’ın Körfez’e açılan kapısı Basra’da Şii lider Mukteda Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu’nun etkin olması hükümeti rahatsız ediyordu. Öte yandan Bölgedeki Reuters ajansı muhabiri, şehirden yoğun siyah dumanların yükseldiğini haber verdi. Bir Iraklı askeri yetkili, Irak güçlerinin Basra’yı silâhlı gruplardan ‘’temizleme’’ operasyonu başlattığını söyledi. Basra’daki İngiliz güçlerinin sözcülerinden Binbaşı Tom Holloway da, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin de operasyonu denetlemek üzere şehirde bulunduğunu açıkladı. Holloway, Basra’ya operasyon için takviye birlikler geldiğini söyledi. İngiliz ordusu, operasyona İngiliz kara gücünün katılmadığını, ancak ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin havadan izleme desteği sağladığını bildirdi. Operasyona katılan kara birliklerinin komutanı Iraklı Tümgeneral Ali Zidan, harekâtı şafakta başlattıklarını ve “hedeflerine ulaşıncaya” kadar süreceğini belirtti. “Hedeflerinin bütün yasa dışı unsurları temizlemek” olduğunu söyleyen Zidan, şehirde çatışmalar olduğunu ve çok sayıda yasa dışı unsurun öldürüldüğünü kaydetti. Bazı kaynaklara göre Basra’da güvenlik güçleriyle Şii milisler arasındaki silâhlı çatışmalarda en az 22 sivil öldü, 58 kişi yaralandı. Basra, İngiliz kuvvetlerinin Aralık ortasında çekilmesinden bu yana Şii grupları arasında hakimiyet mücadelesine sahne oluyor.

/ BASRA

26.03.2008


 

ABD, İran’a bahane arıyor

Irak'taki Amerikan birliklerinin komutanı General David Petraeus, Irak’ın başşehri Bağdat’ta, parlamento, hükümet binaları ve Amerikan Büyükelçiliğinin bulunduğu Yeşil Bölge’ye düzenlenen havan topu saldırılarının sorumlusunun İran olduğunu söyledi.

Petraeus, BBC’ye verdiği demeçte, “Yeşil Bölge’ye pazar günü atılan havan topu mermilerinin İran yapımı olduğunu ve saldırıyı düzenleyenlere İran tarafından sağlandığını” ifade etti. Bağdat’taki Yeşil Bölgeye 2 gün önce 4 kez havan topu saldırısı düzenlenmiş, 4 kişi yaralanmıştı.

/ BAĞDAT

26.03.2008


 

Nasrallah: İsrail artık kolay kolay savaş açamaz

Hİzbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, Lübnan veya Suriye’ye karşı yeni bir İsrail saldırısını muhtemel görmediğini söyledi. Nasrallah, geçen ay Şam’da öldürülen Hizbullah komutanı İmad Mugdiye’nin ölümünün 40. gününün dolması sebebiyle Beyrut’un güneyinde düzenlenen gösteride konuştu.

Konuşmasında “Amerika’nın İran’a, İsrail’in de Suriye’ye veya Lübnan’a savaş açması o kadar kolay değil” diyen Nasrallah, İsrail’in 2000’de Lübnan’dan çekilmesi ve 2006’daki savaşta Hizbullah’ın bu ülkeye karşı zaferinin, yeni bir savaşın “artık kolay olmadığını” gösterdiğini söyledi.

/ BEYRUT

26.03.2008


 

Pakistan’da hakimler serbest bırakıldı

Pakistan resmi haber ajansı, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in talimatıyla gözaltına alınan yargıçların hepsinin serbest bırakıldığını duyurdu. Ajansın, İslamabad’daki belediye yetkililerine dayanarak verdiği haberde, “Başbakanın talimatının yerine getirildiği ve azledilen tüm hakimlerin serbest olduğu” belirtildi.

Öte yandan Başbakanlığa atanan Yusuf Rıza Gilani, dün meclisteki konuşmasında hakimlerin hemen serbest bırakılmasını istemişti. Müşerref, tartışmalı başkanlığını güvence altına almak için Kasım ayında 60 hakimi görevden azletmişti.

/ İSLAMABAD

26.03.2008


 

Medvedev: NATO bu şekilde genişlememeli

Rusya başbakanı Dimitri Medvedev, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya üye olmasına karşı olduklarını açıkladı.

Financial Times’a özel açıklamalarda bulunan Medvedev, Ukrayna ve Gürcistan’ın üyelikleri ile NATO’nun genişlemesinden memnun olmalarının mümkün olmadığını kaydederek, “Bu durumdan memnun değiliz. Bu Avrupa’nın güvenliği açısından büyük sorun oluşturacak. Hiç kimse herhangi bir askeri bloğun hemen sınırlarının yanı başında bulunmasından memnun olmaz.” dedi. Medvedev’in 2-4 Nisan’da gerçekleşecek NATO zirvesi öncesi böyle bir uyarıda bulunması anlamlı bulundu.

/ MOSKOVA

26.03.2008


 

Irak, Afganistan’dan daha istikrarlı

İngiliz ‘’Jane’s Information Group’’ firması tarafından yayınlanan raporda, Irak’ın Afganistan’dan daha istikrarlı göründüğü bildirildi. Raporda Afganistan, Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Somali’den sonra dünyanın en istikrarsız üçüncü ülkesi olarak listede yer aldı.

Buna karşılık Nijer, Nijerya, Burundi ve Ekvator Gine gibi Afrika ülkeleri arasında Irak 22. sıraya yerleşti. Ancak Dış Politika dergisinin 2007 Haziran ayında yayınlanan listesinde Irak, Afganistan ile birlikte dünyanın ikinci en istikrarsız ülkesi olarak 8. sırada yer almıştı.

/ LONDRA

26.03.2008


 

ABD savaş gemisi Mısır gemisine ateş açtı

ABD'ye ait bir savaş gemisinin, Süveyş Kanalı’nda seyreden Mısır bandıralı bir motorlu tekneye ateş açması sonucu 1 kişinin öldüğü bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, ABD’ye ait Global Patriot adlı savaş gemisi, Süveyş Kanalı’nda seyreden gemilere mal sattığı belirlenen Mısır bandıralı teknenin, savaş gemisinden uzaklaşması yönünde gönderdiği sinyallere kayıtsız kalması üzerine ateş açtı.

/ İSMAİLİYE

26.03.2008


 

Lübnan’da seçim komedisi

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi bir kez daha ertelendi. 25 Mart’ta yapılacağı açıklanan seçimin 22 Nisan’a ertelendiği bildirildi.

Böylece seçim 17. kez ertelenmiş oldu. Konuyla ilgili açıklama, Meclis Başkanı Nebih Berri tarafından yapıldı. Emil Lahud’un görev süresinin dolduğu 23 Kasım’dan beri cumhurbaşkanlığı makamı boş bulunuyor.

/ BEYRUT

26.03.2008


 

Rice tekrar Orta Doğu’ya gidiyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, hafta sonunda Ortadoğu’yu tekrar ziyaret edecek. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Rice’ın “barış sürecini çıkmazdan kurtarmak amacıyla” bölgeye gideceğini bildirdi.

Sözcüye göre, Rice cumartesi ve pazar günü Filistinli lider Mahmut Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le bir araya gelecek. Son üç hafta içinde ikinci kez bölgeyi ziyaret edecek olan Rice, temaslarını tamamladıktan sonra Kiev’e geçecek.

/ WASHİNGTON

26.03.2008


 

KKTC Isesco’ya gözlemci oldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), merkezi Rabat’ta bulunan ve İslâm Konferansı Teşkilatı’na (İKT) bağlı en önemli kuruluşlardan biri olan İslâm Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’na (ISESCO) gözlemci üye olarak kabul edildi.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “resmen yapılan müracaatla ilgili olarak gerçekleştirilen değerlendirmeler sonucunda KKTC’nin 19 Mart 2008 tarihi itibariyle ISESCO’ya gözlemci üye olarak kabul edildiğini” bildirdi.

/ LEFKOŞA

26.03.2008


 

Teknoloji ajanına 24.5 yıl ceza

AMERİKA Birleşik Devletleri savunma teknolojisini Çin’e aktarmakla suçlanan Çin asıllı Amerikan vatandaşı mühendis, 24.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ABD’de denizaltı teçhizatı üreten “Power Paragon of Anaheim” firmasında çalışan Chi Mak, gizli bilgileri Çin’e aktarmaktan suçlu bulunmuştu. Federal Soruşturma Bürosu FBI, 2005 sonlarında hava limanında yakaladığı Chi’nin, gizli bilgileri disklerle Çin hükümetine aktardığını belirlemişti.

/ WASHİNGTON

26.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri