Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Stoklar yeterli, suçlu perakendeciler

PİRİNÇ Değirmencileri Derneği (PDD) Başkanı Turgay Yetiş, ‘’Bu dönemde perakende sektörü, bizden aldığı eski fiyatlı pirince zam yapmış ve tüketiciye kilosu 7-8 YTL gibi yüksek fiyatlarla pirinci satmışlardır. Eğer ortada spekülatör aranıyorsa oraya bakılmalıdır’’ dedi.

Yetiş, pirinç fiyatlarındaki artış ve son dönem piyasalarda yaşananlar sebebiyle açıklama yapan Yetiş, son 5 yıldır pirinç fiyatlarında hiçbir artış yaşanmadığını, üreticinin ve PDD üyesi fabrikaların ise son 5 yıldır zararına çalıştıklarını söyledi.

‘’Bugün konuşanlar 5 senedir neredeydiler?’’ diyen Yetiş, şunları kaydetti: "Bugün itibarıyla ülkemizde, hasada kadar olan dönemde ihtiyaç stoku mevcut. Stoklarımız yeterli ve eksiğimiz yok. Bu nedenle paniğe de gerek yok. Bu panik nereden kaynaklanıyor anlayamıyoruz. Şu anda Derneğimize ait fabrikalar TMO’ya ait pirinci hiçbir ücret almadan, halkımıza sunulmak üzere ücretsiz olarak işlemektedir. Fabrikalarımızın büyük bir bölümü ellerindeki pirinci eski fiyatlardan satmış ve müşteriye olan teslimatlarda hiçbir aksama olmamıştır. Bu dönemde perakende sektörü, bizden aldığı eski fiyatlı pirince zam yapmış ve tüketiciye kilosu 7-8 YTL gibi yüksek fiyatlarla pirinci satmışlardır. Eğer ortada spekülatör aranıyorsa oraya bakılmalıdır.’’

/ İSTANBUL

21.04.2008


 

MUTFAKTAKİ ENFLASYON RAKAMLARI TÜİK'İ TUTMUYOR

Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin yaptığı araştırmaya göre, açıklanan yıllık enflasyonun yüzde 8-9 olmasına rağmen, vatandaşların gelirlerinden en çok pay ayırmak zorunda olduğu gıda harcamasındaki yıllık artışın yüzde 15,2 olduğu belirtildi.

Türkiye Kamu-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, açıklanan yıllık enflasyonun yüzde 8-9 olmasına rağmen, vatandaşların gelirlerinden en çok pay ayırmak zorunda olduğu gıda harcamasındaki yıllık artışın yüzde 15,2 olduğu iddia edildi. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gerekli aylık gıda harcamasının, geçen yıl Mart ayında 498,75 YTL olduğu belirtilen açıklamada, bu yılın aynı ayında ise 574,62 YTL’ye yükseldiği kaydedildi. Bu dönemde limonun yüzde 158, mercimeğin yüzde 56, ayçiçek yağının yüzde 51, barbunyanın yüzde 40, kuru fasulyenin yüzde 28, ekmeğin yüzde 22, beyaz peynirin yüzde 21, tavuk etinin yüzde 20 ve yoğurdun yüzde 18 zamlandığı ifade edilen açıklamada, şu görüşler yer aldı:

‘’Bu rakamlara son aylarda özellikle tahıl ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının dahil edilmediği düşünüldüğünde, önümüzdeki aylarda fiyatlara yansıyacak olan artışlarla birlikte gıda harcamalarındaki ortalama enflasyonun yüzde 20-25 olacağı tahmin edilmektedir. Enflasyon genellemesi içinde rakamlar ne olursa olsun, kişilerin zorunlu harcama kalemlerindeki artış genel enflasyonun üzerinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle ücret artışlarında yalnızca enflasyonun temel alınması, çalışanlarımızın mağdur olmasına ve vatandaşlarımızın alım gücünün düşmesine neden olmaktadır. Ücret artışlarında yalnızca enflasyon hedeflerine göre karar verilmesi uygulamasından bir an önce vazgeçilerek, gerçekçi kriterlerin kullanıldığı, asgari geçim endeksinin ve sendikaların taleplerinin temel alındığı toplu sözleşme sistemine geçilmesi, çalışanlarımız açısından artık hayati bir önem kazanmıştır.’’

/ ANKARA

21.04.2008


 

Viyana’da Kutlu Doğum

Peygamberİmİzİn (a.s.m) doğum günü, Viyana’daki Sdathalle spor sarayında düzenlenen bir şölenle kutlandı.

Viyana’da faaliyet gösteren cami eksenli 12 Türk derneğinin ortaklaşa düzenledikleri Kutlu Doğum Şöleni’ne, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da onur konuğu olarak katıldı. Bardakoğlu, salondaki 10 bini aşkın kişiye hitaben yaptığı konuşmada, Viyana’daki Türk toplumu arasındaki birlikteliği görmekten mutlu olduğunu belirterek, ‘’Ben sizlere Türkiye’den, ana yurttan kucak dolusu selâm getirdim. Sizden de, getirdiğim selamdan daha daha kıymetli olan, birlikteliğiniz ve dirliğinizi hediye olarak götürüyorum. Allah bu birlikteliğinizi daim kılsın’’ dedi. Kutlu Doğum Şöleni’ni, yazılı bir mesaj göndererek kutlayan, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel ise, Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik’in Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaret sebebiyle Türkiye’de olduğu için Kutlu Doğum Şöleni’ne bizzat katılamadığını bildirdi. Yenel, mesajında ‘’Toplumsal uzlaşmanın temelini karşılıklı olarak dini inançlara, geleneklere saygı ve hoşgörü göstermenin oluşturduğunu’’ bildirdi.

Kutlu Doğum Şöleni’ne Avusturya hükümetini temsilen Bilim bakanı Johannes Hahn katıldı. Şölende konuşan Hahn, Avusturya’nın laik bir devlet olduğunu belirterek, ülkedeki bütün dinlerin mensuplarının yasalar çerçevesinde inançlarını özgürce yaşayabildiklerini vurguladı.

Şölene katılan Avusturya Federal İşçi Odaları Başkanı Herbert Tumpel konuşmasına, konukları Türkçe ‘’merhaba’’ ve Arapça “Selamünaleyküm’’ diye selamlayarak başladı. Başkanı olduğu federal işçi odalarının Avusturyalı işçiler kadar Türk işçilerin haklarını korumak için de büyük çaba harcadığını belirten Tumpel, Hz. Muhammedin, (a.s.m) ‘’İşçinin teri soğumadan hakkını vereceksin’’ hadisinin kendileri için de geçerli olduğunu ve bunun hayata geçirilmesinin takipçisi olduklarını kaydetti.

/ VİYANA

21.04.2008


 

Yolun sonu AB

Türkİye’nİn Avrupa Birliği’ne üyeliği Bulgaristan’ın başşehri Sofya’da düzenlenen “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma(ma) senaryoları: Perspektif ve neticeler” konulu uluslar arası toplantıda masaya yatırıldı.

Açık Toplum Vakfı tarafından organize edilen iki günlük toplantıda Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkileri her açıdan akademik düzeyde tartışılıyor. Tohplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Kirişçi, konuşmasında, “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeleği kaçınılmazdır” dedi.

AB’nin aynı zamanda “barışma projesi” olduğunu ifade eden Kirişçi “Batı ve Doğu Almanya’nın birleştirilmesi, eski düşmanların barıştırılması ile süren bu proje kapsamında Avrupa Birliği, Hristiyan kulübü olmadığı mesajını da vermeli ve nüfusunun çoğu Müslüman olan bir ülkeyi de içine almalıdır” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nden gelen çelişkili mesajların Türk toplumunda karamsarlık oluşturduğunu vurgulayan Prof. Kirişçi, karamsar kesimin AB-Türkiye ilişkilerini “Bizi almazlar” ifadesiyle değerlendirdiğini söyledi. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini vazgeçilemez hedef olarak belirlediğini de sözlerine ekleyen Kirişçi, “Türkiye her şeye rağmen reformlarına ve demokratikleşme sürecine devam edecek ve bunun sonunda da kaçınılmaz olarak Avrupa Birliği’nin üyesi olacaktır” dedi.

Bulgaristan’ın Avrupa Birliği ilişkilerinden sorumlu bakanı Gergana Grınçarova ise Türkiye’nin tam üyeliğinin Avrupa Birlği’ni de güçlendireceğini belirterek, “Biz bölgemizdeki tüm ülkelerin Avrupa Birliği üyeliği vizyonunu destekliyoruz” dedi.

Toplantının açılışılına katılan Bulgaristan’ın AB ilişkilerinden sorumlu Başkanı Gergana Grınçarova, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin hem AB, hem de Türkiye açısından son derece önemli bir konu olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB üyeliğine bazı çevrelerin endişe ile yaklaştığını ifade eden Grınçarova, bu endişenin kaynağını oluşturan gerekçelerin aslında fazla bir anlam taşımadığını bildirdi. Grınçarova, “Avrupa Birliği eğer bir ortak değerler alanı ise ve Türkiye bu ortak değerlere sahip çıkıyorsa, zaten ortada sorun yok demektir” diye konuştu.

Türkiye nüfusunun büyüklüğünden doğan endişelere de değinen Grınçarova sözlerini şöyle sürdürdü : "Zamanında California’yı eyalet olması için fazlasıyla büyük bulan Amerikalılar da vardı. Ancak sonradan bunun sorun olmadığı, tam tersine devlet yapısına çok daha kolay uyum sağladığı ortaya çıktı. Bu yüzden Türkiye’nin tam üyeliğinin Avrupa Birliği’ni de güçlendireceğini düşünüyor ve bölgemizdeki tüm ülkelerin Avrupa Birliği vizyonunu destekliyoruz.”

Açık Toplum Vakfı Bulgaristan Temsilcisi Georgi Stoev ise konuşmasında, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Bulgaristan’da yapılan kamuoyu araştırmaları hakkında bilgi verdi. Kamuoyu araştırmalarına göre Bulgaristan’da toplumun üçte birinin Türkiye’nin üyeliğini desteklerken, üçte birinin karşı çıktığını, geri kalan bölümün de kararsız olduğunu açıklayan Stoev, “Maalesef Bulgaristan’ın siyasi çevreleri de bu kararsız bölümün içinde yer alıyor” dedi. Stoev, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda toplumun daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek bu tür toplantıların bu açıdan çok büyük önem taşıdığını kaydetti.

/ SOFYA

21.04.2008


 

Anayasamız devleti koruyor

YargItay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, ‘’AB, demokrasi açısından Türkiye için bir şanstır’’ dedi.

Muş Barosunun davetlisi olarak Muş’a gelen ve E Tipi Kapalı Cezaevi’nde düzenlenen ‘’Türkiye’de Demokrasi’’ konulu konferansta konuşan Selçuk, Türkiye’de tam anlamı ile demokrasinin olmadığını öne sürdü. Sami Selçuk, ‘’Demokrasi üzerine her gün konuşma gereksinimi duyan bir toplumda acaba demokrasi özlemi bitmemiş midir? Yoksa demokrasi olmadığından mıdır? 1930’larda Hitler her gün demokrasiden söz ederdi. Fakat demokrasinin en çok geliştiği ülke İngiltere’dir. Ama İngiltere Başbakanı hiçbir zaman demokrasiden bahsetmezdi’’ dedi.

Türkiye’nin 1959 yılında AB’ye başvurduğunu anımsatan Selçuk, AB’nin demokrasi ölçütleri karşısında Türkiye’nin direndiğini öne sürerek, “Çünkü devlet bireyinden korkuyor, toplumundan korkuyor. Eğer bir ülkede anayasa adı altında bir metin yapılır ve bu metni devlet güvence altına alıyorsa, bu zaten görünüşte bir anayasadır. Adı anayasadır. Anayasa meşru güç kullanan devleti sınırlayabilmek, devletin bireyin haklarını örselememesi için yapılır. Bizde tersi şekilde yapılıyor. Bununla zannediyoruz ki dünyayı andırıyoruz. Halbuki kendimizi kandırıyoruz’’ diye konuştu.

/ MUŞ

21.04.2008


 

Tek engel 301 değil

301. maddeyle ilgili değişiklik önceki gün Meclis Adalet Komisyonunda görüşülmeye başladı.

Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) ifade özgürlüğünü engelleyen tek düzenlemenin 301. madde olmadığını vurgulayarak hükümetin bu madde için önerdiği ve halen Meclis’te görüşülen tasarının da sorunu çözmeyeceğini söyledi. Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: “Muğlak ve soyut bir düzenlemeyi içeren tasarının ifade özgürlüğü alanına yenilik getirmediği, düşünce ve ifade özgürlüğünü sınırlandıran, siyasal ve toplumsal muhalefeti dar bir kalıp içine sokmaya çalışan, demokrasinin çoğulculuk ilkesini ortadan kaldıran bir sistemi tercih ettiği, tasarının bu haliyle otoriteyi kutsadığı ve ayrıca suç tanımı belirgin hale getirilmediği için, uygulayıcıların sübjektif değerlendirmelerine açık bir ortam yaratacağı ve bunun da düşünce-ifade özgürlüğü bakımından yeni sorunlar ortaya çıkaracağı tesbitini yapmıştık. Aradan geçen zaman bu tespitimizin halklılığını ortaya çıkarmıştır.” Maddenin tamamen kaldırılmasını isteyen Tanrıkulu, ifade özgürlüğü önünde engel olarak görülen diğer maddeleri de hatırlattı: Suç ve suçluyu övme başlığı altında TCK’nın 215, Örgütün veya amacının propagandasını düzenleyen TCK’nın 220/8, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanunun koyduğu yasaklara aykırı davranışı cezalandıran TCK’nın 222, Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüsü düzenleyen TCK’nın 288, Halkı askerlikten soğutmayı düzenleyen TCK’nın 318, Terörle Mücadele Kanununun Örgütün propagandasını yapmayı düzenleyen 7/2. maddesi. "

/ DİYARBAKIR

21.04.2008


 

Meclis 88. yıldönümünü coşkuyla kutlayacak

TBMM, bu hafta açılışının 88. yıldönümünü coşkuyla kutlayacak. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis’te kutlamaları kabul edecek. Genel Kurul, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplanacak. TBMM Genel Kurulunda, 22 Nisan Salı günü denetim konuları görüşülecek ve bazı bakanlar milletvekillerinin sözlü soru önergelerini cevaplayacak.

elerini cevaplayacak.

TBMM Genel Kurulu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla saat 14.00’de özel gündemle toplanacak. Meclis Başkanı Toptan’ın açış konuşmasının ardından, TBMM’de grubu bulunan ve temsil edilen siyasî partiler adına konuşmalar yapılacak.

Bu çerçevede, AKP Genel Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı birer konuşma yapacak.

/ ANKARA

21.04.2008


 

Turgut Özal, anıldı

Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği ve Diyanet İşleri Başkanlığı, vefatının 15. yıldönümünde 8. Cumhurbaşkanı Rahmetli Turgut Özal’ı anma amacıyla Ankara Kocatepe Camii’nde bir Mevlid-i Şerif düzenlediler.

Mevlide halk tarafından yoğun ilgi gösterilirken, programda Kur’ân'ı Kerim Tilâvetleri, Duâlar ve Mevlid-i Şerif okunurken Özal’la ilgili konuşmalar da gerçekleştirildi.

Cemil YÜZER / ANKARA

21.04.2008


 

Kâinatın Efendisi yaşayan Kur’ân’dır...

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. M. Ali Kapar, Güllerin Efendisi Hazreti Muhammed’i en güzel şekilde anlama, sevme ve idrak etme yolunun, ümmetine emanet ettiği iki mukaddes emanete sahip çıkmaktan geçtiğini söyledi.

Antalya Manavgat Müftülüğü’nün, Kutlu Doğum Haftası faailiyetleri çerçevesinde Prof. Dr. M. Ali Kapar, Ünal Royal Düğün Salonu’nda ‘Hazreti Peygamber Sevgisi’ ve ‘Millî ve Manevî Değerlerimiz’ isimli konferans verdi. İnsanlığın gururu, Müslümanların baştacı ve sonsuz sevgi kaynağı Hazreti Muhammed’in, Allah’tan vahiy yoluyla aldığı her emri harfiyen yerine getirerek hayatının her anında tatbik ettiğini belirten Prof. Dr. M. Ali Kapar, en sevgilinin hayatında tatbik etmediği ve yaşamadığı bir şeyi sahabelerine anlatmadığını ifade etti. Allah tarafından peygamberlik vazivesi tevdi edilmeden önce de yaşadığı toplumdaki isminin El-Emin güvenilir insan, olduğunu belirten M. Ali Kapar, kendisine duyulunan bu güvenden ötürü Kabeyi su bastığı zaman Hacer’ül Esved taşını yerine koyarken bütün Mekke halkının onun hakemliğini kabul ettiğini ifade etti. Programa Manavgat Belediye Başkanı Zeynel Şenol, Millî Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Sakallı, Prof. Dr. M. Ali Kapar, Dr. Zafer Koç ve kalabalık halk topluluğu katıldı. Manavgat Belediyesi’de gecede programa gelenlere 5 bin adet gül dağıttı.

/ MANAVGAT

21.04.2008


 

Orta oyunu oynanıyor

DP lideri Süleyman Soylu, siyasilerin laiklik ve dinin siyasallaştırılmasıyla uğraştığını ifade ederek ‘’Erdoğan ile Baykal, kafa kafaya vermişler kavga ediyorlar. Pişekâr ile Kavuklu gibi orta oyunu oynuyorlar” dedi.

21.04.2008


 

Uğurlu: Demokrasi çok sesli müziğe benzer

PİYANO virtüözü Tuluyhan Uğurlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki konserleri kapsamında, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ev sahipliğinde konser verdi.

Uğurlu, insanın uzaya çıkışının 50. yılı dolayısıyla hazırladığı ‘’Uzayın Derinliklerine Yolculuklar’’ adlı projesi kapsamında, KSÜ Avşar Yerleşkesindeki Prof. Dr. O. Tekinel Konferans Salonunda verdiği konserde, insanın evrenle ilişkisini bilimsel ve mistik yönleriyle anlatan eserler icra etti.

Uğurlu, konserin sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, çok sesli müziği Türkiye’de yaygınlaştırmak için yıllardır çok büyük bir çaba sarf ettiğini, Türkiye’de çok sesli müziğin oturmasının çok önemli olduğunu belirterek, ‘’Çünkü müzik, demokrasi demektir. Biz çok sesli müziği musikimize oturtabilir, yaygınlaştırabilirsek, demokrasiyi de yaygınlaştırmış olacağız. Dolayısıyla ben, sanatkarların demokrasi temsilcileri olduğuna inanıyorum ve bu düşünceden hareketle, Anadolu’nun her vilayetinde konserler vermeye özen gösteriyorum’’ dedi.

/ KAHRAMANMARAŞ

21.04.2008


 

Gökdemir vefat etti

KatIldIğI toplantıda rahatsızlanarak kalbi ve solunumu duran Ayvaz Gökdemir’e kaldırıldığı hastanede yeniden canlandırma işlemi uygulanmasına rağmen hastanın kaybedildiği bildirildi.

MESA Hastanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, eski bakanlardan Gökdemir’in, katıldığı Türk Ocakları Genel Merkezi olağan genel kurulunda rahatsızlanması üzerine çağrılan 112 acil ambulansında hastaya kalp masajı uygulanarak solunum desteği sağlandı. Kalbi ve solunumu durmuş vaziyette saat 15.00 sıralarında hastaneye götürülen Gökdemir’e kardiyoloji, anestezi ve acil tıp uzmanının bulunduğu bir ekip tarafından yeniden canlandırma işlemi uygulandı. Hastane yetkilileri, yeniden canlandırma işleminin 45 dakika boyunca devam etmesine rağmen olumlu bir yanıt alınamayan hastanın kaybedildiğini belirttiler.

/ ANKARA

21.04.2008


 

Yarımağan: En şanssız grup sosyal bilimler öğrencileri

ÖĞRENCİ Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanı (ÖSYM) Ünal Yarımağan, üniversiteye girme açından en şanssız grubun, genel liselerin sosyal bilimlerinde okuyan öğrenciler olduğunu söyledi.

İzmir’de Özel Çakabey Okulları’nda öğretmenler ve dershane temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen “Türkiye’de Üniversiteye Giriş Sistemi” konulu konferansta konuşan Yarımağan, Türkiye’de üniversiteye giriş sisteminin tarihçesini ve uygulanan mevcut sistemi anlattı. Türkiye’de üniversiteye girme açından en şanssız grubun, genel liselerin sosyal bilimlerinde okuyan öğrencilerden oluştuğuna dikkati çeken Yarımağan, şöyle konuştu: “Sanıldığı gibi meslek liseleri değil. Sosyal bilimlerin gireceği kontenjan 26 bin. Toplam 400 bin aday için sunabildiğimiz imkân sadece 26 bin. Bu oran Sayısal 2 grubu için çok daha yüksek. Sosyal bilimlerden sözel 2 puanlardan kaçış var. Birçok program puan türünü değiştirmek, Eşit Ağırlıklı veya Sayısal 2 puanıyla öğrenci almak istiyor. Bu eğilim devam ediyor. O zaman liselerdeki sosyal bilimler alanını kapatalım. Bu çocuklara yazık değil mi? Bunlara sunduğumuz kapasite zaten az. Bu kadar öğrenci nerede okuyacak? Üstelik iş bulma imkânları da yok. En büyük, en şanssız grup.”

/ İZMİR

21.04.2008


 

En çok İran ve Irak’tan sığınmacı geliyor

TÜRKİYE’YE en çok İran ve Iraklı sığınmacı geldiği bildirildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Konseyi (BMMYK) Türkiye Temsilciliğinden alınan bilgiye göre, 31 Aralık 2007’ye kadar, Avrupalı olmayan 12 bin 241 kişi kayıt edildi.

Bunların 6 bin 896’sının mülteci, 5 bin 345’inin de başvuruları hakkında karar alınmasını bekleyen sığınmacı olduğu belirtildi. BMMYK’ya, 2007’de 7 bin 640 kişi sığınma başvurusunda bulundu. Sığınma başvurusu yapanların yüzde 48’ini Iraklılar, yüzde 22’sini İranlılar, yüzde 15’ini Somalililer, yüzde 9’unu Afganlar, yüzde 6’sını da çeşitli ülkelerden insanlar oluşturdu. Türkiye’deki mültecilerin yüzde 53’ü Irak, yüzde 31’i İran, yüzde 9’u Somali, yüzde 3’ü Afganistan, yüzde 4’ü de çeşitli ülkelerden geldi. BMMYK Türkiye Temsilciliği, 2007 yılında, ABD’ye 2 bin 40, Kanada’ya 364, Avustralya’ya 145, Finlandiya’ya 92, İsveç’e 18, Hollanda’ya 4, Almanya, İrlanda, İsrail ve Norveç’e birer sığınmacı gönderdi.

/ ESKİŞEHİR

21.04.2008


 

Almanya umuduyla dil kursunda ter döküyorlar

ALMANYA’NIN Göç Yasası’nda değişiklik yaparak, aile birleşimi ve çalışmak için ülkeye gelenlere yeterli düzeyde dil bilme şartı getirmesi üzerine, artan dil kursu taleplerini belediyeler karşılamaya çalışıyor.

‘’Aile birleşimi kapsamında Almanya’ya gelecek yabancıların önceden kendi ülkelerinde Almanca öğrenmeleri ve lisan bilgilerinin bir sınav ile teyit edilmesi’’ yönündeki yasal zorunluluk Almanya’ya aile birleşimine gidecek kişileri, yeniden okul yıllarına döndürüyor. Çoğu, ilkokul ve ortaokul mezunu kişiler, Almanya’nın niteliksiz göçü önleyebilmek adına yaptığı bu değişiklikle birlikte yabancı dil kurslarının kapılarını çalmaya başladı. Eğitim düzeyleri çok az olmasına karşın birlikte yaşayabilmek için kurslara giden kişilerin oldukça zorlandıkları gözleniyor. Adana’da da Almanca dil eğitimine olan yoğun ilginin farkına varan merkez Seyhan ilçe Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi (SEYMER) yetkilileri, harekete geçerek, 6 merkezde Millî Eğitim Bakanlığı onaylı dil eğitimi vermeye başladı.

/ ADANA

21.04.2008


 

Suruç’ta “Susuzluk Mitingi’’

ŞANLIURFA’NIN Suruç ilçesinde bazı sivil toplum örgütleri, ilçede yaşanan susuzluğa dikkati çekmek amacıyla ‘’Susuzluk Mitingi’’ düzenledi.

Suruç Ziraat Odası Başkanlığı ve Muhtarlar Derneğince, Atatürk Meydanı’nda düzenlenen mitinge katılan ve ‘’Su İstiyoruz’’ şeklinde slogan atan bazı vatandaşlar, üzerinde ‘’Su hayattır, hayatımızı karartmayın, Suruç’a su istiyoruz’’ yazılı dövizler ile Türk bayrağı taşıdı. Mitinge katılanlar daha sonra dağıldı.

/ ŞANLIURFA

21.04.2008


 

Tahkikî iman taklidî imandan üstündür

ESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çelik, tahkikî imanın taklidî imandan üstün olduğunu belirtti. Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Simav İlçe Müftülüğünce bir dizi faaliyet düzenlendi.

Faaliyetler kapsamında, Nasuhağa Camii önünde yöresel kıl çadırı kurularak 2 bin 500 kişiye “Kutlu Doğum aşı” olarak etli pilav ikram edildi. Hafta boyunca ziyaretler yapılarak, kitap ve gül dağıtımı gerçekleştirildi. Kur’ân kursu öğrencileri arasında bilgi yarışması, lise öğrencileri arasında da ödüllü makale yazma yarışması düzenlendi. Camilerde ise vaaz-ı nasihatler yapılarak, hutbeler okundu ve Peygamberimize (a.s.m), geçmişlerimize, şehitlerimize ve gazilerimize duâlar edildi.

Yeni Düğün Salonunda düzenlenen “Millî ve Manevî Değerlerimiz” konulu konferansta ise Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Çelik, millî ve manevî değerlerin kaynağının Allah kelâmı Kur’ân ve Peygamberimizin (a.s.m) sünneti seniyyesi olduğunu belirtti. Kalkınmanın, ilerlemenin yolu, millî ve manevî değerlere sahip çıkmaktan geçtiğinin altına çizen Prof. Dr. Ali Çelik, şunları kaydetti:

“İnsan esma-i ilahiyenin yansımasıdır, tecelligâhıdır. İnsan Cenâb-ı Hak’k’ın Hâlık ismi gereği üretici olmak zorundadır. Fıtrat dışına çıkmıyorsa üretici olacaktır. Fıtrat insanın iyinin, doğrunun yanında olmasını gerektirir. Tahkikî iman, taklidî imandan üstündür. Çünkü, ilme araştırmaya dayanan iman üstündür.”

Süleyman BAYŞU / SİMAV

21.04.2008


 

40 ülkeden binlerce öğrenci, İstanbul’daki sergide buluştu

İstanbul, birçok ülkenin yerel kültürünü yansıttığı Birleşmiş Milletler (BM) sergisi gibi bir uluslar arası bir sergiye ev sahipliği yaptı.

Türkiye’de okuyan yabancı öğrenciler, Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından Taksim Metro Sergi Salonu’nda düzenlenen faaliyette bir araya getirildi. “Uluslararası Öğrenci Buluşması” olarak adlandırılan faaliyetin açılışı, Cumartesi günü saat 10:00’da gerçekleştirildi.

40 ülkeden misafir öğrenciler, kendi ülkelerinin kültürlerini yansıtan birer sergi açtılar. Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Afrika’dan Uzakdoğu’ya ve Orta Asya’dan Ortadoğu’ya kadar çeşitli ülkelerden gelen öğrenciler, açtıkları stantlarda kendi ülkelerinin rengini, kültürünü yansıtan yerel kıyafetler, yerel ürünler sergilediler. Kendi mutfaklarına ait lezzetleri ikram ettiler.

Stantlarda, birbirinden ilginç kültürel semboller sergilendi. Özellikle Somali, Etiyopya, Nijer gibi Afrika ülkelerinin stantları dikkat çekti. Faailiyette ayrıca bazı öğrenciler, yerel folklorik gösterilerde bulundu. Üniversitelerde okumak niyetiyle, 40 ülkeden Türkiye’ye gelen binlerce öğrencinin çok akıcı bir şekilde Türkçe’yi konuşmaları, faailiyete ayrı bir renk kattı. Sergiyi ziyaret eden vatandaşlar, öğrencilerle keyifli bir sohbete daldı. Her bir öğrenci, ülkesi hakkında merakları olan İstanbulluları bilgilendirdi.

Seyhan ŞENTÜRK / İSTANBUL

21.04.2008


 

Doğudan batıya sevgi köprüsü

İstanbul Valiliği ve İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliği ile Doğu ve Güney Doğu illerinde doğan ve eğitimine orada devam eden, ancak İstanbul’u hiç görmeyen başarılı öğrencileri ödüllendirmek amacıyla bir hafta süre ile İstanbul’da misafir etmek amacıyla “İstanbul Sevgi Köprüsü Projesi” gerçekleştiriliyor.

Proje kapsamında Özel Cihangir Okulları, Bingöl’den gelen 10 öğrenciyi misafir ediyor ve İstanbul’u tanıma fırsatı sunuyor. Programa katılan çocuklar, dün İstanbul’a gelerek İstanbul’un tarihî ve kültürel mekânlarını gezmeye başladı. Misafir öğrenciler 26 Nisan 2008 Cumartesi günü İstanbul’dan ayrılacak.

21.04.2008


 

Risâle-i Nurlara büyük ilgi

TÜYAP (Tüm Fuarcılık Yapım AŞ) ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğinde hazırlanan 13. İzmir Kitap Fuarı açıldı. 19–27 Nisan tarihleri arasında, dokuz gün boyunca kitapseverlerin ziyaretine açık olacak fuara Yeni Asya Neşriyat da katılıyor.

Fuarda görev alan Şakir Argın, İzmir’de Yeni Asya olarak devamlı fuarlara katıldıklarını, ancak kitap fuarının bu konuda çok farklı olduğunu söyledi. Argın, “Bu fuarlar, yayınlarımızın tanıtımı için çok önemli bir avantaj. Yeni Asya Neşriyat, yıllardan beri takip ettiği çizgiyle öne çıktı. Risâle-i Nur’larla ilgili kitaplar bu yıl daha fazla ilgi görüyor. Bu da bizi sevindirdi” şeklinde konuştu. Yeni Asya standında; Risâle-i Nur Külliyatı ve dergi grubunun yanı sıra çocuk gelişimi, aile içi iletişim, müzik ve görüntülü cdler de ziyaretçilerin beğenisine sunulmuş durumda. 13. İzmir Kitap Fuarı, “Ege’de Şiir” temasıyla gerçekleştiriliyor. 280 yayınevinin yer aldığı fuarda konferans ve şiir dinletisi başta olmak üzere 139 kültür faaliyeti gerçekleşecek ve 500 yazar okurlarıyla sohbet edip, kitaplarını imzalayacak.

Fatih KARAŞAHAN / İZMİR

21.04.2008


 

Haydarpaşa Kampüsü ışıl ışıl

TarİhÎ Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane, günümüzde bilinen adıyla Marmara Üniversitesi Haydarpaşa kampüsü led teknolojisi kullanılarak aydınlatıldı.

Projede kullanılan 3 bin 750 adet led armatür ile en fazla led armatür kullanılarak gerçekleştirilen aydınlatma, Avrupa’da bir ilk olma özelliğini taşıyor. Yapımı üç ay gibi kısa bir sürede gerçekleşti-rilen Haydarpaşa kampüsünün aydınlatılması projesi, İstanbul İl Özel İdaresi’nin ayırdığı kaynakla 2 milyon 103 bin YTL’ye gerçekleştirildi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

21.04.2008


 

Manisa Lisesi birinci

Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Manisa İl Müftülüğü tarafından düzenlenen yarışmada Manisa Lisesinden Songül Öğet isimli öğrenci birinci oldu.

‘Muhtaç iken’ eseriyle birinciliğe lâyık görülen Öğet, Manisa Müftülüğünce Kültür Sitesi Lale Salonunda düzenlenen törenle ödülünü aldı. Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle tertiplenen faaliyetlerden birisi de Manisa Müftülüğünce Manisa’da tertiplendi. Programa İstanbul Haseki Eğitim Merkezi öğretim üyelerinden Ali Rıza Temel, Peygamberimizin örnek ahlâkını anlattı. Seminerin sonunda şiir, kompozisyon ve hutbe dallarında dereceye giren öğrenci ve din görevlilerine ödülleri verildi.

Orhan ALAGÖZ / MANİSA

21.04.2008


 

Dünya çocukları Antalya’da

Antalya’da gerçekleştirilen 30’ncu TRT Uluslararası Çocuk Şenliği’ne katılan 36 ülkeden çocuklar, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’i ziyaret etti.

Büyükşehir Kültür Salonu’nu dolduran dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar, geleneksel kıyafetleri ile renkli görüntüler oluşturdu. Başkan Türel şenliğin dünya barışına katkıda bulunduğunu söyledi.

Müşerref AKSOY / ANTALYA

21.04.2008


 

“1001 Çocuk 1001 Dilek”

Denİz Feneri Derneği’nin her yıl başarı ile yürüttüğü “1001 Çocuk 1001 Dilek Projesi” altıncı yılında mülteci çocukların dileklerinin gerçekleştirilmesi ile başladı.

Deniz Feneri Derneği 10. yılında yüzlerce çocuğun dileğini gerçeğe dönüştürüyor. 16 Nisan 2008 tarihinde Fenerbahçe Mülteci Kampı’nda yaşayan 30 çocuğun dileklerinin gerçekleştirilmesi ile başlayan Deniz Feneri 1001 Çocuk 1001 Dilek Projesi ile 3 bin çocuğun dileği gerçek olacak. Bu yıl ilk dileklerin gerçekleştirildiği ve hediyelerin dağıtıldığı Fenerbahçe Mülteci Kampı’nda, bisiklet, oyuncak araba, kamera, kitap ve kırtasiye seti, oyuncak bebek gibi birçok dilek yerine getirildi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

21.04.2008


 

Bursa’nın derdi, ulaşım

Osmangazİ Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindekilerin ziyareti sırasında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Bursa’nın bir dünya şehri olma yolunda emin adımlarla ilerlemesinin yanında, en büyük sorununun ulaşım olduğunu söyledi.

İMO Bursa Şubesi’nin Yeni Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu ziyarette önemli konular gündeme geldi. Altepe, şehrin marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini aktardı. “Bursa’nın dünya şehri olması için birlikte çalışalım” diyen Altepe, “Bursa’nın çağdaş bir kent olması için mesafe almamız gerekiyor. Yüzlerce yıllık bir geçmişi var kentin. Buna paralel sorunları da büyük. Bütün sorunlar bir anda çözülmüyor” şeklinde konuştu.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

21.04.2008


 

Yeniay, yılın belediye başkanı

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, uluslar arası First Business Dergisi’ ve Kanal 7 Türksoy’la İpekyolu programı işbirliğinde düzenlenen “Zirvedekiler 2007” ödüllerinde “İstanbul’da Yılın Belediye Başkanı” seçildi.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, plâketini Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’den aldı. Başkan Yeniay konuşmasında önceki dönemlerde kaderine terk edilmiş olan Küçükçekmece’nin artık İstanbul’un sayılı ilçelerinden biri haline geldiğini belirtti ve Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılına denk gelen 2023 konsepti çerçevesinde, bütün dünya şehirleri ile rekabet edecek bir Küçükçekmece’yi inşa etmek adına çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

21.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri