Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

200 şair Bodrum’da buluştu

Uluslararası Bodrum Kültür ve Sanat Şöleni Türkiye, Kıbrıs, Kosova, Bosna-Hersek, Bakü, Ukrayna ve Makedonya’dan yaklaşık 200 şairin katılımıyla başladı. Faaliyet kapsamında Bodrum Belediyesi Kültür Merkezi’nde bir panel düzenlendi.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Başkanı İhsan Işık, derneğin amacının, Türkiye’deki şairlerin ve yazarların haklarını korumak ve bu hakları AB ülkelerindeki yazarların seviyesine getirmek olduğunu söyledi.

Uluslararası Bodrum Kültür ve Sanat Şöleni Türkiye, Kıbrıs, Kosova, Bosna-Hersek, Bakü, Ukrayna ve Makedonya’dan yaklaşık 200 şairin katılımıyla başladı. Faaliyet kapsamında Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi’nde bir panel düzenlendi.

Panelde konuşan Işık, derneğe bin 500 yazar, şair ve edebiyatçının üye olduğunu söyledi.

Derneğin amacının Türkiyede’ki şairler ve yazarların haklarını korumak ve bu hakları AB ülkelerindeki yazarların seviyesine getirmek olduğunu belirten Işık, ‘’2009 yılından itibaren İLESAM’ın girişimleriyle Türkiye’de ilim adamlarımız şair ve yazarlarımız bir takım telif gelirlerine sahip olacaklar. İLESAM üyesi san'atçılar ve edebiyatçılar daha çok aranan, istenilen kişiler arasına gireceklerdir’’ diye konuştu.

Panele katılan, şair ve yazar Abdullah Satoğlu da ‘’Su’’ adlı şiirini okudu. Satoğlu, daha sonra yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de ortaokul ve lise yıllarında şiir ve edebiyata merak duyduğunu söyledi.

Kendisinin, Cumhurbaşkanı Gül’ün akrabası olduğunu ve öğrencilik yıllarında veliliğini yaptığını da ifade eden Satoğlu, ‘’Abdullah Gül o zaman derslerine gayret gösterirdi. Öğretmenleri bize Abdullah Gül’ün şiir ve edebiyata merakı olduğunu söylerdi. Biz onunla kıvanç duyardık’’ dedi. Konuşmaların ardından Bodrum Dans Kulübü Folklor Ekibi Bodrum Ege bölgesinden oyunlar sergiledi. Panele, aralarında Kaymakam Abdullah Kalkan, Belediye Başkanı Mazlum Ağan ve Emniyet Müdürü Yılmaz Özden’in de olduğu yaklaşık 300 kişi katıldı. Bodrum, aa

14.04.2008


 

Şiiriyle bir bütün olmuş şair: YAHYA KEMAL

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Yahya Kemal’in ‘’şiiri olmaksızın hayat hikâyesini, hayat hikâyesi olmaksızın şiirini anlamak mümkün olmayan tek şahsiyet’’ olduğunu söyledi.

Altındağ Belediyesince, Yunus Emre Kültür Merkezinde ‘’50. Ölüm Yıldönümünde Yahya Kemal ve Şiir Dili’’ konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Yahya Kemal’in güçlü bir şair olduğunu ifade etti.

Tural, ‘’Pek az kimsenin hayatı ile mesleği arasında mutlak ilişki vardır. Şairliği bir hayat tarzı olarak seçmiş ve onu artık hayat hikâyesinin ayrılmaz parçası haline getirmiş birçok şair vardır. Ama Yahya Kemal, şiiri olmaksızın hayat hikâyesini, hayat hikâyesi olmaksızın şiirini anlamak mümkün olmayan tek şahsiyettir’’ diye konuştu. Yahya Kemal’in edebî bir şahsiyet olduğunu dile getiren Tural, bu şekilde şahsiyet olarak kalmamın çok zor olduğunu söyledi.

Şairin İstanbullular tarafından çok sevildiğini, kitabı henüz çıkmamışken halkın büyük kesimi tarafından tanındığını belirten Tural, Yahya Kemal’in şiirlerinden mısralar okuyarak, hayat hikâyesini anlattı.

‘’Türkiye’de belli çizginin üstünde bin şair varsa, o bin şairden son 200 yıl içerisinde yalnızca şair gibi yaşamış biri vardır. O da Yahya Kemal’dir’’ diyen Tural, şairin şiirlerinin inceden inceye düşünülmüş yüksek bir mimarî olduğunu ifade etti.

/ ANKARA

14.04.2008


 

Ödüller sahiplerini buldu

Fatsalı Şairler, Şiir Yorumcuları ve Aşıklar Topluluğu ilk faaliyetini Fatsa’da ‘’Türkiye Okuyor’’ kampanyası kapsamında 44. Kütüphaneciler ve Kütüphaneler Haftası faaliyetleri içinde ve ‘’ Şiire Sevgi, Şaire Saygı ‘’ başlığı altında gerçekleştirdi.

Ödül Töreninin Fatsa’nın en işlek Caddesinde gerçekleştirilmesi san'atsever Fatsalıların ilgi yoğunluğuna vesile oldu.

Faaliyette DJ ve Şiir Yorumcu Yasemin Coci’ye, şair şiir yorumcusu Fatma Gürsoy Hazinedar’a, Fatsa’da en çok şiir kitabı okuyan bir öğrenciye, İstiklâl Marşı’nı ezberden okuyan şiir yorumcularına sade bir törenle ŞÜSİYAD Başkanı Hikmet Okuyar tarafından proje çalışması olarak hazırlanan Karadeniz Sevdası ile Türkiye Sevdası isimli eserler ile şiir yorumcusu şair Gülay Abu’nun şiir kitabı ve çeşitli armağanlar verildi.

14.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri