Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Esad: İsrail’le aramızı Erdoğan buldu

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, “Suriye ile İsrail arasında temas kurmak için bazı dost taraflar çaba gösterdi” dedi. Beşşar Esad, bu çabaların yeni olmadığını söyledi. İsrail basını, Tel Aviv’in Başbakan Erdoğan aracılığıyla Esad’a barış görüşmeleri konusunda mesaj gönderdiğini yazmıştı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail’le barış görüşmeleri kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın taraflar arasında mesaj ilettiği yönündeki haberleri doğrulayan bir açıklama yaptı. Baas Arap Sosyalist Partizi Merkez Komitesi toplantısında konuşan Esad, “Suriye ile İsrail arasında temas kurmak için bazı dost taraflar çaba gösterdi” dedi. Beşşar Esad, bu çabaların yeni olmadığını söyledi.

İsrail basını, Tel Aviv’in Başbakan Erdoğan aracılığıyla Esad’a barış görüşmeleri konusunda mesaj gönderdiğini yazmıştı. Haberlere göre Suriye lideri İsrail’in ‘gizli görüşme’ talebini reddetmişti. Konuşmasında bu tutumlarını bir kez daha vurgulayan Beşşar Esad, “Suriye, İsrail’le gizli görüşme ya da temasları reddetmektedir. Bu konudaki bütün gelişmeler Suriye halkına açıklanacak” dedi. Esad, ciddî ve Birleşmiş Milletler kararlarına uygun bir çerçeveye oturtulacak müzakerelere hazır olduklarını söyledi. Suriye Devlet Başkanı Esad, “Uluslar arası meşru kararlara dayanan adil ve kapsamlı barışa hazırız” diye konuştu.

Baas partisinin bütün vatandaşlarla temas kurarak ulusal birliği sağlamasının önemine dikkat çeken Beşşar Esad, ülkede özgürlüklerin artırılacağı mesajını verdi. Esad Suriye vatandaşları ve kurumlarının yapıcı eleştirilerini dile getirebilmeleri için özgürlük atmosferi oluşturulmasını istedi. Esad, Baas yöneticilerine yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma vak'alarına göz yumulmaması, halkın hayat standartlarını yükseltmek için çalışılması talimatını verdi. Suriye lideri, uluslar arası piyasada gıda ve petrol fiyatlarının yükseldiğini hatırlatarak, Suriye halkının bundan etkilenmemesi için ekonomik ve sosyal projelere ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

/ ŞAM

22.04.2008


 

Endonezya’lı Ebu Dücane’ye 15 yıl hapis

Endonezya'da İslâm Cemaati’nin askerî kanadığını yönettiği belirtilen liderlerinden Ebu Dücane 15 yıl hapse mahkûm edildi.

Başşehir Cakarta’da görülen davaya bakan mahkemenin hakimi, geçen Haziranda yasa dışı silâh bulundurmak suçundan tutuklanan Dujana’yı, terörle mücadele yasalarını ihlâl ettiğine ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Hakim ayrıca, İslâm Cemaati’nin bir terörist örgüt olduğuna ilk kez hükmetti. İslâm Cemaati örgütü, 2002’deki Bali saldırıları da dahil olmak üzere ülkede düzenlenen birçok bombalı saldırının sorumlusu görülüyor.

Ebu Dücane Afganistan’da eğitim gördüğü ve El Kaide terör örgütüyle yakın bağlantıları olduğuna inanılıyor.

22.04.2008


 

Mehdi Ordusuna çift koldan saldırı

Amerikan ordusu, Bağdat’ın güneyindeki Nasıriye’de bir saldırıya cevap veren Irak güvenlik güçlerinin 40 Şiî milisi öldürdüklerini bildirdi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Nasıriye’nin güneyindeki Zukel Çiuk mahallesinde düzenlenen operasyonda 40 Şiî milisin de tutuklandığı belirtilerek operasyonun, Irak ordu, polis ve özel harekât birliklerinin 300’den fazla mensubuyla ortak ve Amerikan özel kuvvetlerinin danışmanlığında yürütüldüğü kaydedildi.

Öte yandan, Irak’ın merkezindeki Şiî vilayetlerinde bulunan Amerikan kuvvetlerinin komutanı General Rick Lynch, Şii direnişçilerin saldırılarının gelişmişlik derecesinin giderek arttığını, bunun da İranlı grupların Şiî direnişçilere desteklerinin daha fazla olduğunu gösterdiğini söyledi. General Lynch, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şiî gruplarnın roket ve havan topuyla düzenledikleri saldırıların faaliyet kazandığını belirterek, bunun bu gruplara İran yardımının artışını ortaya koyduğunu ifade etti. Komutası altındaki birlikler İran sınırına yakın bölgelerde görev yapan Amerikalı general, “İran etkisinin arttığını görüyoruz. Ele geçen İran yapısı silâh sayısında da artış var. Bu bölgelerde İran markası taşıyan mühimmatın bulunduğu çok sayıda silâh zulası bulundu” diye konuştu.

22.04.2008


 

Helmut Kohl mürüvvetine eremeyecek gibi

Alman “Berliner Kurier” gazetesi, eski Başbakan Helmut Kohl’ün (78) sağlık durumunun çok kötü olduğunu ileri sürdü.

Gazetenin birinci sayfasında “Kohl’ün hayat mücadelesi” başlığıyla verilen haberde, Kohl’ün yaklaşık 2 ay önce kalp krizi geçirerek Ludwigshafen şehrindeki evinde yere düştüğü ve beyin sarsıntısı geçirdiği için hastaneye kaldırılarak acilen ameliyata alındığı hatırlatılarak, eski başbakanın şimdi de hastanede yoğun bakımda bulunduğu ve hemen hemen hiç konuşamadığı belirtildi. Siyasî kariyerini Kohl’e borçlu olduğu için Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de sürekli onun durumu hakkında bilgi aldığı ifade edilen haberde, eski SSCB’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ile eski ABD Başkanı George Bush’un da Kohl’ün sağlık durumunu izlediği kaydedildi.

“Bild am Sonntag” gazetesine açıklama yapan Kohl’ün bir arkadaşı ise, Kohl’ün sağlık durumunun iyiye gittiğini söyledi. “Bild” gazetesi de geçen hafta Kohl’ün, hayat arkadaşı Maike Richter (43) ile evlenmeye hazırlandığını yazmıştı.

/ BERLİN

22.04.2008


 

Adaylardan Hırvatistan, AB yolunu yarıladı

Avrupa Birliği katılım sürecine Türkiye ile birlikte başlayan Hırvatistan, dün 2 fasıl daha açarak toplam 35 faslın 18’inde müzakereleri başlattı.

Slovenya dönem başkanlığında Türkiye’nin de davet edileceği Haziran ayında düzenlenecek Hükümetler Arası Konferansta 3-4 fasılda daha müzakereleri başlatmayı hedefleyen Hırvatistan, müzakereleri yılın ikinci yarısında daha da hızlandırarak mevcut AB Komisyonunun görev süresi sonuna (Kasım 2009) kadar sonuçlandırmak istiyor.

Fasılların yarısından fazlasını müzakerelere açmasına rağmen sadece 2’sini kapatan Hırvatistan’ın müzakereleri tamamlayabilmesi için birçok kapanış kriterini yerine getirmesi gerekiyor. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Hırvatistan ile müzakerelerin gelecek yıl tamamlanabileceğini belirterek, Kasım ayında yayınlanacak ilerleme raporunda süreci hızlandırmak için yeni bir yol haritasını önereceklerini ifade etmişti. Önümüzdeki yıl müzakereleri tamamlaması durumunda Hırvatistan’ın muhtemelen 2011 yılında AB’nin 28’inci üyesi olması bekleniyor. Katılım müzakerelerine Hırvatistan ile eş zamanlı başlayan Türkiye ise bugüne dek 6 fasılda müzakereleri başlattı ve 1’inde kapattı. AB, Türkiye ile Haziran ayında düzenlenecek Hükümetler Arası Konferansta 2 fasılda daha müzakereleri başlatmayı planlıyor.

/ BRÜKSEL

22.04.2008


 

Rice’ın arkasından Maliki de Araplara seslendi

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Arap ülkelerinden Irak’ın borçlarını iptal etmelerini ve Bağdat’taki büyükelçiliklerini açmalarını istedi.

El Maliki, yarın Irak’a komşu ülkeler toplantısının yapılacağı Kuveyt’e hareketinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Arap ülkelerinden ülkesinin borçlarını iptal etmelerini talep etti. El Maliki, “Irak, Saddam Hüseyin rejiminin askerî maceralarından doğan borçları omuzlayamaz” dedi.

Irak Başbakanı Maliki, ayrıca güvenlik endişeleri sebebiyle gönülsüz olan Arap ülkelerinden, Bağdat’ta diplomatik misyonlarını açmalarını isteğini yineledi. Bu ülkelerin tavrının kendisini şaşırttığını söyleyen Maliki, “Irak’ı desteklemek istemiyorlar mı” dedi. Maliki, Irak’taki krize işaret ederek desteğe ihtiyaçları olduğunu da kaydetti.

Washington ve Bağdat yönetimleri, Arap ülkelerinden, Maliki hükümetine desteklerinin ifadesi olarak Bağdat’ta büyükelçiliklerini açmaları için ikna etmeye çalışıyor. Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ da, Rusya’nın Irak’ın 12 milyar dolarlık borcunu sildiğini belirtmiş, Arap ülkelerinden aynı şeyi istediklerini açıklamıştı.

/ BAĞDAT

22.04.2008


 

Dünyanın en garip dinî toplumu : Samaritanlar

İslâmiyet ile Yahudilik arasındaki karma bir dini topluluk olan Samaritanlar görenleri şaşırtıyor. Samaritan cemaati mensuplarının ilk bakışta Müslüman mı, yoksa Yahudi mi? oldukları anlaşılmıyor. Müslümanlarla ortak paydalarından birisi de giymiş oldukları kıyafetlerin benzerliği.

“BAŞ KAHİN” ve toplumun kaftanlı yaşlıları, beyazlara bürünmüş gençler, sağlı-sollu dizildikleri uzun kanalın kenarında, hep bir ağızdan yüksek sesle okudukları dualardan sonra, dizleri arasında sıkı sıkıya tuttukları koyunların boğazını bir çırpıda kesti. 45 dolayında kurbanın kanları, kanaldan aşağı, topraktan süzülürken, topluluktan bir çığlık şeklinde sevinç nidaları yükselirken, eller çırpıldı, kurbanların kesildiği alana koşuşturanlar birbirlerine sarıldı, her birinin alnı, çoluk-çocuk, kadın-erkek kurbanların kanıyla işaretlendi.

Batı Şeria’daki Filistin şehri Nablus’un kuzey kesiminde, deniz seviyesinden 880 metre yükseklikteki Gerizim Dağı’nın tam tepesine konuşlanan; Samiriler veya Samaritan Yahudileri olarak bilinen küçük toplum, Yahudilerin Mısır’dan çıkışlarının hatırasını yaşatan bayramlardan biri olan Pesah’ta, yüzyıllardır uyguladıkları geleneksel kurban törenini, otobüslerle taşınan bir grup turistin ve Nablus Valisi Cemal Muheysin de dahil, protokolde yer alan sınırlı sayıda izleyicinin eşliğinde gerçekleştirdi. Kurban töreni için dağa gelenler, Pesah’ın başladığı akşam, uzun saatler boyunca kurban töreni için yapılan hazırlıkları ilgiyle izledi.

Pesah kurbanlarının kesimi için kazılı yarım metre enindeki 30 metreyi aşkın çukurun yanı sıra törenin yapılacağı bahçenin giriş tarafına daha derin kazılmış ve üzerinde demirden mazgallar bulunan çukurlar etrafına da, kurbanların yenmesi haram iç organlarının yakılması ve ve kurbanların pişirilmesinde kullanılacak kalın ağaç kütükleri istif edilmişken, tören saatinin başlamasına yakın kurbanlıklar da bahçeye doğru getirilmeye başlandı. Saat 18.00 civarında, aralarında bir kaçı yeşil, hemen hemen tamamı uzun beyaz kaftanlar giymiş Samiri (Samaritan Yahudileri) toplumunun yaşlıları, kurban duâsı için bahçedeki yerlerini aldı. Kurban kesimini yapacaklar, tümü bembeyaz giysiler içinde, koyunlarla birlikte uzun çukurun iki yanına dizildi. Toplumun diğer üyeleri, mini etekli Samiri kızları, çocuklar bir tarafta, törene davetli Nablus protokolu ile meraklı turistler de bahçenin diğer tarafında hazırlanan izleme mekânında toplandı.

Tören alanına en son, Samiri toplumunun en yaşlısı, Abdül Muin Sadaka’nın gelmesiyle birlikte, topluluktan dualar yükselmeye başladı. Hep bir ağızdan okunan duaların bitiminde, bıçaklar çalıştı. Onlarca kurbanın bir anda kesilmesiyle, Samirilerden ortak bir sevinç çığlığı yükseldi, eller çırpıldı, herkes birbirini sarılarak “Hag Sameah” sözleriyle bayramlarını kutladı, kenar platformda kurban kesimini bekleyenler toplumun diğer üyeleri de alana doluştu. Kurbanların kanı her bireyin alnına sürülürken, kesimi yapanlar, el çabukluğuyla hayvanların derilerini yüzdü; deriler tümüyle boşaltılan kurbanların iç organlarıyla birlikte, beri yandaki çukurlarda yakılmaya başlanan ateşlerin üzerindeki mazgallara atılarak yok edildi. Ortalık kesif bir duman ve koku ile kaplanırken, deri ve iç organlarından temizlenen kurbanlar, hazırlanmış uzun çubuklara geçirilerek, kızartılmak üzere ateşlere yerleştirildi. Pesah kurban töreni böylelikle tamamlanırken, aileler Allah’a adanan kurban etlerini hep birlikte yedi, artan etler yine ateşlerde yok edildi.

/ Gerizim Dağı - Nablus

22.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri