Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Demokrasilerde halkın desteğini almayan yönetim meşrû değildir

BEDİÜZZAMAN Haftası münasebetiyle Yeni Asya Konya Bölge Temsilciliği tarafından düzenlenen “Meşrutiyetimizin 100. Yılında Türkiye’nin Demokrasi Serüveni” konulu konferansa Dış Haberler Müdürümüz Mustafa Özcan ve Araştırmacı-Yazar Halil Uslu konuşmacı olarak katıldı.

Alaaddin Keykubat Salonu’nda düzenlenen konferansa oldukça yoğun ilgi vardı. Mehmet Güzel’in Kur’ân tilâveti ile açılan program Yeni Asya Gazetesi Konya Bölge Temsilcisi Said Çamkerten’in açış konuşmasıyla başladı. Çamkerten, Bediüzzaman’ın “Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam," "Ben meşrutiyeti şeriat adına alkışladım” sözlerini hatırlatarak, “Çünkü o meşrutiyetin Türkiye’ye yüzünü ilk kez gösterdiği 1908 yılında meşrutiyeti hak ve hakikat kahramanı olarak alkışlamıştır. Doğuda şark aşiretleri meşrutiyet ve demokrasi hakkında çok sert fikirlere sahipken Bediüzzaman onları ikna etmiş ve meşrutiyetin İslâm’ın gereği olduğunu savunmuştur. Çünkü dört halife döneminde bu fikirler esaslı bir şekilde tezahür etmiş ve halk egemenliğinin yaşandığı bir toplumsal yapı oluşturulmuştur” diye konuştu.

Daha sonra konuşmak için kürsüye gelen Mustafa Özcan, İslâm inancına göre ve demokrasilerde de halkın desteğini almayan yönetimlerin meşrû olamayacağını hatırlatarak, Bediüzzaman’ın da bundan hareketle “İslâmî idare meşrutî idaredir. Meşrutiyette keyfî yönetim olmaz” dediğini ifade etti. Keyfî idarelerin önüne geçmek için yönetimlerde halkın desteğinin arandığını ifade eden Özcan, ülkelerin ancak bunun sağlanması ile kalkınabileceğini söyledi. Özcan’ın konuşmasını tamamlamasının ardından Risâle-i Nur Enstitüsü tarafından hazırlanan “Meşrutiyetten Demokrasiye Bediüzzaman” isimli sinevizyon gösterildi. Daha sonra kürsüye gelen Araştırmacı-Yazar Halil Uslu Bediüzzaman’ın Münâzarât adlı eserinde şu ifadeleri kullandığını belirtti: “Size kısa bir söz söyleyeceğim; ezber edebilirsiniz. İşte, eski hâl muhâl; ya yeni hâl veya izmihlâl…”

Konuşmasının devamında Bediüzzaman’ın konuyla ilgili çeşitli sözlerinden alıntılar yapan Uslu konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Bediüzzaman diyor ki: ‘Acele ettim kışta geldim, sizler cennetâsâ bir baharda geleceksiniz.’ İşte o çicekler sizlersiniz, Türkiye’dir, Pakistan’dır, Azerbaycan’dır, Malezya’dır.”

Konferans, konuşmacılara plaket verilmesiyle son buldu.

Sadi GENÇ / KONYA

28.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ergenekon Şemdinli’ye benzemesin

  DAHA FAZLA HUKUK DEVLETİ NORMLARI

  Muhalefet Köşk’e çıktı

  İlk geri adım Abdullah Gül’den

  Toptan: Orta yol bulunacak

  Hepimiz sorumluyuz

  Soylu: Gerginlikten beslenenler var

  Kara bulutlar sivil anayasa ile dağılır

  "Enerjimizi tüketiyoruz, AB yolunu kapatıyoruz"

  Sosyal Güvenlik Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda

  KKTC Cumhurbaşkanı Talat: Çözüm izlenimi gördüm

  BM: Gençlerin devlete olan güveni azalıyor

  Tasarruf sürerse İstanbul susuz kalmayacak

  İstanbul’da mesai saatleri değişiyor

  Bolu Dağı’nda 5 ayda 415 kaza meydana geldi

  Fahrî trafik müfettişleri yeniden yapılandırılacak

  Demokrasilerde halkın desteğini almayan yönetim meşrû değildir

  Pamuk çocuklar eğitime kazandırılıyor

  'Şehide Mektup' yazanlara ödül


 Son Dakika Haberleri