Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

El yazmaları dijital ortamda

Edirne’de tarihî eser niteliği taşıyan binlerce el yazması eser dijital ortama aktarılıyor. İl Halk Kütüphanesi tarafından başlatılan çalışma sayesinde binlerce eser yok olmaktan kurtarılıyor.

Selimiye Camii Kütüphanesi’nde geçmişi bin yılı bulan el yazması ve basma eserler gün yüzüne çıkıyor. Din, tarih, felsefe, kimya, fizik ve astronomi başka olmak üzere birçok dalda yazılmış olan eserler keyfedilmeyi bekliyor.

Edirne’nin sınır şehri olması dolayısıyla araştırmacılar tarafından gerekli ilgiyi görmüyor. Arapça, Farsça ve Osmanlıca yazılmış eserler dijital ortama aktarıldıktan sonra araştırmacılar için önemli bir kaynak oluşturacak.

Eserler ekipler tarafından hazırlanan özel bir mekânda tozu alındıktan sonra fotoğrafı çekiliyor. Çekilen fotoğraf daha sonra bilgisayara aktarıldıktan sonra CD’lere kaydediliyor.

Şu ana kadar 3 bin 384 el yazması, bin 800 civarında ise basma kitaplar dijital ortama aktarıldı. Fotoğrafı çekildikten sonra eserlerin bir nüshası Kültür Bakanlığı’na gönderiliyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından akademik alanda yapılacak çalışmalarda önemli bir eksiklik giderilmiş olacak. Çalışmaları yürüten Edirne İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Musa Öncel, atalarımız tarafından korunarak aktarılan eserlerin gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarılması gerektiğini söyledi. Gelişen teknolojik imkânlar sayesinde asırlık eserlerin dijital ortama aktarıldığını dile getiren Öncel, bu sayede eserlerin yüzlerce yıl daha yaşayacaklarını kaydetti.

/ EDİRNE

04.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Osmanlı’da şiirin itibarı vardı

  El yazmaları dijital ortamda

  Orhan Okay, Banarlı’yı anlatacak

  Tarihî Gerçekler Işığında Cem Sultan

  Motifler “banka”ya yatacak

  Sinema Seminerleri’nde yeni dönem başlıyor


 Son Dakika Haberleri