Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Sinan hâlâ hayatımızda

Çevre ÇEVRE ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından Multi Turkmall desteğiyle yürütülen “Sinan’a Saygı Projesi” kapsamında düzenlenen fotoğraf yarışmasında birinci olanlara ödülleri verildi.

Mimar Sinan’ın eserlerine karşı farkındalık kazandırmak amacıyla “Sinan ve Yaşam”, “Korunamayan Sinan” ve “Kubbelerin Mimarı” adlı 3 kategoride düzenlenen yarışmanın Ayasofya Müzesi sergi alanındaki ödül töreninde konuşan ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin vakıf olarak yürüttükleri “Sinan’a Saygı Projesi”nin içine gelip oturmasının sevindirici olduğunu belirtti.

Kültür başşehri olmanın bunu dile getirmekle gerçekleşemeyeceğini ifade eden Sözen, “Sokaklara kadar inen incelikler, kalan yapıtların ve ilişkilerin inceltilmesi ve her yıl devingen bir şekilde çağdaş sanatların da akıp gelmesi bir dünya kentinin olmazsa olmazıdır” diye konuştu. “Sinan’a Saygı” isimli projenin Mimar Sinan’a çok yönlü bakılması geriktiğini ifade eden Sözen, projenin yaklaşık 50 yıldır yürütüldüğünü ifade etti.

ÇEKÜL’ün temsilcilerinin Anadolu’daki Mimar Sinan’ın eserlerini takip ettiklerini, gerektiğinde alınacak tedbirler için çalıştıklarını kaydeden Sözen, çalışmalarda Vakıflar Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapıldığını anlattı.

İstanbul’daki Mimar Sinan eserlerinin haritaya alınıp Atlas Dergisi ile dağıtıldığını anlatan Sözen, bu çalışmanın devamında Sinan’ın Balkanlar’daki ve Ortadoğu’daki eserlerinin haritaya alınacağını dile getirdi.

“Sinan’a sahip olmak, gerektiği zaman bir tören yapmakla olmaz” diye konuşan Sözen, şunları kaydetti: “Fotoğraf yarışması, bir projeler demetinin bir parçasıdır. Sinan’a Saygı Projesi bir yandan devam ediyor. Bilgi birikimine, sağlıklı projeye, doğru onarım yapacak insanlara ihtiyaç var. Yetkililer tarafından bu işe dünden daha sıcak bakılıyor. Tüm Türkiye’nin, İstanbul 2010 ve Sinan’a Saygı Projesi ile bir buluşma yeri haline gelmesi temel hedefimizdir.”

Multi Turkmall Üst Yöneticisi (CEO) Levent Eyüboğlu da, gayrimenkul şirketi olarak büyük yatırımda bulunduklarını ve yatırımlarını götürdükleri yerlere kültür ve sanatı götürmeye, o bölgedeki kültür varlıklarına destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

Eyüboğlu, böyle bir organizasyonda yer almanın kendiler için çok değerli olduğunu belirtti.

ÖDÜL TÖRENİ

Konuşmaların ardından, 15 Aralık 2007 - 28 Şubat 2008 tarihleri arasında düzenlenen ve Edirne’den Van’a, Sofya’dan Şam’a Mimar Sinan’ın eserlerinin bulunduğu yerlerdeki 210 katılımcıdan toplam 410 fotoğrafın gönderildiği yarışmada ödül törenine geçildi.

Mimar Sinan’ın eserlerinin şehir hayatının hâlâ bir parçası olduğunun anlatıldığı “Sinan ve Yaşam” kategorisinde Uygar Korça, “Ustanın Mührü” adlı Edirne Sultan Selim Camisi fotoğrafı ile birinci seçildi. Korça, ödülünü İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı’ndan aldı. Sinan’ın eserlerinin koruma sorunlarının anlatıldığı “Korunamayan Sinan” adlı kategoride ise Aydın Mızrak “Van Hüsrev Paşa Camisi” fotoğrafıyla birinciliğe değer bulundu. Mızrak’a ödülünü, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili verdi. Sinan’ın inşa ettiği görkemli kubbelerini ön plana çıkaran “Kubbelerin Mimarı” adlı kategoride ise, “Sinan 3” adlı Süleymaniye Camisi fotoğrafıyla birinci seçilen Muhsin Divan ödülünü Ayasofya Müzesi Müdürü Mustafa Akkaya’dan aldı.

Kategori birincilerine, ayrıca Metin Sözen tarafından Türkiye’nin mimarlık mirası ile ilgili birer kitap hediye edildi. Ödül töreninin ardından “Ayasofya Müzesi sergi alanında yarışmaya katılan fotoğraflardan bir seçki olan “Sinan’a Saygı” isimli sergi açıldı. Sergi, 6 Nisan’a kadar gezilebilecek.

30.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sinan hâlâ hayatımızda

  Okullardaki kütüphane sayısı 18 bin 321’e çıktı


 Son Dakika Haberleri