Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Minarelerden savaş çağrısı

IRAKLI radikal Şiî lideri Mukteda Sadr, hükümet kuvvetleriyle Amerikan birliklerinin operasyonlarının sürmesi halinde “açık savaş” tehdidinde bulundu. Necef’te yazılı açıklama yayınlayan Sadr, “Son defa uyarıyorum. Hükümet tercihini barıştan yana yapmalı ve kendi halkını hedef alan şiddeti durdurmalı. Aksi halde felâket hükümeti olacaktır” ifadesini kullandı.

Sadr, “hükümetin içine sızan milislerin eylemlerine son verilmesini” istediği açıklamasında, “yoksa kurtuluşa kadar sürecek açık bir savaş başlatacaklarını” bildirdi.

Şiî lideri, “Hükümet, işgal kuvvetinden en kısa sürede çekilme takvimi talep etmeli” ifadesini de kullandı. Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu milisleri, Bağdat’ın Sadr mahallesinde Irak ve Amerikan kuvvetleriyle kanlı çatışmalara giriyor.

Bu arada, Bağdat’ın şiddetli çatışmalara sahne olan Şiî Sadr semtinde minarelerden halka “savaş” çağrısında bulunuldu. Radikal Şiî lideri Mukteda Sadr’ın önceki akşam yayınladığı “açık savaş” tehdidi içeren mesajı, geceleyin minare hoparlörlerinden okundu.

Başşehrin kuzeydoğusundaki büyük semtin sakinlerinden öğrenildiğine göre, minarelerden yükselen çağrılarda, “İşgalciyi yenin. Onu evlerinizden kovun” denildi. Minareleri kullanan Sadr yanlıları, Sadr mahallesindeki kuşatmanın kaldırılmasını istedi.

ABD’yi Şiîler arasına nifak tohumları saçmakla da suçlayan Sadr yanlıları, Irak emniyet kuvvetlerinin “kendi kardeşleriyle karşı karşıya gelmemelerini” istedi.

/ BAĞDAT

21.04.2008


 

“NATO, SSCB’ye nükleer saldırı planlamış”

Sovyetler Birliği ile ilgili gizli arşivlerin açılmasının ardından soğuk savaş yıllarında yaşanan ilginç pazarlıklar gün ışığına çıkmaya başladı.

Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin’in Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’le anlaşarak boğazları ele geçirmek istediği ile ilgili gizli belgelerin yayınlanmasının ardından, Fransa’nın 1961 yılında NATO’nun Sovyetler Birliği’ne nükleer saldırı gerçekleştirmeyi planladığı ile ilgili gizli bilgileri KGB’ye verdiği iddia edildi.

Soğuk Savaş yıllarında Fransa’da yaşayan ve gizli servisler arasında arabulucu olarak görev alan siyaset uzmanı Konstantin Melnik Rusya’nın resmi gazetesi ‘Rosiskaya Gazete’ye verdiği röportajında, Fransa Cumhurbaşkanı Charles Degol’ün dönemin Sovyetler Birliği Paris büyükelçisini çağırarak ittifakın nükleer saldırı hazırlığında olduğu bilgisini ilettiğini söyledi.

Melnik’e göre bu saldırı Sovyetlerin batı Berlin’e yönelik kuşatmayı kaldırmaması durumunda gerçekleşecekti. O yıllarda doğu Berlin’i işgal eden Sovyetler Birliği bölgeden Batıya kaçışları durdurmak için daha sonra Berlin Duvarı’na dönüşecek sıkı güvenlik noktaları oluşturmuştu. Melnik 1962 yılında gerçekleşen Küba krizinden daha ciddî bir nükleer savaş riskinin bu dönemde oluştuğunu, ancak bazı gerekçelerle bu krizin gündeme taşınmadığını söyledi.

Berlin kuşatması sırasında de Gaulle’ün ilk önce kendisini çağırtarak nükleer saldırı ile ilgili bilgileri Rus gizli servisi KGB’ye iletmesini istediğini ifade eden Melnik, “de Gaulle üzerine aldığı görevin ne kadar tehlikeli olduğunu biliyordu. İlk önce benim aracılığım ile KGB’ye ulaşmaya çalıştı. Başarılı olamayınca Sovyetlerin Paris büyükelçisini çağırarak bilgi verdi. Aldığı bilgilerden endişelenen büyükelçi de ‘hep birlikte öleceğiz’ şeklinde tepki vermişti” dedi.

NATO’nun nükleer saldırı ile ilgili planlarının Kruşçev’e ulaşmasının ardından Sovyet liderin Fransız gizli servisine güvenmemesine karşın kendisinin batı Berlini bloke etmek yerine ‘Berlin Duvarı’nı inşa ederek bu krizden kurtulmaya çalıştığını söyledi.

de Gaulle’un dış politikada tarafsız kalmaya çalıştığına dikkat çeken Melnik, NATO’nun karar mekanizmasından Fransa’nın çıkmasını sağladığını, Vietnam savaşında da bölge halkının bağımsızlığını ABD’ye karşı desteklediğini söyledi.

/ MOSKOVA

21.04.2008


 

‘Gıda fiyatı artışları katliâma yol açıyor’

BM Gıda Hakkı Raportörü Jean Ziegler, küresel gıda fiyatları artışının “sessiz bir katliâma” yol açmakta olduğunu söyledi.

Ziegler, Avusturya’nın Kurier am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, biyoyakıt için üretim yapılması, pazardaki spekülasyon ve Avrupa Birliği’nin ihracat sübvansiyonlarının, yoksul ülkelerdeki kitlesel açlığın sorumlusunun Batı olduğunu gösterdiğini bildirdi. “Dünyanın zenginliğinin tek elde toplanmasından” küreselleşmeyi sorumlu tutan ve çok uluslu şirketleri bir tür “yapısal şiddetle” suçlayan Ziegler, “Eşitsiz ve dehşet verici bir dünya oluşturan ve giderek vahşileşen bir borsa simsarları, spekülatörler ve mali haydutlar çetesiyle karşı karşıyayız. Buna bir son vermeliyiz” dedi. Ziegler, Fransız Devrimiyle mukayese ederek, günün birinde aç insanların zalimlere karşı ayaklanacağını düşündüğünü söyledi.

/ VİYANA

21.04.2008


 

Ermenistan önşartsız görüşme talep etti

ERMENİSTAN'IN yeni Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan, 1915 olaylarıyla ilgili olarak Türkiye ile ortak tarihin karanlık sayfasını birlikte çevirme önerisini dile getirerek, ‘’Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için ön şartsız görüşmeye hazırız’’ dedi.

Merkezi Erivan’da bulunan Mediamax ajansının haberine göre Nalbantyan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tekrarlayarak, ‘’Bu karanlık sayfayı birlikte çevirmeli ve güvenli bir geleceği birlikte kurmalıyız’’ dedi. Güney Kafkasya’nın stratejik önemi ve tabiî zenginliklerinin yanı sıra Kuzey ve Güney arasında, Doğu ve Batı arasında eksen konumunda bulunduğunu söyleyen Nalbantyan, bölge ülkeleri arasındaki sorunların çözümü ve iyi komşuluk ilişkilerinin herkesin yararına olacağını kaydetti. Ermeni işgali altında tutulan Yukarı Karabağ sorununa da değinen Nalbantyan, sorunun çözümü konusunda Erivan’ın bundan önceki çabalarının sürdürüleceğini ifade ederek, sorunun halk oylamasıyla çözülmesi gerektiğini savundu. Çözüm için Ermenistan ile birlikte Azerbaycan’ın da hazır olması gerektiğini söyleyen Nalbantyan, iki tarafın da gerekli sorumlulukla yaklaşımının önemi olduğunu ve sorunun barışçı yollarla çözümünden yana olduklarını kaydetti.

/ ERİVAN

21.04.2008


 

Zerdari pes etti

PAKİSTAN'IN suikasta kurban giden eski başbakanı Benazir Butto’nun eşi ve koalisyon hükümetindeki Pakistan Halk Partisi’nin lideri Asıf Ali Zerdari, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e karşı koyacak güçleri olmadığını söyledi.

BBC’ye demeç veren Zerdari, devlet başkanı, parlamento ve hükümet arasındaki ilişkiyi bozacak güce sahip olmadığını ifade etti. Zerdari, “Şimdilik mevcut durumu bozmuyoruz. Gücümüz yok. Üçte iki çoğunluğumuz yok. Karşı gelerek ülkeye zarar vermek istemiyoruz. Devlet Başkanını suçlamaktan daha önemli sorunlarımız var” dedi. Zerdari’nin partisi, eski Başbakan Benazir Butto’nun 27 Aralık’ta suikasta kurban gitmesinin ardından 18 Şubat’ta yapılan genel seçimlerinden zaferle çıkmıştı. Zerdari, 1999 yılında Müşerref tarafından iktidardan uzaklaştırılan eski başbakan Navaz Şerif ile koalisyon hükümeti oluşturmuştu.

/ İSLAMABAD

21.04.2008


 

Meşal, İsrail’i nufus bombasıyla vuracak

İSRAİL'İN düzenlediği 2 ayrı hava saldırısında 2 Hamas militanının öldüğü, 6 militanın da yaralandığı belirtildi.

Filistinli sağlık yetkililerinin bildirdiğine göre, İsrail bu sabah erken saatlerde Gazze’nin doğu ve kuzeyine hava saldırıları düzenledi. Hamas’ın Gazze sınırındaki İsrail geçiş noktasına intihar saldırıları düzenlemesinin ardından İsrail’in dün hava saldırıları yaptığına dikkat çekildi. Hamas’ın düzenlediği saldırılarda yüzlerce kilogram patlayıcı dolu iki cip havaya uçurulmuştu. Ayrıca hafta başında meydana gelen çatışmada yaralanan 17 yaşındaki gencin bugün öldüğü bildirildi.

Bu arada, Şam’da kızını evlendiren Hamas Siyasî Büro Şefi Halit Meşal bu münasebetle yaptığı konuşmasında İsrail’i nufus bombasıyla vuracaklarını söyledi. Bilindiği gibi, Lübnan’da da bir zamanlar nufus itibarıyla geride olan Şiîler doğum oranının yüksek oluşu dolayısıyla diğer toplulukların önüne geçmişti.

/ GAZZE

21.04.2008


 

Atina’da Ermeni gösterisi

YUNANİSTAN'IN başşehri Atina’da bir grup Ermeni Türkiye’nin Atina Büyükelçiliğine yürüdü.

Parlamento binası önünde toplandıktan sonra Türkiye aleyhine sloganlar atarak büyükelçiliğe yürüyen göstericiler, yolları kesen polis tarafından binaya yaklaştırılmadılar. Gösteri sonunda büyükelçiliğe bildiri vermek isteyen birkaç kişilik grupla Yunan polisi ve Türk görevliler arasında kısa bir arbede yaşandı. Büyükelçiliğe bildiri bırakamayan göstericiler binanın karşı kaldırımındaki ağaca Ermeni bayrağı astıktan sonra dağıldılar.

/ ATİNA

21.04.2008


 

Taliban, elçi kaçırdı

PAKİSTAN'IN Şubat ayından bu yana kayıp olan Kabil Büyükelçisi Tarık Azizuddin’in Taliban militanları tarafından kaçırıldığı bildirildi.

Arabiya Televizyonunda yayınlanan haberde, kaçırılan Büyükelçi Azizuddin, Taliban militanları tarafından alıkonulduğunu ve sağlık sorunları yaşadığını belirtti. Büyükelçi, Pakistan hükümetine Taliban’ın taleplerini yerine getirmesi çağrısında bulundu.

/ DUBAİ

21.04.2008


 

Somali’de şiddetli çatışma

sOMALİ'DE emniyet kuvvetleriyle muhalifler arasındaki çatışmalarda bir günde 25 kişi öldü. Şahitlerin ve hastane kaynaklarının bildirdiğine göre, başşehir Mogadişu’da önceki gece muhalifler, askerî devriyeye pusu kurarak 2 asker ve bir sivili öldürdü.

Önceki gün çatışmalarda yaralanarak hastaneye kaldırılan 93 kişiden dördü de dün sabah öldü. Yine dünkü çatışmalarda çoğu sivil 18 kişi öldü. Somali, 1991’den beri iç savaşa sahne oluyor. Başşehre, dinci militanlarla güvenlik güçleri arasında hemen her gün çatışma çıkıyor.

/ MOGADİŞU

21.04.2008


 

Amerikan ordusu Sadr duvarı örüyor

AMERİKAN ordusu, çatışmalarda 20 kişinin öldüğü Bağdat’taki Şiilerin kalesi Sadr mahallesine duvar inşa etmeye başladı.

Amerikalı komutanlar, yüksekliği birkaç metreyi bulan bu beton duvarın, şehrin diğer kesimlerine özellikle Irak hükümetinin merkeziyle Amerikan büyükelçiliğinin bulunduğu Yeşil Bölge’ye yönelik roket saldırılarını önlemesini bekliyorlar. Amerikan karşıtı Şiî lider Mukteda Sadr’a bağlı milis gücü Mehdi ordusuysa yaklaşık 2,5 milyon kişinin yaşadığı ve Irak ile Amerikan birliklerinin Şiî milislerle çatıştığı Sadr mahallesini kuzeyden doğuya ayıran bir beton duvar inşa edilmesini kınadığını açıkladı.

/ BAĞDAT

21.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri