Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Avrupa’dan ABD’ye nükleer çağrı

NATO devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek Bükreş zirvesi sırasında bazı müttefiklerin, Avrupa’daki nükleer stoklar dosyasını kulislere ve gizli gündeme taşımaları bekleniyor.

Belçika Savunma Bakanı Pieter De Crem’in, ülkede nükleer silah stokları bulunduğunu açıklamasının ardından Avrupa’daki Amerikan üslerine ilişkin tartışmalar artıyor. De Crem, geçen ay, Flaman kesimindeki Limburg bölgesinde yaptığı açıklamada, aynı bölgedeki ABD üssü Kleine-Brogel’de “nükleer yetenek” bulundurulduğunu söyledi, ancak nükleer başlıklı füzelerin varlığını teyit etmeyeceğini veya yalanlamayacağını belirtti.

“Savunma Bakanlığı doğrulamaz veya yalanlamaz ama Kleine-Brogel’de nükleer yetenek bulundurulduğunu herkes biliyor” diyen Bakan, her şeyin NATO çerçevesinde gerçekleştiğini, anahtarların NATO müttefiklerinde olduğunu anlattı. Kleine-Brogel Komutanı Albay Claude Van de Voorde’un, Belçika’nın yeni Savunma Bakanı Pieter De Crem’i “bilgilendirdiği”, ABD üssündeki F-16 uçaklarına “nükleer yetenek” kazandıran bir altyapının varlığını bildirdiği, üsteki Amerikalı ve Belçikalı personelin “nükleer görevler” için eğitim aldığını anlattığı ifade edildi.

Belçika’daki ABD üssünde nükleer silahlar bulunduğu ilk olarak 1988’de, zamanın Savunma Bakanı Guy Coeme tarafından açıklanmış, bu açıklama Washington’un, “askeri sırların söz konusu olması” nedeniyle sert tepkilerine yol açmıştı. Belçika Hava Kuvvetleri Komutanı General Guido Vanhecke de 1995 yılında yaptığı bir açıklamada, Kleine-Brogel’de nükleer başlıklı silahlar bulunduğunu bildirmiş, “askeri sır” gerekçesiyle bunların sayısını açıklayamayacağını söylemişti. Belçika Silahlı Kuvvetlerinin dergisi “Vox”, 1997’de, üste Amerikalılara ait nükleer başlıklı füzeler bulunduğunu yazmıştı.

Söz konusu nükleer silahların 1963 yılında Belçika’ya konuşlandırıldığı bildiriliyor. NATO, Avrupa’daki bazı üslerde “çift yetenek” (konvansiyonel ve nükleer) olduğunu kabul ediyor, ancak nükleer silahlara ilişkin ayrıntılı açıklamalarda, doğrulama veya yalanlamada bulunmuyor. Savunma Bakanı De Crem’in son açıklamalarının ardından siyasi çevrelerde ve basında nükleer silah tartışmaları canlandı. Bazı siyasi partiler, Soğuk Savaş döneminden kalma bu silahların ülkeden çekilmesini isterken, bu silahların bulunduğu üssün terörist saldırılara hedef teşkil etmesinden duyulan endişe yansıtılıyor. Siyasi partiler, son dönemde Almanya ve Norveç’in yaptığı gibi, Belçika’nın da Avrupa’daki nükleer silah stoklarının geri çekilmesi talebini NATO gündemine taşımasını istiyor.

Konunun, Bükreş zirvesindeki temaslarda, “nabız yoklama” boyutuyla gündeme geleceği ifade ediliyor.

/ BRÜKSEL

02.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Avrupa’dan ABD’ye nükleer çağrı

  Çin’i Tibet korkusu sardı

  NATO ile Rusya arasına Ukrayna girdi

  Taliban’a karşı kanal kurulacak

  Hizbullah kendisini İsrail’le sınamasın

  Rice, Barak’ı yumuşattı

  ‘Vatikan Kosova’yı Katolikleştirmek istiyor’

  Irak’ta 2.8 milyon kişi iç göç mağduru

  Almanya’da yeni bir kundaklama vakası


 Son Dakika Haberleri