Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yüksek kâr dönemi geride kaldı

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin büyük bir değişim süreci yaşadığını, bu değişime herkesin ayak uydurması gerektiğini belirterek, ‘’Türkiye’de eskiden olduğu gibi yüksek karlar dönemi geride kaldı’’ dedi.

Bakan Şimşek, bazı ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Adana’da, yaptığı açıklamada, enflasyondan cari açığa, kişi başı milli gelirden, büyüme hızına kadar ekonomik göstergelerin son derece iyi olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini ancak, hiçbir zaman her şeyin güllük gülistanlık olduğunu söylemediklerini bildirdi.’’Milli gelirimiz arttı ama, cebimize yansımadı, yoksullaşıyoruz, fakirleşiyoruz’’ gibi söylemlerin gerçekçi olmadığını savunan Bakan Şimşek, şunları söyledi:’’Birincisi, ülkenin kazanımları var, ülkenin hedefleri var, ülkenin karşı karşıya olduğu çözmesi gereken yapısal sorunlar var. İkincisi ise söylendiği ya da iddia edildiği gibi biz fakirleşmedik. Satılan araba sayısı 180 binden 700 bine çıktıysa, beyaz eşya satışı, konut satışı rtada. Sadece Toplu Konut İdaresi 300 bin civarında yeni konut yapmış vermiş. İnşaat sektörü büyümedi mi? Büyüdü. Bu sektör, 200 sektörle girdi çıktı ilişkisine sahip. İnşaat sektörü yukarı çıkınca bundan demirci etkilendi, camcı, boyacı etkilendi, inşaat işçisi etkilendi. Türkiye’de fakirleşme diye bir şey söz konusu değil.’’

Bakan Şimşek, insanoğlunun taleplerinin, arzularının sonsuz olduğunu belirterek, ‘’Bizim insanımıza sorduğunuzda tabii ki her zaman daha güzelini ister bu normaldir. Küçük ve orta ölçekli esnafta bir takım sıkıtılar elbette var. Çünkü Türkiye’nin dinamikleri değişti, bu değişime her zaman ayak uydurmak kolay değil’’ dedi.

Yaşanan değişimi en iyi şekilde yönetmek için hükümet olarak ellerinden ne geliyorsa yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini vurgulayan Bakan Şimşek, şöyle devam etti: ‘’Ama şunu unutmamak lazım, Türkiye’de eskiden olduğu gibi yüksek karlar dönemi geride kaldı. Dünya dinamikleri değişti. Bazı pazarlarımıza başkaları giriyor, o zaman kendimizi yenilemez lazım, değişime ayak uydurmazı lazım. Biz ortanın üstünde bir yerdeyiz. Türkiye’nin genelinde iyileşme var. Biz iddialı bir ülkeyiz daha iyisini istiyoruz.’’

Adana’da, AKP Adana İl Başkanlığı’nda partililere hitaben konuşan Mehmet Şimşek, sosyal güvenlik reformunun önemine işaret etti. Şimşek, ‘’Sosyal güvenlik açığını kapatmak için bu yıl bütçeden 38 milyar YTL takviye ettik, bu parayla GAP’ı 2 kez bitirirdik’’ dedi. Türkiye’nin, bir değişim ve dönüşüm yaşadığını, bunun da AKP sayesinde olduğunu savunan Şimşek, ‘’bu olumlu değişimin devam edebilmesi için ileriye bakmak gerektiğini, bugüne kadar çok şey yapıldığını, ancak yapılması gereken çok reformlar bulunduğunu’’ bildirdi. Şimşek, gittikleri tüm illerde temel sorunun aslında ‘’iş ve aş’’ olduğunu gördüklerini, vatandaşların daha iyi iş fırsatları ve yatırımlar beklediklerini belirtti.

Bakan Şimşek, gelir dağılımına da dikkati çekerek, şöyle devam etti: ‘’Gelir dağılımında hiçbir ülkede tam denge yok Türkiye’de de öyle ancak, bu dengesizliği eskiye oranla giderdik. Gelir dağılımı adaletini ölçmekte kullanılan ekonomi aracı ‘gini katsayısı’ adı verilen bir ölçü. Gini katsayısı 0 ile 1 arasında değer alıyor ve sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımı daha adaletli hale geliyor. Biz iktidara geldiğimizde bu oran yüzde 43’lerdeydi, şimdi 38’lere indi, yani gelir dağılımı iyileşti. En düşük memura en yüksek, en yüksek memura en düşük maaş artışı veriyoruz. Asgari ücreti daha fazla artırdık. Rakamlar ortada. Gelir dağılımı mükemmel mi? Değil... Hiçbir ülkede mükemmel değil, Amerika’da bizden daha bozuk. Türkiye’de iyi şeyler var. Türkiye Cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar mesafe kat etti. birçok konuda daha açılımlar var. Ancak, şu bilinmeli ki sihirli bir değneğimiz yok, her şeyi bir anda çözemezsiniz. Şu bilinmeli ki Türkiye’nin önü açık, karamsarlığa gerek yok.’’

/ ADANA

30.03.2008


 

Bankalar komisyon zengini

Ankara Ticaret Odası Türkiye’deki bankaların hizmet ücretlerini araştırdı. ATO’nun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BBDK) ile bankalardan derlediği bilgilere göre, Türkiye’de faaliyette bulunan 50 banka 93 ayrı isim altında hizmet ücreti ve komisyon alıyor.Kamu ve özel sektör bankaları, hizmet ve komisyonlardan 2005 yılında 5 milyar dolar, 2006 yılında 5,8 milyar dolar gelir elde etti.

2007 yılında ise 7,9 milyar dolara yükselen hizmet ve komisyon gelirleri 2006 yılına oranla yüzde 36,34, 2005 yılına oranla da yüzde 57,91 oranında arttı. Bankacılık hizmet ve komisyon gelirleri, bankaların faizlerden sonra en büyük gelir kalemleri oldu. Bankalar işletme giderlerinin ise yüzde 63,34’ünü bankacılık hizmet ve komisyon gelirleriyle karşıladı. 2006 yılında, bankaların hizmet ve komisyon gelirleriyle işletme giderlerinin yüzde 62’si karşılanırken, 2005 yılında yüzde 56,09’u karşılanmıştı.

Araştırmaya göre bankalar, hizmetleri karşılığında değişen miktarlarda ücret talep ediyor. Bazı bankalar bazı hizmetleri için para almazken, bazı bankaların talep ettikleri ücretler vatandaşları şaşırtıyor. Pek çok banka hesap açmak için ücret alırken, hesap açık olduğu süre içinde de hesap işletim ücreti alıyor. Örneğin vadesiz hesaplar için 6 aylık hesap işletim ücreti olarak 18 YTL ile 21 YTL arası para tahsil ediliyor. Bankalar hesap işletim ücretlerini hesaplardan otomatik olarak tahsil ediyor, müşteri, bu kesintiyi ancak hesabını kontrol ederse fark edebiliyor. Vatandaşlar bankalardan hesap ekstresi almak için 0,5 YTL ile 3 YTL arası, dekont almak için de 1,5 YTL ile 2,5 YTL arası ücret ödemek durumunda kalıyor.

Bankaların gelir elde ettikleri hizmetler arasında yer alan havale ücretleri vatandaşlara adeta havale geçirtiyor. Havale işlemlerinde ücret, isme veya hesaba, şehir içi ve şehir dışına gönderilmesine ve gönderilen miktara göre değişiyor. Hesaptan hesaba havale ücreti için bazı bankalar 10 YTL ücret alırken, bazı bankalar 20 YTL’den başlayıp, 150 YTL’ye kadar varabilen ücret alıyor. Dövizle havale yapılıyorsa gönderenden 35-250 YTL arası, gönderilenden de 20 dolar ile 250 dolar arası işlem komisyonu alınıyor. EFT işlemlerinden alınan ücret ise hesaptan ya da nakit olarak, hesaba veya isme gönderilmesine ve gönderilen tutara göre 20 ile 300 YTL arasında değişiyor.

/ ANKARA

30.03.2008


 

Her yıl bir milyon genç işsizler ordusuna katılıyor

Eski Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Çallı, Sakarya’da her yıl 14-17 yaş grubundan yaklaşık 9 bin 800, Türkiye’de ise 1 milyon gencin işsiz gezdiğini belirterek, bu gençlerin çeşitli meslek edindirme kurslarıyla istihdama katılmalarının sağlanması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Çallı, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının 2001-2006 yıllarındaki verilerinden yola çıkarak ‘’Sakarya’da Eğitim ve Gençlerimizin Durumu’’ konulu araştırma yaptığını belirtti. 2001 yılından beri Sakarya’da ortalama her yıl 13 bin öğrencinin ilköğretim okullarından mezun olduğunu bildiren Çallı, 2001-2006 yıllarında bu okullardan toplam 64 bin 736 öğrencinin mezun olduğunu belirtti.

2006-2007 eğitim ve öğretim yılında açık lisede okuyan öğrenci sayısının 2 bin 474 olduğunu, ortalama 825 öğrencinin ilköğretimi bitirdikten sonra açık liseye kayıt yaptırdığını ifade eden Çallı, 5 bin 175 gencin ise lise veya dengi bir okula devam etmediğini ve ne yaptığının bilinmediğini bildirdi. 2002 ile 2006 yılları arasında mezun olan ilköğretim öğrencilerinin 64 bin 736, aynı yıllarda orta öğretim mezunları sayısının ise 34 bin 925 olduğunu kaydeden Çallı, ‘’yani 5 yıllık süreç içinde 29 bin 811 gencimiz orta öğretime gitmemiştir. Bu sonuç yılda ortalama 6 bin gence karşılık gelmektedir ve bugüne kadar bu gençliğin ne yaptığı hiç incelenmemiştir’’ dedi.

/ SAKARYA

30.03.2008


 

Boatshow fuarı 3 Nisan'da açılacak

Antalya Fuarcılık AŞ tarafından düzenlenen Antalya Boatshow Fuarı, 3-6 Nisan tarihleri arasında Antalya Expo Center’da deniz tutkunlarını bir araya getirecek.

Deniz Turizmini ve Denizcilik Geliştirme Derneği (DENTUR), Antalya Deniz Ticaret Odası ve Antalya Serbest Bölge İşleticisi (ASBAŞ) işbirliğiyle düzenlenen Antalya Boatshow Fuarı’na yaklaşık 100 firmanın katılacağı belirtildi. ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, Antalya Deniz Ticaret Odası Başkanı Ahmet Erol ve DENTUR Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi ile birlikte Setur Marina’da basın toplantısı düzenledi. Mustafa Çalık, ‘’Fuar, denizcilik sektörüyle ilgili yurt içi ve yurt dışı ziyaretçileri, üreticileri, ithalatçıları ve ihracatçıları bir araya getirecek. Yatçılık ve deniz sporlarıyla ilgili her çeşit ürün bu fuarda tanıtılacak’’ dedi

/ ANTALYA

30.03.2008


 

İşte Ankara’nın vergi rekortmenleri

Başşehirdegelir vergisi rekortmenlerinde iş adamı Kazım Türker ilk sırayı alırken, Mustafa Rahmi Koç ikinci, Mehmet Oğuz Gürsel üçüncü sırada yer aldı.

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan’ın açıkladığı 2007 vergilendirme dönemi gelir vergisi rekortmenleri listesine göre, Kazım Türker ilk defa Gelir Vergisi Rekortmenleri listesinde yer aldı ve bu yıl birinci oldu. Türker, 9 milyon 676 bin 802 YTL tahakkuk eden vergi ile ilk sırada yer aldı. Geçen yıl ilk sırada yer alan Mustafa Rahmi Koç, 7 milyon 72 bin 990 YTL tutarında tahakkuk eden vergi ile ikinci sırada yer alırken, Mehmet Oğuz Gürsel de 2 milyon 545 bin 853 YTL ile üçüncü oldu. Dördüncü sırada 2 milyon 3 bin 903 YTL ile Muzaffer Çevik, beşinci sırada da 1 milyon 946 bin 105 ile Hayri Kılıç yer aldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu 707 bin 523 YTL ile 17. sırada yer alırken, Hisarcıklıoğlu geçen yıl 19. sırada idi. Ünlü şovmen Şahan Gökbakar ise 365 bin 971 YTL’lik tahakkuk eden vergi ile başkentte vergi rekortmenleri arasında 59. sırada yer aldı.

/ ANKARA

30.03.2008


 

Pegasus, Ercan-İzmir seferleri başlıyor

Pegasus Havayolları, yaz tarifesi kapsamında bugünden itibaren Ercan-İzmir seferlerini başlatıyor.

Pegasus, KKTC’nin Ercan Havaalanı’ndan İzmir’e pazartesi, perşembe ve pazar olmak üzere haftada üç gün karşılıklı sefer düzenleyecek. Bu arada, Pegasus Kıbrıs Müdürlüğü, KKTC’de en iyi satış yapan acentelere dün akşam yemek verdi. Yemekte, Pegasus Kıbrıs Müdürü Zeki Ziya, başarılı satışlarından dolayı ilk 10’a giren acentelerin temsilcilerine plaket verdi. 25 Ocak 2006’a Lefkoşa seferlerine başlayan Pegasus, Ercan’dan; Adana, Antalya, Ankara, İstanbul ve Londra’ya tarifeli sefer düzenliyor.

/ LEFKOŞA

30.03.2008


 

İş kazalarında Avrupa'da birinci sıradayız

Türkiye'nin iş kazaları istatistiklerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer aldığı, iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir nitelikte olduğu bildirildi.

İş kazaları konusunda araştırmalar yapan Gıda ve Kalite Mühendisi Cihan Çiflikli, Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneğinin ‘’Bakış’’ isimli dergisindeki yazısında, risk değerlendirme çalışmalarının sağlıklı şekilde yapılmasıyla iş kazalarının büyük oranda önlenebileceğini belirtti.Günümüzde çalışma yaşamını etkileyen pek çok risk olduğunu, bu risklerin hem çalışanı, hem de işveren ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Çiflikli, ‘’önlemek, ödemekten ucuzdur’’ mantığı ile iş yerlerinde tehlike kaynaklarının ortaya çıkartılıp, oluşabilecek risklerin kontrol altına alınmasıyla iş kazalarının büyük ölçüde önlenebileceğini vurguladı.

/ KAYSERİ

30.03.2008


 

Tohumculara, ziraat mühendisi çalıştırma şartı

Fidan fide üretici belgesi veya tohumluk bayisi belgesi almak isteyen ziraat mühendisi veya teknikerinden, ayrıca bir ziraat mühendisi çalıştırma şartı aranmayacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Tohumculuk Piyasasında Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.Yönetmeliğin 15., 21. ve 27. maddelerinde yapılan değişiklik ile Fidan Üretici Belgesi, Fide Üretici Belgesi, Tohumluk Bayisi Belgesi verilmesiyle ilgili yöntem ve esaslar yeniden belirlendi. Buna göre, fidan, fide üretici belgesi veya tohumluk bayisi belgesi almak isteyen üreticinin veya bayinin kendisi ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni veya tohumculuk ya da tarla ve bahçe bitkileri yetiştirme konusunda ders aldığını belgeleyen tekniker ise diploma örneği; değil ise en az bir ziraat mühendisi çalıştırdığına dair sözleşme ve sigorta bildirimi belgesi istenecek.

/ ANKARA

30.03.2008


 

Akaryakıtta operasyon değil, denetim yapılıyor

OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, akaryakıt dağıtım firmalarının marker (işaretleme) uygulaması nedeniyle denetlendiğini, bunun ‘’operasyon’’ olarak tanımlanmasının yanlış olduğunu söyledi.

Öztürk, ‘’BP, SHELL, Petrol Ofisi, OPET gibi akaryakıt dağıtım firmalarının kaçakçılık yaptıklarını söylemek, bilgisizliktir. Bunlar kaçakçılık yapmaz, yapamaz bu eşyanın tabiatına aykırıdır’’ dedi. OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, yaptığı açıklamada, ekonomiyi ve akaryakıt şirketlerine yönelik olarak başlatılan marker uygulamasını değerlendirdi. Öztürk, marker uygulaması nedeniyle yapılan denetimlerin bazı basın organları tarafından ‘’operasyon’’ olarak isimlendirildiğini, bunun yanlış olduğunu söyledi. Türkiye’de marker uygulamasına geçildiğini, akaryakıt ürünlerinde vergi ödenip ödenmediğinin akaryakıta katılan bir madde ile tespit edildiğini anlatan Öztürk, marker uygulamasının belli aralıklarla yapılacağını belirtti. Öztürk, ‘’Marker denetimi yapılırken, maliye, gümrükler, askeri kısım belli dönemlerle kontrol yapacaktır. Bunlar gayet doğaldır. Bunlar da farklı şeyler aramak yanlıştır’’ diye konuştu.

/ GAZİANTEP

30.03.2008


 

SPK'dan sermaye tavanını yükseltmeye yeşil ışık

Sermaye Piyasası Kurulu, Arçelik, Anadolu Cam Sanayi ve Güneş Sigorta’nın kayıtlı sermaye tavanını yükseltme taleplerini olumlu buldu.

SPK’nın Haftalık Bültenine göre Kurul, kayıtlı sermaye tavanını Arçelik’in 500 milyon YTL’den 1,5 milyar YTL’ye, Anadolu Cam Sanayi’nin 315 milyon 990,7 bin YTL’den 500 milyon YTL’ye, Güneş Sigorta’nın 150 milyon YTL’den 300 milyon YTL’ye çıkarılmasını uygun buldu. Acar Yatırım Menkul Değerler’in A Tipi Karma Yatırım Fonu (2 milyon YTL’den 5 milyon YTL’ye artırımı), Yapı Kredi Emeklilik Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Grup Emeklilik Yatırım Fonu, Oyak Emeklilik Büyüme Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu, yatırım fonu katılma belgesi ve emeklilik yatırım fonu payı ihracı nedeniyle Kurul kaydına alındı. Öte yandan bu hafta, dördü hisse senedi, biri tahvil olmak üzere 5 ortaklık menkul kıymet ihracı nedeniyle Kurul’a başvurdu. Gapsan Gediz Altıntaş Plastik Sanayi ve Ticaret, Pancar Motor Sanayi ve Ticaret, Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi İşletmeleri, Cicisan Gıda Sanayi ve Ticaret hisse senedi, Yapı Kredi Finansal Kiralama da tahvil ihracı nedeniyle Kurul’a başvurdu.

/ ANKARA

30.03.2008


 

Eczacılar Birliği'nden eylem kararına destek

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, aralarında DİSK ve KESK’in de bulunduğu bazı emek ve meslek örgütlerinin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören tasarıya karşı aldığı eylem kararını destekleyeceğini bildirdi.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’nce yapılan yazılı açıklamada, Emek Platformu’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşmelerde, taleplerden bir kısmının karşılandığı, bir kısmının ise kabul edilmediği belirtildi. Gelişmeler üzerine bugün olağanüstü toplanan Merkez Heyeti’nin, söz konusu maddeleri incelediği bildirilen açıklamada, ‘’5510 sayılı yasa taslağının ruhunun Birliğimizin savunduğu temel stratejilere aykırılığının devam ettiğine ve taslağın uygulamaya konulması ile birlikte sosyal devlet ilkesinden biraz daha uzaklaşılacağına kanaat getirilmiştir’’ denildi. Açıklamada, Merkez Heyeti’nin, Emek Platformu’nun görüşmelerinde ‘’bazı maddelerde sağladığı kazanımların önemli olduğunu fakat yeterli olmadığını düşündüğü’’ ifade edilerek, bundan sonraki süreçte DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin ortaklaşa yürüteceği eylemlilik sürecini destekleme kararlılığında olduğu kaydedildi.

/ ANKARA

30.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri