Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

DTP’ye savunma için ek süre verildi

ANAYASA Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılması talebiyle açılan davada, partiye esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için 1 aylık ek süre verdi. Alınan bilgiye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesine sunmasının ardından, DTP’nin avukatları mahkemeden esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için ‘’makul bir ek süre’’ talep etti.

Partinin talebini değerlendiren Anayasa Mahkemesi, partiye 1 aylık yasal sürenin sonunda kullanılmak üzere 1 aylık ek süre verilmesini kararlaştırdı. Yüksek Mahkeme, ek süre verilmesine ilişkin kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Başsavcılık, ek süre kararını partiye gönderecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca DTP’nin kapatılması talebiyle açılan davanın iddianamesinde, Anayasa Mahkemesince ‘’beyan ve faaliyetleriyle partinin kapatılmasına neden olduğu’’ tespit edilecek olan 8’i milletvekili 221 DTP’li hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesi istenmişti.

/ ANKARA

06.04.2008


 

KAOS ORTAMINDA KİM YATIRIM YAPAR?

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Başkanı Hazim Sesli, Türkiye'de son günlerde yaşanan gelişmelerin ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirtti. Sesli, “Herşey yolunda giderken, birden gündeme gelen parti kapatma dâvası ekonomik dengeleri alt üst etti. Bunun yansımaları görülmeye başladı. Türkiye'nin yabancı piyasalardaki kredibilitesi düştü, yabancı yatırımcılar planladıkları yatırımları bile durdurdu. Artık çivi çakmıyorlar. Kaos ortamında hangi iş adamı, hangi yabancı firma Türkiye'ye gelir yatırım yapar?” diye konuştu.

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Başkanı Hazim Sesli, Türkiye'de son günlerde yaşanan gelişmelerin ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirtti. Sesli, “Herşey yolunda giderken, birden gündeme gelen parti kapatma dâvası ekonomik dengeleri alt üst etti. Bunun yansımaları görülmeye başladı. Türkiye'nin yabancı piyasalardaki kredibilitesi düştü, yabancı yatırımcılar planladıkları yatırımları bile durdurdu. Artık çivi çakmıyorlar. Kaos ortamında hangi iş adamı, hangi yabancı firma Türkiye'ye gelir yatırım yapar?” diye konuştu.

KAPANAN ŞİRKET SAYISI YILIN İLK

ÇEYREĞİNDE YÜZDE 23 ARTTI

2008 yılı ilk 3 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre açılan şirket sayısında yüzde 3,15, kapanan şirket sayısında yüzde 22,94 artış oldu.

2008 yılı ilk 3 ayında, 29 bin 923 şirket açıldı, 13 bin 67 şirket kapandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), Açılan Kapanan Şirket İstatistiklerine göre, 2007 yılı aynı döneminde, 29 bin 8 şirket açılmış, 10 bin 629 şirket kapanmıştı.

2008 yılı Mart ayında ise 2007 yılı Mart ayına göre açılan şirket sayısında yüzde 1,61 oranında azalma, kapanan şirket sayısında yüzde 53,07 oranında artış oldu. 2008 yılı Mart ayında 9 bin 762 şirket açıldı, 4 bin 64 şirket kapandı. 2007 yılı Mart ayında 9 bin 922 şirket açılmış, 2 bin 655 şirket kapanmıştı.

/ UŞAK

06.04.2008


 

Almanya’da Müslüman sayısı arttı

ALMANYA’DA Müslümanların sayısı arttığı bildirildi. Almanya İslam Arşivi Direktörü Salim Abdullah, “Tagesspiegel” gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya’da 2006-2007 yıllarında Müslümanların sayısının 200 bin arttığını, bu artışın göçten ve doğum fazlalığından kaynaklandığını söyledi.

Almanya’da 2007 yılında 63 bin Müslüman çocuğunun doğduğunu, Alman vatandaşlığına geçen 35 bin kişiyle en büyük grubu Türklerin oluşturduğunu ifade eden Abdullah, doğumlardan ve Alman vatandaşlığına geçişlerden sonra Alman vatandaşı olan Müslümanların sayısının yaklaşık 1 milyon 100 bine yükseldiğini belirtti. Almanya’nın başkenti Berlin’de 1927 yılında kurulan ve bugün merkezi Soest kentinde bulunan Almanya İslam Arşivi, 2000 yılından bu yana ilkbaharda Almanya’daki Müslümanlar hakkında yıllık rapor hazırlıyor.

/ BERLİN

06.04.2008


 

İngiliz hakim: Aile çöküyor

İNGİLTERE'NİN “en deneyimli aile yargıcı” Lord Coleridge, hükümete, “Ülkede aile sisteminin çökmesi, gençleri suça ve şiddete yöneltiyor” uyarısında bulundu.

İngiltere’de aile sisteminin “toptan çöküş” içinde bulunduğunu, hükümetin de bu durumu önlemek için hiçbir önlem geliştirmeye yanaşmadığını belirten yargıç Coleridge, bu çöküşün gençliği uyuşturucu ve bununla birlikte gelen suçla buluşturduğunu kaydetti. Özellikle şehir hayatında aile kavramının erimekte olduğunu belirten Coleridge, parçalanmış ailelerde rekor bir artış olduğunu ve hükümetin bu durumu önlemek için kapsamlı eylem planı yapması gerektiğini söyledi. Coleridge, “10 yıl önce kimse bunun böyle olabileceğini tahmin edemezdi.

Ben her parçalanmış ailenin sosyal olarak problemli çocuklar yetiştirdiğini iddia etmiyorum. Ancak durum ciddi” dedi.

Yargıç Coleridge durumun ciddiyetini “Roma yanıyor, hükümet sorunla yüzleşmiyor bile... Bu gerçekten kabul edilemez” diye konuştu. İngiltere Çocuk, Aile ve Okullar Bakanlığı sözcüsü ise, Coleridge’nin tespitlerine katılmadıklarını, ülkede hâlâ ailelerin yüzde 70’inin evli çiftlerden oluştuğunu, bunun da önemli rakam olduğunu belirtti. Sözcü, bu konuda BBC tarafından yapılan anketin sonuçlarının, halkın yüzde 75’inin ailenin geleceği konusunda iyimser olduğunu gösterdiğine de dikkat çekerek, bunun 1964 yılındaki durumdan bile daha iyimser tabloya işaret ettiğini belirtti.

/ LONDRA

06.04.2008


 

DP alternatif olma yolunda

DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, ‘’Demokrat Parti Türkiye’nin yeni alternatifi olma yolundadır; bunun için pozitif bakma ve gerçekçi bakma noktasındaki kararlılığına devam etmektedir” dedi.

‘’Beyaz yürüyüş’’ adı altında çeşitli illere yapacağı ziyaretlere Çanakkale’den başlayan Soylu, Kolin Otel’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin ekonomisinin, 2007’nin haziran-ağustos aylarında başlayan ve bütün dünyada da hissedilen ekonomik kriz nedeniyle kırılganlığa dönüştüğünü söyledi. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkla karşı karşıya olduğunu, bu durumun çiftçiyi, esnafı ve vatandaşı tedirgin ettiğini belirten Soylu, bu tedirginliği ortadan kaldırıcı herhangi bir girişimin söz konusu olmadığını öne sürdü. Soylu, şöyle devam etti:

‘’Türkiye’de gerginlik alabildiğine devam etmektedir. Bir tarafta üniversitelerde gerginlik, parti kapatma, sivil Anayasa gelecek gelmeyecek gerginliği. Türkiye’de birbirini dinlemekten ve anlamaktan uzaklaşmış bir tablo sergilenmektedir. Bütün bunlar gelecek adına umutları besleyen ve Türkiye’nin modern ve güçlü olması için çaba sarf edilen bir ortamda, bir umutsuzluk penceresi olarak görünmektedir.’’

DP’nin, sükunetin, demokrasinin, Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesinin, milli iradenin tecelli etmesinin, hukukun üstünlüğünün tarafında olduğunu bildiren Soylu, ‘’Demokrat Parti Türkiye’nin yeni alternatifi olma yolundadır; bunun için pozitif bakma ve gerçekçi bakma noktasındaki kararlılığına devam etmektedir’’ diye konuştu.

Soylu, bugün ekonominin, Türkiye’nin çok dikkat etmesi, hükümetin çok ciddi bakması gereken konulardan biri olduğunu belirterek, Türkiye’nin çok acil bir şekilde bu meseleleri çözüme kavuşturması gerektiğini, önüne 20 yıllık perspektifler koyabilecek, bir programa, öneriye, alternatife ve ciddi bir siyasi akla ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye’nin gerçek gündeminin ekonomi ve demokrasi olduğunu, ekonomide liberalizmin sağlanması halinde üretimde, istihdamda, tarımda ve sanayide istenilen noktaya gelinebileceğini vurgulayan Soylu, ‘’Türkiye üzerindeki tabuları atmalıdır. Türkiye değişim ve dönüşümle karşı karşıya kalmalıdır. Türkiye sürekli ilerlemek istiyor ama Türkiye’nin yelelerinden tutup ilerlememesi için gayret gösteren hem iç odaklar hem dış odaklar mevcut’’ dedi.

Süleyman Soylu, Türkiye’de gündemin sürekli değiştirilmeye çalışıldığını düşündüğünü, oluşturulan ‘’korku istasyonları’’ ile Türkiye’nin dünya ile bütünleşmesinin, dünyadaki gelişmeleri algılayabilmesinin sürekli olarak engellendiğini ifade etti.

/ ÇANAKKALE

06.04.2008


 

Arjantin cunta ile hesaplaşıyor

ARJANTİN'İN tarihe “kirli savaş” olarak geçen 1976-1983 askeri diktatörlük döneminde bir siyasi tutuklunun çocuğunun yasa dışı olarak evlat edinilmesiyle ilgili görülen davada, biri subay 3 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildi.

Mahkeme, diktatörlük dönemi “kayıpların çocuklarıyla” ilgili açılan ilk davada, Maria Eugenia Sampallo’yu kaçırarak saklamak ve sahte doğum belgesi çıkarmakla suçlanan Sampallo’yu büyüten çiftten kocayı 8 yıl, eşini 7 yıl, emekli bir yüzbaşıyı 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Arjantin’de “kayıpların çocuğu” olarak ilk davayı açan Sampallo, kendisini “evlat edinen” aileyi mahkemeye verdi ve 2001’de yapılan DNA testleri gerçek anne babasının, diktatörlük döneminde tutuklanan ve öldüğü kabul edilen bir çift olduğunu ortaya koydu. Sampallo’nun annesinin 1997 yılında kaçırıldığında 6 aylık hamile olduğu ortaya çıktı. İnsan hakları grupları, Arjantin’de “kirli savaş” dönemi sırasında gizli işkence merkezlerinden, yeni doğan yaklaşık 400 bebeğin kaçırıldığını ve asker aileleri ya da yakınları tarafından yasa dışı yollarla evlat edinildiğini tahmin ediyor. Diktatörlük döneminde kaybolan çocuklarını arayanların oluşturduğu Plaza de Mayo büyükanneleri gibi gruplar, kayıpların çocuklarından yaklaşık 90’ının gerçek kimlik bilgilerine ulaşmasını sağladığı bildiriliyor. Arjantin’de bağımsız bir komisyon, “kirli savaş” döneminde kaybolan ve öldürülen solcu ve muhaliflerin sayısını 11 bin olarak açıklarken, insan hakları grupları bu sayının 30 bini bulduğunu kaydediyor.

/ BUENOS AIRES

06.04.2008


 

Yargı: Baz istasyonları şehir dışına taşınacak

BURSA’NIN İnegöl ilçesinde baz istasyonlarının insan sağlığına zararlı olduğu için şehir dışına taşınması talebiyle mahkemeye başvuran çevre gönüllüsü ebe hemşire Azize Temiz, davayı kazandı.

Yerel mahkeme, “hiç bir kamu hizmeti insan sağlığından önemli değildir” diyerek şehir içindeki baz istasyonlarının yerleşim alanı dışına çıkartılmasına karar verirken, 2 ayrı GSM şirketi Yargıtay’a temyize gitti. Bir süre sonra GSM şirketi avukatı Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne dilekçe vererek temyizden feragat ettiğini açıklayınca Yargıtay temyizin reddine karar verdi. Mahhkemenin verdiği kararın emsal teşkil edeceğini belirten davacı Azize Temiz, hukukçuların bu karara sahip çıkmasını istedi.

/ BURSA

06.04.2008


 

Erdoğan: Önceliğimiz demokrasi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim önceliğimiz demokrasi, bizim önceliğimiz ekonomi" dedi.

AKP Trabzon İl Başkanlığı Gençlik Kolları 2. Olağan Kongresi’nde konuşan Başbakan Erdoğan, AKP olark bugüne kadar hiçbir gerilimin tarafı olmadıklarını ve bundan sonra da olmayacaklarını ifade etti. Erdoğan, “Bizim önceliğimiz demokrasi, bizim önceliğimiz ekonomi. Şunu iyi bilmenizi istiyorum ki bizim önceliğimiz bu ülkenin, bu milletin refahı” diye konuştu. AKP’nin 14 Ağustos 2001’de kurulmasından sonra Trabzon’a gelip Belediye Binası’nın balkonundan halka seslendiğini ve aynı balkondan “rahmetli Başbakan” Adnan Menderes’in de hitap ettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, “Sonunda yeter söz milletindir demişti” dedi. Kendisinin de o gün “gürleyen bir kalabalığa” “Yeter söz de karar da milletindir” dediğini ve bugün de bu söze sahip çıktığını kaydetti. Partililerin “Trabzon inlesin Baykal dinlesin” sözlerini kesen Erdoğan, “Bununla zaman kaybetmeyelim” diye karşılık verdi. Bütün milleti ve özellikle Trabzon halkını sağduyulu olmaya çağıran Erdoğan, “Tahriklere karşı son derece dikkatli olun. Fırsatçılara karşı son derece dikkatli olun. Trabzon’a nifak tohumları atmak isteyenlere karşı dikkatli olun” diye konuştu. Bazı kesimlerin Ankara’dan korkular üreterek ve gerilimler türeterek hiçbir yere varılamayacağını vurgulayan Erdoğan, “Çünkü bu millet neyin ne olduğunu çok iyi biliyor” dedi. En az 3 çocuk dediği için bazılarının rahatsız olduğunu ve sözlerinin hâlâ arkasında olduğunu dile getiren Erdoğan, “Yine diyorum. Niye Türkiye’nin gücünü, Türk milletinin devamını isteyen karşı çıkamaz diyorum. En az üç diyorum” diye konuştu.

Bunun bir Başbakan olarak bir talebi olduğunu ve düşünce özgürlüğü olduğunu kaydeden Erdoğan, kendisinin de evlendiği zaman çok zengin bir ailenin çocuğu olarak evlenmediğini ve orta tabakanın altı bir ailenin çocuğu olarak evlendiğini söyledi.

Sözlerine karşı çıkanların bu ülkenin yararını ve geleceğini düşünmediklerini ifade eden Erdoğan, bu gidişle 2037 yılında Türkiye’nin yaşlı nüfus haline geleceğini belirtti. “Rakamla, bilgisel konuşuyorum” diyen Erdoğan, bugün Avrupa’nın ağladığını ve “Biz yanlış yaptık” dediklerine işaret etti. Türkiye’yi de birilerinin bu oyuna kurban etmek istediğini savunan Erdoğan, “Almanya yalvarıyor yeter ki doğur, para vereyim diyor.

Erdoğan: Yargının sorunlarını gidereceğiz

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Hükümet olarak, yargı sistemimizin sorun ve ihtiyaçlarını gidermeye, avukatlarımızın da görevlerini en iyi şekilde yapabilmelerine imkan sağlayacak iyileştirme çalışmalarına devam edeceğiz’’ dedi. Başbakan Erdoğan, Avukatlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye Cumhuriyeti’nin, kuvvetler ayrılığı esasına dayanan anayasal sistemiyle tüm vatandaşlarının temel hak ve hürriyetlerini teminat altına alan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirtti. Erdoğan, şunları kaydetti: ‘’Bu çerçevede dava ve savunma hakkı, şüphesiz, sağlıklı işleyen bir hukuk sisteminin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bunu, kurumlarımız ve vatandaşlarımız adına büyük bir sorumluluk bilinciyle yerine getiren avukatlarımız, çok temel bir kamu hizmeti yapmaktadır. Hükümet olarak, yargı sistemimizin sorun ve ihtiyaçlarını gidermeye, avukatlarımızın da görevlerini en iyi şekilde yapabilmelerine imkan sağlayacak iyileştirme çalışmalarına devam edeceğiz. ’’

/ TARBAZON

06.04.2008


 

Üskül: Savcıların hazırladığı iddianamelerin yarısı sonuçsuz kalır

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AKP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül, Türkiye’de savcıların dava açıp, iddianame hazırladıklarını, mahkemelerinde karar verdiğini belirterek, ‘’Türkiye’de, savcılığın hazırladığı iddianamelerin aşağı yukarı yarısı sonuçsuz kalır, bunu da biliyoruz’’ dedi.

AKP’nin Mersin’in Silifke ilçe teşkilatı binasında bazı belediye başkanları ve partililerin katılımıyla toplantı yapan Prof. Dr. Üskül, AKP’nin kapatılması yönünde açılan davaya da değindi. Üskül, ‘’Türkiye’de savcılar dava açarlar, iddianame hazırlarlar, mahkemeler de karar verir. Türkiye’de aşağı yukarı savcılığın hazırladığı iddianamelerin yarısı sonuçsuz kalır, bunu da biliyoruz. Bize düşen kendimizi savunmaktır. Kendimizi savunmak bakımından hiçbir eksiğimiz yok’’ diye konuştu. Türkiye’de ve Avrupa’da Zafer Üskül’ü şeriatçılıkla suçlamaktan daha anlamsız bir suçlama olamayacağını ifade eden Üskül, kendilerini hem parti hem de yasaklanması istenen kişiler olarak tek tek savunacaklarını belirtti. Türkiye’nin, Avrupa standartlarında bir demokrasiye sahip olması için AKP iktidarıyla şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarını sürdüreceklerini anlatan Üskül, ‘’Önümüzdeki dönemde hem anayasal hem de yasalar düzeyinde demokratikleşme paketlerini hazırlayacağız ve meclisin önüne getireceğiz’’ dedi.

/ SİLİFKE

06.04.2008


 

Şahin: 2007’de 2 bin 767 sokak satıcısı tutuklandı

ADALET Bakanı Mehmet Ali Şahin, geçen yıl 66 ilde, sokak satıcı olduğu değerlendirilen 4 bin 842 kişiden 2 bin 767’sinin tutuklandığını bildirdi.

MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir’in sözlü soru önergesini Emniyet Genel Müdürlüğünün bilgi notuyla cevaplayan Bakan Şahin, uyuşturucu madde kaçakçılığı organizasyonlarının ortadan kaldırılmasına yönelik gösterilen başarılı mücadelenin, aynı kararlılıkla uyuşturucu sokak çetelerine karşı da sürdürüldüğü vurguladı. Şahin,”Ülke içi uyuşturucu şebekeleriyle daha etkin mücadele amacıyla oluşturulan sokak timleri, uyuşturucu satılabilecek riskli yerlerde görevlendirildi. 2007 yılında 66 ilde 444 operasyonda sokak satıcısı olduğu değerlendirilen 4 bin 842 şahıs yakalandı. Bunlardan 2 bin 767’si tutuklandı. Bu operasyonlarda, kullanıma hazır değişik cins ve miktarlarda uyuşturucu maddeleri ele geçirildi.’’

/ ANKARA

06.04.2008


 

AB, bir barış projesi

Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği (MBBB) Başkan Vekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, AB’nin bir barış projesi olduğunu ve Türkiye’nin bu projenin içinde mutlaka yer almak istediğini söyledi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayındaki ‘’AB Bölgeler Komitesi Türkiye ile İlişkiler Çalışma Grubu Toplantısı’’nın son gününde düzenlenen basın toplantısında konuşan Aydın, Türkiye’siz bir AB’nin düşünülemeyeceğini belirterek, ‘’AB, bir barış projesidir ve Türkiye bu projenin içinde mutlaka yer almak istiyor’’ dedi.

Toplantının düzenlenmesindeki özverileri dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer yöneticilere teşekkür eden Aydın, ‘’Yapılan toplantının çok verimli olduğu kanaatindeyim. İnsanların yüzünün gülmesini ve mutluluklarının artmasını istiyoruz. Kültürlerin barış içinde yaşayacağı bir dünya arzuluyoruz. AB projesinin daha da büyümesini arzu ediyoruz’’ diye konuştu.

AB Bölgeler Komitesi Türkiye ile İlişkiler Çalışma Grubu Başkanı Karl-Heinz Klar da Türkiye’deki yerel yönetimlere yönelik AB fonları ve programlarına dikkati çekti. Yerel yönetimlerin bu alanda daha duyarlı çalışmaları gerektiğine işaret eden Klar, ‘’AB’de var olan fonlardan faydalanılabilecek projeler geliştirilmeli. Bunun için de yerel idarecilerin veya çalışmayı yürütecek kişilerin mutlaka eğitimden geçirilmeleri gerekiyor’’ şeklinde konuştu. Basın toplantısının ardından boğaz gezisi yapan çalışma grubu, Balat ve Fener semtlerindeki kentsel dönüşüm projesini inceledi.

/ İSTANBUL

06.04.2008


 

AB kaynaklarını kullanma konusunda bilgi ihtiyacı var

DEVLET Bakanı Murat Başesgioğlu, ‘’Türkiye’nin AB kaynaklarını kullanma konusunda bilgiye ihtiyacı var’’ dedi.

Murat Başesgioğlu, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere geldiği Kastamonu’da bir proje ve danışmanlık şirketinin açılışını yaptı. Başesgioğlu, açılışta yaptığı konuşmada, AB fonlarından İspanya ve Yunanistan’ın milyar dolarlık kaynaklar kullandığını belirterek, Türkiye’nin de bu kaynakları doğru ve bilinçli bir şekilde kullanması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin AB kaynaklarını kullanma konusunda bilgiye ihtiyacı olduğunu ifade eden Başesgioğlu, şunları kaydetti:

‘’Açılışını yaptığımız merkez, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım noktasında, ortaklık programında yapılacak projeleri değerlendirecek ve Kastamonu’daki yerel yöneticilere ve girişimcilere, sivil toplum örgütlerine kaynak kullanımı konusunda yardımcı olacaktır. Birçok ülke AB fonlarından kaynak kullanıyor. AB fonu Türkiye açısından da önemli bir kaynaktır. Ancak bu kaynaktan istifade etmek için çok ekonomik ve önemli projelerin yapılması gerekiyor. Bunun için danışmanlığa, bilgiye ihtiyaç var. Umarım Kastamonu, bu danışmanlığı ve bilgiyi, yeni açılan bu danışmanlık merkeziyle karşılayacaktır. Üretilecek projeler, Kastamonumuza ve Batı Karadeniz’e, AB fonlarından önemli fonlar sağlayacak, kaynakların gelişine yardımcı olacaktır. Hayata geçirilen projeler birçok insana istihdam sağlayacak, hem de yeni alanlarda memleketimizin ve ülkemizin kalkınmasını sağlayacaktır. Bunun için girişimcilerimizi kutluyorum.’’

Başesgioğlu, daha sonra Özel Anadolu Hastanesi bünyesinde kurulan Anadolu Diyaliz Merkezi’nin açılışını yaptı. Açılışta konuşan Başesgioğlu, eğitim ve sağlığın hükümetin ‘’olmazsa olmazı’’ olduğunu söyledi.

/ KASTAMONU

06.04.2008


 

Eroğlu: Dağı, taşı her tarafı ağaçlandıralım

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 71 milyona seslenerek, “Ağacı sevelim, biz de ağaç sevgisi çok az, ağacı sevmemiz lazım. Bu sevgiyle de dağı, taşı her tarafı ağaçlandırmamız lazım” dedi.

Bakan Eroğlu, MÜSİAD’ın inşaatçı üyeleri tarafından yürütülen ‘’Betonlaşmaya inat yeşil İstanbul’’ projesi kapsamında Arnavutköy-Tayakadın mevkiinde oluşturulan ‘’MÜSİAD Özel Ağaçlandırma Ormanı’’ndaki fidan dikim törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Eroğlu, ağaçlandırmanın önemine işaret ederek, ‘’Bütün Türkiye’ye, 71 milyon insanımıza sesleniyorum, ağacı sevelim, biz de ağaç sevgisi çok az, ağacı sevmemiz lazım. Bu sevgiyle de dağı, taşı her tarafı ağaçlandırmamız lazım. Türkiye’deki çıplak araziler hoş değil, bize yakışmıyor’’ dedi.

‘’Milli Ağaçlandırma Seferberliğiyle’’ Türkiye’deki en büyük seferberliklerden birini ilan ettiklerini ifade eden Eroğlu, seferberlik kapsamında 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alanı ağaçlandırmaya söz verdiklerini ve bunun için bir eylem planı hazırladıklarını bildirdi. Hz. Muhammed’in (a.s.m) ‘’Yarın kıyametin kopacağını bilseniz, elinizde fidan varsa dikiniz’’ dediğini kaydeden Eroğlu, ağaçlandırma seferberliğinin tüm Türkiye’de yayılmasına arzu ettiğini belirtti.

Türkiye’de özel orman sayısının çok az olduğunu belirterek, ‘’350-400 tane ve bunlar toplam 16 bin hektar. 27 milyon hektarlık alanda bu oran 10 binde 5’’ dedi. Küresel ısınmayla mücadelede en büyük unsurun ağaçlandırma ve yeşil alan olduğuna işaret eden Veysel Eroğlu, susuzluk konusunda ise ‘’Su akmaya daima devam edecek. İstanbul susuz kalmayacak, merak etmeyin’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

06.04.2008


 

“301’i toplumun istediği şekilde düzenleyeceğiz”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, ‘’301. maddede gerekli düzenlemeleri halkımızın ve sivil toplum örgütlerinin arzuladığı ve istediği şekilde uyarlayıp Meclise sunacağız’’ dedi.

Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl’ü ziyaret eden Çetinkaya, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile ilgili eksikleri tamamladıklarını, tasarının önümüzdeki hafta Mecliste oylamaya sunulacağını söyledi. Çetinkaya, şöyle devam etti:

‘’301. maddede gerekli düzenlemeleri halkımızın ve sivil toplum örgütlerinin arzuladığı ve istediği şekilde uyarlayıp Meclise sunacağız. Bizim hizmetlerimiz devam ediyor. KÖYDES’le ilgili yol ve su dışında kanalizasyon çalışmalarına başlayacağız. Türkiye’deki hedef muasır medeniyet seviyesini yakalamaktır. O bizim bir tutkumuzdur ve aşkımızdır. Mutlaka bunu yakalamamız gerekir. ‘’

En büyük hedeflerinin, ‘’temel hak hürriyetlerin önündeki engelleri tamamen kaldırmış ve Avrupa ailesiyle bütünleşmiş bir Türkiye’’ olduğunu vurgulayan Çetinkaya, bunun için ara vermeden çalıştıklarını ifade etti.

/ ORDU

06.04.2008


 

Dünya ekonomisinde riskler arttı

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, altı ay önce dünya ekonomisinde tanımlanan aşağı yönlü risklerin çoğunun gerçekleştiğini söyledi.

Kahn, İngiltere’de Başbakan Gordon Brown’ın ev sahipliğini yaptığı konferansta yaptığı konuşmada, ‘’Birkaç gün içinde açıklayacağımız tahminler gerçekten düzelmedi ve altı ay önce tanımlanan aşağı yönlü risklerin çoğu gerçekleşti’’ dedi.

06.04.2008


 

TASAM'dan "Barış Medeniyeti’’ toplantıları

TÜRK-ASYA Stratejik Araştırmalar Merkezince (TASAM) düzenlenen ‘’Düşünce Kuruluşları Türkiye Diyaloğu: Barış Medeniyeti’’ toplantıları, yarın İstanbul’da başlayacak.

TASAM’dan yapılan yazılı açıklamada, toplantıların, 24 ülkenin katılımıyla 7-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirileceği belirtildi. Açıklamada, 7-9 Nisan’da Ortaköy Princess Hotel’de düzenlenecek toplantıların, 10-11 Nisan’da Ankara’da üst düzey yetkililer ile görüşmelerle devam edeceği kaydedildi.

06.04.2008


 

Laos Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geliyor

LAOS Demokratik Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Thongloune Sisoulith, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın davetlisi olarak yarın Ankara’ya resmi bir ziyarette bulunacak.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sisoulith’in ziyaretinin, Laos’tan Türkiye’ye yapılan ilk üst düzey ziyaret olacağı belirtilerek, ziyaretin ayrıca, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıl dönümüne denk gelmesi bakımından da önem taşıdığı kaydedildi.

/ ANKARA

06.04.2008


 

Deniz astsubay vurularak öldürüldü

BÜYÜKÇEKMECE'DE bir astsubay, tabanca ile vurularak öldürülmüş olarak bulundu.

Alınan bilgiye göre, Adnan Kalaycı Mahallesi Selim Bulvarı Ozanlar Sitesi yakınındaki boş bir alanda, önceki gün akşam saatlerinde, bir kişinin kanlar içinde yerde yattığını gören site bekçisi, durumu polise bildirdi. Polisin yaptığı incelemede, tabanca ile vurularak öldürülmüş olduğu anlaşılan bu kişinin, İstanbul’da görev yapan deniz astsubay Engin Kusuv (24) olduğu belirlendi. Sivil giyinimli olan Kusuv’un cesedi, polisin olay yerindeki incelemesinin ardından otopsi yapılması için Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Polis, cinayete ilişkin soruşturma başlattı.

/ İSTANBUL

06.04.2008


 

Çin medyası Türkiye’de

ARALARINDA Çin’in önemli gazete ve dergilerinin editör ve yöneticilerinin yer aldığı 20 kişilik gazeteci grubu, Wall Street Institute’ün, Çin ve Türkiye’deki merkezleri işbirliğiyle gerçekleştirdiği organizasyonla İstanbul’a geliyor.

Yarın Wall Street Türkiye’nin Şişli’deki merkezini ziyaret edecek olan grup, burada öncelikle WSI’ın ülkemizdeki faliyetleri ve İngilizce eğitimin Türkiye’deki önemi konusunda bilgi sahibi olmak amacıyla bir sunum izleyecekler. İstanbul’da Türk meslektaşlarıyla da bir araya gelmek isteyen grup, daha sonra Türkiye’nin diğer illerini kapsayan turistik bir geziye katılarak Türkiye hakkında bilgi sahibi olacaklar.

YENİ ASYA / İSTANBUL

06.04.2008


 

Türkiye’de yapılmak istenen sun’i gündem

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de yapılmak istenenin suni gündem olduğunu söyledi.

Çağlayan, ‘’Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsü, 101 Proje 1001 İş Adamı’’ adlı toplantıda yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Kim Türkiye’yi hangi yola savurmak isterse isterse istesin, kim ne yöne çekmek isterse istesin, Türk insanı, Türk sanayicisi bu konuda kararını vermiştir; Türk insanı bir defa istikrar istiyor. Bugün Türkiye’de yapılmak istenen suni gündem, aslında bu siyasi istikrardan rahatsız olan üç beş çapulcu ve onun yurt dışındaki destekçilerince yapılıyor. Türkiye siyasi istikrarı korumak zorundadır, kaybedemez.’’

/ ERZURUM

06.04.2008


 

Bediüzzaman, Yalova’da anıldı

BEDİÜZZAMAN Said Nursî’nin vefatının 48. yıl dönümü münasebetiyle, Yeni Asya Vakfı Yalova Şubesi Hanımlar Grubu tarafından bir anma programı düzenlendi.

Kur’ân-ı Kerim okunmasıyla başlanan programın açış konuşmasında, “Bediüzzaman, ‘Saçlarım adedince başlarım bulunsa, her gün biri kesilse, bu iman hizmetinden çekilmem… Dünyayı başıma ateş yapsanız, Kur’ân hakikatlerine feda olan bu başı zındıkaya eğmem’ diyerek, iman hizmetini büyük bir kararlılıkla devam ettirmiş; o zor şartlar altında telif ettiği 6000 sayfalık Risale-i Nur Külliyatını tamamlamayı ve yaymayı başarmıştır” denildi.

Programda sinevizyon gösterimi, Bediüzzaman’a Mektup, Oratoryo vb. başlıklar adı altında katılımcıların Bediüzzaman’ı yakından tanımaları sağlandı. Meryem Sönmez tarafından kaleme alınan oratoryo, “Özlemini çektiğin, muasırlarınla konuşmayıp kendine muhatap bilip seslendiğin cennetâsâ baharın asil temsilcileri burada! Seni gözlerinde ümit, dillerinde nur cümlelerle anmakta…” sözleriyle biterken, takdir uyandırdı.

Katılımcılara yönelik yapılan hediye çekilişlerinin ayrı bir renk kattığı programın sonunda, Yeni Asya Vakfı Yalova Şubesi Hanımlar Grubu tebrik edilirken, böyle programların devam etmesi temennisinde bulunuldu.

Meryem SÖNMEZ - Gül ERBİLEN / YALOVA

06.04.2008


 

ÖSS ve YDS’ye başvurular 7 Nisan’da sona erecek

ÖĞRENCİ Seçme Sınavı (ÖSS), Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş için başvurular 7 Nisan Pazartesi günü sona erecek.

2008-2009 Öğretim yılında yüksek öğretimin tüm lisans ve önlisans programlarına girmek veya yurt dışında öğrenim görmek isteyen adaylar da 2008-ÖSYS’ye girecekler. Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar da ÖSS ile birlikte YDS’ye de başvuracaklar. Orta öğretim kurumlarının son sınıfında okumakta olan öğrenciler okullarının bağlı olduğu başvuru merkezinden, mezun durumdaki adaylar ise diledikleri başvuru merkezlerinden, içinde 2008-ÖSYS Aday Bilgi Formu da bulunan ‘’2008-ÖSYS Kılavuzunu’’ 2 YTL karşılığında edinebilecekler. Orta öğretim okul müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları ÖSYS’de başvuru merkezi olarak görev yapacak. Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar ise başvurularını, okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacak.

/ ANKARA

06.04.2008


 

Güneydoğuda okula devam eden öğrenci arttı

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye ve çeşitli kuruluşların yaptığı eğitim kampanyaları sonucu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere, Türkiye genelinde çocukların ilköğretime hem başlama, hem de devam etme oranlarında artış sağlandı.

BM verilerine göre, Türkiye’de ilkokula devam etme oranı yüzde 97. Bu oran, 2007-2008 öğretim yılında erkekler için yüzde 98,5, kızlar içinse yüzde 96 oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ile UNICEF işbirliğinde başlatılan “Haydi Kızlar Okula” kampanyası sayesinde ise 2003 yılından bu yana yaklaşık 225 bin kız ve 100 bin erkek çocuğunun daha ilkokula devam etmesi sağlandı.

/ ANKARA

06.04.2008


 

Emekli ve Bağ-Kur’lulara muayenede kolaylık

EMEKLİLER ve bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleri ile Bağ-Kur’luların muayene ve tedavide sağlık karnesi yerine T.C kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanlarını göstermeleri yeterli sayılacak.

Resmi Gazete’de yayınlanan konuyla ilgili yönetmelikteki değişiklile, sağlık karnesi verilmesi ve vize edilmesi için gerekli belgelerle ilgili maddesinde yapılan düzenlemeyle, ‘’vize edilmesi’’ ifadesi metinden çıkarıldı. Yeni düzenlemeye göre, Bağ-Kur’lular, malullük veya yaşlılık aylığı alanlarla, bunların kanunen bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk, ana ve babaları ile hak sahibi olarak aylık alan eş, çocuk, ana ve babaları için, muayene ve tedavi başvurusunda, sağlık karnesi yerine T.C Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanlarının ibraz edilmesini yeterli kabul edilecek.

/ ANKARA

06.04.2008


 

Hastanelerdeki acil servise gelenlerin yüzde 60’ı acil değil

ACİL servislere başvuranların yaklaşık yüzde 60’ının acil olmayan, yüzde 30’unun orta acil, yüzde 10’unun ise gerçek müdahale edilmesi gereken acil hastalardan oluştuğu belirtildi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Onur Polat, acil servislerin hayati önem taşıyan birimler olduğunu ve buraya başvuran hasta sayısının kapasitenin çok üstünde bulunduğunu söyledi. Polat, yapılan araştırmalara göre, ‘’acil servislere başvuran kişilerin yaklaşık yüzde 60’ının acil olmayan, yüzde 30’nun orta acil, yüzde 10’unun gerçek müdahale edilmesi gereken acil hastalardan oluştuğunu’’ kaydetti. Acil olmayan hasta grubunun, hasta sayısının gittikçe artmasına, yığılmalara ve acil hizmetlerin aksamasına yol açtığına dikkati çeken Polat, özellikle nüfusun kalabalık bölgelerde, bu vakaların acil serviste saatlerce sıra beklediklerini ifade etti.

/ ANKARA

06.04.2008


 

‘Tutanak uygulaması polise müracaatı yarı yarıya azalttı’

TRAFİK kazalarında tarafların tutanak uygulamasının, polis çağırmaları yüzde 50 civarında azalttığı belirtildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi ‘nin 40. yılı dolayısıyla Ege İletder tarafından düzenlenen konferansta konuşan İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Ekipler Amiri Semih Kök, Karayolları Trafik Kanunu’nun 81. ve 83. maddeleri kapsamındaki tutanağın, sadece maddi hasarlı trafik kazalarında ve tarafların anlaşması halinde doldurulacağını hatırlattı. Tarafların anlaşamadıkları, ölüm ya da yaralanmayla sonuçlanan kazalarda, sürücüde alkol şüphesi varsa, kamu kurumlarına ait eşyalarda zarar meydana geldiyse bu tutanağın doldurulamayacağını vurgulayan Semih Kök, o zaman 155 Polis İmdat hattına haber verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

/ İZMİR

06.04.2008


 

Vatan Caddesi trafiğe kapatılıyor

İETT Genel Müdürlüğü’nün Edirnekapı-Sultançiftliği Raylı Sistemi çalışmaları ve Topkapı’da Zeytinburnu Kabataş Cadde Tramvayı ile entegrasyonunun sağlanabilmesi için Vatan Caddesi geçişindeki raylı sistem viyadüğünün ön germeli kiriş montajının yapılacağı belirtildi.

Bu sebeble Vatan Caddesi’nde Geçici Trafik Sirkülasyonu uygulanacağı vurgulanan açıklamada, Edirnekapı-Topkapı İlave Hat Vatan Caddesi Trafik Sirkülasyon Projesi’nin gerçekleşebilmesi için 6, 7, 8 ve 9 Nisan’da 24.00-06.00 saatleri arasında, Vatan Caddesi’nin çift yönlü olarak trafiğe kapatılacağı bildirildi. Trafiğin, servis yollarından sağlanacağı kaydedildi.

HABER MERKEZİ

06.04.2008


 

OKS’ye başvurular arttı

MİLLİ Eğitim Bakanlığınca bu yıl son kez yapılacak Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na (OKS) başvuran aday sayısı geçen yıla göre 90 bin artarak, yaklaşık 915 bin oldu.

10-28 Mart 2008 tarihleri arasında başvuru alınan sınava katılacak adayların sayısı belirlendi. OKS’ye yaklaşık 915 bin aday başvurdu. Öğrenciler, 8 Haziran 2008 Pazar günü OKS’ye girecek. Öte yandan bu yıl ilk kez OKS’nin yerine yapılmaya başlanacak Seviye Belirleme Sınavları’na (SBS) girecek adayların sayıları da belirlendi. SBS’ye ilköğretim 6. sınıflardan 981 bin 37, 7. sınıflardan da 982 bin 378 aday katılacak. MEB yetkilileri, hem 6. sınıflarda hem de 7. sınıflarda 1 milyon 300 biner öğrenci bulunduğunu belirterek, sürenin iki kez uzatılmasına karşın başvurmayan adaylar olduğunu kaydettiler.

/ ANKARA

06.04.2008


 

Alkol, hafızaya zarar veriyor

12 yaşındaki çocukların bile alkolizm tedavisi gördüğü uyarıları yapıldığı bir zamanda, bilim adamları, alkol tüketen gençlerde 20’li yaşlarına gelmeden önemli bozulmalar görüldüğünü ortaya koydu.

Aşırı alkol tüketmenin, beynin gelişmesindeki kritik aşamaya müdahale ettiği ve bu sorunun yaşla daha da kötüleştiği halihazırda biliniyor. Araştırmacılardan Thomas Heffernan yaptığı açıklamada, “gençlerde aşırı alkolün ve içki alemlerinin, beyinde günlük hafızayı destekleyen bölüme zarar verdiğine dair delil bulunduğunu” söyledi.

Heffernan, bu gençlerin hafızalarına zarar vermekle kalmadıklarını, ayrıca bu durumun, gençlerin beyinleri gelişme safhasında olduğu sürece gelecek için de sorun oluşturacağını belirtti. Northumbria ve Keele üniversiteleri tarafından denekler üzerinde yapılan bu araştırmanın sunumu, İngiliz Psikolojik Derneği konferansında yapıldı. Araştırmada incelenen deneklerin, beynin gelişme safhasında bulunduğu 17 ile 19 yaş arasında oldukları bildirildi.

/ ANKARA

06.04.2008


 

Hidrojenle çalışan ilk uçak başarıyla denendi

HavacIlIk devi Boeing tarafından geliştirilen küçük, pervaneli ve hidrojenle çalışan, atık olarak sadece ısı ile su üreten uçak, Madrid’in güneyindeki bir havaalanından yaptığı 3 uçuşu başarıyla tamamladı.

Boeing firmasının teknoloji bölümü başkanı John Tracy, başarılı testin, yeni yeşil uçakların yolunu açabileceğini belirterek, bunun tarihî bir teknolojik başarı olduğunu ve yeşil bir gelecek için büyük umut verdiğini söyledi. Şubat ve Mart aylarında deneme uçuşları yapılan iki kişilik uçak, İngiliz Intelligent Energy firması tarafından geliştirilen, bir melez batarya ve yakıt hücre sistemi ile donatıldı. Oksijen ve hidrojeni birleştirerek elektrik üreten yakıt hücreleri, pervaneyi çeviren elektrik motorunun beslenmesi için kullanıldı.

/ MADRİD

06.04.2008


 

“pizza.com”u 2.6 milyon dolara sattı

ABD’de bir adam 1994 yılından bu yana yılda 20 dolar (26 YTL) ödeyerek elinde tuttuğu ‘’pizza.com’’ alan adını 2.6 milyon dolara (3,38 milyon YTL) sattı. 43 yaşındaki Chris Clark, bir hafta süren açık arttırmanın ardından, isimsiz bir alıcının önerdiği fiyatı kabul etti.

Maryland eyaletinin Kuzey Potomac bölgesinde yaşayan Clark Baltimore Sun gazetesine verdiği demeçte, bunun çok çılgınca olduğunu söyleyerek, “Kesin yaşamımda büyük değişiklik olacak” dedi. İnternet henüz başladığında 1994 yılında alan adını kayıt ettiren Clark, “pizza.com” alan adını edinerek, danışmanlık şirketi için bir pizza firması ile sözleşme imzalayacağını umuyordu. Clark, şirketini 2000 yılında satmasına rağmen yılda 20 dolar ödeyerek alan adını elinde tuttu ve burada reklâm da sattı. Ocak ayında “vodka.com” alan adının 2006’da 3 milyon dolara satıldığını öğrenen Clark, bunun üzerine 27 Mart’ta internetten 100 dolarla başlattığı müzayedeyi bir hafta sonra 2.6 milyon dolar kazanarak kapattı.

/ İSTANBUL

06.04.2008


 

Kadın köpeği ısırdı!

ABD’de bir kadın köpeği ısırdı. Amy Rice adlı kadın, Labrador cinsi köpeğini bir “pit bull terrier”in saldırısından kurtarmak için, saldıran köpeği burnundan ısırdı.

Amy Rice, Ella adlı köpeğini boğazından kavramış olan “pit bull”dan kurtarmak için can havliyle “pit bull”u ısırdığını anlatarak “Nasıl olduğunu anlamadan köpeği burnundan ısırdım” diye konuştu. Olay üzerine “pit bull”un karantina altına alındığı, Amy’nin de kuduz riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

/ ANKARA

06.04.2008


 

Mezarlar interaktif hale geldi

Japonya mezar ziyaretlerinin azalması üzerine teknolojisini konuşturarak mezarları interaktif hale getirdi.

Mezartaşları üzerine eklenen barkod ve şifreler sayesinde, Japonlar kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarına bakabileceği gibi sisteme yeni fotoğraflar da ekleyebilecek. Amaç ise mezarların nesiller boyu ziyaret edilmesini sağlamak. Teknolojik mezarların bütün sırrı barkodda gizli. Mezarı görmeye giden kişi mezartaşındaki barkod numarasını cep telefonunun kamerasına okuttuğunda cep telefonunun ekranında kendisinden şifre isteyen bir sayfa açılıyor. Kullanıcı şifreyi girdiğinde telefon otomatik olarak bir web sitesine yönleniyor. Bu sitede kaybedilen yakınların fotoğraf ve videolarını görebiliyorsunuz. Aynı şekilde bu yakınınızla ilgili elinizde olan fotoğrafları da siteye ekleyebiliyorsunuz. Bu yeni icat teknolojik mezarların birim bedeli ise 10 bin dolar.

/ TOKYO

06.04.2008


 

Türkiye “Bilim elçisi”ni seçecek

BrItIsh Council ve ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilecek FameLab Bilim Elçileri Yarışması ile bilim ve mühendislik gibi alanlarda kendini en iyi şekilde ifade edebilecek “Bilim Elçisi” aranıyor.

İngiltere’de 2005 yılında Cheltenham Bilim Festivali çerçevesinde gerçekleştirilmeye başlayan FameLab Bilim Elçileri Yarışması, 2007 yılında British Council girişimiyle uluslararası bir kimlik kazandı. FameLab Bilim Elçileri Yarışması, bilimsel bilginin doğru, anlaşılabilir ve eğlenceli bir şekilde geniş kitlelere aktarılmasını hedefliyor. Yarışmayla, temel bilim ve mühendislik alanlarında çalışan ve bilime gönül veren yüzlerce kişinin, çalışmalarını topluma anlatabilmeleri, bu sayede de bilimi topluma sevdirmeleri amaçlanıyor. FameLab Bilim Elçileri 2008 Yarışması, 18 yaşın üzerinde temel bilim, mühendislik, matematik veya teknolojik konularda birikimi olan herkese açık. British Council ve ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi tarafından gerçekleştirilecek yarışmaya katılmak isteyenler, 12 Nisan’a kadar britishcouncil.org.tr internet adresinden başvuru yapabilirler. Yarışmacılardan, aktarmak istedikleri bilgi birikimlerini 3 dakikalık süre içerisinde anlaşılabilir ve üretici bir şekilde juri karşısında sunmaları isteniyor.

/ İSTANBUL

06.04.2008


 

160 ülke gaz salımının azaltılması için anlaştı

BM himayesinde Tayland’ın başşehri Bangkok’ta düzenlenen küresel ısınmayla dünya çapında mücadele konulu toplantıda, 160’tan fazla ülke, uçak ve gemi seyahatlerine bağlı olarak yayılan sera etkisi oluşturan gazların salımının azaltılmasının yollarını araştırma konusunda anlaştı.

Kyoto Protokolünü imzalayan ülkeler, uçak ve gemilerle atmosfere salınan gazların azaltılması ya da kısıtlanmasının yollarının araştırılmasını öngören bir deklarasyonu uzlaşmayla kabul etti. Dünyadaki ulaşım sanayisi, atmosferi kirleten gazların yüzde 3’ünü temsil ediyor.

/ BANGKOK

06.04.2008


 

Mona Lisa artık hareket edebiliyor

Mona Lisa artık hareket edebiliyor, hatta size sırlarını bile verebiliyor. Güney Kore’de bir galeride dünyaca ünlü tabloların karakterleri, teknolojiyle canlandırıldı.

Projeyle genç neslin san'atla sıkılmadan bütünleşmesi amaçlanıyor. Güney Kore, bir ilke imza atarak dünyaca ünlü 62 tabloyu teknolojiyi kullanarak canlandırdı. Bu sayede, aralarında Mona Lisa ve ünlü “Son Yemek” gibi tablolardaki karakterler hareket edebiliyor, soruları cevaplayabiliyor, kendilerini anlatabiliyor. Güney Kore, bu teknolojiyi diğer ülkelere de ihraç etmeye hazırlanıyor.

/ İSTANBUL

06.04.2008


 

‘Bu yıl sıcaklık düşecek’

Büyük Okyanus’taki La Nina akıntısının soğutucu etkisi sebebiyle bu yıl küresel sıcaklıkların 2007’e kıyasla daha düşük olacağı belirtildi.

Bu sıcaklık düşüşüne Pasifik’teki La Lina akıntısının soğutucu etkisinin sebep olabileceğini belirten Dünya Meteoroloji Örgütü’nün Genel Sekreteri Michel Jarraud, La Nina akıntısının yazın da süreceğini söyledi. Bunun, 1998’de El Nino’nun dünyayı ısıtmasından bu yana sıcaklıkların küresel olarak yükselmediği anlamına geldiğine dikkat çekildi. La Nina ve El Nino, etkileri tüm dünyada hissedilen iki büyük su akıntısı. İspanyolcada “Küçük Kız” demek olan La Nina’nın dünyayı soğutucu, “Küçük Oğlan” anlamına gelen “El Nino”nun da ısıtıcı etkisi var. Bu yıl Büyük Okyanus La Nina’nın etkisi altında. Michel Jarraud, La Nina’nın etkisiyle sıcaklıkların bir derecenin altında bir oranda artacağını söyledi.

/ ANKARA

06.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri