Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Televizyonu kapıyor, gözlerimizi açıyoruz

21/27 Nisan 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecek Televizyonu Kapa/Yaşamı Aç (Turn Off TV./Turn On Life) kampanyasını değerlendiren Turn Off TV/Türkiye Koordinatörü Hatice Saadet Kalyoncu; “Televizyona alternatif programlar ile yaşamı yakalıyoruz” dedi.

Turn Off TV/Türkiye Koordinatörü Hatice Saadet Kalyoncu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Bilgilenme, öğrenme ve eğlenme amacının dışına taşan televizyon seyretme süresi, insan hayatının dokuz yılını işgal etmektedir. Yapılan araştırmalar ülkemizin, ABD’den sonra en çok TV izleyen ikinci ülke olduğunu göstermektedir. “Şiddet, pornografi ve manipülatif görüntülerin çokça kullanıldığı televizyon programları, bir süre sonra ‘kolik’lik oluşturmakta, insanlar televizyonun esiri haline dönüşmekte, TV kumandası, insana egemen olmaktadır.

“Bu duruma dikkat çekmek ve televizyon seyretmenin dışında bir hayatın da olduğunu hatırlatmak amacıyla 1995 yılından bu yana, bütün dünyada Nisan ayının son haftasında, televizyonlar kapatılıyor, hayatın penceresi açılıyor.

“Tüketiciler Birliği’nin girişimiyle 2002 yılından bu yana ülkemizde de gerçekleştirilen “TV’ni Kapa/Yaşamı Aç-Turn Off TV/Turn On Life” kampanyası, bu yıl 21/27 Nisan 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

“Bu yılki kampanya çerçevesinde, TV’nin olmadığı bir hafta boyunca TV programlarına alternatif programları gerçekleştirerek, TV’siz bir hayatın mümkün olabildiğini göstereceğiz.

“Bu doğrultuda; 21 Nisan Pazartesi günü dost meclislerinde birbirimize şiirler okuyacak, 22 Nisan Salı günü ziyaretlerde bulunacak, 23 Nisan Çarşamba günü yarının sivil toplum insanı çocuklarımızla sivil toplum örgütlerine ziyarete gidecek, 24 Nisan Perşembe günü spor alanlarında ter atacak, 25 Nisan Cuma günü akrabalarımıza, dostlarımıza “bir maniniz yoksa bu akşam size oturmaya geleceğiz” diyerek kapılarını çalacak, 26 Nisan Cumartesi günü yaşlılarımızın ellerini öpüp hayır duâlarını almak için Darülacezeyi ziyaret edecek, 27 Nisan Pazar günü piknikte, temiz havayı ciğerlerimize çekeceğiz.

“Turn Off TV/Turn On Life-TV. Kapa/Yaşamı Aç” kampanyası, hiç televizyon seyretmeme kampanyası değildir. Aksine bilgilenme, haber alma ve eğlenme ihtiyacını en yaygın şekilde karşılayabilecek araç, televizyondur. Ancak televizyonun bu işlevinin dışına çıkarak insan hayatını ele geçirmesi, insanın kendi hayatını yaşamak yerine, hayata seyirci kalması olgusuna karşı, bu kampanya toplu bir tepki ve uyarı eylemidir. Bu yıl yedinci kez tepkimizi ve uyarımızı ortaya koyuyor ve televizyonlarımızı kapayarak, gözlerimizi açıyoruz.” (www.tuketiciler.org)

YENİ ASYA / İSTANBUL

21.04.2008


 

Cevheri Ali Efendi Camiine aslına uygun restorasyon

Yozgat’takİ tarihî yapılardan, 1788 yılında inşa edilen Cevheri Ali Efendi camii, aslına uygun olarak restore ediliyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ettirilmesine karar verilen Tarihî Cevheri Ali Efendi Camii’nde inşaat çalışmalarına başlandı.

Yozgat’ın Aşağı Nohutlu Mahallesi Sungurlu yolu mevkiinde, Çapanoğulları döneminde Cevheri Ali Efendi tarafından yaptırılan tarihî caminin eskiyen sarı taş duvarları, ahşap yapılarının aslına uygun olarak yenilenmesi için yaklaşık 210 bin YTL harcanacak. Yozgat’ın Aşağı Çatak Mahallesi’nde Çapanoğulları zamanında Cevheri Ali Efendi tarafından 1788 yılında yaptırılan cami, sarı kesme taştan bir avlu içerisinde bulunuyor. Dikdörtgen planlı olan caminin üzeri ahşap çatı ile örtülmüş. Caminin önünde iki büyük ahşap direğin desteklediği üç bölümlü bir son cemaat yeri bulunmakta. Bunun üzerine mahfil kısmı yerleştirilmiş ve mahfilin ortasında güneye doğru çıkıntı yapılmış. Mihrap yarım yuvarlak bir niş şeklinde. Caminin kuzeydoğusuna yapışık kare kaide üzerine oturtulmuş çokgen gövdeli, tek şerefeli minare bulunmakta. Minareye son cemaat yerindeki kapıdan çıkılmakta. Bu minarenin güneyinde küçük bir hazire bulunmakta. Buradaki revaklı bir bölüm içerisindeki lahit camiyi yaptıran Ali Efendi’ye ait.

/ YOZGAT

21.04.2008


 

Ustalar söyledi, sanatseverler dinledi

Türk Sanat Müziği Bölümü İcra Heyeti, 2007-2008 san'at sezonunun altıncı konserinde Dîvân formu eserlerle Sultân-i Yegâh faslından oluşan repertuarını beğeniye sundu.

San'atseverlerin yoğun ilgi gösterdiği konserin ilk bölümünde usta san'atçı Erdinç Çelikkol şefliğinde özel eserler seslendiren san'atçılar, ikinci bölümde ise Mustafa Can yönetiminde şarkılar söylediler. Keyifli gecede, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu San'atçısı Güzin Değişmez ile İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu San'atçısı Ertan Bilgi sahneye çıkarak en güzel şarkıları müzik eğitimine başladıkları Bursa’da icra ettiler. Öğrencilik dönemlerini geçirdikleri memleketlerinde konser vermenin özel bir duygu olduğunu söyleyen san'atçılar, şarkılarıyla dinleyenlere müzik ziyafeti çektiler.

Öğrencileriyle aynı konserde buluşmanın keyfini yaşayan usta san'atçı Erdinç Çelikkol da öğrencisi Güzin Değişmez ile düet yaptı. Değişmez, “Hocam Erdinç Çelikkol, müziğe adım attığım anda bana dünyanın anahtarını verdi. Hocam ve öğrencim Ertan Bilgi ile aynı sahneyi paylaşmak çok mutluluk verici” dedi. Vali Şahabettin Harput ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın’ın konserin sonunda çiçek vererek tebrik ettiği usta san'atçılar, konseri hep birlikte şarkı söyleyerek noktaladı.

/ BURSA

21.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri