Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

DAHA FAZLA HUKUK DEVLETİ NORMLARI

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, “Sağduyunun, uzlaşmanın temeli, ortak paydaları daha fazla özgürlükçü demokrasi, daha fazla hukuk devleti normları, halkın iradesinin üstün tutulması, böylesine antidemokratik bir iddianamenin derhal reddedilmesi, ekonomideki reformlara odaklanılması, AB üyelik reform sürecine odaklanılması, bunlardan geçmektedir. Bunların üzerinde ortak paydada buluşalım’’ diye konuştu. Sağduyu çağrılarının lafta kalmamasını da isteyen Bolat, içi boş çağrıların ülke istikrarının bozulmasına hizmet edeceğini söyledi.

Bolat, AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin olarak, ‘’Ekonomideki belirsizlik sürecinin ve dış dünyada aldığımız yaranın ortadan kaldırılması için yapılması gereken, bu iddianamenin geri çekilmesidir’’ dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Bolat, geçtiğimiz yıl Nisan ayının başında Cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle başlayan bir ‘’istikrarsızlaştırma çabaları’’nın söz konusu olduğunu, çeşitli tartışmalar sebebiyle gündemin bir türlü ekonomiye gelemediğini anlattı.

Bolat, ‘’Burada özellikle Malezya modeli, mahalle baskısı gibi, ‘başörtüsü yasağının kaldırılması kaosa davetiye’ gibi suni gerginlikler çıkarıldı. Bunu kimi zaman siyaset unsurları, kimi zaman iş dünyasındaki bazı STK’lar, kimi zaman da medyadaki bir kesim yaptı. Sonuçta, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının, bundan 7 ay önce yüzde 50’ye yakın bir oy alan iktidar partisine yönelik kapatma davası açması da işin tuzu biberi oldu maalesef’’ diye konuştu.

Türkiye’de hala 1940’ların özlemi içinde, içine kapanmacı ve tek parti yönelimini isteyen arayışlar içinde olan bazı kesimler bulunduğunu kaydetti.

Ömer Bolat, 7 sivil toplum kuruluşu tarafından önceki gerçekleştirilen ‘’sağduyu çağrısı’’na ilişkin olarak da şu görüşleri dile getirdi: ‘’Bunlar güzel çağrılar, olumlu çağrılar ama bunların doğru ortak paydalarda buluşması gerekir. O da şu; bu istikrarsızlık ve ekonomideki belirsizlik sürecinin ve dış dünyada aldığımız yaranın ortadan kaldırılması için yapılması gereken bu iddianamenin geri çekilmesidir ya da anayasa mahkemesinin tarihi bir görev ve sorumluluk anlayışıyla bu iddianameyi reddederek savcıya iade etmesidir. Ancak bu şekilde Türk demokrasisinin, hukuk devletinin, demokratik standartlarımızın önü açılacaktır, ekonomideki belirsizlik unsuru bir anda ortadan kalkacaktır. Bundan sonra da Türkiye’de kapsamlı bir Anayasa değişiklik paketine ihtiyaç var. Siyasi partiler bu şekilde sudan sebeplerle, vehimlerle, kapatılma tehdidiyle karşı karşıya kalmamalı.’’

Bolat, Memurun Muhakematı Kanunu nedeniyle bir devlet memurunun işten atılmasının çok zor olduğunu ifade ederek, ‘’Ama bir siyasi parti halktan yüzde 50 oy almasına rağmen seçimden 7 ay sonra gerçekten incir çekirdeğini doldurmayacak gerekçelerle kapatılma tehdidi altında tutulabilmektedir’’ diye konuştu.

Siyasi partilerin şiddeti, terörü, ülkenin birliğini bütünlüğünü bölecek davranışlar içinde değillerse, asla kapatılmaması gerektiğini vurgulayan Bolat, şöyle devam etti:‘’Siyasi partileri millet açmalı, millet kapatmalıdır. Zaten partiler başarısız oluyorsa, sandıkta halk cezayı kesiyor, bedelini ödetiyor. Dolayısıyla, böylesine antidemokratik ve hukuk devleti normlarına aykırı davranışlar içinde olmamak lazım. Bizce sağduyu ya da uzlaşmanın ortak paydaları, daha fazla demokrasi, halkın iradesinin üstün tutulması, daha fazla hukuk devleti, siyasi ve ekonomik istikrarın korunması ve daha fazla halkın refah artışı ve ekonomik zenginleşmeden geçmektedir. Kimse, ‘bu devletin sahibi benim’, ‘bu ülkenin sahibi benim’ anlayışıyla içine kapanacak, dünyadan soyutlanacak, marjinalleşecek tek parti özlemini yansıtacak bir rejim arayışı içinde olamaz, olmamalıdır.’’

‘’Bu bir kuru uzlaşma veya kuru bir sağduyu çağrısı olarak kalmamalı’’ görüşünü dile getiren Bolat, siyasi gerilimin son bulması için medya kuruluşlarına da görev düştüğünü belirterek, 9 yıldır darbeyle yönetilen Pakistan’da bile siyasi partilerin kapatılmadığına dikkat çekti. Bolat, ‘’Türkiye, bir muz cumhuriyetinden daha müşkül bir duruma düşürülmüştür’’ dedi.

/ İSTANBUL

28.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ergenekon Şemdinli’ye benzemesin

  DAHA FAZLA HUKUK DEVLETİ NORMLARI

  Muhalefet Köşk’e çıktı

  İlk geri adım Abdullah Gül’den

  Toptan: Orta yol bulunacak

  Hepimiz sorumluyuz

  Soylu: Gerginlikten beslenenler var

  Kara bulutlar sivil anayasa ile dağılır

  "Enerjimizi tüketiyoruz, AB yolunu kapatıyoruz"

  Sosyal Güvenlik Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda

  KKTC Cumhurbaşkanı Talat: Çözüm izlenimi gördüm

  BM: Gençlerin devlete olan güveni azalıyor

  Tasarruf sürerse İstanbul susuz kalmayacak

  İstanbul’da mesai saatleri değişiyor

  Bolu Dağı’nda 5 ayda 415 kaza meydana geldi

  Fahrî trafik müfettişleri yeniden yapılandırılacak

  Demokrasilerde halkın desteğini almayan yönetim meşrû değildir

  Pamuk çocuklar eğitime kazandırılıyor

  'Şehide Mektup' yazanlara ödül


 Son Dakika Haberleri