Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Tasarruf et, Keban kazan

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’de yalnızca akkor ampullerin değiştirilmesiyle iki Keban Barajı’nın ürettiği elektrik enerjisi kadar tasarruf sağlanacağını söyledi.

Güler, Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği üyeleriyle düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak için Enerji Verimliliği Projesi’ni (ENVER) başlattıklarını, büyük kazanımlar sağlayacak olan projeye büyük önem verdiklerini vurguladı.

Enerjiyi verimli kullanmanın sayısız fayda sağlayacağına dikkati çeken Güler, ‘’Birincisi paranız cebinizde kalır. Yani enerji için daha az harcama yaparsınız. İkincisi ülkemizin enerjiye ilişkin dışa bağımlılığı azalır. Ayrıca çevre daha az kirlenir, çevre korunmuş olur. Yalnızca akkor lambaları değiştirdiğimizde iki Keban Barajı kârımız olacak’’ dedi.

Bakan Güler, 100 vatlık akkor ampul ile yapılan aydınlatmanın 20 vatlık tasarruflu ampulle de yapılabileceğini ifade ederek, şunları anlattı: ‘’100 vatlık lamba ile 20 vatlık tasarruflu lamba aynı aydınlatmayı yapıyor. Tasarruflu lambayı tercih ettiğinizde 80 vat enerji cebinizde kalıyor. 80 vat enerjinin bedeli 77 YTL. Enerjiyi verimli kullanarak bu kazancı elde ediyorsunuz. Bu parayla çocuğunuza ayakkabı mı alırsınız başka bir şey mi alırsınız size kalmış bir şey. Ayrıca, akkor lamba kullandığınızda ışık yanında ısı da alıyorsunuz. Yani akkor lamba ısı yayıyor. Odanızda sıcaktan bunalıyor, bu kez serinlemek için klima çalıştırıyorsunuz. Yani iki defa zarar etmiş oluyorsunuz. Paranızı boşuna harcamış oluyorsunuz.’’

Güler, Türkiye’nin ürettiği elektriğin yüzde 50’sinin doğal gaz kullanılarak elde edildiğini, yani elektrik tüketimi karşılığında ödenen paranın yarısının doğal gaz bedeli olarak yurt dışına gittiğini, bunun Türkiye için önemli bir kayıp olduğunu ifade etti.

‘’Biz enerjimizi verimli kullanırsak, enerjimizi boşa harcamazsak paramız cebimizde kalır. Hem biz hem de ülkemiz kazanmış olur. Ayrıca enerjinin verimli kullanılması çevremiz için de önemli’’ diyen Güler, bir akkor lambanın tasarruflu ampulle değiştirilmesinin dünyaya 2 ağaç kazandırmak olduğunu bildirdi.

/ KAHRAMANMARAŞ

14.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tasarruf et, Keban kazan

  IMF ile zorlu sınav kapıda

  Fındıklar depoda kaldı

  Dizel otomobilin avantajı kalmadı

  Üretimi arttıran yabancı sermaye teşvik edilsin

  MEMUR-SEN’e göre 4 kişilik ailenin açlık sınırı 788 YTL

  Çay sektörü geleceğe umutla bakmak istiyor

  İş adamları ödeme sıkıntısı içinde

  Müteahhitlik sektörü krizin eşiğine geldi


 Son Dakika Haberleri