Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Şiraz’daki patlama esrarını koruyor

İran'ın orta kesimindeki Şiraz şehrinde bir camide bomba patlaması sonucu ölenlerin sayısı 11, yaralananların sayısı 191’e çıktı.

Resmî İRNA ajansının hastane kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, önceki gece meydana gelen patlamada 11 kişi öldü, 191 kişi yaralandı. Patlamanın çok şiddetli olduğunu ifade eden yetkililer, ölü ve yaralı sayısının daha da artabileceğini belirttiler.

Bu arada, İran’ın Fars eyaleti Emniyet Müdürü Ali Muayyedi, Şiraz kentinde önceki gece meydana gelen patlamanın “saldırı olmadığını” söyledi. Yarı resmî Fars ajansına konuşan Muayyedi, uzmanlarca yapılan ilk incelemelerin sonuçlandığını ve buna göre, Şiraz’da bir camide meydana gelen patlamanın “kasten yapılmadığını ve saldırı olmadığını” kaydetti. Patlamanın meydana geldiği caminin yakınlarında daha önce İran-Irak savaşıyla ilgili bir fuar düzenlendiğini hatırlatan Muayyedi, “Olay büyük ihtimalle, tedbirsizlik sonucu fuardan kalan bir askerî mühimmatın patlamasıydı. Patlamaya ilişkin her türlü saldırı iddialarını reddediyoruz. Bu konuda incelemeler sürüyor” diye konuştu.

Bu arada resmî İRNA ajansı, patlamada ölenlerinin sayısının 11’e, yaralananların sayısının da 191’e çıktığını bildirdi.

/ TAHRAN

14.04.2008


 

Almanlar, Sarkozy’den rahatsız

İngiltere yayımlanan The Times gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bölgesel anlaşmazlıkları sona erdirmek amacıyla oluşturmayı planladığı Akdeniz Birliğinin Almanya’yı rahatsız ettiğini öne sürdü.

Gazete, İngiltere’nin de Sarkozy’nin Akdeniz Birliği teklifiyle Türkiye’yi AB dışında tutmaya çalıştığından kuşkulandığını yazdı. Sarkozy’nin Fransa’nın 6 aylık AB dönem Başkanlığı sırasında Paris’te yapılacak zirveye Akdeniz’e kıyısı bulunan Libya, Suriye ve İsrail gibi bütün ülkeleri davet edeceğini yazan Times, bu ülkelerin 13 Temmuzda Paris’te yapılacak AB zirvesine davet edileceklerini ve bu vesileyle 14 Temmuzda yapılacak Bastil günü kutlamalarında Avrupalı askerlerle birlikte bu ülkelerin askerlerinin de geçit törenine katılmalarının düşünüldüğünü kaydetti. Gazete, organizasyonun İsrail ve Arap askerlerini bir araya getirme potansiyeline de dikkati çekti.

Haberi, Sarkozy’nin danışmanı Henri Guaino’ya dayandıran gazetede, şunlar kaydedildi: "Akdeniz Birliği fikri Almanları rahatsız etti. Birlik, bunun sadece AB ile işbirliği çerçevesinde oluşturulabileceği görüşünde. Oysa projenin fikir babası olan Guaino, böyle bir birliğin etkisiz bir versiyonunun bile terörizm, yasa dışı göç gibi konulara olumlu katkı sağlayacağına inanıyor. Savaş ve ekonomik güçlüklerden çeken bölgenin bu projeyle rahatlayabileceğini düşünüyor. "Bu yılki Bastil Kutlamalarının tarihin en büyüklerinden biri olacağına dair Fransız yetkililerin açıklamalarına da işaret eden Times, Akdeniz birliği fikrinin bir "savaş alanına’’ dönüşebileceğini de öne sürdü.

Gazete, Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki en büyük destekçisi durumundaki İngiltere’nin, Sarkozy’nin Akdeniz Birliği teklifinde bulunarak bir komployla Türkiye’yi AB dışında tutmak gibi bir amacı bulunduğundan kuşkulu olduğuna işaret etti.

/ LONDRA

14.04.2008


 

İtalyan Sarkozy iktidara yürüyor

Roma-İtalya'nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi’nin liderliğini yaptığı Özgürlükçü Partinin kazanacağına kesin gözüyle bakılan seçimde, bugün de oy kullanılabilecek.

Seçimde, Berlusconi’nin rakibi olarak merkez soldaki Demokrat Partinin lideri Walter Veltroni gösteriliyor. Ancak seçim öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları, 71 yaşındaki Berlusconi’nin, en yakın rakibinden yüzde 6-7 oranında daha fazla oy alacağına işaret ediyor.

Seçimler Roman Prodi liderliğindeki koalisyonun geçen Ocak ayında çökmesi sebebiyle, üç yıl erken yapılıyor. Merkez sağın lideri 71 yaşındaki milyarder işadamı Silvio Berlusconi, yeni kurulan Özgürlükçü Parti’nin lideri olarak üçüncü kez iktidara gelmeyi umuyor. Ancak eski Roma Belediye Başkanı merkez solcu lider Veltroni, oylama öncesi Berlusconi’yle arasında sadece üç puanlık bir fark kaldığını savundu. Seçimde oranları yüzde 15’i bulan kararsız seçmenlerin belirleyici olacağı kaydediliyor. BBC’nin Roma Muhabiri Christian Fraser iki adayın politikalarında fazla bir fark olmadığını belirtiyor.

Her ikisi de kamu harcamalarını azaltmayı ve vergileri düşürmeyi vaat ediyor.

/ ROMA

14.04.2008


 

Irak’taki Amerikan hapishanelerinde 3 Türk var

Irak'taki Amerikan hapishanelerinde 3 Türk vatandaşının bulunduğu belirtildi.

Çok uluslu güçlerin tutuklama ve gözaltına alma operasyonları sorumlusu Amerikalı Tümgeneral Douglas Stone, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki Amerikan hapishanesindeki tutuklular arasında 3 Türk vatandaşının bulunduğunu söyledi.

/ BAĞDAT

14.04.2008


 

Sadr : Gates benim hasmım olur

Iraklı Şiî lider Mukteda Sadr, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’i ‘’terörist ve düşman’’ olarak niteledi. Mukteda Sadr, Necef’te yayımlanan açıklamasında, Robert Gates’e seslenerek, ‘’Her zaman benim düşmanımdınız, kanımın son damlasına dek düşmanım kalacaksınız’’ dedi.

ABD Savunma Bakanı Gates’in siyasal platformu tercih etmesi durumunda Sadr’ı ABD’nin düşmanı olarak görmeyeceklerine ilişkin sözlerine ilişkin olarak Şiî lider, ‘’Ülkemi işgal ederken hangi siyasal sürece beni dahil etmek istiyorsunuz’’ diye konuştu. Sadr, açıklamada, ‘’Terörist savunma bakanının sözlerini duyunca kendimi bu teröriste uygun bir cevap vermeye zorunlu hissettim. Sizden başka düşmanım yok. Siz işgalcisiniz. Beni düşman olarak kabul etmeseniz de ben sizi düşman kabul ediyorum’’ dedi. Sadr, ‘’kendilerine uygun bir biçimde’’ Irak’taki ABD işgaline direnme sözü de verdi. ABD Savunma Bakanı Gates, dün Pentagon’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Mukteda Sadr’ın siyasal platformu tercih etmesi durumunda kendisini ABD’nin düşmanı olarak görmeyeceklerini söylemişti.

/ NECEF

14.04.2008


 

Amerikan robotları da dost ateşi açıyor

ABD'nin Irak’ta geçtiğimiz yıl denemeye başladığı paletli ve otomatik silâhlı savaş robotlarının, tatbikatlar sırasında namluyu pek çok kez Amerikalı askerlere yönelttiği, ölümlü kazaların son anda engellendiği bildirildi.

Teknik arıza ve mühendislik hataları sebebiyle ‘isyankâr’ hareket eden savaş makinelerinin programları, gerekli düzeltme ve geliştirmeler için askıya alındı. Japonya’daki bir ‘RoboBusiness’ konferansına katılan Amerikan kara kuvvetleri yetkilisi Kevin Fahey, Özel Silâhlar Gözlem ve Keşif Doğrudan Hareket Sistemi (SWORD) bünyesinde üretilen insansız, uzaktan kumandalı askerî araçların, emir verilmediği halde hareket ettiklerini veya ateş açtıklarını söyledi. 5.56 milimetre çapındaki M249 hafif makineli silâhlara sahip olan araçların, askerlere yöneldiği zamanlar denemelerin durdurulduğu aktarıldı. Fahey, bütün sorunlara rağmen bu makinelerin, silâhlandırılmış insansız keşif uçaklarından daha güvenilir olduğunu kaydetti. Amerikalı uzman, insansız savaş makinelerine güvenebilmek için en az 10-20 yıl geçmesi gerektiğini vurguladı. SWORD makinelerinin yanı sıra, 7.62 milimetre çapındaki ağır makineli silâhlar ve geliştirilmiş güvenlik şartları sunan Modüler Gelişmiş Silâhlı Robotik Sistem (MAARS) robotlarının da 1 yıl içinde denenmesine başlanılacak.

/ TOKYO

14.04.2008


 

Gazze yine karanlığa mahkûm

Gazze Şeridi’nin yeniden yakıt darboğazıyla karşı karşıya bulunduğu ve bölgenin elektrik üreten tek santraline ancak birkaç gün yetecek kadar yakıt kaldığı belirtildi.

Gazze’nin tek elektrik santralinin direktörü Refik Meliha, İsrail’in yeniden fuel oil göndermeye başlamaması halinde, santralin ancak birkaç gün daha çalışabileceğini ve sonra santrali kapatmak durumunda kalacaklarını bildirdi. Gazze’de Ablukaya Karşı Mücadele Derneğinin Başkanı Cemal Hudari de yakıt yokluğu sebebiyle elektriklerin kesilmesinin Gazze’de bütün hayatı etkileyeceğini, sağlık ve iletişim hizmetlerinin duracağını belirtti.

Gazze Şeridi’nde halen araçların yüzde 90’ına yakınının trafiğe çıkamadığını belirten Hüdari, öğrenci servislerinin de işlemez hale gelmesi sebebiyle, eğitimin de büyük darbe alacağını ifade etti.

Yerel kaynaklar, Gazze’de yollarda sadece tek tük araçlar görülebildiğini, taksilerin bile dolaşmadığını bildiriyor. Taksilerin, stokladıkları yakıtla, ancak özel müşterilerinin çağrılarına gittiği, diğer zamanlarda işe çıkmadığı kaydedildi. Gazze’nin merkezindeki en büyük akaryakıt istasyonunun yetkilileri, müşterilerine sadece gaz verebildiklerini söyledi.

/ KUDÜS

14.04.2008


 

Chirac taburcu oldu

Kalp pili takılan Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac (75) taburcu oldu. Chirac’ın yakın çevresinden bir kişi, eski cumhurbaşkanının öğleden sonra taburcu edildiğini, durumunun iyi olduğunu ve evinde dinlendiğini belirtti.

Doktorların istirahat önerdiği Chirac’ın programının 2 hafta boyunca hafifletildiği kaydedildi. Paris’te La Pitie Salpetriere hastanesine yatan Chirac’a Perşembe akşamı yapılan başarılı bir ameliyatla kalp pili takılmıştı.

/ PARİS

14.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri